laser za podočnjake
Oči

Laser za podočnjake je tu! Spremni da ga isprobate?

Rešenje za tamne kolutove oko očiju definitivno postoji, a jedno od njih je i laser za podočnjake. Ako razmišljate o ovoj opciji, sada vam donosimo razloge za i protiv.

Ah ti mrski podočnjaci! U slučaju ste i vi među onima koji ih imaju, onda verovatno maštate o tome da ih se konačno oslobodite.

Laser za podočnjake može biti idealno rešenje, a reč je o nehirurškoj, neinvazivnoj i veoma efikasnoj metodi.

 Šta je laser za podočnjake?

 

Podočnjaci su svakako jedan od većih estetskih problema na našem licu. Bilo da su tek vidljivi ili su u vidu crnih mrlja ili kesica ispod očiju, nikako nisu naivan problem.  Ako pričamo jezikom stručnjaka, ponekad se radi o diskoloracijama kože ispod očiju, takozvanim “periorbitalnim hiperpigmentacijama”. Ili skraćeno, POH.Tada je uzrok podočnjaka višak melanina.

Ali ne nastaju podočnjaci samo na taj način.

U slučaju da naša koža nije snabdevena dovoljnom količinom kiseonika, krvotok će biti usporen, krv se sporije kreće, postaje tamnija. Kako je koža oko očiju izuzetno tanka, krvni sudovi se naziru ispod nje. Zavisno od našeg tipa kože i boje tena, koža ispod očiju poprima različite boje: od plave, ljubičaste, do crvene, žute, crne. I to su nam podočnjaci.

Ja imam veoma svetao ten i čim sam nenaspavana, umorna i ne osećam se baš najbolje, eto meni tamnih kolutova oko očiju.

Podočnjaci su često i simptom različitih zdravstvenih problema, pa i na to treba obratiti pažnju. U zavisnosti od toga koje su boje, mogu ukazivati na anemiju, problem sa bubrezima, želudcem, crevima…

Svesni smo toga da ih ne možemo kao gumicom izbrisati i zato nam treba mnogo volje i čelični živci da ih konačno eliminišemo. Korektor za podočnjake priskočiće u pomoć kada ih treba na brzinu zakamuflirati, ali šta kada nam treba trajno rešenje?

Ne želite više da gledate podočnjake u ogledalu i odlučili ste da ih se zauvek oslobodite?

U tom slučaju, predstavljamo vam laser za podočnjake.

Pisali smo već o svim trajnim i privremenim rešenjima za tamne podočnjake. Laser spada u ovu drugu grupu, odnosno, on ima tu moć da ih trajno izbriše. Ovo naravno pod uslovom da nisu podočnjaci uzrokovani nekom bolešću. Tada treba da se bavite uzrokom.

Napredovanje estetske hirurgije svakodnevno donosi inovacije i definitivno nam omogućava da se izborimo sa brojnim nesavršenostima na licu i telu. Laserska tehnologija, na radost mnogih, ublažava znakove starenja, briše bore, a laser za akne je takođe odlično rešenje.

Lasersko uklanjanje podočnjaka, kažu stručnjaci, poslednjih godina je sve popularnije. Zbog čega? Koji su razlozi da se opredelimo baš za ovu opciju?

 • Bilo da su u pitanju veliki, mali, kombinovani, naduti, udubljeni ili kesice ispod očiju, laser može da ublaži ili potpuno eliminiše bilo koju vrstu podočnjaka;
 • Za razliku od operacije podočnjaka, laser je nehirurška metoda. Dakle, koriste se snopovi određene svetlosti, a laserski zraci deluju ciljano na specifičnu vrstu problema. To mogu biti i spušteni kapci, bore ispod očiju koje su uslovile pojavu kesica, nadutost donjih kapaka…;
 •  Laserski tretmani zasnivaju se na limfnoj drenaži podočnjaka, a rade na principu elektromagnetne energije. Pomoću toga se jača cirkulacija, podstiče se razvijanje novog kolagena. Koža postaje deblja, jača i zategnutija, bez diskoloracija i hiperpigmentacija;
 •  U zavisnosti od tipa podočnjaka, koriste se različiti laseri, različitih jačina. Tako koža oko očiju postaje manje osetljiva na različite spoljašnje faktore, poput zagađenja, uticaja sunčevih zraka koji je trajno oštećuju…;

Ipak, ukoliko želite instant rezultate, znajte da vam laserska procedura uklanjanja podočnjaka to neće omogućiti. Ovaj proces može potrajati i do 12 meseci, nekada i duže. Ali, prvi rezultati će biti vidljivi nakon nekoliko meseci, biće dugoročniji i nećete imati bojazni da će se podočnjaci uskoro pojaviti.

Kolebate se?

Niste jedini. Laser je skup, a ima i drugih načina da postepeno dođete do lica bez podočnjaka. Vesna nije bila spremna za laser ili operaciju i čvrsto je verovala da će naći prirodan način za uklanjanje podočnjaka. Utome se nije prevarila. Našla je potpuno prirodno i bezbolno rešenje koje joj je pomoglo. Ne samo da je smanjila podočnjake, nego se rešila i bora i fleka sa lica. Možda vam zvuči neverovatno? Ipak, ona je presrećna, jer sada izgleda nekoliko godina mlađe! I vi možete ukloniti znakove starenja sa lica na isti način. Lako je i svima dostupno! O čemu je reč, pogledajte na ovom linku: https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

Na koji način deluje laser za podočnjake?

 

Laserski tretmani su upravo oni koje dermatolozi najčešće preporučuju. Oni imaju moć da ublaže ili potpuno uklone različite znakove starenja, ožiljke od bubuljica i akni, hiperpigmentacije, belege na telu… Efikasan je i protiv staračkih pega i kada treba ukloniti tetovažu.

 

laser protiv podočnjaka

 

Dakle, njime možemo rešiti većinu nesavršenosti na licu i telu koje narušavaju naše sampouzdanje. Na tom spisku su definitivno i podočnjaci.

A kako zapravo laseri rade i deluju na našu kožu?

Sama reč laser je skraćenica od engleskih reči Light Amplification by Stimulated Emission of  Radiation. Prevedeno na naš jezik, značilo bi sledeće:pojačana svetlost stimulisanom emisijom zračenja.

Pojasnićemo. Svetlosni zraci stvaraju se veštački,  nakon čega se koriste i kontrolišu da bi se prodrlo u tkivo, a kako bi se rešili i sanirali kozmetički i medicinski problemi na koži.

Pomoću svetlosti visoke energije mesta koja tretiramo se takoreći spaljuju, prže, jer se svetlost se pretvara u toplotu. To omogućava laseru da prodre čak i u najdublje slojeve kože i da nas reši podočnjaka.

Priprema za lasersko uklanjanje podočnjaka

 

Najvažnije od svega jeste da prvi pregled, kao i samu proceduru, obavlja lekar koji je stručan u ovoj oblasti, u kojeg imate puno poverenje. Važno je da vam detaljno objasni o kojoj vrsti podočnjaka je kod vas reč i koje će biti najbolje i najsigurnije rešenje za vas.

Često se pacijenti predomisle nakon konsultacije sa lekarom, pa se opredele za drugo rešenje, poput hijaluronskog popunjavanja podočnjaka. Jedna od najuspešnijih metoda jeste i mezoterapija koja podrazumeva ubrizgavanje vitamina, enzima i hormona u određene regije lica, čime se koža zateže i podmlađuje.

Ukoliko nakon konsultacije lekar proceni da ste dobar kandidat za laserski tretman podočnjaka, sledeći korak je sama priprema za ovaj zahvat. Zavisno stanju kože, vrsti i obliku podočnjaka, lekar će ustanoviti kojim laserom će tretirati vašu kožu.

Bitno je da pre svakog laserskog tretmana koža bude čista i dezinfikovana. U zavisnosti od lasera, može se naneti anestetička krema, lokalni anestetik kako bi sama procedura protekla što lagodnije. Na taj način se omogućava da površinski sloj kože utrne, a ta utrnuslot će trajati i neko vreme nakon tretmana.

U pojedinim klinikama i ordinacijama na podočnjake se stavljaju i kesice leda kako bi se postigla dodatna utrnulost.

Vrste lasera za podočnjake, oporavak

 

Veliki je broj različitih vrsta lasera koji se upotrebljavaju u medicinske i kozmetičke svrhe. Svi oni, podeljeni su u dve kategorije: ablativni i neablativni.

Evo koje su njihove razlike.

 1. Ablativni laseri upotrebljavaju se kako bi se uklonili površinski slojevi kože i najčešće se koriste za ublažavanje ožiljaka, zatezanje kože, podmlađivanje.I dok su ranije generacije lasera imale samo jedan zrak unutar laserskog snopa, ablativni laseri ih imaju na stotine. To im omogućava da stimulišu proizvodnju kolagena, a toplota eliminiše bakterije i ujednačava ten. Zbog toga su super opcija i za podočnjake.

Postoji nekoliko vrsta ablativnih lasera:

 • erbium laser je frakcioni laser koji prodire u kožu do određene, željene dubine. Snaga snopova se ciljano određuje, pa nema bojazni od povreda tkiva i potpuno je bezbedan.Snopovi lasera izazivaju takozvana mikro oštećenja u koži usled čega se aktiviraju prirodni mehanizmi za regeneraciju kože i proizvodnju novog kolagena. To je proces kojim se podočnjaci regenerišu, odnosno koža se podmlađuje, a oštećenu kožu zamenjuje nova, mlada.

Ovaj laser izaziva oštećenje ispod površine kože, ali sama površina ostaje neoštećena. Prvi rezultati vide se nekoliko dana nakon tretmana.

U slučaju erbium lasera potrebno je obaviti jedan do 3 tretmana, a razmak između njih je od jednog do 6 meseci. To znači da  sam proces uklanjanja podočnajaka ovom metodom traje duže, od 6 meseci do godinu dana. Tada se vide konačni rezultati. U suštini, ovde se zamenjuje stara koža i vezivno tkivo, novom kožom.

Nakon tretmana, koža izgleda crveno, kao da ste izgoreli na Suncu. Razlikuju se blagi, umereni i agresivni tretman, a u zavisnosti od toga traje i oporavak. Uglavnom, oporavak je od tri do 5 dana, nakon čega se vraćate svojim svakodnvenim aktivnostima. U tim  danima koža će menjati svoju boju iz crvenkaste do bronzane.

Sam tretman je bezbolan, prati ga samo blago peckanje. Nakon tretmana potrebno je kremom mazati tretirano mesto i stavljati hladne obloge. Ovakvi tretmani namenjeni su za tamne i upale podočnjake.

 •  Ugljen-dioksidni (CO2) ablativni laser je odličan za uklanjanje pigmentacija na licu, a postiže se i efekat zatezanja. Za razliku od erbium lasera koji uklanja površinski sloj kože, CO2 laser uklanja i dublje slojeve kože. Zato se smatra efikasnijom metodom. Njime se, osim tamnih podočnjaka, mogu tretirati i kesice ispod očiju, naduti podočnjaci.

Laser će zagrevati tkivo, eliminisaće vodu iz ćelija i na taj način se kontolisano uklanja površinski deo kože. Oporavak traje sedam do 10 dana, a koža je u tom period crvena, može da svrbi, zateže i peče. Tokom oporavka se koriste hidratantne kreme i kreme regeneraciju kože, kao i hladne obloge.

I ovi tretmani se rade jednom u tri meseca, a najčešće je potrebno uraditi do 3 tretmana. Nakon dva do tri meseca obavlja se sinteza kolagena i tada se vide konkretniji rezultati.

 • Q-Switched laser je ablativni laser, neinvazivna metoda koja stvara intenzitet pulsirajućeg svetla visokog intenziteta. Namenjen je upravo za različite pigmentacije na licu, pa tako i za eliminisanje tamnih podočnjaka.

Ovakvi laseri emituju takozvani  snop Q-Switches koji traje vrlo kratko, a energija je koncentrisana u snažne impulse. Njihov kontakt sa kožom je kraći od drugih lasera, ne oštećuju tkivo i ne uzrokuju neželjene efekte. Biće potrebno 3 do 5 tretmana da bi podočnjaci posvetleli.

Efikasno stimulišu obnovu kolagena, ali i uništavaju gljivice na površini kože, što je korisno kod eliminacije gljivičnih akni. Najčešće se koriste za uklanjanje tetovaža.

2.Neablativni laseri . Za razliku od ablativnih, neablativni laseri ne oštećuju površinu kože, ostavljaju je netaknutom. Može se javiti malo crvenila, ali lice će se brzo i uspešno oporavljati.

Ovakavi laseri za podočnjake kožu zagrevaju i na taj način je jačaju. Postoje različiti neablativni laseri, ali su najčešči takozvani pulsirajući. Oporavak traje do tri dana, a potrebno je obaviti do tri tretmana.

Prednosti lasera za podočnjake

 

Važno je da laserske procedure obavljaju lekari, dermatolozi, osobe posebno školovane i obučene za ovaj estetski zahvat.

 

uklanjanje podočnjaka laserom

 

Tokom samog tretmana oči su zaštićene, tako da nema bojazni da će one biti zahvaćene laserskim snopom.

Prednosti lasera za podočnjake su brojne:

 • Nema rezova, nema krvarenja i podliva, a oporavak je znatno brži od hirurških metoda i traje nekoliko dana;
 • Dok deluje na tkivo, laser obavlja i koagulaciju krvnih sudova koji bi evetualano mogli da krvare;
 • Naječšće je potrebna samo lokalna anestezija, a rezultati su dugoročni jer se stara koža zamenjuje mlađom. Tokom zahvata pacijent oseća samo blago peckanje;
 • Stvara se novi kolagen, a koža se dodatno zateže, pa i bore oko očiju nestaju;

Da li je laser za podočnjake bezbedan?

 

Laser jeste bezbedan, ali je veoma važno da se pridržavate svih uputa lekara kako bi oporavak prošao kako treba. Ipak, određene nus pojave prate i ovakve tretmane.

 • Koža je crvena, blago peče, svrbi i zateže nekoliko dana. To se rešava kremama za hidrataciju i obnavljanje kože, kao i ledom i hladnim oblogama;
 • Ne smete se izlagati suncu niti ići u solarijum tokom opravka, kako se ne bi razvijale pigmentacije;
 • Kod osetljive kože mogući su blagi otoci, ali i oni se brzo povlače;
 • Treba voditi računa prilikom nanošenja krema na ovu regiju, kako se koža ne bi dodatno razvlačila;
 • Mogućnost infekcija i stvaranja ožiljaka je minimalna

Cena laserskog tretiranja podočnjaka

 

Ova stavka zavisi od samog stanja podočnjaka, od njihovog izgleda, tipa, oblika… Zavisi i od toga koliko tretmana je potrebno uraditi i koji laser se koristi.

Okvirno, cena po tretmanu je od 3.000 do 5.000 dinara.

Ukoliko vam sve ovo zvuči zanimljivo i kao jedno od potencijalnih rešenja za podočnjake, sada imate sve činjenice i biće vam lakše da donesete odluku. Zato, ne bojte se i ako odlučite da je laser za vas, samo napred! Nama javite kako je sve prošlo.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *