koža u menopauzi
Nega kože

Da koža u menopauzi ne ostari, pratite ove savete!

Koža u menopauzi i njena nega zahtevaju nova pravila! Uz ove savete ona može da ostane mladolika, bez bora i fleka! Lako je! Evo o čemu se radi!

Da li koža u menopauzi brže stari?

 

Menopauza je period života svake žene i ne može se izbeći, ali se zato može raditi na negovanju kože i sprečavanju da menopauza od lepe žene napravi staricu.Kako se menopauza smatra životnom fazom nakon koje izgled žene “propada” logično je da se žene ne slažu sa tim tokom starenja.

Tačno je. U toku menopauze i nakon nje koža lica, i generalno izgled žene, se menja. Usled velikih hormonskih promena pati ceo organizam, pa tako i koža.

Estrogen koji je zaslužan za lep i zategnut izgled kože, koji je prirodni stimulans ćelijama da stvaraju kolagen, polako nestaje iz kože.Kada on nestaje iz kože ona brže stari. Zapravo gubi elastičnost i onaj jedar izgled. Ovo su dokazale i brojne studije.

Kako se estrogen vezuje i za podsticanje kože na hidriranje, sa menopauzom se i ova stavka umanjuje.

Koža lica će u toku menopauze najverovatnije postati suva i sklona iritacijama usled gubitka moći lica da zadržava vlagu.

Zato je neophodno voditi računa o hidrataciji kože lica i dopunjavanju kolagena u ćelijske depoe.

Dakle, koža brže stari u menopauzi usled promena koje organizam doživljava kao što je gubitak estrogena, ali dobrom negom se to može stopirati! Zato se obezbedite dobrim prirodnim kremama koje bude kolagen i podstiču kožu na podmlađivanje!

Šta se sve dešava sa kožom u toku menopauze?

 

nega kože lica u menopauzi

 

Kako su velike promene u organizmu žene u jeku tokom menopauze, onda je jasno da se dešavaju brojne promene i u koži lica! Evo koje su najdrastičnije:

Opadanje tonusa kože tokom menopauze

 

Kao što ste imali priliku da pročitate u toku menopauze estrogen bledi i osipa se, a to znači da će jedrost lica takođe opasti.

Tonus lica je uslovljen mnogim faktorima, a najviše mišićima i vezivnim tkivom pod kožom.U toku menopauze ti elementi slabe i koža postaje opuštenija.To je uzrok mnogih bora, pogotovo nazolabijalnih i bora na obrazima.

Nešto što možete učiniti da se ovo odloži i ublaži jeste da pokušate sa vežbama za lice ali i sa dobrom kremom koja sadrži neodermyl

 Na ovaj način ćete sprečiti i usporiti opadanje tonusa kože lica!

Fleke na koži u menopauzi

 

Menopauza je promena koja sa sobom nosi mnoge promene pa i one u kolorizaciji kože lica.

Vrlo lako je moguće da će se pojaviti fleke na licu kao uzrok povlačenja hormona iz tela.

Tada ćelije izgube svoj kompas, pa melanociti luče više melanina – pigmenta i dolazi do hiperpigmentacije kože.

Fleke na licu su nezgodne, ali uvek postoji nešto što može pomoći u njihovom ublažavanju!

Možete pokušati sa sodom bikarbonom za fleke na licu ili nekim sličnim “narodnim” lekom, ili nabaviti neki dobar proizvod koji će delovati na fleke i sve ostale vesnike menopauze!

Lile je muku mučila sa flekama na licu i brojnim borama. Tragala je dugo za rešenjem i već je gubila nadu da će ikada dobiti tu bitku. Slučajno je pronašla prirodno rešenje koje je pored fleka i bora, umanjilo i njene podočnjake! Ona je svoj problem rešila i skinula decenije sa svog lica, a to možete i vi! Pogledajte šta je to radila Lile, možda i vama ispegla bore i vrati osmeh na lice! Kliknite na ovaj link da pročitate njeno iskustvo: 

Dobila sam bitku protiv bora i podočnjaka, a evo i kako!

Staračke pege u klimaksu

 

Staračke pege su takođe vid hiperpigmentacije koja se javlja u manjim i pljosnatijim oblicima na telu i licu. To su tamne mrlje na koži koje su negde karakteristične za neko zrelo doba nakon pedeset godina. Podstaknute menopauzalnim promenama mogu se javiti i u toku menopauze.

Za negu zrele kože i uklanjanje staračkih pega postoje mnoge narodne recepture a da su vrlo jednostavne:

  • kašika sode bikarbone
  • pola šolje soka od pomorandže 
  • dve kašike soka od limuna
  • kašika pirinčanog brašna

Eto jednostavnog recepta za masku koju možete nanositi direktno na pege i ispirati nakon desetak minuta.

Ipak, najefikasnije ćete proći ako koristite proizvode namenjene baš tome, jer vam štede vreme, a i imaju veću koncentracijiu aktivnih sastojaka.

Ipak, ako znate da se u ovoj maski sve bazira na izbeljivanju fleka putem vitamina C onda možete i kupiti proizvod koji ga sadrži na primer dobru kremu za staračke pege ili neki proizvod koji je fuzija sastojaka za bore i fleke na licu pa rešite odmah dve muve jednim udarcem!

Akne u menopauzi

 

Da, da, dobro ste videli!

Akne i bubuljice se ponovo javljaju u toku menopauze usled hormonskih oscilacija unutar organizma.

Menopauza, kao i pubertetsko doba, imaju slične karakteristike, ali sa različitim ishodima. Akne i bubuljice se mogu javiti i na koži lica u menopauzi, i sa sobom nose crvenilo od bubuljica, upale i iritacije. Used dejstva hormonskih promena, prvih godina menopauze ( periomenopauza) može se javiti masna koža sklona nesavršenostima.

Ovakve promene na koži lica mogu biti posebno iritirajuće i teško je boriti se i na tom frontu sa promenama na koži.

Međutim postoje preparati koji mogu pomoći i kod bubuljica u menopauzi, samo gledajte da budu na prirodnoj bazi i sa mnogo aktivnih sastojaka!

Suva koža u menopauzi

 

Suva koža je možda i najistaknutija odlika kože u ovom periodu. Nedostatak vlažnosti u koži i sklonost ka perutanju i iritacijama ubrajaju se u osnovne simptome. Smanjuje se nivo estrogena i ove hormonske promene dovode do pojave suvoće lica i osetljive kože koja može da pecka, a neretko se javi i svrab kože.

Ova pojava je zabeležena u čak 87% žena koje prolaze kroz menopauzu i zato je važna hidratacija!

Kada je koža suva i muči vas osećaj zatezanja i peckanja usled iritacija, znajte da će se pojaviti i više bora. Koža lica može izgledati umorno i oronulo. Zato se bacite na hidriranje, ali i na mašćenje. Vašoj koži treba voda, ali i prirodna masnoća u njoj je zakazala – zato treba sve to nadoknaditi

Kako negovati kožu u menopauzi?

Dobra hidratantna krema svaki dan i to dva puta dnevno!

Bilo bi dobro koristiti i dobru kremu za bore i fleke na licu koja sadrži hidratantne sastojke poput vitaminskih ulja i hijaluronske kiseline! Tada će koža biti dubinski nahranjena i podstaknuta da zadržava vlagu!

Kako poboljšati hidrataciju kože u menopauzi?

 

Sigurno da ukoliko ste ušli u klimaks, ili ste pred ulazom u menopauzu želite na vreme da saznate kako da pravilno hidrirate svoju kožu.

Prvo je važno reći da je hidratacija bitna u toku celog života, kao prevencija za mnoge probleme sa kožom lica koje dolaze sa godinama. Lepota je samo jedan aspekt na koji voda utiče.

Dobra hidratacija će umanjiti i prve bore, a i stvoriti dobru zaštitu od dubljih linija i bora i ostalih znakova starenja kroz godine.Zato na vreme krenite sa hidratacijom kože.

Kada je količina vlažnosti u koži velika, ćelije bolje rade, stimuliše se proizvodnja kolagena i elastina koji koži daju zategnut izgled.

Dobra hidratantna krema je ključ nege za kožu lica u menopauzi, još kada se ukombinuje sa dobrim preparatom za bore i fleke znajte da ste na velikom dobitku! Nešto u šta možete da se uzdate da popravite hidratciju lica jesu vitaminska ulja i biljni elementi. Zato gledajte da vaš izbor kozmetike budu proizvodi koje sadrže ovakve elemente i verujte da će se rezultati brzo videti bili u menopauzi ili ne!

Jedna od takvih krema je već poznata Neborela, koja je obogaćena aktivnim sastojcima i pomaže koži da zadržava vlagu. Ovde dobijate sve što treba za negu kože u menopauzi u jednom proizvodu. 

Drugi proizvod koji se često preporučuje je Vichy neovadiol kolekcija, koja u sebi ima set različitih proizvoda za različite potrebe kože.

Kako smanjiti bore i opuštanje kože u menopauzi?

 

Ovo je pravo pitanje i odgovor nije tako lak. Potrebno je više upornosti i istrajnosti ali nije ni nedostižno.Prevencija je pola zdravlja a i lepote, pa tako ako na vreme krenete sa hidratacijom i dobrom kremom za bore, manje ćete brinuti kad dođete do menopauze.

Kako je za opuštenost lica i pojavi bora zaslužan kolagen i elastin u koži, onda je važno nadomestiti te elemente u koži koji u toku menopauze gube na količini.Znači potrebni su elementi koji će ih probuditi ,a to su hijaluronka kiselina, neodermyl, biljni ekstrakti sitnih molekula za bolje upijanje.

Ovi elementi mogu da probude kožu i ćelije na molekularnom nivou i da nateraju kožu da sama sebe podmlađuje čak i u menopauzi! Popuniće i marionetske bore, i bore na čelu.Možete ovakvu kremu kombinovati sa masažama za lice koje će upotpuniti efekat i delovati na nazolabijalne bore i bore između obrva.

Kako smanjiti bubuljice na koži u menopauzi?

 

Pošto smo već rekli da se u menopauzi mogu javiti i bubuljice i akne, onda se treba pozabaviti i tim pitanjem – kako ih smanjiti?

Kako je koža tada u velikim promenama, često se peruta i ljuspa.

Kada se te mrtve ćelije kože nakupe na licu onda zapušavaju pore i izazivaju pojavu akni i bubuljica ali i mitisera.

Zato se treba posvetiti uklanjanju mrtvih ćelija kože sa lica i to nekim dobrim pilingom. Može biti hemijski piling tretman, ili neki u kućnoj varijanti:

  • Dve kašike jogurta
  • kašika kukuruznog griza (palente)
  • pet kapi maslinovog ulja
  • kašika limunovog soka

Ove sastojke izmešajte u kompaktnu smesu i utrljavajte na lice pet minuta. Tako će se ukloniti nečistoće i naslage perutave kože, a sastojci poput jogurta i limuna će hraniti kožu dubinski. Nakon pet minuta isperite lice i namažite dobro sredstvo za bubuljice na prirodnoj bazi koje će delovati na sve vrste bubuljica!

Dobro prirodno sredstvo za rešavanje bubuljica i negu lica je Aknolin!

Kako sprečiti iritaciju kože u toku menopauze?

 

Iritacija kože u toku menopauze je uzrokovana već pomenutim nedostatkom vlažnosti i hidratacije u licu. Za to je sve krivac estrogen kojeg odjednom u menopauzi više, skoro, i da nema u organizmu.

Kada se pojave peckanje i svrab čak i crvenilo od iritacije, najbolje je prvo se posavetovati sa dermatologom, a zatim nabaviti dobru kremu za hidrataciju. Čak još bolja opcija leži u serumima koji su namenjeni osetljivom tipu kože i bogate kožu aktivnim sastojcima.

Ako bi kombinovali dobar serum za bore i kremu koja i hidrira onda bi ste za kratko vreme videli odlične rezultate!

Seruma na tržištu ima mnogo, ali dok ne napravite izbor možete se poslužiti kremom na bazi nevena koja ima dobru hidratacijsku osnovu. 

Kako sprečiti uticaj sunca na kožu u menopauzi?

 

koža lica u klimaksu

 

Uticaj sunca na kožu lica i tela je ogroman i traje tokom celog života! Ono što je specifično jeste da u toku menopauze uticaj sunca na kožu je povećan jer je smanjena prirodna zaštitna barijera kože!

Zbog toga je važno naglasiti da se mora koristiti dobra krema sa visokim zaštitnim faktorom za lice, i inače u životu a pogotovo tokom menopauze!Odlična krema za sa zaštitnim faktorom za svaki dan je BB krema koja je tonirana kao tečni puder a obogaćena je sa zaštitnim faktorom!

Kada sunce neometano deluje na kožu lica, ona se može presušiti, iziritirati  i stvoriti fleke na licu. 

Da li ste znali da su i fleke na nausnicama jedna od posledica sunčevog delovanja na kožu?

Sada kada znate, onda je bolje posvetiti se sprečavanju tih pojava!

Dobru kremu sa zaštitnim faktorom nanosite svakodnevno, i možete je kombinovati sa nekom prirodnom kremom za fleke na licu i bore.

Žene koje su iskusile promene koje sa sobom donosi menopauza su složne u jednoj stvari- promene su velike i vrlo jake! 

Sve što se dešava sa kožom u toku menopauze može da izazove nelagodu, ali to ne znači da se ne može učiniti nešto povodom toga. Poučeni iskustvima žena slobodno možemo da kažemo da je Neborela krema pomogla u negovanju kože lica tokom menopauze. Smanjile su se iritacije, povećala vlažnost kože a uz to delovala je i na bore i na fleke na licu!

Žene koje su iskoristile priliku i nabavile je pre samog klimaksa su imale znatno manje neugodno iskustvo sa kožom lica tokom menopauze.

Dakle uvek postoji nešto što se može uraditi!

Nega kože u menopauzi je možda malo složenija, ali svakako ne nedokučiva nauka. Problem će biti manji ako sa negom lica počnete i pre klimaksa. 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *