uticaj zagađenja na kožu
Nega kože

Uticaj zagađenja na kožu lica

Znate li kakav je uticaj zagađenja na kožu lica? Kakve su posledice i mogu li se sprečiti? Kada saznate, neće vam biti svejedno.

Zagađenje je poslednjih godina veoma ozbiljna tema koja se tiče prvenstveno zdravlja. Uticaj na disajne organe i pluća veoma je veliki i opasno je izlagati se zagađenju. Nažalost, ne postoji način da se, kada smo napolju, spreči delovanje zagađenja na organizam.

Za unutrašnjost prostorija sve su popularniji poslednjih godina prečišćivači vazduha koji sprečavaju upliv nečistog vazduha i eliminišu štetne čestice. Pored zdravstvenih aspekata koji nam trenutno nisu tema, a inače su veoma ozbiljni, nameće se i pitanje uticaja zagađivača na izgled kože.

Ima li zagađenje veze sa preranim starenjem?

Koji su još aspekti na koje zagađenje utiče?

Hajde zajedno da pogledamo detalje!

Da li zagađenje utiče na kožu lica?

 

Pre nego to konkretno odgovorimo na ovo pitanje, hajde da sagledamo problem zagađenja ovako. Nekada je ono vidljivo golim okom i možemo ga osetiti u vazduhu, po mirisu. Tada smo nekako svesni jer se mirisi zadržavaju na koži i kosi.

Ipak, ponekad možemo pročitati ili čuti da je indeks zagađenosti veoma veliki, a da pri tom mi nismo primetili neke vidljive tragove toga u vazduhu oko sebe. Šta u stvari želimo da kažemo?

Sve oko nas utiče na kožu, pa i zagađenje, bilo da ga mi vidimo, osećamo na bilo koji način ili bilo kojim čulom primećujemo.

Uticaj je veći ili manji i zavisi od toga kako se negujemo i štitimo, odnosno, kako skidamo sve štetne čestice i loše uticaje sa kože.

 

 

Verovatno ste čuli za pojam oksidativni stres? Njega, između ostalog, možemo dovestu u vezu sa uticajem zagađenja na kožu, a u tesnoj je vezi i sa slobodnim radikalima.

Da podsetimo, u pitanju su jaki oksidansi koji se stvaraju iz raznoraznih razloga, a jedan od njih je sagorevanje, odnosno, zagađenje koje nastaje kao posledica sagorevanja. Slobodni radikali mogu nastati i usled stresa, nekih bolesti, utucaja ultraljubičastog zračenja na kožu… Opseg je veliki. Nas trenutno zanima zagađenje.

Oksidativni stres je zapravo nemogućnost neutralisanja slobodnih radikala.

Telo se bori protiv njih, a kod oksidativnog stresa, ono nema dovoljno antioksidanasa da se izbori jer je slobodnih radikala previše ili je telo trenutno iz nekog razloga nemoćno da odgovori na ovu vrstu izazova.

Slododni radikali utiču, između ostalog, na rano starenje kože, stvaranje bora, produbljivanje bora i potrebna je velika količina antioksidanasa da se protiv toga izborimo.

Zaključak je da:

Zagađenje svakako utiče na kožu, tačnije, utiče na njeno starenje.

I ne samo to!

Zaslugom oksidanasa, koža je sklonija upalama i alergijama, a kada se uveže sa štetnim delovanjem sunčevog zračenja, onda je i mogućnost za karcinom kože takođe veća nego inače.

Na koji način zagađenje utiče na kožu lica?

 

Ima nekoliko načina kako zapravo zagađenje utiče. Deluje apstraktno, ali su svi detalji veoma logični i tiču se nekoliko stvari o kojima treba da znamo više.

 

posledice zagađenosti na lice

 

Koža je naša zaštitna barijera, najveći organ tela čoveka koji ima zaštitnu ulogu. Kada se ta njena barijera poremeti, poremećen je poredak funkcionisanja našeg tela.

Ima nekoliko pojmova oko kojih se kod zagađenja treba posebno brinuti. To su benzopiren, nanočestice i UV radijacija. Krenućemo redom.

Benzopiren na koži

 

Benzopiren je drugi naziv za policiklične aromatične ugljovodonike koji nastaju kao produkt sagorevanja drveta, cigareta i benzina. Oni spadaju među najveće zagađivače većih gradova, budući da se ova vrsta sagorevanja može očekivati i iz dimnjaka privatnih kuća, automobilskih auspuha i dimnjaka većih fabrika.

Kada su fabrike u pitanju, zagađivači nisu samo ovi elementi, već i sumpor dioksid, azot dioksid, ozon, arsen ugljen-monksid, olovo, kadmijum i mnogi drugi metali koji se mogu naći u brojnim procesima prilikom rada većih postrojenja, a koji odlaze u atmosferu i dospevaju do nas.

Oni proizvode dobro poznat dim koji je vidljiv golim okom i oseća se pomoću čula mirisa. Kada dođe u dodir sa kožom, a dolazi često, on se tu vezuje i stvara epokside. To su veze koje pod uticajem sunčevog zračenja izazivaju kancerogenezu, odnosno, veliki broj tumora kože.

Bez uticaja sunca, benzopiren u vidu epoksida je opasan jer izaziva brojne upalne procese kože, kao što su akne i bubuljice. Najgore od svega je što te epoksidne veze, kada se jednom dogode, ne mogu ponekad ni po više godina da se razvežu.

Čak i kada se sklonimo od izvora zagađenja, ono je i dalje u našoj koži i može nam nanositi štete. Prost primer lošeg uticaja na kožu je pušenje i poznate pušačke bore. Što zbog specifičnog pokreta, što zbog dima, ove bore se pušačima veoma rano usecaju u lice.

Naša Ljiljana, draga čitateljka, imala je problema sa ovom vrstom problema na koži. Borba sa godinama za nju je jedno vreme bila prava noćna mora, a pogled u ogledalo razočarenje sa kojim nije mogla da se pomiri. Sve dok nije, u bezuspešnoj potrazi za svim i svačim, naišla na fantastično sredstvo za jednostavno uklanjanje znakova starenja. Deluje neverovatno, ali je tako. Sada su za nju godine samo broj. Kako? Evo, pročitajte njeno lično iskustvo u kojem je sve ispričala: https://lepolice.com/moja-prica-godine-su-za-mene-samo-broj/

Sada ćemo videti šta su to nanočestice, koje su zapravo pravi krivci za pojavu raznih problema na koži lica.

Nanočestice u koži

 

Nanotehnologija se smatra budućnošću u svetu nauke. Pojam nanočestica ne mora uvek da ima lošu konotaciju, ali kada je zagađenje u pitanju, ova loša konotacija je neminovnost.

Nanočestice su zapravo veoma male čestice, nevidljive golim okom, manje od 100 nm. One imaju veliki potencijal za ulazak u kožu.

Nauka računa na njih kada je u pitanju pobeđivanje raznih problema, ali ih okolnosti nameću da budu jedan od krivaca za upalne procese i slobodne radikale u koži. Njihovo infiltriranje u dublje slojeve epidermisa zapravo stvara mnoge posledice o kojima će kasnije biti više reči. Pobrojaćemo ih samo. To su gubitak elastičnosti, loša hidratacija, zapušene pore, akne, hiperpigmentacije, razne vrste dermatoza.

Glavni način da se ove nanočestice zagađivača zaustave su druge nanočestice, napravljene u laboratoriji, a koje su sastavni deo krema i seruma koji treba da zaustave njihov upliv. Sve ovo postaje mnogo gore kada se umeša i štetan uticaj sunca.

UV zračenje i njegov uticaj na lice

 

Nekoliko vrsta zračenja se razlikuje kada je u pitanju uticaj sunca na kožu, to su UVA i UVB zraci.

UVA zraci prodiru dublje od UVB zraka i stvaraju u tim dubljim slojevima kože slobodne radikale, koje smo već pomenuli.

Oni su krivi za takozvano fotostarenje kože, alergije na sunce i hiperpigmentacije. UVB zraci se lepe za površinu i krivci su za opekotine od sunca i privremena zadebljanja kože. Menjaju ćelijsku DNK, pa je zbog njih moguća i pojava raka kože.

U malim količinama, ova vrsta zračenja, naročito UVB, pomaže apsorpciju vitamina D koji je inače više nego zdrav za organizam.

Koje su posledice zagađenja na kožu?

 

Posledice, kao što smo već pomenuli, jesu i mogu biti veoma ozbiljne.

 

uticaj zagađenja na lice

 

Pobrojaćemo ih redom i reći nešto o njima.

Bore na licu

 

Gubitak elastičnosti direktno se vezuje za zagađenje iz spoljašnje sredine. Znamo da količina kolagena i elastina sa godinama počinje da se gubi, a zagađenje ubrzava ovaj proces. Kolagenska vlakna su sve slabija i ukoliko nema prave brige o koži, ona se veoma brzo zbora. Prvo su to fine bore, sitni useci, a onda kasnije i dublje promene na koje treba obratiti posebnu pažnju.

Loša hidratacija kože lica

 

Još jedan od problema koje zagađenje izaziva je i loša hidratacija, odnosno, utisak o lošoj hidrataciji lica. Koža deluje isušeno, a zapravo je dehidrirana i izgubila svežinu. Ono najgore što ponekad može da zadesi jeste da i pored nege koža i dalje deluje beživotno.

Ovde je potreban jedan poseban proces oporavka, koji će trajati određeno duže vreme, kako bi se koža dovela u prvobitno stanje. Najgore je ako se na ovo nadoveže i štetan uticaj sunčevog zračenja. Sve to zajedno onemogućava normalne procese koje koža treba da ima.

Zapušene pore na licu

 

Pomenuli smo nanočestice koje veoma lako i veoma duboko prodiru u kožu. One se prvenstveno talože u porama, koje su često pune sebuma. Odnosno, ponekad nećistoće koje potiču iz spoljašnje sredine i zagađenja podstiču pojačano lučenje sebuma. Rezultat toga su zapušene pore zbog kojih nastaju bubuljice i upale.

Iako će biti reči o načinima za rešavanje problema sa zagađenjem, važno je sada napomenuti da je redovno čišćenje ovde od najveće važnosti i zaista mu treba posvetiti posebnu pažnju.

Pročitajte: Pravilna higijena lica pa sve ostalo!

Akne i bubuljice

 

Nadovezujemo se na zapušene pore usled zagašenja. Jedan od češćih epiloga je ovakvog razvoja situacije je začepljenje pora koje se završava bubuljicama ili aknama. Ukoliko se pojave cistične akne, situacija može biti komplikovana jer se one šire. Njihov sadržaj inficira i takozvanu zdravu kožu, tako da akne okupiraju najveći deo lica.

Hiperpigmentacije

 

Nema nikoga ko nije primetio, makar u manjoj meri, problem sa hiperpigmentacijama, a da to nije bilo od sunca. U stvari, mešavina uticaja zagađenih čestica i lošeg delovanja UV zraka ovde izazivaju promene koje se tiču promene boje kože. To tamnjenje može biti trenutno pa da se povuče, a nekad može ostaviti i tragove koji su trajni i nemaju tendenciju da se sami od sebe povuku.

Razne vrste dermatoza

 

Jedna od najčešćih vrsta dermatoza koje se javljaju jeste ekcem. Njega karakteriše suva, ispucala, crvena i upaljena koža. Tona može biti rezultat toga što su čestice u dužem vremenskom periodu zagađivale okolinu, a koža lica im je bila izložena.

Kako zaštititi kožu od zagađenja?

 

Ne postoji formula za sklanjanje od zagađenja, osim promene sredine i boravak u prirodi koji bi podrazumevao preseljenje. Naravno da ne mogu svi da priušte taj luksuz, jer nas razne životne okolnosti vezuju za grad.  Zbog toga treba pronaći neki način koji će se ticati nege, a koji će biti učinkovit kada je zagađenje u pitanju.

Čišćenje kože lica je ključ

 

Koliko god govorimo o kozmetici, jedna od glavnih stvari koju vam stalno posebno naglašavamo je čišćenje lica. Ono mora, posebno uveče, biti posebno detaljno. Dnevni ritam ponekad podrazumeva i po nekoliko sati provedenih napolju.

Ni ustajali vazduh kancelarija, tržnih centara, klimatizovanih i zatvorenih prostorija ne prija koži lica. Nešistoće i čestice zagađenja se lepe za njega i tako prave višestruke probleme koje smo u prethodnim redovima opisali.

Čišćenje mora biti detaljno, a pod tim ne mislimo samo na micelarnu vodu ili neki drugi losion za skidanje šminke. Mislimo na uljano čišćenje na početku, koje će pokupiti sve tragove sa lica, a zatim neku umivalicu kojom će se ostaci čistoća, ali i nećistoća, ukloniti.

Posle svega toga, da bi se osiguralo potpuno čišćenje, u obzir dolazi micelarna voda ili neki losion za čišćenje, koji će smiriti kožu, potpuno ukloniti nečistoće i pripremiti je za naredni korak.

Krema za lice

 

Krema za negu posle čišćenja, a pre spavanja, treba da bude lagana, a hidrirajuća, kako bi koža odmorila i nadoknadila izgubljeno. U tom smislu preporučujemo neku iz domena prirodne kozmetike, nekomedogenu, sa biljnim aktivnim sastojcima koji koži mogu da pruže najbolje.

 

 

Antioksidansi

 

Da zaokružimo priču! Rekli smo da su za loš uticaj na kožu krivi oksidansi, koji proizvode slobodne radikale, a oni negativno utiču na kožu. Zbog toga se protiv njih treba boriti antioksidansima za lice.

Oni eliminišu slobodne radikale, podstiču proizvodnju kolagena, smanjuju loš uticaj sunca na kožu.

Jednom rečju, pravo su blago koje treba koristiti.

Najbolji antioksidansi, koje možete naći i u hrani, ali i u kremama za lice jesu vitamini, i to vitamin C, vitamin E i vitamin D, karotenoidi i koenzim Q10. Mogu se pronaći pojedinačno, ali i u kombinaciji, u kremama.

Ono što je važno, to je da oni budu deo jutarnje rutine.

Ako se koža valjano zaštiti pre izlaska iz kuće, onda nema toliko bojazni da će je zagađivači oštetiti. Krema sa nekim od navedenih antioksidanasa, plus krema za zaštitnim faktorom pre šminke, popodne ili uveče detaljno čiščenje i hidratacija i… bojazni nema!

Zagađenje ne sme biti pretnja lepom licu

 

Brojni su faktori koji prete da naruše lepotu vaše kože. Ne dozvolite da zagađenje bude jedan od njih. Sada, kada znate osnovne mehanizme njegovog funkcionisanja, ne dozvolite mu da vas savlada. Neka odgovarajuća kozmetika bude vaš saveznik u tome.

 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *