noćna nega lica
Nega kože

Noćna nega lica za blistav ten ujutru!

Zašto je važna noćna nega lica? Odradite dobru rutinu uveče tako da ujutru zablistate u punom sjaju. Slede uputstva korak po korak i par sitnica na koje valja obratiti pažnju.

O povezanosti dugog, neometanog sna tokom noći i svežine lica tokom dana uverili su se svi koji su proveli bar jednu besanu noć.

Beauty sleep nije mit. San je nam je dat od prirode za opravak i regeneraciju celog organizma.

Izgled našeg lica narednog dana jasno svedoči o kvalitetu sna.

Da li je dovoljno samo leći na vreme ili postoji niz koraka pred san koji pospešuju prirodnu regeneraciju tokom noći i čine da se budimo baš blistavi i sveži?

Noćna nega lica i njen značaj

 

Hvala Diznijevoj uspavanoj lepotici koja nas uvek podseti na važnost sna za lepotu.Ovo nije samo bajka. Dok spavamo naše telo ulazi u fazu oporavka tokom koje popravlja oštećenja nastala danju.

 

večernja nega lica

Vezano za kožu lica, tkivo se opravlja i odmara od uticaja spoljašnje sredine, zagađenja, UV oštećenja, odmara se od šminke, vremenskih neprilika.

Naše telo je prilično efikasno u tome, ali ne toliko da mu naša intervencija nije neophodna. Evo šta naše telo radi dok smo mi u zemlji snova.

Koža čitavog dana naporno radi kako bi nas zaštitila od spoljašnjih napada. Kada utonemo u san, nestane spoljašnjih agresora, nestane UV zračenja i naše lice počinje proces regeneracije koji je 3 puta intenzivniji nego tokom dana.

Par sati pre odlaska na počinak počinje da raste nivo hormona melatonina koji nas čini pospanim. Ali ne samo to, melatonin je prilično pametan hormon. On ne samo da nas uspavljuje već se suprotstavlja oštećenjima nastalim u tkivu kože tokom dana. Ovo je pravi trenutak za efikasnu noćnu negu lica.

Drugi važan hormon koji se jače luči noću je hormon rasta koji ubrzava regeneraciju ćelija.

Poznato je da se proizvodnja novih ćelija udvostručuje u intervalu od 21h-04h ujutru ali samo ukoliko smo u dubokom snu.

Koža je dakle noću aktivnija nego danju. Zapravo dok se danju bori da sačuva organizam od spoljašnje sredine, noću vredno radi na sopstvenom obnavljanju. Noću je toplija, propusnija i lakše i dublje prima u sebe aktivne materije koje joj dolaze iz preparata za negu.

 

 

Ova poslednja tvrdnja ima i drugu stranu.

Iako će koža primiti više negujućih materija ona tokom noći gubi i više tečnosti. Noću se više znojimo. Zato je važno slediti dobra pravila večernje nege koja će obezbediti da se lice tokom sna regeneriše najviše što je moguće.

 U čemu se razlikuju večernja i jutarnja rutina nege lica

 

Noćna nega lica treba da obezbedi maksimalnu podršku obnavljanju kože lica i puno vlage kako bi se kompenzovao gubitak tečnosti tokom sna.

Ujutru su vam potrebni proizvodi koji umiruju i štite kožu. Potrebna vam je dobra SPF zaštita, antioksidanti koji će lice odbraniti od zagađenja i UV zraka.

Noćna nega lica – korak po korak

 

Idealna večernja rutina nakon koje možete sebi čestitati na najboljoj noćnoj nezi lica izgleda ovako:

1. Uklonite šminku

 

Najveći prekršaj u nezi koji možete učiniti je odlaženje na počinak sa šminkom na licu. Bez obzira da li ste kući došli na vreme ili u kasne sate, umorni ili preterano “veseli”, lice se mora temeljno očistiti od mejkapa i svih vrsta nečistoća koje su se na njemu nakupile tokom dana.

Počnite sa tuferom umočenim u blago sredstvo za uklanjanje šminke. Čuvajte lice od prejakih sredstava. Micelarna voda prilagođena tipu kože je uvek dobar izbor. Dobro je podnosi čak i osetljiva koža a odlično uklanja čak i tešku šminku.

Neka vam pokreti budu nežni bez preteranog trljanja. Radite strpljivo, promenite više tufera sve dok onaj poslednji ne ostane čist nakon brisanja lica.

2. Operite lice

 

Micelarne vode se često reklamiraju kao sredstvo nakon koga se ne morate umiti. Pustite vi tu priču. Voda je voda.

Pomozite joj blagom umivalicom namenjenom vašem tipu kože. Preparat bi trbalo da bude blag, prirodan. Ne sme da ostavlja osećaj zatezanja na licu i da naruši prirodni mikrobiom kože.

Nije loše potražiti i specijalne umivalice koje su namenjene detoksu kože za osobe koje žive u zagađenim gradskim sredinama.

  3.Toner

 

Evo proizvoda o kome su mišljenja najpodeljenija među korisnicama. Dok se jedni kunu u njega drugima nije baš jasno čemu služi i smatraju ga nepotrebnim.

Toner je potreban i važan kako u jutarnjoj tako i u noćnoj nezi lica. On pomaže vraćanju pH vrednosti lica i vlažnosti u normalu.

Osobe sa masnom kožom lica ne bi trebalo da preskaču toner.

Valjalo bi daon sadži vitamin E, aloju, da bude bez alkohola i da, na primer, sadrži neke antioksidante. Toneri sa prirodnim ekstraktima bobičastog voća su bogati antioksidantima.Ekstrakt zelenog čaja je ješ jedan dobar sastojak tonera. Aktivna materija su polifenoli katehini koji imaju antioksidativna i protivupalna svojstva.

4. Tretman lica

 

Ovaj korak bi trebalo da postane sastavni deo noćne nege lica. Usmeren je na tretman specifičnih potreba, a svako lice ih ima. 

U ovom koraku nanesite anti age serum za revitalizaciju lica, preparat protiv bubuljica, tamnih fleka ili slično.

Na primer, ukoliko vaša koža nije preosetljiva, možete probati preparat na bazi retinolida. Može to biti serum za posvetljavanje tena ili hidrirajući serum na bazi hijaluronske kiseline.

Hijaluronska kiselina je prirodno prisutna u telu. Služi za “podmazivanje” zglobova, nerava, kose, kože i očiju. Vezuje se za ćelije vode u koži, privlači još  vode iz spoljašnje okoline i tako održava jedrinu i hidriranost kože.

 U ovom koraku gađajte konkretan problem koji treba da rešite.

Ljiljana je sve radila kako treba i ujutru i kad je noćna nega lica u pitanju. Imala je dobru rutinu i nije je preskakala, samo nije imala pravi preparat. Bore, podočnjaci i umor zavladali su na njenom licu i nisu hteli da odu. Nakon što je pronašla efikasan prirodni tretman sve je pošlo na bolje. Ukoliko želite da i za vas godine budu samo broj, saznajte kako iz Ljiljanine priče na ovom linku:https://lepolice.com/moja-prica-godine-su-za-mene-samo-broj/

5: Krema za oko očiju

 

Deo kože oko očiju je tanak i fin. Lako gubi vlažnost i elastičnost. Ovde se formiraju prve bore. Specijalizovane kreme za područje oko očiju valja koristiti preventivno kako bi se nežna koža što duže sačuvala od pojave znakova starenja. Ukoliko već postoje bore i fine linije, preparat namenjen ovoj regiji učiniće da se koža lakše regeneriše, bude svežija i zategnutija.

Kada birate ovaj proizvod valjalo bi da sadrži peptide koji hidriraju kožu i učvršćuju je te tako ublažavaju bore.

6: Noćna krema za lice

 

Ona dolazi kao završnica dobre noćne nege.

Zadatak joj je da hidrira i podmladi kožu tokom noći,a da pri tom ne zapuši pore.

Za razliku od dnevne kreme koja ima više zaštitnu funkciju, kod noćne je fokus na dubinskoj nezi, obnavljanju ćelija i rešavanju specifičnih problema lica.

Pojedini sastojci su pogodniji za noćnu negu jer izazivaju fotosenzitivnost kože. Ovde se pre svega misli na vitamin C i retinol

Temeljno očišćena koža prima u sebe aktivne sastojke koji dubinski deluju u koži čiji je metabolizam dok mi spavamo aktivniji nego što mislite.

Pri izboru noćne kreme brendovi i cena nisu toliko važni koliko aktivne materije od kojih vaše lice može imati koristi. Uskladite sastojke sa potrebama svoje kože.

Sasvim mlada dama neće birati kremu namenjenu zreloj koži sa znacima starenja.

Ove sastojke potražite pri izboru noćne kreme za lice:

 • Neodermyl– je izvor čiste bioenergije koja se prirodno vraća u život stare fibroblaste podstičući ih na proizvodnju kolagena i elastina.
 • Retinol – Ovaj sastojak protiv starenja potiče od vitamina A. Pomaže u smanjenju znakova starenja poput finih linija, bora i tamnih fleka. Takođe posvetljava kožu. Ako imate osetljivu kožu, pazite da ne koristite previše retinola jer može izazvati iritaciju. Ako vaša noćna krema sadrži retinol, počnite da je koristite nekoliko puta nedeljno i povećavajte kada vidite kako vaša koža podnosi retinol.
 • Alfa -hidroksi kiseline(AHA) i beta-hidroki(BHA)- Ovo su voćne kiseline, popravljaju izgled umornog i sivog lica. Deluju i kao nežni eksfolijator što omogućava lakše prodiranje aktivnih sastojaka iz krem u dublje slojeve kože.
 • Hijaluronska kiselina – ovaj sastojak upija vlagu vašoj koži i zadržava je. Čini da vaša koža izgleda puna kako bi smanjila fine linije i bore. Ako vaša noćna krema sadrži hijaluronsku kiselinu, trebalo bi da je nanesete dok je vaša koža još vlažna da biste osigurali dodatnu vlagu i maksimizirali rezultate.‌
 • Vitamin E. Antioksidativna svojstva pomažu koži da ostane hidrirana i poboljšaju ten.‌
 • Resveratrol – Još jedan antioksidans. Ovaj sastojak pomaže u smanjenju efekata stresa na kožu.‌
 • Ceramidi-ovaj protein pruža zaštitu spoljašnjem sloju kože. Zaključava vlagu i štiti kožu od toksina iz okoline. ‌
 • Mlečna kiselina je eksfolijator koji ukljanja mrtve ćelije sa površine. Koža tako lakše prime hranljive materije iz sredstava za negu.

Ove sastojke izbegavajte u noćnoj nezi lica!

 

Ja bih rekla izbegavajte ih i u noćnoj nezi lica i u dnevnoj.

Mnoge kreme za lice sadrže opasne sastojke koji loše utiču i na opšte stanje kože i na ukupno zdravlje. Iako se neke hemikalije ugrađuju u kreme za lice u vrlo malim količinama ipak ih valja izbegavati. Sastojci iz preparata ulaze u dublje slojeve kože a odatle ih metaboličke tečnosti nose dalje u krvotok, buburege i druge organe.

 • Formaldehidi – poznato je da su kancerogeni
 • Metilen glikol – još jedna vrsta formaldehisa
 • Kvaternijum 15 – opet oslobađa formaldehide kada se nanese na kožu,
 • Živa – poznato je da oštećuje buburege i nervni sistem,
 • Ftalati – reaguju sa prirodnim hormonima i mogu oštetiti reproduktivne organe,
 • Parabeni– isto dejstvo kao i prethodna hemikalija
 • PFAS supstance-ne uzimajte kremu koja ima ovu skraćenicu u popisu sastojaka. Ova hemikalija je kancerogena.

Razvijene zemlje već uveliko uklanjaju proizvode koji sadrže toksične sastojke.

Na žalost, mi još uvek biramo prema brendu, reklami ili zvučnom obećanju sa pakovanja. Naučite nazive nepoželjnih sastojaka u kremi za lice. Napravite sebi listu u telefonu da ne biste morali da pamtite.

Postoji i aplikacija za smartphone kojom se skenira QR Code proizvoda i koja odmah izbacuje ocenu bezbednosti proizvoda. Zvuči kao dobro rešenje.

Kad smo kod dobrih rešenja, prirodna kozmetika postaje zlatni standard savremene žene koja drži do sebe.  Tu ste sigurni da nećete napraviti grešku, jer je formulisana na bazi prirodnih sastojaka koje koža bolje prima i bolje odgovara na njih.

Pored toga što su sastojci prirodne kreme za lice bezbednije po zdravlje njihovi efekti su bolji ukoliko želimo trajan rezultat.

Noćna maska za lice kao deo noćne nege

 

Maska je uvek poklon dodatak svakoj nezi.

Primenjuje se odmah nakon čišćenja lica a pre ostalih koraka u nezi, 2-3 puta nedeljno.Zaheva dvadesetak minuta vremena i uvek za sobom ostavlja vidljiv trag. Lice uvek izgleda bolje nakon maske.

Mogu biti domaće i kupljene.

Biraju se prema potrebama lica i tipu kože.

Za razliku od jutarnjih,koje su više osvežavajuće, noćne su hranljive, bogatije.

Sheet maske su jako praktične i efikasne, lako se nanose, lako skidaju i ostavljaju svilenkastu mekoću lica za sobom.

Najzad, tu su o sliping ili noćne maske koje dolaze u kesicama i vidu bogate guste kreme. Posebno su praktične jer se na lice nanose nakon čišćenja kože umesto noćne kreme. Ne zahtevaju dodatno vreme dok deluju i zato su odlične za noćnu negu lica. Ispropajte onu sa peptidima za brisanje bora.

Ovde isto ostaje preporuka da čitate sastav na deklaraciji i birate bez štetnih hemikalija.

Piling i noćna nega lica – ide li to?

 

Još jedan važan dodatak večernjoj nezi je piling.

 

noćna rutina nege lica

Jednom do dva puta nedeljno uklonite površinski sloj mrtvih ćelija sa lica.

Volim da uporedim piling lica sa poliranjem srebra, da ne kažem sa ribanjem šerpe.Ništa kao piling ne učini da lice zablista. Bore postanu pliće, koža ružičastija, svežija. Najzad, pore su prohodne da koža bolje diše, da nema materijala za nastanak bubuljica i da aktivne materije iz sredstava za negu lakše dospeju gde su neophodne. To je samo jedan od načina čišćenja pora na licu.

Piling je praktičniji korak u noćnoj nezi lica. Praktikujte 1-2 puta nedeljno odmah nakon uklanjanja šminke. Nakon pilinga može odmah maska ili masku ostavite za sledeće veče.

Da li je važnija noćna ili dnevna nega pitanje je sad?

 

Ujutru je važna dobra jutarnja rutina, uveče je neobično važna večernja ili noćna nega lica.

Najvažnije je da ništa ne propustite i da pametno izaberete proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože, vašim potrebam i koji su prirodni.

Važno je da se uveče vaše lice ne bori sa štetnim hemikalijama već da svu svoju energiju usmeri na regeneraciju i odmor.

Da li je sada jasnije zašto je noćna nega lica tako važna?

Ako niste do sad, obavezno napravite svoju noćnu rutinu nege. Videćete da se ispati.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *