sazrevanje bubuljica
Bubuljice

Ubrzajte sazrevanje bubuljice! Evo kako!

Pitate se kako ubrzati sazrevanje bubuljice na licu? Pred vama su mali trikovi koji će ubrzati proces sazrevanja i nestajanja akni.

Večita dilema većine jeste kada je bubuljica zrela, spremna za ceđenje?

Istina je da sami ne možemo da procenimo u kom stadijumu se trenutno nalazi infekcija i da je neophodna pažnja i strpljenje. Ipak na prirodan način može se ubrzati sazrevanje bubuljice, tako da se jasno, pre ogledalom, vidi da je spremna za ceđenje!

Tada se pristupa narednom procesu ceđenja akne, koji treba da bude nežan i pravilan.

Svaka greška i ceđenje bubuljice koja nije zrela donosi ožiljke i fleke na licu.

Treba ih sprečiti i kroz naredni deo teksta naučiti kako ubrzati sazrevanje akni!

Šta je zrela bubuljica? 

 

zrela bubuljica

 

Zrela bubuljica je bubuljica spremna za ceđenje.

To smo već rekli na samom početku i zaista nema prostije definicije.

Kada bakterije napadnu dublje slojeve kože, počinje borba. Ćelije u unutrašnjosti lica proizvode dodatne količine proteina, kako bi se rešile napasti. Dok se, slikovito rečeno, bitka odvija bubuljice su bolne i mogu da svrbe.

U zavisnosti od razloga i mesta nastanka infekcije, sama borba, otečenost i bol mogu trajati nedelju do dve dana. Kada lice pobedi bakterije bubuljice izlaze tik uz površinu epiderma, zrele i spremne za ceđenje.

Nakupljena limfa, prljavština i bakterije sada se nalaze tik uz površinu epiderma. Kako dame obično kažu ‘’infekcija je izbila na površinu’’. Unutrašnjost lica se smirila, ojačala i pobedila bakterije koje stvaraju akne. Tada se mogu iscediti.

Stvari bi bile jednostavne da ne postoji više tipova bubuljica na licu. Gnojne bubuljice su bolne i otečene ali imaju ispupčen beli vrh, tako da izgledaju slično kao zrela bubuljica. Stručnjaci navode da se gnojna akna ne sme cediti, ali svojim izgledom može lako zavarati!

Zato je važno prepoznati zrelu bubuljicu!

Ukoliko niste sigurni da je zrela, verovatno i nije.  Ne treba je pritiskati već na prirodan način podstaknuti njeno sazrevanje!

Marija je imala crvene bubuljice na licu, koje joj nisu davale mira! Rušile su njeno samopouzdanje, sve dok nije pronašla pravo rešenje. Uspela je da ih se reši na prirodan način u rekordnom roku – prirodno i lako. Nije se mučila sa ceđenjem i sazrevanjem. Uradila je nešto bolje! Zanima vas kako? Saznajte, i vi možete uraditi isto. Njeno iskustvo nalazi se na ovom linku: https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/

Kako izgleda zrela bubuljica?

 

Zrela bubuljica izgleda kao stara akna. Oko koje nema crvenog kruga odnosno upale.

Opisuje se kao bubuljica koja ne boli, jednostavno jer je ne osećamo na licu. Samo nam smeta pred ogledalom.

Kada je bubuljica potpuno zrela ona je bela, i jedino što se vidi jeste beli balončić.

Nema crvenila, otoka svraba i na to je posebno važno obratiti pažnju. Gnojna bubuljica ima beli vrh, ali recimo i kozmetičke akne svrbe i takođe mogu biti sitne i beličaste. Na prvi pogled većina želi da ih iscedi, što nikako nije dobro. Treba se zaustaviti u pravom trenutku i osmotriti izgled celokupnog lica!

Najbolje se vidi da li je u pitanju zrela bubuljica na dnevnoj svetlosti. Stanite pokraj prozora i sa svih strana osmotrite aknu. Setite se da li je bila bolna u prethodnih dan dva, i kako je osećaj pod prstima?  Kada se zrela bubuljica dodirne, ne stvara bol i nije tvrda.

Tvrdoća i otečenost bubuljica znak su da infekcija tinja u unutrašnjosti lica, te se ne smeju dirati.

Potrebno je lečiti ih na adekvatan način, nahraniti lice i sprečiti širenje infekcija prirodnim serumom protiv akni.

Ukoliko ste na osnovu prethodnog opisa prepoznali zrelu bubuljicu – možete je iscediti!

Kako izgleda ceđenje zrele bubuljice? 

 

Ceđenje zrele bubuljice nije bolno, što može da ponese tako da se opustimo i izvršimo jak pritisak na kožu lica. Zato treba biti skoncetrisan i pažljiv!

  • Najpre se dezinfikuju ruke, kako nove bakterije ne bi dospele do dubljih slojeva kože i ponovo stvorile infekciju.
  • Lice se takođe čisti prirodnim losionom, da bi se pore otvorile i samo ceđenje akni bilo lakše!
  • Laganim stiskom cedi se zrela bubuljica, na čelu bradi ili obrazu.

Pogledajte kako pravilno iscediti bubuljicu!

Postupak ceđenja zrele bubuljice karaterističan je po izlasku bele tečnosti, koju treba pokupiti tupferom. Smesa je gusta i potpuno bela, a ne žuta. Na kraju čitavog procesa, iz bubuljice ne izlazi krv i ne stvara se velika, primetna krasta. Praktično, tragovi infekcije potpuno nestaju sa lica!

Pomenula sam žutu boju, jer ukoliko primetite žuti iscedak može se raditi o gnojnoj bubuljici. Prašina, bakterije i sebum pomešali su se sa gnojem koji im daje žućkastu boju. Takve akne nisu za ceđenje i nikako nisu zrele. Slično se može desiti sa potkožnom bubuljicom. Prilikom ceđenja pojavljuje se krvi pomešana sa belim iscetkom što govori da potkožna bubuljica nije zrela i potreban joj je drugačiji tretman lečenja.

Izrazito bolne bubuljice, čak i kada izgledaju zrelo ne treba cediti kod kuće. Može biti na prvi pogled zrela, a kada je pritisnete iz nje izlazi krv. Upala se razbuktava i poseta dermatologu je ponekad neopodna! Kozmetičar jasno procenju koja bubuljica je spremna za ceđenje, a ukoliko želite to sami da uradite proverite stanje dva puta!

Evo zašto to govorim.

Šta ako cedimo bubuljicu koja nije zrela? 

 

Ceđenjem bubuljice koja nije zrela razbuktava se infekcija u drugom sloju kože lica. Akna postaje bolna i otečena, toliko da se teško prekriva korektorima. Tvrde bubuljice nastale pogrešnim ceđenjem, zahtevaju poseban tretman i dodatne vitamine i minerale. U suportnom neke od njih mogu se pretvoriti u čir na licu.

Često se pojavi samo jedna bubuljica na bradi ili obrazu, usled PMS-a. Veća količina hormona izaziva lučenje veće količine sebuma i zapušavanje pora. Ukoliko se takva hormonska akna iscedi pre nego što postane zrela bubuljica, može se proširiti. Infekcija se može razbuktati tako da se obrazi potpuno upale i oteknu!

Ukoliko se zrela bubuljica jako pritisne, to takođe stvara dodatne probleme na licu. Po izlasku krvi stvaraju se kraste, koje mogu biti duboke. Za sobom ostavljaju rupice od bubuljica i fleke. Kako bi imali ujednačen ten lica ne cedite bubuljice koje nisu zrele. Takođe, pažljivo cedite zrele bubuljice.

Zašto bi uopšte pokušali da cedite crvene bubuljice kada jednostavno možete da na prirodan način pospešite njihovo sazrevanje i izatim ih istisnete pravilno i odgovorno.

Kako ubrzati sazrevanje bubuljice?

 

ubrzati sazrevanje akni

 

Kako bi bubuljica sazrela i nestala sa vašeg lica, potrebna je svakodnevna i pravilna nega. Lice pod upalom treba dezinfikovati, blagom varijantom losiona ili tonika. Izbegavajte veštačke sastojke unutar njih i velike količine alkohola koji isušuje kožu lica. Dakle, anitoksidansi i vitamini otvoriće pore i pripremiti lice za naredni korak sazrevanja akni!

Obloge od vodonik peroksida za sazrevanje bubuljica

 

Obloge od vodnik peroksida u suštini predstavljaju natapanje vate razblaženim hidrogenom. Spoj vodonika i kisonika pogodan je za površinski sloj lica jer kupi višak prirodnih ulja i može ubiti bakterije. Ukoliko vatu držite minut do dva prislonjenu uz bolnu bubuljicu, upala  se može smanjiti. Oseća se trenutno olakšanje i nestaje bol i svrab.

Redovnim nanošenjem razblaženog hidrogena bubuljica će sazreti.

Važno je imati na umu da je hidrogen koncetrovan i da je važno pratiti osećaj koji stvara na licu. Osetljivu kožu može irtirati i stvoriti dodatno crvenilo. U tom slučaju pravi su izbor obloge od kantariona!

Prirodna obloga od kantariona za sazrevanje bubuljica

 

Vitamin C iz kantariona poznat je regenerativnom svojstvu. Kada prodre do samih ćelija kože jača njihovu barijeru, primoravajući ih da se pokrenu i ubiju bakterije. Bubuljice brže sazrevaju, ali ne pripada sva slava njemu!

Kantarion je bogat antioksidansima i fenolnom kiselinom. Zajedno čine kožu lica otpornijom na negativne uticaje.

Kod jakih infekcija koje podrazumevaju nekoliko bubuljica na licu, možete iskoristiti ulje kantariona. Natopite vatu sa nekoliko kapi ulja i prebrišite lice. Pore će potpuno upiti ulje, a redovnom upotrebom bubuljice će postati zrele. Jako crvenilo bubuljice može nestati uz oblogu od čaja kantariona. Kada se čaj prohladi, tetra pelenu ili tupfer umočite u njega i zatim držite na licu. Osvežava i razbuđuje!

Same obloge predstavljaju prvi pomoć prilikom sazrevanja bubuljica. Licu pod upalom potrebna je hidratacija!

Kreme za sazrevanje bubuljica

 

Pravilno izabrana krema za lice hidrira kožu, čuvajući vlagu. Kada ćelije imaju dovoljno vode ubrzano se regenerišu, stvarajći dodatne količine proteina. Krema hranjiva vitaminom C, vitaminom A i cinkom čini da bubuljice ubrzano sazrevaju.

Nanose se dva puta dnevno na prethodno očišćeno lice. Imaju još jednu prednost, možete ih koristiti pred odlazak na posao ili u šetnju. Zaštitiće vas od vetra i hladnoće u toku zimskih dana.

Najbolje kreme za sazrevanje bubuljica

 

Kada kažem „najbolje kreme“, podrazumevam prirodnu bazu i biljnu strukturu. Velika količina konzervansa može irtirati bubuljice i usporiti sazrevanje akni.

Istražujući i čitajući iskustva korisnica izdvajam neke od prirodnih krema koje ubrzavaju sazrevanje bubuljica!

Aknolin gel i losion

 

Aknolin set je nešto najbolje što možete nabaviti za svoje problematično lice. Gel nije masan, nije agresivan i lepo prodire u dublje slojeve kože gde ispoljava svoje dejstvo. Najbolje je da se koristi zajedno za losionom i da se koriste na regularnoj bazi. Tada, zapravo, bubuljica neće ni biti, pa ni nedoumice oko toga kada su zrele a kada ne. Ako bubuljica i ima, ovaj set će pomoći da se upala sanira i bubuljice povuku. Na biljnoj je bazi i ogroman broj korisnika oduševljen je njegovim dejstvom.

Flogocid mast

 

Flogocid mast preporučuju stručnjaci za ubrzano zarastanje rana i sazrevanje bubuljica na licu. Potpuno je prirodne strukture koja joj daje specifičan miris. Sadrži ulje lavande koje smiruje crvenilo bubuljica, bornu kiselinu, lanolin i beli vazelin. Nanosi se direktno na aknu, a već nakon prvog nanošenja vide se rezultati! Otok i crvenilo oko bubuljice nestaju i lagano počinje proces sazrevanja.

 

 

Pantenol krema za bubuljice

 

Pantenolska kiselina se u dodiru sa unutrašnjim slojevima kože pretvara u vitamin B. Deluje osvežavajuće i nanosi se na celokupno lice. Ujednačava ten, ubrzavajući sazrevanje bubuljica.

Saznajte više o blagotvornom delovanju pantenola na problematičnu kožu lica!

Kako vitamin B regeneriše kožu lica i u pantenol kremi nema prerađenih dodataka može vas spasiti od fleka i ožiljaka. Ukoliko ste iscedili bubuljicu koja nije zrela, nanošenje pantenola će umiriti kožu i ubrzati zarastanje rane.

Prisustvo cinka narednu kremu čini posebnom!

Hiper-jeko mast

 

Hiper-jeko ili jekoderm mast unutar sebe ima cink, koji ubrzava sazrevanje bubuljice i sanira upalu. Riblje ulje čini ovu kremu za lice masnijom. U dodiru sa kožom omega 3 masne kiseline jačaju zaštitni sloj i sprečavaju širenje akni. Pogodna je za masnu kožu ali i za suvu kožu lica, koja uvek traži dodatnu pažnju!

Ukoliko vam se žuri i želite da bubuljica sazri za svega nekoliko dana, potrebna vam je veća koncetracija vitamina i minerala u proizvodu. Kreme su svakako efikasne, ali nešto blaže u poređenju sa serumom.

Serum za bubuljice

 

Serum za bubuljice ima zadatak da uravnoteži Ph vrednost lica, tako da eliminiše šansu za širenje bubuljica. Prodire do ćelija obnavljajući ih i podstičući rast novih, zdravih i jakih proteina. Već nakon dva do tri dana crvenilo može nestati sa lica i bubuljica polako početi da sazreva.

Bogata  struktura vitamina sprečava šansu za nastanak ožiljaka od akni.

Sledi odgovor na najčešće pitanje tinejdžera.

Može li bubuljica na licu sazreti uz pomoć paste za zube?

 

Pasta za zube sadrži hidrogen peroksid, pa po nanošenju na bubuljicu deluje popout obloge od hidrogena. Većina proizvođača stavlja sodu bikarbonu u pastu za zube, koja ima izbeljujuće svojstvo u dodiru sa zubnom gleđi ali i sa kožom lica. Glicerin je još jedan sastojak paste za zube, koji se pronalazi i u kremama. Kao takva može smanjiti infekciju i primorati bubuljicu da sazri.

Kažem primorati, jer u njoj nema hranjivih materija koje podstiču stvaranje novih ćelija kože. Deluje agresivno u poređenju sa kremama i serumom, pa se ne preporučuje za svakodnevnu upotrebu. Jeste prva pomoć za sazrevanje jedne ili dve bubuljice na licu!

Ukoliko se pojavilo više bubuljica na obrazima ili čelu usled nepravilne higijene lica, pomešajte prirodne sastojke kod kuće. Budite sami svoj majstor i pospešite sazrevanje bubuljica!

Prirodna maska za sazrevanje bubuljica

 

Maska od avokada, jogurta i meda ublažiće crvenilo lica i svojim hranjivim sastojcima ubrzati sazrevanje bubuljica.  Probiotici iz jogurta ubijaju bakterije omogućavajući koži prostor za odmor. Med smiruje crvenilo lica i ostavlja za sobom mekanu kožu. Posebno je važan za lice pod upalom, koje troši sve zalihe vitamina i minerala kako bi se odbranilo. Vitamini B grupe hidriraće kožu i prijatan miris meda će vas osvojiti!

Avokado treba ispasirati kako bi otpustio svoj sok. Samo sto grama avokada nadoknaćie vitamin K i vitamin E unutrašnjim slojevima lica. Kako bi prirodna maska bila delotvorna, treba mešati sastojke  tako da smesa ostane gusta. Nanosi se na celo lice i nakon desetak minuta ispira!

Nanoseći je jednom nedeljno u kombinaciji sa serumom protiv bubuljica koža će zablistati.

Podelite vaše iskustvo sa nama! Na koji način ste vi ubrzali sazrevanje bubuljice?

 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *