puder za zrelu kozu
Kozmetika za lice

Najbolji tečni puderi za zrelu kožu

Verovatno ste nekad razmišljali kakav treba da je najbolji tečni puder za zrelu kožu. Izbor nije uvek najlakši, a mi ćemo vam pomoći u tome!

Zrela koža je zahtevnija po pitanju nege, ali i po pitanju šminkanja, jer treba prekriti ponekad ne tako jednostavne stvari na koži. Pre svega mislimo na bore. One su kod žena u zrelim godinama izrazitije i veoma je važno pronaći pravi puder kao podlogu za ostatak šminke jer on nosi čitav make up.

Izbor pudera nikada nije sasvim bez izazova. Treba prilagoditi boju, tekstura pudera je veoma važna, kao i njegova pokrivna moć. Nekada se smatralo da puder zapušava pore i nanosi štetu koži lica. Tako su barem majke plašile mlađane ćerke koje su želele da se šminkaju. Ipak, sa vremenom su puderi postali ne samo bezopasni negi i poželjni.

Neki od njih imaju i negujuća svojstva, zahvaljujući kvalitetnim sastojcima. Pokrivanje puderom takođe podrazumeva da na kožu neće uticati loše stvari iz spoljašnje sredine, kao na primer čestice zagađenja.

Izazov je poprilično veliki kada je u pitanju zrela koža, jer smisao korišćenja pudera jeste prikriti nedostatke, a istaći u prvi plan dobre strane lica. Hajde da vidimo kako to uraditi sa zrelom kožom.

Kakav treba da bude puder za zrelu kožu?

 

Ima nekoliko kriterijuma koje treba da ispunjava puder koji je namenjen zreloj koži, kako bi ona izgledala zaista lepo i kako bi on efikasno obavio svoj posao. Neki su veoma važni.

 

najbolji puder za zrelu kozu

Hidriranje kože

 

Puder koji je namenjen zreloj koži ni u kom slučaju je ne sme isušivati. Pre svega, to je na duže staze za ovakvu kožu pogubno jer ona mora biti hidrirana. Dakle, kada se namaže, puder bi trebalo da daje blagi sjaj. Ne da bude mastan, to spada u najgore osobine pudera ikada. Nikako ne sme ni da bude mat jer to na zreloj koži ne deluje najbolje. Doprinosi efektu maske i ističe bore jer se u njih uvlači.

Efekat popunjavanja

 

Sigurno ste nekada na nečijem licu primetili da mu je puder više istakao bore nego što ih je prikrio. Ne može puder u potpunosti sakriti nesavršenosti, o bilo kojima od njih da se radi. Ipak, može u mnogome doprineti da bore budu zaglađenije i da se uvuče u njih toliko da ih popuni, ne useče i samim tim više pokaže.

Prozračnost

 

Težimo puderima sa velikom pokrivnom moći. Iako će delovati kontradiktorno, puderi za zrelu kožu ne bi trebalo da imaju veliku pokrivnu moć, naprotiv. Oni mogu jako loše delovati na koži ako je ona puna takozvanih nesavršenosti u vidu bora, a odlično ako lice ima bubuljice. Zato, oprez!

Što prozračniji puder, to veća šansa da će on lepše delovati na koži. Samo blaga uglađenost i blistavost. Godine se svakako ne mogu izbrisati sa lica. Bar ih ne može izbrisati puder. U tome može pomoći preparativna kozmetika. Zato je nega ispred pudera. O tome nam govori i naša čitateljka Vesna.

Kao i svaka žena, Vesna je imala mnogo izazova koji se tiču nege lica. Borba sa borama i prihvatanje starenja ni za nju nisu bili laki, sve dok nije pronašla sredstvo za negu lica koje joj je potpuno promenilo način gledanja na starenje i lepotu. Rešila se bore, fleka i podočnjaka bez muke. Ovde je sa nama podelila svoje oduševljenje sredstvom koje sada već dugo koristi: Uverite se i sami: https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/ 

Hranljivi sastojci za kožu

 

Koliko god krema bila neophodna, dobro je kada je i puder nekomedogen i kada ima u sebi one sastojke koji podstiču negu, kao što je hijaluronska kiselina. Prirodna ulja i vitamini takođe su visoko kotirani u ovoj vrsti proizvoda. Zato bi oni sa zrelom kožom trebalo da povedu računa i o tome.

Tečni ili kameni puder – koji je bolji?

 

Iako inače ne biramo isključivost, kada je u pitanju zrela koža možemo reći da ovde svakako imamo farvorita, a objasnićemo i zašto je tako.

Naime, puder u kamenu bi ovde bio neka vrsta nepotrebnog matiranja kože. Malopre smo o tome pričali.

Sa borama je stvar takva da, što više ima suvog proizvoda, veća je šansa da se on uvuče u bore i da ih istakne.

Zbog toga se čak i šminkanje zrele kože svodi na minimum. Manje je više.

 

 

Iako vam se možda čini da raznim bronzerima, rumenilima i hajlajterima prikrivate nešto, situacija nije baš takva. Tako je i sa puderom. Puder u kamenu, praškast kakav jeste, kroz neko vreme bi se uvukao u bore i ta slika ne bi bila baš sjajna.

Zato mi glasamo za tečni puder.

Zrela koža je po nekom nepisanom pravilu uglavnom suvlja. Hidrantan, ali ne i mastan puder može učiniti da ona zablista. On će podstaći prirodan sjaj na onim mestima na kojima fali. Bez jakog konturisanja, eventualno malo svetlucavog rumenila je dovoljno i stvari su otišle u željenom pravcu.

Eventualno ako zrelu kožu muči masnoća, što je, ponovićemo, redak slučaj, malo pudera u kamenu može doći u obzir kada je T zona u pitanju.

Puder za suvu zrelu kožu

 

Ovom najčešćem tipu pogoduju ređi puderi, odnosno, puderi manje pokrivne moći.

Oni nikako ne smeju biti mat jer bi dodatno isušili kožu. Tačnije, možda i ne bi došlo do isušivanja, ali bi koža delovala beživotno sa njima.

Ne bi bilo loše da ovaj puder ima dozu svetlucavih čestica u sebi, a ima takvih na tržištu, kako bi dodatno kožu učinio lepom i blistavom. Zato treba obratiti posebnu pažnju jer ovakva koža nikako ne sme biti opterećena teškim puderima.

Puder za masnu zrelu kožu

 

Ređi je slučaj da zrela koža bude masna. Takva koža svojstvenija je koži u nekom mlađem dobu. Ipak, zrela koža može pokazivati tendenciju masnoće u T zoni. Mi ni ovde ne bismo preporučili mat pudere za korišćenje. Oni, jednostavno, kožu umeju da učine starijom nego što jeste.

Pre svega, sličan puder kao i za suvu kožu, prozračan, manje pokrivne moći, naneti na čitavo lice. Masnije delove, T zonu ili možda samo čelo, dodatno matirati nekim puderom u kamenu. Višak masnoće može se skinuti i običnom maramicom, a onda blago utapkati neki kameni puder, ali isključivo na masne delove. To je dobitna kombinacija, ako nas pitate.

Kakve pudere izbegavati?

 

Spisak je poduži, a već ste verovatno i iz prethodnog izlaganja shvatili.

Zrela koža treba da izbegava:

  • mat pudere – dodatno isušuju i postaruju kožu;
  • izrazito masne pudere – jer su retke situacije kada oni dobro izgledaju na koži;
  • dobre pokrivne moći – na zreloj koži izgledaće kao maska;
  • pudere u kamenu – uvući će se u bore i istaći ih više;
  • praškaste pudere – slično kao i sa puderima u kamenu.

To ne znači da ne postoji doba godine ili stanje kože kada ih možete upotrebiti. Sigurno će nekada biti potrebe za dodatnim matiranjem ili možda vizuelno masnijom kožom. Ipak budite oprezni jer ovi puderi ne izgledaju lepo ako ih koristite stalno n a zreloj koži.

Najbolji drogerijski puderi za zrelu kožu

 

Napravili smo za vas listu pudera iz drogerija za koje mislimo da zavređuju vašu pažnju. Zapravo, svaka od vas sa zrelom kožom ovde može pronaći bar jedan koji joj odgovara.

 

tečni puder za zrelu kozu

 

Evo ih sa svim karakteristikama!

Vichy liftactiv flexilift teint

 

Ovo je prvi među puderima za koje smo čuli samo reči hvale. Ima u sebi silikonsku zatežuću strukturu, sa lifting efektom. Puder prati pokrete lica, popunjava linije, zbog čega je izbegnut neprijatni momenat isticanja linija zbog uvlačenja pudera.

Glavna stvar je što on sadrži takozvani collagil, aktivni sastojak koji neguje kožu lica. Ima u sebi i spf 20, što je korisno kada se izlazi napolje, bilo leti ili zimi. On naravno ne može zameniti dobru kremu protiv bora, ali u mnogome pruža komfor jer je lice zahvaljujući dužem korišćenju u mnogo boljem stanju. Ima ga u više nijansi i cena mu je oko 3000 rsd.

Max factor radiant lift

 

Puderi kozmetičke kuće Max factor poznati su i veoma korišćeni u svim starosnim dobima. Zbog toga su se oni potrudili da naprave i puder koji će odgovarati potrebama i zrele kože. Ovaj puder takođe ima zaštitni faktor, ovoga puta 30. Obogaćen je hijaluronskom kiselinom, te se preporučuje kao dobar za hidrataciju kože.

Ima u sebi biserne mikro čestice koje su zadužene za njegovu solidnu pokrivnu moć, što je jedna od njegovih prednosti. Može se nabaviti u svim većim drogerijama, po ceni od oko 2000 rsd.

Shiseido puder za zrelu kožu

 

Možda malo manje komercijalan, ali puder koji se može pronaći po većim drogerijama jeste Shiseido puder za zrelu kožu. Pokazao se kao odlična formula, veoma stabilna na licu. Ima dobu pokrivnu moć, vodootporan je i nepropustljiv. Reklo bi se da je težak, po ovim karakteristikama. Ipak, kažu da se nimalo ne uvlači u bore, ne ocrtava linije i ne skida se sve dok ne upotrebimo sredstvo za skidanje šminke.

I može delovati kako ispod te maske koža ne diše. Obogaćen je sastojcima koji neguju kožu, a ima i spf 30. Cena mu se kreće oko 7000 rsd.

Loreal true match

 

Opet se vraćamo na komercijalne i veoma poznate pudere, a jedan od njih je i Loreal true match. Smatra se najuniverzalnijim puderom, zato je toliko i popularan, a evo i šta ga takvim čini. Ima 3 oznake, C, N i W. Svaka od njih označava podton – zlatan, ružičast i neutralan. Sami možete među ovim oznakama odabrati koju želite, a nijanse se takođe razlikuju.

Ovaj puder je pogodan za zrelu kožu jer je obogađen glicerinom, glikolom, vitaminima B5 i E, koji neguju i hidriraju kožu. Puder se nosi celog dana, tako da ovo može biti bitno. Cena mu je oko 2000 rsd.

Deborah puder za zrelu kožu

 

Iz ove kozmetičke kuće stiže takozvani instant lift puder. Ima u sebi gotu kolu, poznati sastojak za lift efekat kože. Spf factor 30 takođe ga čini pogodnim za korišćenje. Ima 5 nijansi, od kojih se može odabrati odgovarajuća. Cena mu je oko 1600 rsd.

Rimmel lasting finish

 

Još jedan među puderima za koji svakako imamo preporuku da je dobar za celodnevno nošenje. Ima faktor 20, pogodan je kao dnevna varijanta i hidrirajući efekat, koji je važan zreloj koži. Takođe ima dobru pokrivnu moć, tako da se može produžiti sa njim i u noćni provod. Neki ga koriste i za malo jaču šminku.

Poprilično je lako dostupan, po ceni od oko 1500 rsd.

Ovo je naš veoma širok izbor. Ima zaista za svakoga ponešto.

Kako se pravilno koristi tečni puder za zrelu kožu?

 

Još jedna važna stvar koju ne možemo preskočiti tiče se pravilnog nanošenja pudera.

Veoma je važno, naročito za zrelu kožu, sve ono što se dešava pre nanošenja pudera. Mislimo na negu.

Bez obzira što je u godinama, negovna koža će biti pogodnija za  svaki vid šminkanja, pa i za puder. Pod negom podrazumevamo redovno čišćenje lica, ali u tim godinama i redovno nanošenje kreme protiv bora.

Kremu treba naći po svom nahođenju. Mi uvek preporučujemo prirodne kreme jer ne sadrže u sebi štetne sastojke koji mogu dodatno oštetiti zrelu kožu. Takođe, biljni sastojci deluju aktivno protiv nesavršenosti, kao i protiv svih uzročnika stvaranja tih nesavršenosti. Izdvojili bismo jednu kremu, čije je ime Neborela, koja je baš ovakva. Ona je odlična podloga za puder i savršena za negu protiv bora.

 

 

Glavno pitanje je: četka, bjuti blender ili nanošenje prstima?

Ako nas pitate, četka će biti pogodna za prvi krug nanošenja, čisto dok se puder ne razvuče po licu. Okoloočna regija i oni delovi sa više bora, obavezno utapkavanje prstima. I nikako velika količina pudera! Malo po malo do postizanja savršenog efekta.

Tonirana krema za zrelu kožu

 

Tonirana krema može biti pun pogodak kada je zrela koža u pitanju. Ona ima u sebi blagi ton, koji se prilagođava boji lica, a ipak se njome izbegava uvlačenje u linije. Kada se lepo razmaže, može biti savršena podloga za neki puder, a može i sama da bude umesto pudera pogodna za svakodnevno nošenje. Preporuka, ako nas pitate! Ove kreme naći ćete kao BB kreme ili CC kreme za lice.

Uloga pudera je da koriguje. Zato je važno dobro odabrati. Mi smo tu da vam pomognemo i olakšamo izbore. Vi nam pišite, jesmo li vam pomogli i koje biste pudere za zrelu kožu vi preporučili našim čitateljkama?

 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *