tupferi za lice
Nega kože

Tupferi za lice – neophodni svaki dan!

Tupferi za lice su sjajni pomagači za uklanjanje šminke i nanošenje određenih preparata. Evo kako vam sve mogu biti od koristi!

Šta su tupferi za lice?

 

Tupferi su oni mali okrugli komadi presovanog pamuka, odnosno pamučne vate ili pamučne tkanine.

Ako ste ikada skidali lak za nokte, čistili lice nekim losionom za bubuljice ili uklanjali šminku micelarnom vodom, znate šta su tupferi.

Oni su mekani i vrlo velikog upijajućeg svojstva, što im daje prednost u odnosu na papirne maramice ili obične platnene maramice koje slabije upijaju tečnost i neretko budu grube za kožu lica!

Odlični su pomoćnici za negu kože lica, a o njima često uopšte ne razmišljamo, već ih mahinalno koristimo!

Ipak važno je znati kako se pravilno koriste, koji su najbolji i za šta se sve mogu koristiti pa zato prenosimo sve o njima, samo nastavite da čitate!

Čemu služe tupferi za lice?

 

Tuferi imaju široku primenu, jer su vrlo praktični i zgodni za upotrebu!Pored toga što su odlični za čišćenje i negu lica, odlični su i kao obloge.Ako imate problem sa podočnjacima, samo ih natopite hladnom vodom i stavite koji minut u friz i eto instant hladna obloga za podočnjake!

Možete ih potopiti i u čaj za bubuljice i nanesite na područje sa upaljenim bubuljicama!

Odlični su pomoćnici u skidanju šminke određenim preparatima, jer lako dolaze do ne pristupačnih delova poput uglova oka.Imaju super upijajuću moć i nežni su te su idealni za nežnu kožu oko očiju ili usana gde ih neće iritirati dodatno.

Služe i za sporedne stvari poput uklanjanja laka sa noktiju, ili nanošenja pudera u nedostatku četkice.

Super praktični i lako dostupni, tuferi za lice stvarno mogu olakšati nanošenje raznih preparata na lice, pogotovo losiona za akne i bubuljice koji temeljno čiste lice!

Jovana je trošila gomilu tupfera nanoseći razne proizvode za akne i mitisere ali ništa nije imalo posebnog uspeha. Već se bila pomirila sa sudbinom da će uvek imati bolne i upaljene akne i crne mitisere po licu!Srećom, čula je za jedno prirodno rešenje koje je pomoglo nekim njenim poznanicima i rašila je da proba! Sada tufere koristi samo za negu lica i povremeno čišćenje, jer je njeno lice blistavo bez masnoće, upaljenih bubuljica i ružnih mitisera! I vaše lice može biti takvo. Ako želite da saznate kako je uspela,  pogledajte na ovom linku šta je Jovanina tajna lepe kože bez bubuljica: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Kako se koriste tupferi za lice?

 

Kada koristite tufere za lice treba da znate samo jedan trik koji će imati puno benefita!

A to je sledeće:

Natopite ga u vodu pre korišćenja!

Ovo je izuzetno jednostavan i vrlo učinkovit trik pri korišćenju tufera, a evo i zašto!

Tupfer je kao što smo napomenuli obično od presovanih vlakana pamuka, koji je po prirodi paperjast i čupkav. Koliko god da se presuje, ipak uvek ostane neko vlakno koje leprša.Kada nije nakvašen, ta vlakna se lako kače i ostaju na koži lica. Iako ih mi ne vidimo, koža zna da su ona tu i mogu napraviti problem!

Ta zaostala vlakna postaju magnet za nečistoće i prete da stvore začepljenje pora ili da prodube upalu kože.

Zato pre upotrebe za čišćenje lica ili za skidanje šminke obavezno prvo natopite tupfer vodom!

Tupferi za čišćenje lica

 

tupferi za lice upotreba

 

Kada se koriste za čišćenje lica, tupferi su vrlo zgodni i praktični, jer  lako nanose sredstvo za čišćenje lica.Pored toga oni imaju i blago eksfolijativno dejstvo odnosno deluju kao blagi piling.U kombinaciji sa pravim sredstvom za čišćenje lica pomoći će da se preparat lepo nanese i temeljno pokupe sve nečistoće sa lica!

Ako se poslužite gore spomenutim trikom i skvasite tufer pre korišćenja losiona za čišćenje, tufer će biti još efikasniji. Pokupiće višak sebuma, pomoći pri uklanjanju mrtvih ćelija sa kože lica i otvoriti pore.

Ako imate problematičnu kožu sklonu bubuljicama i mitiserima, obavezno tupferom nanosite proveren i prirodni gel za čišćenje lica koji će ublažiti bubuljice i smanjiti njihovo pojavljivanje!

Ovo je ono čišćenje naizgled čistog lica. Ali oni mogu da posluže i za ovo!

Tupferi za uklanjanje šminke

 

Tupferi kao pomoćnici za uklanjanje šminke imaju odličan učinak!

Dovoljno su mali da mogu da uklone šminku i sa nezgodnih delova unutrašnjih uglova očiju, a dovoljno efikasni da uklone i slojeve pudera! Naravno uz dobro sredstvo za uklanjanje šminke, tufer radi posao jer uz pomoć njega bukvalno skupljate šminku i uklanjate je sa lica!

Ako ga nakvasite pre korišćenja, lakše i brže ćete ukloniti čak i vodootpornu maskaru, a neće ostajati sitna vlakna kao kada tufer nije vlažan.Efikasno pomaže kod uklanjanja olovke za obrve koja se nekada teško uklanja zbog gustine vlasi na obrvama.

Takođe može da pomogne i pri nanošenju seruma za trepavice i obrve, tako što ćete ga postaviti ispod obrva ili trepavica, da serum ne bi curio, nego ostao tamo gde je potrebno njegovo delovanje!

Važno je još napomenuti da tupferi imaju dve strane, i svaka ima svoju ulogu.

Ona glatkija strana je namenjena za nanošenje preparata i za prvi deo čišćenja lica. Ona druga, blago grublja strana služi za sakupljanje preparata i nečistoća sa lica nakon nanošenja!

Naravno to sve zavisi i od vrste tupfera za lice koje koristite, a da saznate koje su i kakve postoje, nastavite da čitate dalje!

Kako se tupferi za lice još mogu koristiti?

 

Tupfere još možete koristiti:

 • Umesto maske za lice!Kada se desi da vam je ponestalo sheet maski za lice, slobodno iskoristite tupfere!Dovoljno je da ih natopite hidrirajućim serumom ili gelom, i nanesete na one regije koje su suvlje – čelo, brada, obrazi. Tupfer će sprečiti da se hidratacija osuši, i pobrinuće se da se sve temeljno upije u kožu lica!
 • Kao skidač šminke na putu! Idete na put a ne želite da nosite sa sobom brojne preparate za uklanjanje šminke? Natopite desetak tupfera u micelarnu vodu ili sredstvo za uklanjanje šminke i stavite ih u zip kesicu i čvrsto zatvorite. Kad god vam zatreba da skinete šminku imate već spremne tufere za to!Isto možete učiniti i sa losionom za bubuljice, natopite tufere i samo ponesite sa sobom!
 • Kao pomoćnike pri šminkanju! Svoje tupfere možete iskoristiti i za nanošenje kamenog pudera. Kada ste kući iskoristite ga umesto onog puff- sunđerčića i nanesite puder. Kada vam je tašnica mala,a želite da ponesete i puder u kamenu da bi popravili šminku, razdvojite jedan tupfer i između ubacite malo kamenog pudera. Malo je i praktično i staje i u najmanju tašnicu!
 • Takođe se može koristiti i za konturisanje lica! Presavijte jedan tupfer i njime nanosite konture, kasnije ga poravnajte i čistom stranom ujednačite konture!

Vrste tufera za čišćenje lica

 

Postoji više vrsta tufera za lice i svaki ima neku određenu namenu, ali zapravo svi imaju jednu svrhu – da olakšaju čišćenje i negu lica! Spomenućemo pamučne tufere od tkanine, pamučne tufere od vate koji su najzastupljeniji i blaznice sa različitim dodacima za negu lica!

Pamučni tuferi od tkanine

 

Ovi tuferi za lice od tkanine su zapravo deo eco frendly programa jer se mogu ponovo koristiti i prati nebrojano puta.Poenta je da budu meki i od pamučne tkanine, i zapravo ih možete napraviti i sami kod kuće uz malo šivaćih veština.

Potrebno je da uzmete dva jednaka komada pamučne tkanine, ako je deblja, ako je tanja onda i tri sloja, i da ih prošijete po ivicama.

Koriste se isto kao  svaki drugi tupfer: za nanošenje losiona za čišćenje lica, za uklanjanje šminke, za obloge, šta god vam u tom momentu treba.

Praktični su i manje zagađuju okolinu, tako da bi svako trebao da pokuša da njima zameni ove jednokratne. Ali to ne znači da su jednokratni preterani zagađivači, jer ako su od čistog pamuka, mogu se reciklirati, i lako se razlažu u prirodi.

Ipak, ukoliko imate neku staru pamučnu majicu viška i radi ste da pokušate, napravite sebi par pamučnih tufera od tkanine za negu lica, možda vam se dopadnu!

 

pamučni tuferi za lice

Pamučni tuferi od vate

 

Ovo je najzastupljenija vrsta tupfera i vrlo su praktični. To je gusto, ali meko, presovana pamučna vata koja ima više namena i lako se koristi.

Vata je inače deo medicinske i kozmetičke industrije već dug niz godina, ali pošto se krpati i lako se rasipaju njena vlakna, tuferi su malo drugačija i poboljšana verzija iste.

Oni su komprese koje možete koristiti za obloge, za uklanjanje šminke kao i za negu i čišćenje lica.

Zbog široke primene i praktičnosti puno kozmetičkih proizvođača nudi svoje tupfere, ali o onim najboljima ćemo pisati malo niže u tekstu!

Blaznice sa različitim dodacima

 

Blaznice su isto što i tupferi ali često pravougaonog oblika pa podsećaju na maramice. Jednako su efikasni, i često imaju različite dodatke za negu lica.

 • Na primer imate blaznice sa dodatkom aloe vere koje pored uobičajenih namena imaju i efekat umirujućih delovanja na lice. Aloe vera ekstrakt u njima umiruje kožu lica, pomaže da se smanji crvenilo od bubuljica i akni i deluje osvežavajuće na kožu.
 • Postoje i blaznice sa dodatkom kamilice koja je nadaleko poznata po blagotvornim dejstvima. One su već oblog same po sebi, amo ako se nakvase i ohlade. Možete ih naneti na podočnjake ili potkožne bubuljice gde će smanjiti upalu i pomoći da se koža umiri i regeneriše!
 • Postoje i blaznice sa uljem eukaliptusa ili kokosovim uljem, odnosno biljnim uljima koja imaju svoja pozitivna dejstva na kožu. Neke deluju antiseptički i pomažu koži da očuva svoju prirodnu zaštitnu barijeru, a neke osvežavaju i dubinski neguju lice!

Tupfer ili vata za lice – šta je bolje?

 

Spomenuli smo da je tupfer najčešće zapravo presovana vata. Ali da li je bolje jedno ili drugo i koje su razlike među njima? Hajde da vam otkrijemo!

Vata je zapravo veliki broj paperjastih vlakana koja su upletena u klupko .

Može biti prirodna ili sintetička, zato uvek gledajte da na deklaraciji piše celuloza ili pamuk, jer su to prirodne vate. Može biti i lanena, ali se jako retko nalazi.

Opisana je kao mreža i splet vlakana velike površine, a izuzetno male mase. Upravo zbog te mreže vlakana vata ima dobru upijajuću moć!

Ipak ona je sipava što znači da se lako razdvaja i ostavlja sitna vlakna za sobom. Upravo zbog tog nedostatka koji nije pogodan za negu lica, jer ostavlja puno vlakana za sobom, su stvorene komprese odnosno tupferi!

Tupferi su presovana vata sa manje slobodnih i lepršavih vlakana koja prete da ostanu na koži lica i začepe pore!

Tuferi su možda praktičniji u nezi i čišćenju lica, ali je i vata nešto što neće škoditi da imate u svojoj kozmetičkoj torbici!

Najbolji tupferi za lice su ovi!

 

Ono što izdvaja tupfere po kvalitetu jeste njihova kompaktnost, odnosno količina rasipanja. Što se manje rasipa to je bolji tufer za negu lica!Važno je da se ne razdvaja, da ne ispadaju sitni delovi vlakana i da zadrži određeni oblik i nakon kvašenja.

Neki od tupfera koji se nalaze na tržištu su:

Nivea tupferi za lice

 

Nivea tupferi clensing serije su 100% prirodni i imaju odličnu efikasnost pri skidanju šminke!Gusto su presovani, gotovo da se uopšte ne rasipaju i ne razdvajaju.Lako su dostupni u drogerijama  i cena im je oko 170 dinara.

U pakovanju ih ima 80 i korisnici su uglavnom zadovoljni njima i preporučili bi ih svojim prijateljima.

Sa njima se lako može napraviti oblog za upaljene i crvene bubuljice sa dobrim gelom za akne jer zadržavaju svoju formu i ne razdvajaju se pri primeni gušćih formula!

Velnea tupferi za lice

 

Velnea u svom programu ima tupfere za lice od pamuka, blaznice sa dodacima i kompresovanu vatu (što je nešto između tupfera i obične vate).

 • Velnea tupferi su praktični, okruglog oblika i veoma efikasni za čišćenje i negu lica, cena im je oko 150 dinara i lako se mogu naći u drogerijama!
 • Velnea blaznice sa dodatkom aloe vere su pogodne za osetljivu kožu lica jer dodatno neguju kožu i pomažu joj da se oporavi! Korisnici kažu da stvarno ima nežniju strukturu i da imaju dobru moć upijanja! Cena im je oko 140 dinara i mogu se naći u drogerijama!
 • Velnea presovana vata je zapravo dugačak komad vate koji je blago presovan i izgleda kao dugački pravougaonik složen u slojevima. Nežna je i pahuljasta, a opet ne toliko sipava kao obična vata. Cena joj je 50 dinara i može se naći u drogerijama. Odlična je za neke veće obloge na telu!

Cotoneve tupferi za lice

 

Cotoneve ima širok spektar proizvoda na ovu temu, pa su tu obični pamučni tupferi, blaznice sa dodacima, vata, vatirane maramice (nešto poput vlažnog toalet papira) i mnogi drugi.

 • Blaznice sa dodatkom gođi bobica Cotoneve su male i praktične za negu lica a dodatno neguju osetljivu kožu lica sklonu iritacijama! Sadrže i dodatak vitamina C pa dodatno umiruju i hrane kožu! Cena im je oko 180 dinara i ima ih u drogerijama!
 • Tupferi Cotoneve su vrlo efikasni u skidanju šminke i ima ih oko 80 u pakovanju. Cena im je oko 130 dinara i ima ih u drogerijama.
 • Vatirane maramice su slične kao vlažni papir, ali nije u pitanju papir već presovana vata u tanke maramice. Vlakna su čvršće zbijena i mekana, a pritom su natopljena kao vlažne maramice. Vrlo su efikasne u skidanju šminke, ali nisu pogodne za čišćenje lica jer su već vlažne i anuliraju efekte losiona za lice!Cena im je oko 200 dinara i ima ih u drogerijama!

Tupferi su super jednostavni i vrlo praktični za svakodnevnu negu lica! Bilo da se odlučite za one od tkanine ili ove jednokratne, učinićete sebi uslugu i olakšati nanošenje dobrih losiona za bubuljice ili uklanjanje šminke!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *