komedogena i nekomedogena kozmetika
Kozmetika za lice

Komedogena i nekomedogena kozmetika: saznajte sve važne razlike!

Komedogena i nekomedogena kozmetika česti su termini kada govorimo o negovanju lica i veoma je važno da znamo koje proizvode treba izabrati. Nekomedogeni preparati su oni koji su nam potrebni, dok ove druge treba zaobilaziti. Saznajmo kako da ih prepoznamo.

Naravno da svi želimo lepo, negovano i zategnuto lice, bez bora i akni, pa pažljivo biramo proizvode kojima ćemo ga negovati. Ipak, kada na policama apoteka i drogerija ugledamo desetine krema, seruma i maski različitih proizvođača, veoma smo zbunjeni. Kako da znamo šta će nam odgovarati?

Komedogena i nekomedogena kozmetika tema je o kojoj sigurno treba više da se priča, jer upravo iz neznanja možemo pogoršati postojeće probleme na koži.

Sada ćemo razjasniti ove pojmove i konačno naučiti kako da odaberemo one proizvode koji su nekomedogeni.

Šta je komedogenost?

 

Pođimo od ovog, najvažnijeg pitanja. Ako nas redovno čitate, onda ste možda pročitali naš tekst o komedonima, kako ih prepoznati i ukloniti. Ipak, hajde da razjasnimo šta znači komedogenost kože.

Jednostavno rečeno, to je stanje na licu koje karakterišu određene nepravilnosti, ispupčenja i izbočine.

Sama reč komedon  potiče od latinske reči „comedere“, što znači koristiti. Dugo je postojalo verovanje da su komedoni vrsta parazita na koži koji se hrane našim telesnim tečnostima. I ovo nije daleko od istine.

Nastanak komedona je posledica zapušenosti pora u kojima se vremenom nakuplja višak sebuma, nečistoće, mrtve ćelije kože . Isto tako, mogu ih izazvati određeni štetni sastojci koji se nalaze u kozmetici i koji svojom gustinom i sastavom doprinose dodatnom zatvaranju pora. Mogu se javiti na čitavom telu, ali najčešći su na licu, u T- zoni, na čelu, nosu i bradi, ali mogu se javljati i na obrazima. Neretko se pretvore u akne, kada se u to umešaju i bakterije.

Marija je dugo tražila pravu kozmetiku za svoje lice. Imala je puno akni po licu. Neki kozmetički proiizvodi su pogoršavali stanje. Neki su je pekli i iritirali. Poentirala je kada je našla prirodno rešenje za svoje lice. Rešila se komedona, akni, mitisera, masnog lica i lice joj je sada takvo da joj šminka i ne treba. Kako izgleda ta promena i šta joj je pomoglo? Pročitajte njeno lično iskustvo i saznajte. Nalazi se na ovom linku: https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/

Kako komedogenost utiče na lice?

 

nekomedogena kozmetika

 

Ono što je karakteristično za komedogenost kože jeste da se ne radi o upalnim procesima, kao u slučaju akni ili bubuljica. Iako najčešće nisu bolni, komedone je teško ukloniti i iscediti. Uslovljeni su kako genetikom, tako i životnim navikama, reagovanjem na stres. Naravno, ključ je i u kozmetici koju koristimo, odnosno u tome da li je ona  komedogena ili nekomedogena. Komedoni se javljaju u nekoliko oblika i to upravo na onim delovima lica gde se nanosi najviše kozmetičkih proizvoda.

 •  Otvoreni komedoni – ovo su zapravo mitiseri, crne tačkice koje muče većinu populacije. Prilikom izbijanja sebuma na površinu kože dolazi do oksidacije i zbog toga on poprima crnu boju. Obavezno saznajte sve trikove za uklanjanje mitisera i koje sve vrste odstranjivača mitisera postoje;
 • Zatvoreni komedoni – blage neravnine ispod kože, sebum u ovom slučaju ostaje prekriven kožom i nazivaju se još milije. Nemoguće ih je istisnuti bez mehaničkog otvaranja pore;
 • Solarni komedoni- ukloliko ne vodite dovoljno računa o zaštiti od Sunca i imate razvijenu fotosenzitivnost kože, vrlo je verovatno da će vam se pojaviti ovi komedoni. Isto tako, javljaju se i na zreloj koži, a usled oštećenja od Sunca;
 • Prema veličini, delimo ih na mikrokomedone i makrokomedone. Ovi prvi gotovo da nisu vidljivi golim okom, dok su drugi veličine od 2 do 3 mm i oni su najčešće početni oblik akni.

Komedogenost kože nije stanje koje je karakteristično samo za masnu ili problematičnu kožu gde je veća pojava sebuma i brže dolazi do začepljenja pora. Pojava komedona je veoma česta i na suvoj, ali čak i na normalnoj koži. Proizvodi koje svakodnevno koristimo za čišćenje lica, toniranje ili hidriranje kože, čest su uzrok ovakvom stanju. Njihov sastav može štetno delovati na određenu kožu time što će dovesti do začepljenja pora i sprečiti prirodno čišćenje lica.

Zato je neophodno da povremeno uradimo dubinsko čišćenje kože, ali pre svega, da konačno biramo preparate koji ne sadrže komedogene sastojke. Znamo, ovo je lakše reći nego izvesti, ali idemo redom.

Šta je komedogena kozmetika?

 

Ukratko, to je sva ona kozmetika koja će u većini slučajeva uzrokovati zatvaranje pora na licu i pojavu komedona.

Naravno, ne na svakoj koži. Nečija koža će odlično reagovati na komedogene komponente u kremi ili puderu i neće biti nikakvih posledica, dok će na drugoj koži isti ti sastojci napraviti haos.

Da biste izbegli kupovinu komedogenih preparata, bitno je da čitate etiketu i da oni ne sadrže sastojke koji će štetiti koži. Niko od nas ne voli da čita sva ta sitna slova na bočicama i kutijama, ali navešćemo nekoliko najkomedogenijih sastojaka na koje bismo trebali da obratimo pažnju:

 • Mineralna ulja, kao što su  petrolej ili parafin svakako treba izbegavati. Parafin, recimo, zatvara pore, ne dozvoljava koži da diše i to dovodi do pojave komedona;
 • Razni sulfati;
 • Parabeni;
 • Natrijum- hlorid, odnosno, kuhinjska so;
 • Na listi komedogenih su lauret-4, lanolinska kiselina, etilheksil-palmitat, gliceril-3-diizostearat, izopropil-miristat, lanolin;
 • Pojedina biljna ulja, poput sojinog, ulja noćurka, kokosovog ili ulja pšeničnih klica takođe mogu dovesti do pojave komedona. Ukoliko želite da ih koristite, prilikom nanošenja na lice mešajte ih u manjem procentu sa nekim drugim sastojcima, na primer u određenoj maski za čišćenje lica. Ako koža dobro odreaguje, onda su ova ulja u vašem slučaju bezbedna za upotrebu;
 • Ekstrakt crvenih algi i kakao buter;
 • Ukoliko imate veoma osetljivu kožu izbegavajte u proizvodima sledeće sastojke:  Linalool, Citronella, Limonele, Benzyl Benzoate, Eugenol, Geraniol, Citral.

 Šta je nekomedogena kozmetika?

 

Nekomedogena kozmetika je ona koja najčešće neće uzrokovati komedogenost kože lica.

Ovi proizvodi su posebno formulisani tako da ne zapušavaju pore. Najbolji izbor bi bila prirodna nega lica. Ukoliko imate volje i želje možete samostalno praviti kreme za lice, serume i različite losione, načina i recepata za to je bezbroj. U suprotnom, potrudite se da proizvodi koje kupujete nose oznaku „nekomedogeno“ i dobro čitajte listu sastojaka.

Prirodna kozmetika za lice trebala bi da ispunjava većinu visokih kriterujuma kada je u pitanju nekomedogenost proizvoda. Međutim, kao što smo naveli, osim sintetičkih štetnih komponenti, čak i određena biljna ulja i buteri mogu uzrokovati pojavu komedogenosti na licu.

Kozmetička industrija koristi skalu komedogenosti sastojaka na kojoj oni mogu imati vrednost od 0 do 5.

Oznaka 0 znači da je sastojak potpuno nekomedogen, dok su 4 i 5 oznake za izrazito komedogene komponente.

 • Nulto mesto zauzimaju askorbinska kiselina, odnosno vitamin C, aloe vera, alantoin, pa čak i aceton koji inače može izazvati velike iritacije na koži;
 • Nekomedogene su i određene vrste pčelinjeg voska, hijaluronska kiselina i natrijum-hijaluronat, to jest natrijumova so hijaluronske kiseline;
 • Ulje jojobe, suncokretovo ulje, ulje avokada, badema i ulje kikirikija su na vrhu liste kada su u pitanju nekomedogeni sastojci;
 •  Tu spadaju i  vitamin E, kao i vitamin A.

Zašto je bitno birati nekomedogenu kozmetiku?

 

Nekomedogena kozmetika može biti potpuno prirodna ili mešavina prirodnih i sintetičkih sastojaka, ali je najvažnije to kako će vaša koža odreagovati na nju.

Dermatolozi uvek savetuju da pre upotrebe bilo kog proizvoda za negu lica, ali i tela, isti najpre testirate. Nanesite malo tog preparata na kožu iza uha i sačekajte dan, dva. Ukoliko izostane bilo kakva reakcija, možete ga koristiti. Znam da većina nas nema običaj da to radi, ali ukoliko imate osetljivu kožu ili ste skloni alergijama, bolje je da proizvod prvo isprobate na ovaj način.

Potom pratite stanje svog lica, za dve do tri nedelje pokazaće se da li vam određena krema ili losion odgovara ili ne. Uočićete da li je koža suvlja nego pre, da li se više masti, da li je lice hidrirano, imate li više ili manje bubuljica… Međutim, problem je što iritacije mogu biti izazvane kako komedogenim, tako i nekomedogenim sastojcima. Čak i dva nekomedogena sastojka u kombinaciji mogu delovati komedogeno na koži.

Nekomedogena krema za lice

 

Izbor kreme za lice veoma je važan, bilo da je ona svakodnevna hidratantna, noćna ili krema protiv bora. Trebalo bi da budemo apsolutno sigurni da prija našoj koži, da će joj pružiti sve ono neophodno da bi bila elastična i mladolika što duže.

Kada nam je bitno da krema bude nekomedogena, pametan izbor je neka od najboljih prirodnih krema. Ipak, i tu budite oprezni, jer naglašavamo, bitno je kako preparat reaguje na vašoj koži. Čak i krema 100 odsto nekomedogenog sastava, zna da ne odgovara određenoj koži.

Kremu je važno uvek nanositi na temeljno očišćeno lice, kako bi ona što bolje delovala. Poželjni sastojci u nekomedogenim kremama su hijaluronska kiselina, glicerin, ceramidi, vitamini A, C i E, salicilna kiselina, nekomedogena biljna ulja i puteri, pčelinji voskovi.

Nekomedogeni  puder

 

Za problematičnu kožu, sklonu osipima, iritacijama i aknama, nekomedogeni puder je najbolje rešenje. Masna koža sklona aknama isto tako zahteva nekomedogeni tečni puder koji je bez ulja ili se možete opredeliti za puder u kamenu.

Ovakvi puderi treba da prikrivaju nedostatke, ali i da ublaže upale ili crvenilo na licu. Tražite one koji imaju oznaku non-comedogenic. Umesto teških pudera, možete se odlučiti i za BB kremu koja je laganije teskture i sigurno postoje one koje su potpuno nekomedogene.

Nekomedogeni korektor za lice

 

Bilo da je reč o korektoru za podočnjake ili o korektoru za bubuljice, važno je da ovaj proizvod savršeno odgovara vašoj koži. Nanosite ga svakodnevno, držite ga na licu i po čitav dan i naravno da želite da istvremeno i neguje vašu kožu.

Korektor nanosite direktno na očišćenu i hidriranu kožu, bez sloja pudera između. Bitno je da budete sigurni da će delovati pozitivno na vašu kožu, a odličan izbor su oni sa salicilnom kiselinom koji pomažu da se ublaže simptomi masne i problematične kože.

Nekomedogena prirodna ulja za lice

 

Spomenuli smo da i određena prirodna ulja mogu biti veoma komedogena i zapušavati pore. Bilo bi odlično da znate kako vaša koža reaguje na određenu vrstu. Pisali smo o najboljim uljima za bore i o onima koja ubrzavaju rast trepavica, ali dok ih ne isprobamo nećemo biti sigurni da li će u našem slučaju biti delotvorna ili će dovesti do komedogenosti kože.

Okvirno, ovo je lestvica njihove rangiranosti prema stepenu komedogenosti.

 • Nekomedogena ulja su :arganovo, ulje iz semenki nara, ulje šipka, ulje jojobe, šea buter, suncokretovo ulje, ulje divlje ruže, kao i pčelinji vosak i skvalan;
 • Nizak stepen komedogenosti imaju: maslinovo, susamovo i ulje semenki breskve;
 • Visok stepen komedogenosti nose: kokosovo ulje, kakao maslac i kokosov maslac. Iako se kokosovo ulje nalazi na listi komedogenih, nemojte nikako odustajati od njega. Ono izuzetno hidrira i hrani kožu, ali problem nastaje jer u nju teško prodire i ostavlja mastan sloj;
 • Ulje iz semenki lana smatra se jednim od onih koji mogu najviše zapušiti pore i dovesti do pojave komedona.

Kako prepoznati  nekomedogenu kozmetiku i gde je nabaviti?

 

komedogena kozmetika

 

U poslednje vreme proizvođači kozmetike sve češće stavljaju na svoje proizvode oznaku da su nekomedogeni. Ipak, pitanje je da li oni to zaista i jesu i kako da budemo sigurni? Nije jednostavno, ali bitno je da naučite da čitate etiketu na kozmetičkim proizvodima, posebno na onima za negu lica.

Sastojci bi uvek trebalo da budu navedeni tako da oni koji su u najvećoj koncentraciji budu na vrhu liste. Obično su na vrhu liste voda, neka vrsta alkohola ili ulje, a odlično bi bilo da bude i neka cvetna voda, takozvani hidrolati. Dalje, trebalo bi da se nađu aktivni sastojci, biljni ekstrakti, antioksidansi i druge komponente, kao što su vitamini, pantenol… Parfemi i konzervansi ne bi smeli da se nađu u preparatima za negu lica.

Ukoliko se neki od komedogenih sastojaka nalazi na dnu liste i nije u recimo prvih 5 sastojaka, verovatno je njegova koncentracija veoma mala i ne bi trebao da izazove probleme.

Ako vam treba pomoć da rastumačite listu sastojaka i šta oni predstavljaju, postoje određeni sajtovi koji u tome mogu pomoću. Jedan od njih je i http://cosdna.com/.

Nekomedogena kozmetika može se kupiti u apotekama, drogerijama ili naručiti na sajtovima proizvođača. Bitno je da se date u potragu za ovakvim proizvodima, jer često i na onima koji su nekomedogeni to ne bude naznačeno na pakovanju.

Verujemo da smo uspeli da rešimo većinu nedoumica koje ste imali u vezi sa komedogenim i nekomedogenim preparatima za negu lica. Birajte pametno i negujte svoje lice samo proverenim proizvodima i koža će to znati da ceni.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *