vitamin k za podocnjake
Oči

Vitamin K za podočnjake! Možda vam baš to treba!

Vitamin K za podočnjake je važan i delotvoran iz više razloga! Proverite! Možda se i vaše rešenje za podočnjake krije baš u vitaminu K.

Izgled kože lica zavisi i od spoljašnjih i unutrašnjih faktora. Ipak, često je adekvatna ishrana iznutra ključna za dobro zdravlje i negovan izgled. Vitamini su za kožu lica nezamenljivi, pa se dosta pažnje posvećuje upravo njima.

Jedan od važnijih za podočnjake je vitamin K.

Malo se o njemu zna i piše kada je koža lica u pitanju. Zašto je važan i kako da povratite savršen izgled uz njegovu pomoć, otkrićete vrlo brzo.

Šta je vitamin K?

 

vitamin k za kožu

 

Ovaj vitamin spada u grupu vitamina koji se tope samo u mastima. To znači da se malo duže zadržava u organizmu i da se izlučivanjem tečnosti ne može brzo izbaciti iz tela. Sam organizam ga proizvodi (bakterije iz naših creva), a jedan deo unosimo i putem namirnica.

Važan je, jer učestvuje u procesu zgrušavanja krvi, tj. sprečava gubitak prevelike količine krvi tokom povreda i otvorenih rana. Bitan nam je i za očuvanje zdravlja kostiju, jer poboljšava iskorišćenost minerala kalcijuma.

Njegov nedostatak se u organizmu vrlo lako može prepoznati. Ono što ukazuje da vam nedostaje vitamin K su modrice po telu, bolovi u stomaku, pojačano menstrualno krvarenje kod žena, nešto češće krvarenje iz nosa ili desni, ali i tamni, izraženi podočnjaci.

Kako deluje vitamin K na podočnjake?

 

Vitamin K generalno ojačava zidove krvnih sudova, uključujući i sitne kapilare. Kao što pretpostavljate, podočnjaci se sastoje iz prepletene mreže kapilara.

Koža podočnjaka jeste tanka i bez lojnih žlezda, ali puna sitnih krvnih sudova, kroz koje cirkuliše značajna količina krvi. Narušavanjem cirkulacije u kapilarima, dolazi do stvaranja otoka podočnjaka i menjanja njihove boje u tamniju. Sve to dovodi do lošijeg protoka hranljivih materija putem krvi, što može da ima za posledicu kesice ispod očiju.

Umorna koža lica je čest simptom nedostatka određenih vitamina, na prvom mestu vitamina K.

Opuštena, umorna koža lica sa prvim znacima starenja bio je i Lilin problem koji dugo nije mogla da reši. Podočnjaci, fleke na koži, bore, sve to je previše opterećivalo. Taman kad je pomislila da je ovu bitku sa starenjem izgubila, saznala je za prirodno rešenje koje je u potpunosti promenilo njene navike kada je nega u pitanju. Više nema tragova starenja sa kojima se dugo borila. Zategnula je lice, obrisala podočnjake i sada izgleda nekoliko godina mlađe. To što je njoj pomoglo da podmladi lice i ukloni podočnjake, može pomoći i vama. O čemu se radi, saznajte iz njenog iskustva na ovom linku:

https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/.

Kako nadoknaditi nedostatak vitamina K u koži lica?

 

Posledice se moraju sanirati sa svih strana. Preporuka je početi sa adekvatnom ishranom kože lica i iznutra, ali i spolja. Ishrana iznutra će dati rezultate, ali se neće tako brzo reflektovati na koži. Tu na snagu stupaju kozmetički preparati koji obiluju ovim sastojkom.

Kako se koristi vitamin K za podočnjake?

 

Dosta ljudi sumnja u njegovu snagu kada je izgled podočnjaka u pitanju, ali vitamin K se pokazao kao jedan od najboljih sastojaka koje možete pronaći u kremi za negu okoloočne regije.

Osim što poboljšava cirkulaciju, vitamin K obnavlja ćelije kože, što doprinosi zdravijem i lepšem izgledu podočnjaka.

Uz dodatak hijaluronske kiseline, može da preporodi tanku kožu podočnjaka, za koju smo već spomenuli da ne proizvodi masnoće, pa je često sklona isušivanju i dehidrataciji.

Najjednostavniji način da svojoj koži pružite vitamin K je da ga direktno nanesete na kožu. U te svrhe, u prodaji su nam na raspolaganju različite vrste kozmetičkih preparata, poput krema, gelova, seruma i maski.

Vitamin K u kozmetici 

 

Iako se prvenstveno preporučuju za podočnjake, vitamin K možete naći i kao sastojak hidratantne kreme za lice. On generalno ima antioksidativno dejstvo, pa čuva kožu od štetnog dejstva slobodnih radikala. To znači da usporava starenje kože, što posebno dolazi do izražaja kada se kombinuje sa drugim vitaminima, poput vitamina C ili E.

Značaj vitamina K u kozmetici prepoznale su brojne kozmetičke linije, poput Revision skincare, Sesderma ili npr. LuRey cosmetics. Sve je više proizvoda koji sadrže vitamin K, a koriste se za lečenje rozacee, što uopšte nije slučajno. Rozacea je kožna bolest u kojoj prvenstveno stradaju kapilari na licu.

Kreme sa vitaminom K za podočnjake

 

Postavlja se pitanje da li su bolje kreme sa vitaminom K za podočnjake ili kreme sa retinolom. Posle nekoliko istraživanja, ustanovljeno je da bolje rezultate daje vitamin K, jer on, kao prvo nema negativnih posledica na koži lica, što sa retinolom nije slučaj. Retinol ume da ostavi kožu isušenom i osetljivom, pogotovo ako se ne koristi pravilno ili se pretera sa njegovom upotrebom.

Tretiranje okoloočne regije kremama sa vitaminom K ima brojne prednosti. Ne samo da dolazi do smanjenja podočnjaka, već se čitava ova regija zateže. Dakle, uz jedan ovakav preparat, rešićete se i suvišnih bora oko očiju.

Ipak, teško da ćete u prodaji pronaći samo kremu sa vitaminom K. Tu je najčešće i dodatak kolagena, hijalurona ili čak ekstrakta kofeina, što doprinosi da ove kreme budu tako delotvorne. Mnoge kompanije proizvode kreme za prosvetljivanje tamnih krugova oko očiju sa vitaminom K i zelenim čajem, pa ukoliko ste voljni, možete probati i jedan ovakav proizvod.

Serumi sa vitaminom K za podočnjake

 

Serumi za podočnjake su daleko popularniji proizvodi, a uskoro ćete otkriti i zašto.

Kao prvo, podočnjaci su vrlo mala regija na licu, pa vam za njihov tretman nije potrebno puno proizvoda. Dovoljno je da nanesete svega par koncentrovanih kapi da biste ih savršeno nahranili. Drugo, važniji je kvalitet. Serumi jesu mala pakovanja, ali su po pravilu jači i daju brže rezultate.

Ono što svi preparati za podočnjake rade jeste da ih hlade, čime se generalno smanjuje njihova nadutost. Nadutost podočnjaka, tesno je povezana i sa nadutošću lica, pa je to dodatni problem. Serum za podočnjake deluje upravo na ovakav način. Vremenom se zahvaljujući vitaminu K rešava i njihova boja, koja gotovo postepeno prelazi iz tamno plave u svetliju. Za vrlo kratak vremenski period dolazi do značajnog poboljšanja.

Prednost seruma je i ta što je generalno laka tekstura koju koža brzo upija. Nema suvišnih masnoća, te idealno neguje osetljivu kožu ispod očiju, dok je rizik za pojavu bubuljica na ovoj regiji lica mali.

Kako se koristi krema ili serum za podočnjake sa vitaminom K?

 

Kao i kod ostalih seruma ili krema za podočnjake, jednostavno je. Prstima ili roll-onom ukoliko ga ima, natapka se predeo podočnjaka i sačeka da koža sve upije. Koriste se dva puta dnevno za primetne rezultate. Ujutru i uveče, praksa je koja daje najbolje rezultate.

Ipak, večernje mazanje je važnije i ne sme se preskočiti.

Koža podočnjaka se tokom noći regeneriše, što je idealno vreme za nanošenje bilo kog kozmetičkog preparata, a posebno onih koji su namenjeni nezi kože oko očiju.

Ovi preparati predstavljaju odličan vid zaštite i prevencije, jer osim što saniraju postojeći problem, sprečavaju produbljivanje probema i nastajanje još većih podočnjaka.

Naravno, uvek je preporuka prvo otkriti uzrok podočnjaka, pa tek onda krenuti u njihovo rešavanje. Jedan od načina mogu biti i maske za podočnjake .

Maske sa vitaminom K za podočnjake

 

Bilo kupovne ili pravljene, maske su uvek dobar način da se koža lica osveži. Za podočnjake npr. imaju brojne benefite, pogotovo ako su od prirodnih sastojaka. U najbližoj apoteci ili drogeriji možete pronaći masku za revitalizaciju predela oko očiju, a možete je jednostavno napraviti i sami.

Za ovaj poduhvat, biće vam potrebna jedna kapsula vitamina K, pola kašičice kokosovog ulja i malo kafe. Svi ovi sastojci su fantastični za podočnjake, jer ih odlično neguju. Kokosovo ulje za kožu lica ima brojne prednosti, a na podočnjake se može nanositi i samostalno. Uz dodatak vitamina K i kafe postaje lekovita maska koja može da parira i mnogim kupovnim preparatima.

Pomešajte sve sastojke i prstima ih nanesite na regiju podočnjaka. Sačekajte dvadesetak minuta da deluju, a potom je jednostavno uklonite maramicom ili tuferom. Ne morate ispirati ovaj deo vodom, jer ostaje kokosovo ulje koje odlično neguje suvu kožu podočnjaka i osvežava je.

Ova maska za podočnjake sa vitaminom K brzo daje rezultate koji su redovnom primenom zaista primetni. Možda je to i zbog kofeina iz kafe koji je takođe odličan za cirkulaciju krvi. Svakako, vredi probati ovaj jednostavan i jeftin recept.

Ipak, ne treba zanemariti unošenje vitamina K putem ishrane i fokusirati se samo na spoljašnju primenu.

Ne kaže se bez razloga da ono što jedemo, pre ili kasnije se manifestuje na koži. Podočnjaci su prvi primer za to!

Stoga, hajmo da pogledamo koji su prirodni izvori vitamina K u hrani.

Vitamin K u hrani 

 

vitamin k protiv podočnjaka

 

Već smo napomenuli da se vitamin K topi u mastima, pa je logično da je hrana životinjskog porekla dobar izvor ovog vitamina.

Ukoliko patite od nedostatka vitamina K, poželjno je da unosite mleko i mlečne proizvode. Takođe, preporučuju se i jaja, kao i meso, bilo da je u pitanju piletina, svinjetina, govedina i sl.

Verujemo da su se ovde vegeterijanci i vegani dobro zamislili, jer ispada da oni pate od ozbiljnog deficita vitamina K. Moraćemo da vas razuverimo, jer nije tako. Njega ima i u hrani biljnog porekla, a najbolji izvori su zelena salata, kupus, kelj, brokoli, blitva i sl.

Pored toga što je u ishrani vrlo dobro raspoređen, dešavaju se nedostaci ovog vitamina u ishrani. Tada u obzir dolaze suplementi. Treba da znate da se ovo nikako ne radi na svoju ruku i da je uvek potrebna konsultacija sa lekarom, a evo šta treba znati o tome.

Vitamin K u suplementima

 

Teško da ćete naći vitamin K samostalno u podaji kao suplement i dodatak ishrani. Najčešće se kombinuje sa vitaminom D, jer zajedno poboljšavaju rad mnogih organa, uključujući i kožu. Pre svega se preporučuju osobama sa kardiovaskularnim smetnjama i onima koje imaju problema sa kostima. Ipak, značajan je za održavanje dobrog funkcionisanja imuniteta i generalno otpornosti organizma.

Zdrav i jak organizam je u stanju da se izbori sa spoljašnjim uticajima koji narušavaju izgled kože, pa i sa podočnjacima, ukoliko oni naravno nisu posledica nekog ozbiljnijeg oboljenja, npr. bubrega i neki drugi ozbiljan znak zadržavanja vode u telu.

Ipak, opet napominjemo da suplementi nisu stvar koja se unosi ,,na svoju ruku’’, jer onda mogu i da ispolje neka neželjena dejstva.

Da li je vitamin K bezbedan?

 

Ovo je jedan od bezbednijih vitamina. Gotovo sigurno ćete osetiti njegov nedostatak, ali višak-teško. U velikim količinama nije toksičan po organizam, pa nema bojazni da može doći do hipervitaminoze, ali svakako ne bi trebalo prepterivati sa njegovom primenom.

Do preteranog unošenja može doći samo venskim unošenjem vitamina K, a on se sprovodi uvek u kontrolisanim uslovima i od strane medicinskog osoblja, pa je rizik minimalan.

Da li se u borbi sa podočnjacima oslanjati isključivo na prirodna sredstva ili kupovne proizvode?

Soda bikarbona ili vitamin K za podočnjake

 

Soda bikarbona je postala čuvena po svom pozitivnom dejstvu na kožu lica, pa se sve više upotrebljava i za uklanjanje podočnjaka. Jednostavno je, ali i jeftino rešenje, pa je i muškarci i žene prosto obožavaju. Ipak, ukoliko su podičnjaci jači, rešavanje problema ne može da ostane ovom nivou.

Soda bikarbona za uklanjanje podočnjaka nije nova stvar, ali ona pomaže samo ako nije veliki problem. Za podočnjake koji traju duže vreme, rešenje problema mora da bude jače. Tada je potrebno pronaći koncentrovani preparat koji obiluje lekovitim sastojcima, uključujući i vitaminom K.

Već smo napomenuli da su vitamini K, C, E odlična kombinacija, a zajedno sa Neodermyl-om koji povećava količinu kolagena u koži i hijaluronom, mogu da regenerišu kožu podočnjaka u vrlo kratkom vremenskom periodu. Ne potcenjujte moć prirodnih preparata, jer ako se dobro iskombinuju, čine čudo na koži lica.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *