alkohol za lice
Kozmetika za lice

Alkohol za lice nije uvek loš! Kad pomaže, a kada šteti koži? 

Pitate se da li je alkohol za lice dobar u borbi sa problematičnom kožom? Da li vredi kupovati preprate u kojima se nalazi, ili ih izbegavati po svaku cenu? Nije baš tako sve crno-belo. Ovo morate znati!

Zaista niste jedini, dame ali i muškarci širom sveta imaju bezbroj pitanja u vezi sa ovom supstancom. Zastupljena je u svim važnim segmentima života od brige o domaćinstvu, medicine pa sve do lepote lica! Ima svoje mane, ali i prednosti pa alkohol za lice kao takav treba iskoristiti pravilno. Vreme je da saznate kako!

Kada se koristi alkohol za lice?

 

Alkohol za lice ima široku primenu prilikom smirivanja problematične kože lica. Kao takav namenjen je masnoj koži lica, koja konstatno luči višak sebuma. Prljavštine se lepe za višak prirodnih ulja i ostaju duboko u porama. Kako koža ne može da diše, stvara se manje proteina i novih ćelija tako da zaštitni sloj lica slabi. Postaje podložan bakterijama i slobodnim radikalima, što kroz par nedelja rezultira  bolnim, potkožnim bubuljicama i mitiserima!

Pomenuto sredstvo je odličan način dezinfikacije masne kože lica, jer čisti ali i otvara pore.

Međutim, da bi zaista postigli vidljive rezultate treba ga koristiti pravilno.

Sam način nanošenja varira od problema koji želite da sanirate, pa krenimo redom!

Alkohol za bubuljice

 

alkohol za lice protiv bubuljica

 

Alkohol prodire u dublje slojeve kože lica ubijajući bakterije koje su stvorile više  vrsta akni. Praktično ni jedna bakterija nije sposobna da istrpi uticaj alkohola, tako da može smanjiti upalu cističnih kao i potkožnih bubuljica. Neki od dermatologa prepisuju ga pacijentima kao sredstvo dezinfikacije pre nanošenja kreme ili seruma za bubuljice. Daju vam tačnu razmeru i detaljno opisuju postupak nanošenja prema tipu kože lica!

Naravno, nekoliko bubuljica na čelu ili bradi ne mora iziskivati posetu  dermatologu. Kako bi ih se rešili možete iskoristiti blagodeti alkohola kod kuće.

Nanošenjem nekoliko kapi na tupfer i laganim prelaženjem regije lica, dezinfikujete kožu. Crvenilo oko same akne može postati manje i bubuljica će se kroz nekoliko dana potpuno isušiti.

Važno je biti pažlji i izbegavati regiju oko očiju, gde je koža tanka i osetljiva. Alkohol je može isušiti i izazvati svrab i perutanje, a zatim i otok podočnjaka.

Upaljenoj koži lica daje trenutno olakšanje, otvorivši pore tako da ona može da udahne vazduh. Kada prikupi dovoljno kiseonika ubrzava regeneraciju lica. Ipak, sam alkohol ne može vas potpuno rešiti akni. Koža lica trpi oštećenja i potrebna joj je dodatna snaga, odnosno vitamini i minerali. Zato je važno kombinovati ga sa prirodnim serumima za bubuljice, kako bi se potpuno rešili bubuljica i sprečili nastanak ožiljaka na licu!

Niste jedini koji se bore sa upaljenim bubuljicama na koži lica, Marija je imala sličan problem. Bez obzira na godišnje doba, šminku ili PMS akne su bile prisutne na njenom licu. Rušile su samopouzdanje i uz to su joj obrazi bili bolni i otečeni, sve dok nije pronašla prirodno i brzo rešenje, koje je ujednačilo ten njenog lica. Njeni obrazi su sada čisti i nežni na dodir, napokon je ponosna na sebe! Isto možete i vi, zato pogledajte celokupno Marijino iskustvo na sledećem linku: https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/.

U narednim redovima naučićete da iskoristite alkohol prevetivno sprečavajući sam nastanak akni na licu!

Alkohol za čišćenje lica

 

Pričali smo o nanošenju nekoliko kapi alkohola i prelaženje regije sa aknama, ipak ne treba ga se setiti samo u alarmantnim slučajevima. Koliko god čistili kožu prirodnim losionima i micelarnim vodama neke čestice prašine i štetnih sastojaka šminke ostaće među porama. Tu je alkohol koji neutrališe svaku minijaturnu česticu, pružajući koži lica potpuno opuštanje!

Iskustva dama sa alkohoom za čišćenje lica su jednoglasna! Govore da im se svež i ujednačen ten lica zadržava i do nekoliko dana. To se dešava jer je sama struktura alkohola jaka, pa kao takva ubija sve loše čestice pred sobom. Ponovo je dovoljno par kapi i lagano prelaženje tupferom.

Imajte na umu da je ovakav tretman preporučljiv masnoj koži lica i da neće prijati drugim tipovima.

Pitate se zašto je to tako? Kako deluje pri čišćenju suve i normalne kože?

Epitel sa smanjenom količinom sebuma traži dodatnu negu, kako ne bi došlo do dehidratacije. Ukoliko na ovako lice nanesete sam alkohol na tupferu, on će pokupiti nečistoće ali i dehidrirati ćelije. Najbolje je biti umeren i iskoristiti blagodeti alkohola za čišćenje lica na malo drugačiji način. U ovom slučaju potrebno vam je mešavina koju su napravili stručnjaci. Mešavina malog procenta alkohola sa vitaminima i mineralima u losionima za čišćenje lica.

Potreban je u maloj meri kako bi održao kvalitet vitamina C, E i biljaka koji su sastavni deo ovakvih proizvoda. Dobija se karakterističan proizvod koji otvara pore, čisti kožu ali i hrani suvo lice.

Kao što vidite, nema opravdanja koristan je svakome od nas!

Neizostavni kvalitet alkohola spoznali su neki od pripadnika jačeg pola! Evo o čemu se zapravo radi.

Alkohol za lice posle brijanja

 

Ukoliko oštricom žileta prelazite svakodnevno po koži lica znate kako je neprijatan osećaj bridenja i iritacija. Često se pojavljuju i bubuljice nakon brijanja, koje se u toku leta mogu upaliti i produbiti. Alkohol je jednostavno i prirodno sredstvo koje će sprečiti nastanak akni, urastanja dlake i crvenila lica. Potrebno je naneti nekoliko kapi na dlanove i zatim blago natapkati izbrijanu zonu. Osetićete blago peckanje kao znak uspešne dezinfikacije!

Kada izbrijete obraze i bradu unutar kože ostaju minijaturne rupice. Otvorene su nekoliko sati i predstavljaju idealana vrata za ulazak bakterija i nečistoća iz spoljašnje sredine. Zato vam je potrebno sredstvo koje će zatvoriti rupice i sprečiti infekciju. Danas su popularni losioni posle brijanja. U nekima od njih pronalazimo veliku koncetraciju parfema i veštačkih mirisa, koji ne prijaju minijaturnim ranicama. Počnite da čitate deklaracije ili jednostavno izaberite alkohol kao prirodnu varijantu umirenja  obraza. Za svega nekoliko minuta  smiriće lice i ujednačiti ten!

Koliko često sme da se koristi alkohol za lice?

 

Prednosti alkohola jesu višestruke, ali samo ukoliko ga koristite umereno.

Stručnjaci ne preporučuju svakodnevno korišćenje jer može isušiti vašu kožu. Odgovrna primena alkohola podrazumeva dezinfikaciju jednom do dva puta nedeljno!

Usled jakih infekcija lica dermatolozi preporučuju svakodnevno korišćenje alkohola, saznajem čitajući iskustva korisnika, kako bi se sprečilo širenje akni. Imajte u vidu da  oni detaljno pregledaju lice i da ga ne treba nanositi u tolikim količinama na svoju ruku. Treba pronaći zlatnu sredinu kako bi imali nežnu kožu lica.

Kada odlučite da iskoristite blagodeti alkohola za lice i napravite svoj spa dan morate imati adekvatan proizvod!

Koji se alkohol koristi za negu kože lica?

 

Postoje razna iskustva koja govore kako je alkohol isušio bubuljice sa lica i većina nas poželi odmah da ga stavi na kožu. Danas se on koristiti za dezinfikaciju ruku, kućnih površina, pa čak i ekrana telefona i drugih uređaja. Možete pronaći čak i višeprocentne alkohole koji će održati vaše sanitarije u kupatilu čistim i svežim! Jasno je da se ovakav alkohol ne sme nanositi na kožu lica!!! 

Šta onda naneti?

Trk do apoteke, gde će vas obradovati povoljna cena alkohola za lice!

Medicinski alkohol za lice

 

U svim apotekama i većim drogerijama pronaćićete medicinski alkohol za lice. Apotekarkama i prodavcima poznat je kao 70-toprocentni alkohol koji se nanosi na otvorene rane kao dezinfikacijens. Predstavlja prvu pomoć u kući ukoliko se nezgodno i duboko posečete. Neki od nas ga nanose od malena, nadajući se da će ubrzati zarastanje rane i sprečiti nakupljanje mikroba. Slično radi i na koži vašeg lica!

Nanošenjem male količine medicinskog alkohola na bubuljicu, saniraćete upalu i ubrzati zarastanje akne, odnosno pravljenje male krastice.

Sama brzina delovanja ove vrste alkohola zavisi od vrste i dubine akne. Ukoliko je reč o cističnim aknama, morate biti strpljivi. Za njihovo lečenje su ponekad neophodni antibiotici, pa će alkohol delovati površinski i sprečiti širenje bolnih bubuljica. Sa druge strane medicinski alkohol može odmah izvući mitisere, ostavljajući za sobom nežno i čisto lice! Stručnjaci preporučuju natapanje štapića za uši medicinskim alkohol i prislanjanje uz bubuljicu.

Ukoliko želite da ga nanesete na celo lice, isprobajte razblaženu varijatu!

Razblaživanje medicniskog alkohola za lice

 

Razblaženu varijantu medicinskog alkohola možete koristiti za čišćenje celokupnog lica. U većini apoteka će vam na licu mesta razblažiti 70-toprocentini alkohol i objasniti proces nanošenja. Možete natopiti tupfer i lagano prebrisati lice jednom do dva puta nedeljno.

Volite li da eksperimentišete?

Ako je vaš odgovor potvrdan, onda medicinski alkohol možete razblažiti kod kuće. Proverena varijanta, navode korisnice, razblaživanja podrazumeva pripremu tonika za čišćenje lica. Većina tonika u drogerijama sadrži određeni procenat alkohola ali i mirise i druge supstance. Dobro je kada su prirodne, ali ponekad nisu… Zbog prerađenih ulja i pomenutih mirisa sve manje su popularni među damama širom sveta. U punom sjaju su prirodni tonici u domaćoj varijanti, odnosno, mešavina dve kašike medicinskog alkohola sa maslinovim uljem.

Maslinovo ulje je bogato vitaminom E i C, koji podstiču ćelije na regeneraciju. Unutar kože se stvara velika količina proteina, koji sprečavaju starenje lica i nastanak infekcija. Ujedno čuvaju kožu od isušivanja dok alkohol čisti površinski sloj i ubija bakterije.

Za početak možete pripremiti tonik sa većom količinom maslinovog ulja, kako bi se koža navikla. Potrebno vam je 5 kašika ulja i dve kašike alkohola. Ovakva smesa može dezinfikovati lice i smanjiti pojavu bubuljica. Nakon čišćenja, detaljno umijte lice vodom kako medicinski alkohol ne bi isušio ćelije u toku noći. Ostaće baršunast i nežan osećaj pod prstima!

Ručno pripremljen razblaženi alkohol za lice isprobajte na podlaktici kako bi bili sigurni da vam prija.

Etanol alkohol za lice

 

Etanol alkohol se dobija alkoholnim vrenjem. U našim krajevima najčešće dobijamo rakiju. Sama rakija po svojoj strukturi sem etanola sadrži dosta voćnih šećera, pa nije pogodna za nanošenje na kožu lica! Kada bi je ostavili na licu ona bi isušila unutrašnje slojeve kože. Ubila bi bakterije na površini, ali bi unutrašnjost lica bila  isušena. Etanol je glavni sastojak i drugih alkoholnih pića ali , naravno, ni njih ne treba nonositi na lice!

Nema potrebe jer je cena medicinskog alkohola od 50 do 100 dinara, u zavinosti od proizvođača.

Čitajući forume saznala sam da je nekim damama čudno što se ne preporučuje nanošenje etanola na kožu lica. Mogu da opravdam njihovo čuđenje, jer rakijom neki od nas često ispiraju rane. Ipak, dermatolozi etanol ne preporučuju za redovnu primenu na koži lica!

Prethodni deo teksta zvuči kao strogo upozorenje. Verujem da se u nekima od vas probudila sumnja, ima li alkohol negativne efekte na kožu lica?

Koje su mane direktnog nanošenja alkohola na kožu lica?

 

Svaki proizvod može prijati jednom tipu kože lica i ujedno iritirati drugi tip kože. U zavisnosti od nivoa hormona, ishrane i stila života, zaštitna barijere kože se menja. U skladu sa tim treba pronalaziti kozmetiku  koja vam odgovara. Alkohol je univerzalan proizvod, svakom od nas pomoći će prilikom zarastanja rane na prstu. Ipak, ne prija osetljivoj i suvoj koži lica!

Ne preporučuje se korišćenje medicinskog alkohola na izrazito suvoj koži, jer joj je potrebna hidratacija. Ovakav vid nege može je dodatno oštetiti i izazvati perutanje i ljuštenje lica koje iziskuje ozbiljnije lečenje. To se događa jer se membrana ćelije isušuje tako da gubi čvrst okrugao oblik. Ćelija kože menja oblik a samim tim i strukturu, stvarajući sporije čestice kolagena. Lice je zato slabo i ne trpi spoljašnje uticaje. Sa druge strane medicinski alkohol, može umirti masnu kožu lica i pokupiti višak sebuma i nečistoće. Kako bi bili potpuno sigurni, prethodno ga isprobajte na manjem delu kože lica ili podlaktici!

Potpuni kontrast ovoj priči daje sledeća mešavina! Alkohol može hidrirati lice, ali samo pravilnom upotrebom.

Kako glicern i alkohol deluje na lice?

 

Glicerin je poznat kao sastojak krema za lice, često je njihova baza. Kada dospe do unutrašnjih slojeva kože on prikuplja vlagu i sprovodi je direktno do površine lica. Zato posle par minuta od nanošenja možete osetiti mekoću i svilenkastost obraza. U toku zimskih dana glicerin može zaštiti epitel od isušivanja usled vetra i hladnoće. Zajedno sa alkoholom dezinfikuje kožu lica i vraća joj glatkoću.

Kako bi postigli potpuni efekat pomešajte apotekarski glicerin sa medicinskim alkoholom. Sama smesa treba da bude srazmerna. Nanosi se u tankom sloju, masirajućim pokretima na obraze, čelo i bradu. Pruža trenutno olakšanje, osvežavajući ispucalu i suvu kožu lica. Idealan način trenutnog oporavka kože, pred važan sastanak!

Ipak, ne treba preterivati sa ovakvom mešavinom. Uvek imajte na umu da je vrlo koncetrovana i da ne hrani unutrašnje slojeve kože.

Prikupljajući i zadržavajući vlagu na površini deluje trenutno, trošeći vitamine i minerale iz unutrašnjosti lica.

Kako se ćelije ne bi iscrpele, radije ih nahranite  prirodnim kremama!

Alkohol za lice u kremama

 

medicinski alkohol za lice

 

Kada se upitite u drogeriju, čitajući deklaracije nekih krema primetićete alkohol kao nezaobilazni sastojak. U zavisnosti od proizvođača, zavisi i procenat alkohola u kremi za lice. Tu je kako bi zadržao aktivne sastojke. Održava kremu svežom, čuvajući vitamine unutar nje.

Alkohol za lice u kremama ima još jednu ulogu, prilikom samog nanošenja na epitel. Kada utrljate kremu laganom masažom alkohol pospešuje upijanje aktivnih sastojaka. Vitamini, minerali i antioksidansi prodiru brzo kroz pore i stižu do drugog sloja kože. Takve kreme prepoznajete po trenutnom ‘’vau izgledu lica’’ i osećaju glatkoće pod prstima. Osetljiva koža lica ih ne podnosi najbolje, pa će neki od vas osetiti peckanje i svrab obraza.

Za dugoročne rezultate i ujednačen ten lica potrebno je strpljenje. Danas su zato sve popularnije prirodne kreme za lice, bez alkohola. Verujem da svako može da izdvoji minut više i izabere pravu kremu. Čitajući deklaracije dostižete dugoročni kvalitet kože lica. Sprečavate nastanak bubuljica i bora!

Sledi najpopularniji proizvod!

Alkoholne maramice za lice

 

Alkoholne maramice za lice su brz način skidanja šminke i viška sebuma sa kože. Zaista vas pomogu pripremiti za odlazak u krevet, ali se ne smeju koristiti svakodnevno!

Nema adekvatnih dokaza koji govore da ovakve maramice za lice isušuju akne. Zato ih ne treba kupovati konstantno i koristiti svakodnevno, jer mogu narušiti Ph vrednost kože. Ćelije će vremenom dehidrirati i smanjiti produktivnost. Radije birajte prirodne losione koji hrane kožu, dezinfikuju je i regulišu Ph vrednost lica. Potrebno vam je nekoliko kapi losiona i pritom su efekti dugoročni!

Kako se o alkoholu za lice vode različite polemike, iskustva korisnica su presudna!

Iskustva korisnica sa alkoholom za lice

 

Alkohol za lice većina nas isprobala je nesvesno, kao sastavni deo jedne od krema ili tonika za čišćenje lica. Ipak, kakvo je iskustvo prilikom direktnog nanošenja na bubuljice otkriva nam naša čitateljka Jasmina.

Jasmina (34god) : ‘’ Svakog jutra budila sam se sa još jednom bubuljicom na bradi ili obrazu. Uspevala sam da ih prekrijem korektorom za akne i odem na posao, ali to nije trajno rešenje. Zbog velike količine šminke, odnosno nekoliko slojeva pudera lice je počelo dodatno da me svrbi. Činilo mi se da su moje akne postale otečene! Prva pomoć prilikom smanjenja otoka i bola bio je medicinski alkohol. Nanosila sam ga štapićem za uši direktno na bubuljicu. Prvih nekoliko puta pritisla sam suviše jako, tako da je moja akna pukla. Već posle dva dana izveštila sam se i crvenilo je nestajalo.

Čitala sam o delovanju alkohola na lice i svim njegovim manama, pa sam ga koristila samo pet dana. To je bilo dovoljno, koža je bila dezinfikovana i spremna za nanošenje prirodnog seruma za akne. Aktivni sastojci seruma uništilu su bubuljice, tako da sada imam čisto lice! Samo treba biti umeren i alkohol će biti od koristi za lice ‘’

Kakvo je vaše iskustvo sa alkoholom za lice? Pišite nam!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *