bore između obrva
Bore

Bore između obrva – zašto su tamo i kako da ih se rešite!

Bore između obrva čine da izgledate ljuto, i onda kada niste! Istraživali smo kako da ih se rešite, a evo šta smo sve našli!

Kako izgledaju bore između obrva?

 

Kako im i samo ime kaže, te bore se nalaze između obrva i jedne su od prvih koje počnu da “krase” lice. Nazivaju se još i „bore od mrštenja“ jer su najčešće izazvane baš mrštenjem i pojačanom mimikom čeonog dela lica.

Bore između obrva mogu imati izgled horizontalnih linija i nazivaju se glabelarne bore.

One nastaju među prvim borama na licu i obično su blage, ali sa vremenom se produbljuju i postaju izražene . Izazivaju ih mišići koji su

smešteni između obrva i nazivaju se korugatori.

Postoje i vodoravne bore između obrva i one spadaju u grupu čeonih bora. Kako ih izaziva mrštenje, pojavljuju se u sklopu bora koje nastaju na čelu, a zahvataju i regiju između obrva.

Nazivaju se još i frontalne bore!

A ponekada ako su baš izražene bore, i glabelarne i frontalne, mogu da se spoje i izgledom podsećaju na broj jedanaest. 

Svakako da bore na licu i između obrva predstavljaju problem i neugodu za lepotu lica, ali ima rešenja i za te muke!

 Vesna bila je očajna pokušavajući da otkloni i umanji bore na licu i vratu! Ne postoji sredstvo za kojim nije posegnula i uvek je bilo bezuspešno! Sasvim slučajno je naišla na potpuno prirodno rešenje koje joj je promenilo izgled i učinilo je srećnom! Sada je zadovoljna izgledom svog lica bez bora! Sve o njenoj pobedi nad borama možete pročitati u njenom ličnom iskustvu koje se nalazi ovde: https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

Zašto nastaju bore između obrva?

 

bore mrštilice

 

Kada govorimo o borbi protiv bora uopšteno pa i ovih između obrva, važno je prvo se naoružati znanjem . Najbolje je početi od toga zašto nastaju, jer ako znamo uzrok, lako ćemo se boriti sa posledicama!

Pored godina života i spoljašnjih faktora koji utiču na pojavu ovih bora, najčešći uzročnici su mimika lica i genetika!

Ako neko genetski ima predispozicije za izražene bore, ni ove bore mrštilice ih neće zaobići.

Mimika lica je inače uzročnik većine bora na licu, pa i bora između obrva. Kontrakcije koje izazivaju mišići lica zatežu i opuštaju kožu i sa godinama ona na tim mestima postaje naborana. Kako se mišići naprežu tako rastežu kožu lica i troše je. Koža lica tada gubi elastičnost i postaje sklona stvaranju bora. Takođe je važno napomenuti da koža lica vremenom gubi kolagen i teže se hidrira pa se tako i ćelije kože lica teže regenerišu, a sve to doprinosi stvaranju bora između obrva!

Kako je najveći organ na telu baš koža ona je i najveći recipijent štetnih agenata iz spoljašnje sredine. Koža lica je neprestano izložena UV zračenju i stoga je sklonija razvoju bora. A kako zbog uticaja sunca često skupljamo oči i nabiramo obrve, i bore između obrva postaju izraženije. 

Sada kada znamo koji su najčešći uzroci, znaćemo i na šta da obratimo pažnju i gde da tražimo rešenja za bore između obrva!

Uklanjanje bora između obrva prirodnim putem!

 

Rešenje za bore između obrva uglavnom leži u prevenciji odnosno u redovnom hidriranju kože i blagovremenom reagovanju na znake starenja kože. 

Kako je prevencija pola lepote, onda znajte da je pravilno čišćenje kože lica izuzetno važno. Za bore od mrštenja je potrebno najmanje tri puta nedeljno temeljno očistiti čeonu regiju i predeo oko obrva penom za čišćenje lica ili nekom drugim sredstvom. Posle čišćenja te regije, potrebno je i lepo je hidrirati ili naneti neku masku za lice sa prirodnim elementima.

Naravno da se priroda pobrinula da nam obezbedi sastojke za borbu protiv bora od mrštenja a ovo su neki od načina da ih iskoristimo:

Prirodna krema za bore između obrva 

 

Da bi krema za bore od mrštenja bila dobra i imala najpovoljnije dejstvo na bore, potrebno je da sadrži:

 • Retinol je derivat vitamina A koji se prirodno javlja u našoj koži. Ako želiš da koristiš retinol koji je na prirodnoj bazi, koji će dubinski da hidrira kožu lica i da hrani ćelije koje će proizvoditi prirodne elemente za umanjivanje bora između obrva.
 • Ulje za kožu lica koje je saveznik u borbi protiv bora! To može da bude bogato ulje nara, ili kokosovo ulje, ulje koštica grožđa. Sva ova ulja su veliki antioksidanti i hidriraju suvu kožu koja je sklona stvaranju bora. Za bore između obrva odlično je ulje nara koje ima podmlađujuće i regenerativno dejstvo.
 • Vitamini su izuzetno važni sastojci svake kreme protiv bora od mrštenja jer dubinski hrane kožu i regenerišu je čime se bore umanjuju. C vitamin koji je štiti i čini zdravom. E vitamin koji je obnavlja i hidrira i B vitamini koji dokazano podmlađuju.
 • Neodermyl koji je važan sastojak kreme protiv bora jer ima ulogu kolagena u koži i zbog njega je lice glatko i zategnuto!

Recept za prirodnu kremu protiv bora od mrštenja:

 • 60 ml Bademovog ulja,
 • 2 kašike kokosovog ulja
 • 2 kašike pčelinjeg voska
 • ½ kašike ulja vitamina E,
 • 1 kašika Shea maslaca
 • esencijalno ulje narandže

Sve sastojke dodajte u staklenu posudu i polako dodajte jedan decilitar vrele vode. Vodu dodajte po malo i polako sve vreme mešajući, jer ona će polako da topi čvrste sastojke i pomaže u sjedinjavanju, ali ne želimo da smeša bude previše razvodnjena. Kada su svi sastojci sjedinjeni stavite dobijenu kremu u teglicu i držite u frižideru. Kremu za bore između obrva nanosite svaki dan, nakon čišćenja lica.

Maska od krompira za bore između obrva!

 

Još jedan prirodni dar za mnoge naruživaće lepote lica je i krompir! Krompir kao povrće koje je puno vitamina i prirodnog skroba koji deluje na zatezanje lica, pomaže i u borbi protiv bora od mrštenja! 

Za ovu jednostavnu masku od krompira vam je potreban jedan krompir i parče tkanine. Jedan krompir izrendate i stavite na tkaninu i napravite neku vrstu obloga. Taj oblog stavite na predeo između obrva i držite desetak minuta, posle toga kožu isperite vodom. Ova maska za bore između obrva je vrlo delotvorna i brzo će se videti rezultati. Takođe može da se koristi i za bore u predelu očiju i za umanjivanje tamnih podočnjaka! Pročitajte kako se još koristi krompir za podočnjake.

Masaža protiv bora između obrva

 

Kako su masaže prirodan i potpuno besplatan način umanjivanja bora na licu, ukoliko ih primenjujemo sami, često se odlučujemo baš za njih kao za sredstvo od pomoći za lepotu lica.

Jedna od masaža za lice koja se može primenjivati kod kuće ide ovako:

 • Prvo temeljno očistite lice i osušite ga
 • zatim na lice nanesite hidrirajuću kremu ili najbolje neko ulje za lice, na primer arganovo ulje.
 • nanesite ulje na predeo između obrva
 • Postavite kažiprste obe ruke na vrhove obe obrve
 • gurajte obrve jednu prema drugoj
 • zadržite deset sekundi
 • prste ostavite na istom mestu ali sada povlačite obrve jednu od druge
 • zadržite deset sekundi
 • Pomerite prste na sredinu obrva
 • povucite prste blago ka gore i odvlačeći obrve jednu od druge
 • zadržite deset sekundi
 • Pomerite prste na krajeve obrva
 • povlačite obrve jednu od druge
 • zadržite deset sekundi
 • sada pogurajte obrve jednu prema drugoj isto zadržite deset sekundi
 • zadnji potez ove masaže je da se prstima tapkaju obrve celom dužinom od krajeva ka početku i obrnuto.
 • ponavljajte poteze jedan za drugim barem tri puta.
 • Najbolje je primenjivati masažu pred spavanje

Ovakve masaže za bore između obrva su vrlo delotvorne. Podstiču cirkulaciju u tom delu lica peglajući time bore koje se tu stvaraju.

Vrlo je jednostavno i traje svega desetak minuta! 

Vežbe za uklanjanje bora od mrštenja

 

vežbe za bore između obrva

 

Kako je vežbanje odlično za ceo organizam tako je logično da postoje i vežbe za lice koje pomažu smanjivanje bora.

Vežbe za umanjivanje bora od mrštenja imaju svega dva koraka;

Stavite prste na zatvorene kapke i blago stisnite. Obrve podižite na gore koliko možete i zadržite taj položaj desetak sekundi!

Ova vežba može da se ponovi deset puta.

Uz ove vežbe možete popraviti tonus kože lica i podstiče ćelije kože lica na regeneraciju čime će se bore između obrva umanjiti!

Prirodne maske za bore između očiju

 

Maske za lice od prirodnih i lako dostupnih sastojaka za bore između obrva? Pa naravno da smo pronašli recepte i za njih:

Maska za bore između obrva sa semenkama bundeve i ricinusovim uljem

 

Za ovu masku vam je potrebno

 • Jedna šaka semenki od bundeve
 • deset kapi ricinusovog ulja
 • jedna kašika pavlake

Dobro usitnite semenke bundeve i dodajte jednu kašiku pavlake. Kada to sjedinite dodajte kapi ricinusovog ulja kap po kap i dobro izmešajte. Kada ste sjedinili sve sastojke, nanesite masku na predhodno očišćeno lice i predeo između obrva.

Ostavite masku da deluje oko pola sata i zatim isperite mlakom vodom.

Ova maska podstiče proizvodnju prirodnog kolagena u ćelijama kože lica i time se bore od mrštenja popunjavaju i postaju manje izražene!

Maska za bore između obrva sa graškom i brokolijem

 

Za ovu masku vam je potrebno

 • tri kašike graška 
 • par cvetova brokolija
 • kašika soka od narandže

Prvo se brokoli i grašak kuvaju dok ne omekšaju, zatim se melju u blenderu i dodaje se kašika soka od narandže.

Kada ste sve sastojke sjedinili, dobijenu masku možete naneti na predeo između obrva i ostaviti da deluje dvadeset minuta. Nakon toga masku isperite mlakom vodom.

Ova maska povoljno deluje na smanjenje bora od mrštenja jer sadrže enzime i vitamine koji dubinski hrane kožu i podstiču regeneraciju ćelija. Pročitajte i kako deluje enzimski piling lica.

Procedure koje smanjuju bore između obrva

 

Kada smo pomenuli prirodne načine za smanjenje bora između obrva koje možemo napraviti i primeniti sami, moramo pomenuti i one koje rade stručna lica!

Pomaže li botoks za bore između obrva?

 

Najčešće primenjivani tretman za uklanjanje bora između obrva jeste tretman botoksom!

Botoks ili Botilinum toksin A je protein izdvojen iz bakterije Clostridium botulinum i on deluje tako što blokira impulse između mišića čime oni postaju statični.

Kada se botoks primenjuje na bore između obrva on parališe mišiće koji se koriste pri mrštenju i time briše bore koje su izazvane tom grupom mišića.

Veoma efikasan tretman za bore od mrštenja koji mora da obavi stručno lice. Tretmani botoksom imaju trajanje između tri i pet meseci kada je potrebno ponavljanje tretmana.

Hijaluron

 

Hijaluron je takođe prirodna supstanca koja se apsorbuje i razgrađuje u ljudskom organizmu.

Posebna karakteristika hijalurona jeste što se vezuje za vodu i zadržava je u koži lica dajući mu čvrstinu i popunjavajući bore između obrva, a kožu čini zategnutom i glatkom.

Hijaluronski filer se ubrizgava direktno u bore i popunjava ih. Tretman hijaluronskim filerima mora obavljati stručno lice! Trajanje tretmana hijaluronom traje između šest i devet meseci!

Kako sprečiti bore mrštilice?

 

Bore koje se javljaju između obrva su vrlo specifične. Kao jedne od bora koje se pojavljuju među prvima na licu treba biti brz i preduprediti ih. 

Neki od načina da se preventivno borimo protiv njih su:

 • Uvek koristite kreme sa zaštitnim faktorom za lice jer UV zraci povećavaju pojavu bora od mrštenja.
 • Posvetite se čišćenju kože lica, posebno dela između obrva i čela, barem dva puta nedeljno uradite piling lica!
 • Koristite hidrirajuće kreme za lice, kao i ulja koja pomažu u smanjivanju bora između obrva.
 • Pokušajte da praktikujete jogu za lice kao sredstvo za smanjenje bora od mrštenja.
 • Kako je pušenje jedan od glavnih razloga za pojavu bržeg starenja kože i izražavanje bora uopšte pa tako i mrštilica, pokušajte da iskorenite tu naviku ili je maksimalno umanjite!

Svakako je vreme koje se ne može zaustaviti najveći saveznik borama, ali uz sitne prevencije i prirodne pomagače možemo pokušati da malo ublažimo tragove starenja i zadržimo kožu lica svežom i negovanom!

Kako prikriti bore između obrva?

 

Dok preparati i kremice ne počnu da daju rezultate tu su sitni trikovi iz rukava da umanje vidljivost bora od mrštenja!

Pre svakog nanošenja šminke važno je da se lice temeljno očisti i da se nanese hidratantna krema koja će štititi kožu tokom čitavog dana.

Na predeo između obrva treba da se nanese prajmer. Prajmer je sredstvo koje se nanosi pre stavljanja puder podloge i omogućava da šminka bude postojana i da se koža matira. On takođe može da popuni bore između obrva i umanji im vidljivost.

Nakon prajmera možete naneti puder neke laganije formule i neutralnih boja. Ukoliko su bore mrštilice izraženije i duboke bore onda treba umesto pudera uzetu u obzir neku toniranu ili BB kremu jer su laganije i svetlije. Tamne nijanse pudera često imaju suprotan efekat pa bore budu još više naglašene umesto skrivene.

Skrenite pažnju sa svih nesavršenosti na licu i sa bora između obrva tako što ćete naglasiti šminku očiju tamnijim ajlajnerom i maskarom. Možda čak i nekim efektnim karminom.

Šminka je tu da zamaskira sve nesavršenosti na licu, i dok ne uspemo da rešimo problem, zašto da se ne poslužimo tim trikom iz rukava?! Uz par saveta iz teksta iznad, imaćete vizuelno umanjene bore za tren!

Da li ste znali da je broj mišića u licu koji je potreban da se namrštite dva puta veći od broja mišića potrebnih za osmeh?

Zato se vi samo smešite, a bore od mrštenja uklonite uz pomoć naših saveta!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *