marionetske bore
Bore

Marionetske bore i kako protiv njih!

Marionetske bore samo su jedne u nizu koje sigurno ne želite na svom licu, jer mu daju tužan izraz. Prepoznajte ih i stanite im na put.

Šta su to marionetske bore?

 

Ove bore pripadaju grupi bora koje se stvaraju od usana niže preko brade obuhvatajući tu regiju.

Marionetske bore se pojavljuju usled kontrakcije različitih grupa facijalnih mišića, kao i zbog prirodnog gubljenja tonusa kože! Mišić koji svojim propadanjem izaziva njihovu pojavu naziva se depressor angulis oris.

Otkud ovaj izraz „marionetske“?

Zato jer daju izgled koji jako podseća na lutke marionete. Ove lutke imaju sa strane usana dva proreza ka bradi i kada „govore“, samo se donji deo lica pomera, baš gde su ti prorezi. I ove bore nastaju baš tu. Zauzimaju regiju donje trećine lica, protežu se od uglova usana ka bradi.

Ako su ove bore jako izražene mogu licu da daju tužan i umoran izgled, čak i kada se osoba ne oseća tako!

I vi ih imate?

Niste sami!

Ne brinite, postoje rešenja i za njih, ako ne da se uklone potpuno, onda da se maksimalno ublaže!

Uzroci marionetskih bora

 

Uopšteno pojačana mimika mišića lica, svesna ili nesvesna, doprinosi pojavljivanju ovih bora.

Uzrokovane su i genetskim nasleđem, tako da ako je neko u porodici imao izražene marionetske linije, najverovatnije ćete imati i vi!

Naravno, glavni uzročnik ovih bora je vreme koje neprestano teče menjajući izgled našeg lica i tela. Kako starimo tako se umanjuje tonus mišića lica, tanji se koža na licu i gubi njena čvrstina i time marionetske bore postaju još izraženije.

Kako ukloniti marionetske bore prirodnim putem?

 

Marionetske linije su malo komplikovanije sorte, i potrebno je uložiti malo više truda da se one umanje ili uklone. Ali bez sekiracije! Evo par važnih koraka:

Bolje malo prevencije nego puno posledica!

 

Kako su ovo bore koje nastaju najčešće u tridesetim godinama života, pa se sa vremenom produbljuju, najbolje je početi na vreme sa preventivnim metodama.

Na primer: smanjite korišćenje solarijuma i uvek koristite visoke zaštitne faktore za sunce na licu, jer ove dve stavke svakako izazivaju pojavu bora!

Ukoliko ste pušači, bilo bi dobro da tu naviku u potpunosti izgubite ili makar smanjite na minimum jer je pušenje jedan od glavnih uzročnika bora oko usne regije kojima pripadaju i marionetske bore!

Koristite kreme i preparate na prirodnoj bazi za otklanjanje i umanjivanje bora čak i ako su bore u toj regiji slabo primetne.

Naročito je važno da te kreme sadrže neka od prirodnih ulja kao što su ulje grožđa koje je puno antioksidanata koji su odlični za lice, maslinovo ulje koje je na daleko poznato po svojim blagotvornim dejstvima, arganovo ulje koje je prirodni anti age tretman jer hrani kožu i vraća joj elastičnost..

Koristite prirodne hidrirajuće kreme i maske za lice protiv  bora jer će vam vaše lice sigurno biti zahvalno u zrelom dobu!

Pravilna nega lica je ključna za borbu protiv bora i tragova starenja!

Lila je bila očajna kada su bore bile u pitanju! Imala je izražene marionetske bore.Taj problem  je u njoj budio toliku frustraciju da nema za čime nije posegnula ne bi li ih malo ublažila. Tragala je sve dok nije naišla na prirodno rešenje i rešila se bora jednom za svagda! Sada joj je lice opet zategnuto, a bore su se ispeglale. Svoju metodu ne krije, a o čemu se radi pročitajte u njenom ličnom iskustvu na ovom linku: https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/

Pored prevencije, imamo još par trikova u rukavu! Vežbe!

Da, da, dobro ste pročitali vežbe za lice! Zvuči čudno, ali stvarno ima smisla, a i efekta, pa smo vam napisali nešto o tome!

Vežbe za lice protiv marionetskih bora

 

Vežbe kao način održavanja i poboljšavanja tonusa mišića su odlične za celo telo. Ako se vodimo logikom – mora da su dobre i za lice pošto se tu nalazi poveći broj mišića i potrebno im je “održavanje”! Nije ni čudo što se razvila čitava jedna facebuilding grana vežbanja.

Kada ovo znamo, hajde da naučimo neke vežbe za lice koje će sprečiti i ublažiti pojavu marionetskih bora!

marionetske bore

Vežbe “žvakalice”

 

Ovo su vežbe za lice koje pomažu održavanje tonusa lica i smanjuju pojavu marionetskih bora.

 • Prvo se udobno smestite na svoje omiljeno mesto za sedenje i zabacite glavu unazad, odnosno uperite pogled ka gore.
 • Kada je glava podignuta prema gore, zatvorite usta i zamislite da nešto žvaćete oponašajući pokrete žvakanja.
 • Ponavljajte ove pokrete oko dvadeset minuta svakoga dana da bi uživali u rezultatima koje daju, a rezultati će biti brzo vidljivi!

Vežbe “ljubilice”

 

Kako im i ime kaže, ove vežbe za ublažavanje marionetskih bora, izgledaju kao da ljubite nekoga!

 • Zauzmite sedeći položaj i zabacite glavu u nazad, odnosno ka gore.
 • Kada je glava podignuta ka gore skupite usne kao da ćete nekoga da poljubite, zadržite par sekundi pa opustite lice.
 • Ovu vežbu je potrebno ponavljati deset puta u seriji, a treba da bude najmanje pet serija u toku dana!

Rezultati ove facijalne vežbe su brzo vidljivi i dugoročni!

Vežbe “ljubilice 2”

 

Ove vežbe za ublažavanje marionetskih bora su iste kao i predhodne ali sa malim dodatkom;

 • Kada se udobno smestite i zabacite glavu ka gore, namestite usne u položaj za poljubac i zatim polako izbacujete jezik pružajući ga ka bradi, odnosno na dole koliko god je to moguće!

Iako se ove vežbe čine čudnima, one aktiviraju mišiće oko usana koji se običnom facijalnom mimikom teško aktiviraju, pa stoga dolazi do opadanja tonusa mišića koji rezultira pojavom marionetskih bora.

Ponavljajte ove vežbe oko petnaest minuta svakog dana i rezultati će biti vidljivi već nakon nekoliko dana!

Vežbe 4

 

Još jedna od vrlo efektivnih vežbi za lice koje sprečavaju i ublažavanju nastanak marionetskih bora su i ove vežbe:

 • Kada se smestite udobno i podignete glavu na gore skupite usne i zatim donju usnu gurajte preko gornje usne, zadržite tako par sekundi i opustite usne.
 • Ovu vežbu ponavljajte najmanje pet puta u seriji, a serija treba da bude najmanje pet.

Sve ove facijalne vežbe su veoma produktivne i rezultiraju zategnutijom kožom sa manje dubokih bora. Posebno se dobro odražavaju na marionetske bore i rezultati su brzo vidljivi!

Masaže za lice kao pomoć u borbi sa marionetskim borama!

 

Masaže lica su veoma delotvorne u borbi sa raznim problemima kože, posebno u borbi protiv bora! One su alternativan način da se stimuliše cirkulacija kože lica i ublaže bore. Povoljno utiču na elastičnost lica i vraćaju koži sjaj i čvrstinu!

Neke od najboljih masaža lica su:

Zogan masaža lica

 

Zogan masaža lica je Japanska metoda masiranja lica koja obezbeđuje bolju prokrvljenost kože, samim tim koza je jedrija i dobija zdrav sjaj. Kako se ovom masažom stimulišu limfne žlezde u licu koje su zaslužne za izbacivanje toksina i štetnih materija iz organizma, ova masaža predstavlja svojevrsnu limfnu drenažu. Ukoliko imate problema sa limfnim žlezdama ova masaža nije za vas!

Pre Zogan masaže je važno da odredite tip kože kojem pripada vaše lice, zatim na osnovu tipa kože uzeti kremu ili ulje za lice koje će vam pomoći u sprovođenju ovog tretmana!

Nikako ne počinjite bilo koju masažu lica bez adekvatnog ulja ili kreme koje služi da ublaži trenja i spreči oštećenje kože lica!

 • Posvetite se predelu oko usana i na bradi da bi otklonili i umanjili marionetske bore;
 • Postavite tri prsta obe ruke na bradu, da se sastaju u sredini,
 •  kružnim pokretima pomerajte prste ka gornjoj usni
 • kada dođete do nosnica srednjim prstima masirajte kružnim pokretima uz nos sve do luka nosa,
 • zatim povucite prste ka obrazima i nazad.

Benefiti ove masaže će se pokazati veoma brzo, pogotovo ako masažu sprovodite svaki dan u isto vreme. Pored sjajne i zategnute kože imaćete i vidljivo manje marionetskih bora!

Pročitajte detaljno o Zogan masaži i njenim prednostima.

Gua sha masaža za lice

 

Ova tehnika masiranja lica u svrhu lepote i lica bez bora, nam dolazi iz Kine.

Samo ime znači Gua- strugati i Sha- loše, negativno – znači strugati loše iz organizma.

Masaža marionetskih bora se obavlja specijalnom strugalicom koja je izrađena od materijala koji imaju blagotvorno dejstvo na kožu lica, od žada ili od crnih bivoljih rogova (i ne – nismo za to da životinje stradaju zarad naše lepote, nego samo nabrajamo) različitog poludragog kamenja!

Pročitajte sve o roleru od žada i zašto su žene poludele za njim!

Ova masaža se obavlja u više koraka:

 • Čišćenje. Na kožu se nanosi poseban proizvod koji uklanja sve nečistoće. Oslobađa područje za masažu od kozmetike, masnoće i štetnih agenata iz okoline.
 • Zatim se radi i dubinsko čišćenje kože lica pomoću pilinga ili ultrazvuka.
 • Potom se na kožu nanosi krema ili ulje za masažu.
 • Nakon ovoga, kozmetičar obrađuje linije marionetskih bora istovrmeno sa dva strugala od žada.
 • Pokreti su u početku lagani i opuštajući, a zatim sa malim pritiskom.  Hladni kamen žada hladi i umiruje zagrejanu kožu.
 • Po završetku postupka struganja, primenjuje se maska. Može biti hranjiva, hidrirajuća, maska za bore, bilo koja maska za lice, pa i one sa efektom podizanja tonusa kože. U ovom trenutku svi kozmetički sastojci lako prodiru u kožu.
 • Poslednja faza ove masaže je da se na lice nanese hranjiva krema.

Učinkovitost ove masaže je mnogostruka, od čišćenja kože, pa sve do stimulisanja prokrvljenosti ćelija što vodi do njihove regeneracije, a rezultat je sveža, glatka i sjajna koža sa umanjenim marionetskim borama!

Maske za marionetske bore

 

Maska za marionetske bore od prirodnih i lako dostupnih sastojaka? Naravno da postoji! Ovu masku za bore morate probati, pored toga što je jednostavna i laka za napraviti, veoma je učinkovita:

Maska sa limunom

 

Potrebno vam je

 • jedno belance
 • pola kašike prirodnog meda
 • pola kašike limunovog soka

Kada pomešate i sjedinite ove sastojke ostavite da odstoje dok vi temeljno očistite lice, i uradite brzi piling kože lica. Kada ste završili tretman čišćenja, nanesite masku na celo lice i ostavite da deluje deset minuta. Nakon toga isperite kožu i namažite hidrirajuću kremu. Bore oko usana i očiju će biti umanjene, a koža sjajna!

Kreme za marionetske bore

 

Svaka krema koja je namenjena borama je dobra i za marionetske bore. Važno je da hidrira kožu i vraća joj elastičnost.

Za korekciju bora najbolje je početi sa kremama koje sadrže hijaluronsku kiselinu i koenzim Q10 koji usporavaju starenje kože i dubinski je hidriraju.

Poželjno je da kreme za marionetske bore sadrže neodermyl koji deluje kao kolagen u koži i čini je čvrstom i jačom i sprečava njeno dalje opuštanje.

Takođe jedan od prirodnih sastojaka koji je važan u kremama za marionetske bore je i shea buter koji ima protivupalno dejstvo, i pomaže nastanak kolagena u koži dajući joj time čvrstinu.

Neizostavan je i vitamin E koji je antioksidant i pomaže u sprečavanju starenja kože i nastajanja marionetskih bora!

Kozmetički tretmani i procedure protiv marionetskih bora

 

Postoje razni tretmani koji pomažu u borbi protiv marionetskih bora a neki od njih su sledeći:

Hijaluronski fileri za marionetske linije

 

Kada se marionetske bore koriguju hijaluronskim filerima, prvo se popunjavaju jagodice jer time se podiže koža na središtu lica i popravlja tonus kože koji direktno povlači kožu sa brade i oko usana na gore, pa se bore ispravljaju. Zatim se popunjavaju same bore onoliko koliko je dovoljno da se ublaži njihova vidljivost!

Dakle korekcija i podizanje jagodica filerima je daje svojevrstan lifting efekat i na ovom područnu i vrši se zatezanje ove regije i podmlađivanje izgleda.

uklanjanje marionetskih bora

Botoks za marionetske bore

 

Botox tretman deluje na većinu bora koje se pojavljuju na licu, ali nažalost slabo je primenljiv na donjoj regiji lica u koju spadaju i marionetske bore.

Ako uzmemo u obzir da botoks deluje parališuće na deo lica koji je tretiran, pri tretiranju marionetskih bora dobili bi plastičan i veštački izgled lica!

Dermalni fileri za marionetske bore

 

Dermalni fileri se koriste za razne tretmane u svrhu lepote lica. Koriste se za korekciju sitnih i krupnih bora, za uklanjanje ožiljaka od akni, za popunjavanje usana, popunjavanje obraza, reoblikovanje nosa i mnoge druge korekcije na licu.

Dermalnim filerima se popunjava sama bora i time se njena vidljivost umanjuje.

Ako se dermalni fileri aplikuju u obraze i jagodice , koža će se podići i zategnuti tako da će marionetske bore biti umanjene, a za ispravljanje sitnih bora oko usana se fileri ubrizgavaju u usne, pa povećanjem volumena usana dobijate i nausnice bez bora!

Za svaki tretman za lice protiv bora morate prikupiti informacije i dobro ih proučiti kao i što morate izabrati pravog stručnjaka koji će tretman uraditi!

Ukoliko su ove bore pliće, onda poboljšanje jačine i strukture kože može da učini dosta za njihovo uklanjanje. Pored krema, koje se svakodnevno koriste, dodatni tretmani mogu da uključuju sledeće:

Laser

 

Laserski tretman lica ima za cilj da svetlosnim zracima određene jačine aktivira ćelije kolagena. Time se koža oporavlja, jača i bore bivaju manje vidljive.

Mezoterapija

 

Ovaj kozmetički tretman svodi se na ubrizgavanje koktela koji imaju za cilj da revitalizuju kožu, osveže njen izgled, aktiviraju kolagen i elastin i na taj način dovedu do korekcije bora koje nisu duboke, a koje se nalaze u ovoj regiji.

Pročitajte više: Mezoterapija lica može biti rešenje za bore koje ste čekali!

Kako prekriti marionetske bore šminkom?

 

U moru tretmana i prirodnih načina za umanjivanje i uklanjanje marionetskih bora treba vremena da se odlučite koji će biti baš za vas, a do tada evo par trikova kako da ih prekrijete šminkom!

Čišćenje

Prvo temeljno očistite kožu lica, najbolje penom ili gelom za dubinsko čišćenje lica. Zatim osušite lice peškirom.

Hidratacija

Nakon čišćenja lica važno je naneti hidratantnu kremu da lice ostane sveže i sjajno!

Priprema

Kada smo ispratili čišćenje i hidrataciju kože lica, na nju nanosimo prajmer. To je sredstvo koje se nanosi na kožu pre šminkanja i čini da šminka duže traje na licu, a u ovom slučaju će dodatno popuniti maronetske bore i vizuelno ih umanjiti!

Puder

Nakon prajmera nanosimo puder za zrelu kožu,  ali u manjoj količini jer tečni puder u velikoj količini ima suprotan efekat od onog koji želimo, još će više naglasiti marionetske bore umesto da ih prikrije!

Nijanse

Važan je i odabir nijanse pudera i kontur palete. Možda se tamnije nijanse možda više slažu sa vašim ukusom, ali imajte na umu ovo:

Za bore uvek birajte svetlije ili nude odnosno neutralne nijanse jer tamnije boje ovih proizvoda čine da izgledate starije.

Highlighter

Ovaj savet se bukvalno odnosi na svetlucavi hajlajter kojim ćete istaći sjaj kože pa je odličan izbor za šminkanje kože koju muče bore.  Takođe se odnosi i na oči u smislu da se istaknu oči pri šminkanju nekim efektnim detaljima da bi se skrenuo pogled sa marionetskih bora oko usana!

Ako budete pratili ove savete bićete u punom sjaju uprkos marionetskim borama koje su na licu!

Bore su normalna i neminovna pojava na licu svake osobe,ali kada se pojave mogu negativno uticati na samopouzdanje.

Neke osobe će reći: „Moje bore su sećanja na sve lepe i manje lepe trenutke mog života! “

Ali mi kažemo: „Neka fotografije čuvaju uspomene, bore ne moraju!“

Uz par trikova iz rukava podmladićemo svoje lice i uživati u lepoti bez marionetskih bora!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *