detoks lica
Nega kože

Vodič za detoks kože lica u 10 koraka

Detoks kože lica je gest dodatne ljubavi prema vašoj koži. Rezultati će vas oduševiti.Šta je detoks kože i kako se radi saznajte u nastavku teksta.

Ukoliko ste često na ženskim portalima, sigurno vas nije zaobišla tema detoksa kože lica. Važnost oslobađanja od toksina potenciraju i reklame za različite proizvode za negu.

Čini se da je detoks kože postao jedan od onih prekomerno upotrebljavanih pojmova u sferi nege lepote.

U ovom tekstu namera mi je da istražim i podelim sa vama da li je čišćenje kože od otrova efikasna i korisna metoda u službi lepote ili prenaglašeno pomodarstvo dobro upotrebljeno za prodaju kozmetičkih preparata i tretmana.

Šta je detoks kože lica?

 

Svaki postupak, radnja i navika koja izbacuje nakupljene toksine iz kože smatra se detoksom.

Otrovne materije, koje zaista truju i štete ćelijama, u kožu dospevaju raznim putevima.

 • Iz spoljašnje sredine u vidu zagađenog vazduha.
 • iznutra, iz hrane koja može biti kontaminirana pesticidima, teškim metalima i aditivima.
 • loše navike poput pušenja i konzumacije alkohola su još jedan izvor trovanja kože i to vrlo ozbiljan.
 • najzad,  konvencionalni kozmetički preparati za negu i dekorativna kozmetika sadrže različite štetne hemikalije. Neke od nih zaista nisu prijatelji zdravog i lepog lica.

Pluća, bubrezi i jetra su organi u našem telu koji imaju sposobnost filtracije i izbacivanja toksina iz organizma. Međutim, koža se nalazi na periferiji organizma. I baš kao što nutritijenti do nje poslednje stižu isto tako, ona se teže i oslobađa toksina.

Zato joj je potrebna naša mala pomoć u izbacivanju svega što je truje i onemogućava ćelijama pravilno funkcionisanje.

Toksini i koža – u kakvoj su vezi?

 

Iako nam industrija lepote servira priču da je moguće pročistiti kožu tako da se iz nje izbace sve loše stvari, to nije baš do kraja tačno, bar ne spolja različitim tretmanima.

Dermatolozi kažu  da, sa medicinskog stanovišta, ne postoji detoks kože.

Naprotiv, oni smatraju da neki od postupaka poput preterano agresivnih i prečestih pilinga mogu oštetiti spoljnu zaštitinu barijeru kože.

Toksini se ne mogu izlučiti kroz kožu jer ona nema sposobnost fizičkog  izbacivanja štetnih materija.

 

 

Vlada mit da, kada se dobro oznojimo na trčanju, u teretani ili slično, sa znojem izađe napolje sve što ne valja u koži. Zapravo, znoj se gotovo u potpunosti sastoji od vode i vrlo male količine otpadnih materija metabolizma na primer uree. Međutim ovo su toliko male količine da su zanemarljive.

Detoks lica ishranom

 

Isto važi i za ishranu i detoks napitke. Niko od proizvođača nike bio u stanju da ponudi naučne dokaze o stvarnom mehanizmu delovanja njihovih suplemenata.

 

detoks lica ishranom

 

To što se, nakon detoks dijete, ispijanja soka za izbacivanje otrova iz tela i slično, osećate bolje samo znači da ste konzumirali više vode i zdravih nutrijenata i to je, dakako, korisno.

Sve ono što radimo u svrhu navodnog detoksa odnosi se više na zaštitu površinskog sloja kože od štetnih materija koje nam dolaze spolja nego na otpuštanje neželjenog sadržaja koji se nalazi unutra u ćelijama kože.

Ovim radnjama možemo spolja očistiti kožu od bacila u i mehaničkih nečistoća i to je veoma značajno.

Osobe koje imaju osetljivu kožu treba da budu oprezne sa upotrebom preparata za detoks kože jer im oni mogu iritirati kožu ostavljajući je suvom i crvenom.

Isto tako treba napraviti terminološku razliku između detoksa kože i proizvoda koji deluju antioksidativno i štite kožu od pogubnog dejstva slobodnih radikala.

Jednostavno – ne postoji proizvod koji može fizički izgurati napolje ili usisati otrove iz vaše kože.

Ono što odmah možete uraditi je redukcija štetnih hemikalija koje vam dolaze iz kozmetičkih proizvoda. Prelazak na prirodnu kozmetiku formulisanu na biljnoj bazi i bez prisustva agresivnih supstanci je korak koji smanjuje potrebu za oslobađanjem kože od toksina.

Ipak postoje situacije kada “detoks” postupci imaju smisla. Na primer, kada određena krema prosto prestane da deluje na vaše lice, jer se koža navikla na aktivnu materiju, postupak čišćenja površinskog sloja kože može biti dobar način da se koža “resetuje”.

Ovo svakako podrazumeva da ćete prvo prestati sa upotrebom dosadašnjeg preparata koji više ne radi za vas.

Simptomi koji ukazuju da licu treba detoks

 

Svi mi želimo lepo sveže lice, glatke kože, ujednačenog tena. Na žalost često zaboravimo da je našoj koži potrebno još po nešto osim mazanja kreme i umivanja. Vremenom se na površini i u porama stvore naslage, pre svega mrtvih, nefunkcionalnih ćelija kojih koža ne uspeva brzo i temeljno da se oslobodi. Naslage ostataka kozmetičkih preparata su takođe prisutne, zagađenja iz okolne sredine i slično.

Ovo su znaci po kojima ćete prepoznati da je vašem licu neophodno ono što se odomaćilo kao “detoks” kože lica:

 • Ten vam je nejednak i flekav
 • Lice vam je umorno i žućkasto
 • Koža vam je masna
 • Koža vam je suva i osetljiva
 • Lice vam je opušteno i izborano

Suma sumarum, nešto nije kako treba, mažete se, negujete, koža slabo šta prima i loše odgovara na vaš trud.

Vreme je za detoks kože lica!

Ljiljanino lice je izgledalo baš kao da mu je potreban detoks: umorno, opušteno sa znacima preranog starenja. Svašta je probala, ali rezultati su izostajali.

Sada je potpuno zadovoljna i srećna, jer je njeno lice opet povratilo mladalački sjaj. Bore su se smanjile, fleke se povukle i izgleda nekoliko godina mlađe.Njeno rešenje je jednostavno i lako. Ukoliko imate slične probleme, može vam biti od pomoći. Pročitajte Ljiljaninu priču na sledećem linku:https://lepolice.com/moja-prica-godine-su-za-mene-samo-broj/ 

To svakako primenite.

A probajte i sledeće korake. Neće da škode!

Kako uraditi detoks kože lica?

 

Prvo da vas naučimo nekoliko jednostavnih trikova koji se smatraju korisnim:

 1. Na kraju tuširanja, pustite hladnu vodu kojom ćete ispljuskati lice. Ovo će pomoći da se izbace loše stvari iz pora.
 2. Uvek operite lice nakon vežbanja kako se znoj ne bi zadržavao na površini kože duže nego što mora.
 3. Potrudite se da vam ekran telefona bude uvek čist kako se bakterije ne bi prenosile sa njega na lice i kako ne biste dobili bubuljice od telefona.
 4. Izbegavajte dodirivanje lica rukama

Dužni smo da kažemo da lista detoks postupaka koju ćete naći na svakom portalu pa i u nastavku mog teksta, iako ne izacuje otrove iz kože itekako prija licu i svakako ih upražnjavajte. Efekti će biti vidljivi. Ipak ne želimo da vas iko dovodi u zabludu,  zato prvo ogoljavam istinu pa idemo da učimo kako uraditi dobar “detoks” kože.

Iako se nećemo osloboditi toksina iznutra ogulićemo površinski sloj mrtvih ćelija, otvorićemo pore, pospešiti cirkulaciju, više kiseonika i nutritijenata će dospeti tamo gde su potrebni i zato će vaše lice sinuti.

Slažemo se da ovo nije malo.

Evo šta je potrebno da radimo:

1.Pređite na prirodnu kozmetiku

 

Ovo je definitivno najbolja odluka koju možete doneti ukoliko je vaše lice umorno, bez sjaja i pokazuje znake prevremenog starenja. Odmah izvršite inventar svoje kozmetike. Bacite sve što sadrži štetne sastojke koji, uslovno rečeno, truju kožu. Ovo će biti prvi korak na putu oslobađanja kože lica od toksina.

Prirodna kozmetika se pravi od biljnih ekstrakata, prirodnih ulja i esencija i ne sarži konzervanse, veštačke boje i mirise. 

Već nakon kratkog vremena vaše lice bi, uz ostale korake, trebalo da pokaže znake oporavka.

2. Pijte dosta vode

 

Sigurno vam je poznata preporuka o 8 čaša vode dnevno.

Ovaj postupak zaista ispira toksine. Rekli smo već  da oni neće otići napolje kroz kožu već će vaš metabolizam bolje proraditi. Bubrezi će se aktivirati.Voda je najvažniji i procentualno najzastupljeniji element u sastavu ljudskog tela. Dajte organizmu još vode. Izbacite šećer i alkohol.

Ja ovo doživljavam kao veliki čisti, sveži talas koji zapljusne naše telo. Kada se povuče sa sobom ponese sve ono što nam nije potrebno u ćelijama. Voda ispira toksine iz kože, dodatno hidrira svaku ćeliju pa ona nabubri i zadobije formu. Sve zajedno rezultira svežinom na licu, koža je značajno jedrija i zategntija.

Pročitajte i ovo: Da li pijenje vode pomaže protiv bubuljica?

3. Napravite sebi jutarnji detoks

 

Jabukovo sirće može se koristiti za lice, ali se vekovima unazad koristi kao zdrav napitak. Ono pomaže uspostavljanju zdravog pH balansa celog organizma i kože.

Jutarnji detoks eliksir:

 

U 2 dl mlake vode stavite kašiku domaćeg, organskog jabukovog sirćeta, kašiku meda i sok od pola limuna. Sve dobro promešajte i popijte odmah nakon ustajanja.

Već nakon nekoliko dana ćete videti promene i na licu i u svom opštem stanju.

4. Čišćenje lica u dva koraka.

 

Čišćenje lica bi trebalo da je vaša svakodnevna navika. Ukoliko nije, vreme je da to još danas promenite. Ništa ne može da zameni redovno čišćenje lica.

Čišćenje lica u svrhu detoksa predstavlja duplo čišćenje. To znači da nakon onog uobičajenog postupka kojim uklanjate nečistoće, ostatke šminke, nakupljeni sebum i zagađenja postupak ponovite još jednom. 

Ovim drugim korakom se uklanja i najmanji trag nečistoća iz pora i sa površine kože.

Prvi korak neka bude vaša standardna umivalica ili micelarna voda.

Za završno čišćenje predlažem losion na bazi lekovitog bilja. Ukloniće sve nepoželjne tragove iz pora, ali i bakterije izazivače upalnih procesa.

5. Redovan piling lica

 

Koristite blage piling formule ili domaći piling za lice.

Ništa tako ne vraća blistavost koži lica kao dobar piling.

On treba da bude prilagođen tipu i stanju kože.

Razgovarajte sa dermatologom da li da izaberete hemijski ili mehanički piling. I jedan i drugi imaju svoje prednosti.

 

detoks lica rezultati

 

6. Parenje lica

 

Izlaganje kože lica pari je dobar detoks postupak. Koža se zagreje, već očišćene pore se otvore. Prodiranje aktivnih preparata za negu je olakšano.

Sipajte ključalu vodu u činiju, nagnite se nad posudom, pokrijte lice peškirom. Možete koristiti i saunu za lice. U vodu možete sipati i eterično ulje, morsku so ili suve listove majčine dušice, nane i žalfije.

Neka vruća para pogađa vaše lice.

Ostanite tako desetak minuta.

7.Dodatna nega busterima

 

A kada su vam pore čiste i otvorene možete naneti na lice tzv. bustere:

 • hijaluronsku kiselinu,
 • vitamin C
 • retinol
 • ulje čajnog drveta…

Koža će spremno dočekati i upiti aktivne sastojke.

Vitamin C je posebno dobar sastojak za detoks kože. Bogat je antioksidantima i pomaže koži da se očisti od slobodnih radikala koji prouzrokuju na licu nepoželjne promene poput bora i finih linija, opuštenu kožu i druge znake preranog starenja.

8. Hidrirajte kožu

 

Završna faza detoksa neka bude održavanje opitmalne vlažnosti kože.

Izaberite hidrirajući serum sa hijaluronskom kiselinom koja će zaključati vlagu u ćelijama kože lica. Poželjni su i preparati sa ekstraktima mikroalgi koji dodaju vlagu koži i popravljaju oštećenja na ćelijskim membranama kože lica. Mikroalge dodatno sadrže antioksidante, esencijalne aminokiseline i Omega-3  masne kiseline. I ovi nutritijenti potpomažu detoks kože lica.

9. Maske za detoks lica

 

Kada dođe vreme za detoks, odgovarajuću masku stavite nakon pilinga.Na našem sajtu ćete naći pregršt recepata za različite maske za dubinsko čišćenje.

Maska od blata iz mrtvog mora slovi za najbolju ove namene. Postoje gotove da se kupe.

Takođe maska od zelene gline će odlično odraditi posao. Glina ima tu moć da upija nečistoće iz pora.

Istovremeno mineralne maske dodatno neguju i snabdevaju kožu važnim mineralima.

10.Jedite čisto

 

Sve što pojedemo i popijemo očituje se na izgledu kože čak i više od onoga što stavimo spolja na lice.

Kada se odlučite za detoks kože uskladite i ishranu sa ovim ciljem.

Klonite se mlečnih proizvoda ako vam smetaju. Klonite se pržene hrane, šećera koji su pogubni za zdravlje i izgled kože.

Umesto toga konzumirajte mnogo voća i povrća kao što su brokoli, kelj , kruške, banane i lubenica…

Minerali kao što su kalcijum, magnezijum i kalijum jačaju kožu. Avokado, orašasti plodovi daju joj spoljašnju blistavost.

Nakon detoksa koža lica je prosto probuđena, snažnija i njena sposobnost stvaranja kolagena veća.

 

 

Ćelijski metabolizam je podstaknut, ubrzan, razmena materija bolja. Drugim rečima više nutritijenata dospeva u kožu a otpadni produkti metabolizma se iz nje brže izlučuju.

Proizvodi za detoks lica

 

Oprezno sa njima. Ima ih u izobilju.

Vaš cilj je da izaberete one koji u sebi ne sadrže štetne sastojke.

Neki sastojci će možda temeljno očistiti lice,  ali će vam doneti niz neprilika koje su ozbiljnije od po neke zapušene pore.

Ovde bih uvela pojam permanentni detoks kože lica. On bi trebao da predstavlja trajnu promenu u vašoj rutini koja za cilj ima što manji kontakt lica sa toksinima. U ovoj fazi razvoja ljudske civilizacije ovo je jedino moguće upotrebom kozmetike na biljnoj bazi.

Samo tako možemo biti sigurni da je naša koža dobila proaktivnu negu koja podstiče mehanizam samoregeneracije kože i sa 0% hemikalija.

Prednosti detoksa lica

 

Ovih nekoliko koraka u nezi lica vraćaju svežinu koži na nekoliko važnih načina:

 • Stvaraju zdravije okruženje za lice,
 • Stimulišu rast kolagena i elastina u koži,
 • Podstiču ćelijski metabolizam
 • Ubrzavaju razmenu materija u kožu i
 • Jačaju odbrambenu barijeru kože lica.

Rezultati su vidljivi. Detoksom kože vraćate svom licu izgubljenu svežinu.

Sada kad smo naučili da, uprkos ovim sjajnim načinima da se izgled osveži, toksini se teško izbacuju iz kože, vodite računa sa čim vaše lice dolazi u kontakt.

Postoje stvari na koje imate malo ili ni malo uticaja. Ono nad čim imate potpunu kontrolu je izbor kozmetike. Birajte samo prirodno.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *