slobodni radikali i koža
Nega kože

Slobodni radikali su pogubni za kožu! Evo kako ih eliminisati!

Slobodni radikali jedan su od glavnih uzroka prevremenog starenja lica i pojave bora. Vreme je da ih bliže upoznamo i pobedimo.

Toliko je spoljašnjih faktora koji mogu uzrokovati prevremeno starenje i dajemo sve od sebe da se negujemo i da nam koža ostane zdrava. Ipak, retko ko od nas zna da je upravo uticaj slobodnih radikala na kožu zaslužan za loš njen loš izgled, gubitak elastičnosti i svežine lica.

Zato odmah želimo da saznamo šta su zapravo slobodni radikali, ali i kako da smanjimo njihov uticaj.

Šta su slobodni radikali?

 

Sama reč „radikalno“ vodi poreklo od latinske reči radicalis što doslovno znači koren, korenito. Dakle, reč je o nečemu što iz korena, temeljno utiče na izgled naše kože.

Slobodni radikali su jaki oksidansi, oštećuju ćelije, tkiva, organe i uzrokuju oksidativni stres kože.

Kada se suočimo sa ovom činjenicom, čini se da je od ključnog značaja da ih pobliže upoznamo.

Slobodni radikali su atomi, molekuli ili joni sa nesparenim elektronima.

Nastaju kao produkt različitih biohemijskih reakcija koje se dešavaju u organizmu. Ma meni to i dalje ništa nije jasno, nisam hemičar, hajde da malo pojednostavimo stvari.

Naime, ćelije u našem telu sastoje se od različitih molekula koje delimo na šećere, masti, belančevine, nukleinske kiseline, odnosno DNK, genetski materijal. Svaki od tih molekula sastavljen je od atoma, a oni su povezani hemijskim vezama. To je ono što smo učili na časovima hemije u osnovnoj školi.

Dalje, sve hemijske veze formiraju se povezivanjem elektrona. Kada u određenim okolnostima dođe do pucanja tih veza, nastaju nespareni elektroni.

Upravo ti molekuli koji nisu upareni, već ostaju samostalno u organizmu, nazivaju se slobodni radikali.

Kako dolazi do stvaranja slobodnih radikala?

 

A u čemu je problem, zašto su oni loši za nas? I kako dalje teče njihov uticaj na organizam i na kožu? Iako mogu samostalno da postoje, slobodni radikali su veoma reaktivni. Važno im je da što pre nespareni elektroni odreaguju sa drugim elektronima i nadograde hemijsku vezu.

U tom cilju, odigravaju se lančane reakcije. Slobodni radikali pretražuju telo, traže i preotimaju elektrone stabilnim molekulima koji onda postaju nespareni i tako sve u krug. Dok se odvijaju ovi procesi, slobodni radikali oštećuju ćelijske membrane, proteine i genetski materijal, DNK.

Negativan uticaj slobodnih radikala na naš organizam i kožu predmet je brojnih eksperimenata, naučnih članaka i studija. Ono što im je zajedničko, jeste činjenica da su upravo slobodni radikali nesumjivo odgovorni za prevremeno starenje kože lica.

Postoji čitav niz spoljašnjih faktora koji mogu dovesti do ubrzane proizvodnje slobodnih radikala.

Prevelika izloženost štetnim UV zracima dovodi do pojave brojnih hiperpigmenatcija na koži, ali i do njenog fotostarenja. Ukoliko ste i vi među onima koji imaju veoma razvijene simptome fotosenzitivnosti, ovo je jedan od razloga da dodatno povedete računa o zaštiti lica od Sunca;

 • Zagađenje vazduha i toksini koji su svuda oko nas takođe mogu biti uzrok brže produkcije slobodnih radikala;
 • Duvanski dim i pušenje takođe su jedan od spoljašnjih uzroka nastanka slobodnih radikala. Sam duvanski dim sadrži slobodne radikale i njegovim uvlačenjem u organizam uzrokujemo brojne probleme, pa tako i ubrzano starenje kože;
 • Previše začinjena i masna hrana, kao i alkohol, podjedanko loše utiču na izgled naše kože i daju prostor za nastanak ovih neprijatelja naše kože.

Slobodni radikali sigurno su bili jedan od razloga koji je uticao da Vesnino lice bude prepuno bora, ali i fleka. Mučili su je i podočnjaci, a svi ovi znakovi starenja kože nimalo joj nisu laskali. Želela je nešto što bi konačno rešila sve ove nedostatke na svom licu. I znate šta? To je i pronašla! Sasvim prirodno rešenje koje je za kratko vreme izbrisalo sve njene bore, fleke i podočnjake i vratilo licu elastičnost. To što je njoj pomoglo, vrlo lako može pomoći i vama da uklonite znakove starenja sa lica.  Kako je ona uspela u tome, saznajte na ovom linku https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

U borbi za lepo lice, bitno je znati i sledeće

Oksidativni stres i slobodni radikali – u kakvoj su vezi?

 

Stvaranje slobodnih radikala je proces koji se konstantno dešava u našem organizmu. Problemi se stvaraju kada ih ima mnogo više nego što organizam stiže da neutrališe. To se dešava pod uticajem već navedenih faktora, ali i kada je telo izloženo ogromnom stresu, različitim fizičkim i psihičkim naporima, pod dejstvom pojedinih lekova.Tada u telu dolazi do pojave oksidativnog stresa.

Da pojasnimo. Znamo kako izgleda jabuka  koju smo tek zagrizli. Sveže i primaljivo. A sada, kada ostavimo jabuku da stoji neko vreme na vazduhu ona će poprimiti tamnu, crnu boju. Ta boja je rezltat oksidacije koju izazivaju slobodnu radikali.

 

slobodni radikali

 

Pisali smo već o nastanku mitisera. Oni su zapravo sebum i nečistoće iz kože koje oksiduju kada izlaze na površinu i dobijaju crnu boju.

Slična je situacija i sa našom kožom i licem. Oksidativni stres nastaje godinama, usled različitih nepovoljnih faktora. Lice vremenom poprima tamniju boju, jer je sve slabija je snabdevenost ćelija kože kiseonikom.

Jedno vuče drugo, pa ubrzo počinje nagla pojava dubokih bora na svim delovima lica, ali i nastanak fleka, podočnjaka. Staračke pege su odlika zrele kože koja je posebno izložena oksidativnom stresu. Jedan od direktinih uzroka lošijeg stanja kože je i ulazak u menopauzu koja dovodi do disbalansa hormona, suve i dehidrirane kože lica.

Ukratko, slobodni radikali uništavaju zdrave ćelije i na taj način ubrzavaju starenje čitavog organizma i kože.

Kako slobodni radikali deluju na kožu lica?

 

Oksidativni stres dovodi do prevremenog starenja kože.  Gubitak volumena, opuštanje obraza i spuštanje kapaka, samo su neki od simptoma koji će se vremenom pojaviti.

 • Prvi razlog  je taj što slobodni radikali uništavaju ćelije koje proizvode hijaluronsku kiselinu, ali i kolagen i elastin, proteine najvažnije za zdrav i negovan izgled lica. Zato ovde saznajte kako sačuvati elastin u koži!;
 • Delovanjem slobodnih radikala ćelije gube sposobnost da zadrže prirodnu vlažnost i sačuvaju hidriranost kože lica. Ono postaje suvo, grubo na dodir, a česte su i iritacije i crvenilo;
 • Opadanje imuniteta kože lica u direktnoj je vezi sa stresom i posledično, slobodni radikali će delovati i uništavati zdrave ćelije kože. Na taj način naše lice neće biti u stanju da se zaštiti od negativnih spojašnjih uticaja, a posledice su brojne – od pojave podočnjaka i fleka, osipa i crvenila, do ozbiljnih kožnih bolesti kao što su ekcemi, psorijaza ili dermatitis;
 • U zavisnosti od tipa starenja kože, različiti su i biološki procesi koji se u njoj odvijaju i uzrokuju njeno starenje. Slobodni radikali deluju na unutrašnje starenje kože, uzrokuju manjak elastičnosti, promene boje kože, ali i nakupljanje sebuma koji je uzrok pojave bubuljica i akni;
 • Oksidativni stres dovešće do oštećenja DNK kože, koja je naš najveći organ. Ona postaje beživotna i sivkaste boje, bore su sve dublje. Neke ćelije uspeju da se regenerišu, dok druge bivaju potpuno uništene. Ukratko, starenje kože je drastično ubrzano.

Kako slobodni radikali nestaju?

 

I došli smo do pitanja od milion dolara. Kako eliminisati uticaj slobodnih radikala na kožu? Postoji li neki način koji će dati odlične rezulatate?

Da vas obradujemo, odgovor je da. Naravno da se možemo izboriti sa slobodnim radikalima, postoji mnogo rešenja. Tajna je, između ostalog, u antioksidansima.

Kako to? Sada ćemo pojasniti.

Antioksidansi i slobodni radikali

 

eliminisanje slobodnih radikala

 

Ako nas redovno pratite, možda ste i pročitali tekst o važnosti antioksidanata za kožu. Ako niste, sada ćete saznati koliko je važna njihova uloga.

S obzirom na to da su slobodni radikali veoma jaki oksidansi i namera im je uvek da preotmu elektron drugim molekulima, tu stupaju na snagu antioksidansi. Oni imaju moć da neutrališu slobodne radikale i to uz pomoć elektrona koje daju radikalima i tako ih stabilizuju. Sam naziv im kaže, bore se protiv oksidacije ćelija i normalizuju Ph vrednost kože. A to je u stvari oksidativni stres kože i celog našeg tela.

Da bi to bilo moguće i izvodljivo, naravno, potrebno nam je da u koži imamo dovoljno moćnih antioksidanasa.

A gde se oni kriju?

Ključni su vitamin C, vitamin E, vitamin A, betakaroten, likopen, lutein  i selen.

 • Sa pravilnom negom treba početi u ranim dvadesetim godinama.  Nega kože preparatima koji sadrže antioksidanse i vitamine za kožu je imperativ. Redovno čišćenje lica, hidratacija, toniranje kože i korišćenje proizvoda koji sadrže zaštitni faktor od Sunca je prvo pravilo zdravog izgleda kože.Serum za lice sa vitaminom C je odlično rešenje jer ga koža lako upija i brže dolazi do ćelija. Ulje za lice sa vitaminom E je idealno za negu osetljive i kože sklone iritacijama i upalama;
 • Pobrinite se da imate uvek pri ruci prirodnu kremu za lice koja je bogata antioksidansima i UV filterima. Piknogenol je najjači antiokidans na svetu, a možete nabaviti preparat koji ga sadrži;
 • Kombuha je bogata vitaminom C, vitaminima B i folnom kiselinom koji pomažu formiranje novih ćelija i regenerisanje kože. Polifenoli iz kombuhe deluju kao snažni antioksidansi i na taj način hidriraju lice i vraćaju mu elastičnost.Pospešuje proizvodnju hijaluronske kiseline i kolagena, a folna kiselina iz nje štiti ćelije od štetnog UV zračenja i tako sprečava prevremeno starenje. 
 • Ulja za lice protiv bora će vas oduševiti. Isprobajte arganovo ulje koje sadrži vitamine A, C i E, minerale i karotene koji štite kožu od Sunca. Ovo ulje ujednačava ten, hidrira kožu i odlično je za negu ispucalih usana;
 • Ako ste ljubitelj prirodne nege lica, onda ćete antioksidanse za lice naći svuda oko sebe. Bokvica za lice je idealna jer sadrži vitamine A, C i K, kao i minerale poput gvožđa i kalcijuma. To je čini efikasnom u jačanju imuniteta kože lica.

Ishranom protiv slobodnih radikala

 

Svakako, uz spoljašnju negu lica, antioksidante treba uneti u telo i kroz ishranu.

Voće i povrće žute, narandžaste i crvene boje sadrži beta karotene, veoma snažne antioskidante. Voće tamno plave i ljubičaste boje, grožđe, borovnice, kupine, poseduje antocijane koji se bore protiv slobodnih radikala.

Vitamin C se u izobilju nalazi u citrusima, bobičastom voću, tamno zelenom povrću. Mleko i mlečni proizvodi, jaja i džigerica su izvor vitamina A, dok se vitamin E može naći u bademima, kikirikiju, lešnicima, orasima, zelenom povrću, sojinim proizvodima  i biljnim uljima. Prvenstveno se misli na suncokretovo i maslinovo ulje.

Paradajz i lubenica su namirnice bogate likopenom, a lutein se u najvećoj meri nalazi u žitaricama, citrusima i zelenom povrću.

Izvor selena su džigerica, puter, riba, beli luk, morski plodovi, pivski kvasac i klica pšenice, proizvodi od celog zrna i suncokretovo seme, pa ishranu treba obogatiti i ovim namirnicama. Pijuckajte zeleni ili matcha čaj. Hranu začinite kurkumom, cimetom, đumbirom i svakodnevno unosite dovoljno antioksidanasa.

Dakle, što pre uvrstite ove namirnice u svoj jelovnik, kako biste efikasno eliminisali slobodne radikale. A anti age dijeta će nam otkriti kako hrana pomaže protiv starenja.

Aktivni kiseonik i slobodni radikali

 

Naš organizam i koža zavise od kiseonika, a slobodni radikali utiču i na to da ga ćelije ne dobijaju u dovoljnoj meri. Zato je aktivni kiseonik važan za lice.

Ovaj preparat je delotvoran zbog ozona koji sadrži, gasa koji ima izražena dezinfekciona svojstva. Zato je odlično rešenje za čišćenje lica. Aktivni kiseonik hrani ćelije kože, pomaže im da se brže obnove, a rešiće nas i gljivica koje mogu dovesti do pojave gljivičnh akni.

Pojačaće cirkulaciju krvi u koži,  pa će lice vrlo brzo postati elastičnije i zategnutije, sa ublaženim borama.

Sada, kada znamo koliko slobodni radikali mogu narušiti izgled našeg lica, vreme je da im se suprotstavimo i usporimo starenje lica.

Učinite to pametno, birajte proverenu kozmetiku obogaćenu antioksidantima. Vaša koža će vam biti itekako zahvalna.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *