voda protiv bubuljica
Bubuljice

Da li pijenje vode pomaže protiv bubuljica?

Da li konzumiranje čiste, pijaće vode može da pomogne protiv bubuljica? Voda jeste dobra za kožu, ali šta je mit, a šta istina? Otkrijte!

Voda je sastavni deo našeg tela i bez nje ne bismo mogli da opstanemo. Ljudsko telo duže može da izdrži bez hrane, ali voda je izvor života. Telo odraslog čoveka sadrži do 60% vode bilo da je unosimo ili ne.

Ipak, posledice nedovoljnog unošenja vode se vrlo brzo na licu vide.

Prvi znakovi da je do dehidratacije tela došlo su izraženi podočnjaci, bore, suva koža, a verovali ili ne – to mogu biti i bubuljice na licu.

Može li onda ispijanje dovoljno vode da pomogne da nestanu?

U neku ruku, može!

Kako voda pomaže protiv bubuljica?

 

Koža je jedan složen mehanizam koji, kada ima uslova, radi potpuno pravilno. Ipak samo jedna karika (kao što je nedovoljna količina vode) može potpuno da je poremeti i uvede u neravnotežu.

Voda podržava rast i regeneraciju svih ćelija u organizmu, pa se ni ćelije kože ne razlikuju u tom smislu previše. Dovoljna količina vode vremenom pojačava cirkulaciju hranljivih materija u njima, što je jedan od glavnih preduslova da koža lica bude lepa i zdrava.

Ako hranljive materije ne dopiru do najudaljenijih slojeva kože, ona u najmanju ruku može prevremeno stariti. Bez dovoljne količine vode, nema ni pravilnog rasta i razvoja kolagena– proteina zaduženog za regeneraciju kože.

 

 

Hranljive materije su sve ono što unosimo hidratantnim kremama za lice, ali i iznutra – pravilnom ishranom. O svemu tome, biće reči nešto malo kasnije.

Značaj vode kada je lepota lica u pitanju nije samo raznošenje hranljivih materija, već je u jačanju imuniteta kože, izbacivanju toksina i u sprečavanju prekomernog lučenja sebuma. 

Voda jača imunitet kože

 

Nisu nam bez razloga govorili da pijemo po 2l dnevno vode, jer ona ima brojne pozitivne efekte na ljudsko telo. Jedan od važnijih je taj što jača zaštitnu barijeru kože.

Dobro hidrirana koža je otporna na uticaje iz spoljašnje sredine. Tačnije, izdržljivija je i lakše se bori sa slobodnim radikalima koji narušavaju njenu prirodnu ravnotežu.

Dobro hidriranu kožu ćete lako prepoznati, jer to je baršunsta, mekana i elastična. Osobe sa ovakvom kožom dugo ostaju mladolike i nemaju problem sa neujednačenim tenom, što znači da ih i fleke na koži zaobilaze.

O vodi niste znali sledeće, a to je da ona čisti organe (uključujući i kožu) od nagomilanih toksina.

Voda izbacuje toksine!

 

Samo ispijanje vode je korisno, jer kao što znate, voda pospešuje izlučivanje štetnih materija iz organizma. Telo se na taj način čisti, što rezultira time da smo generalno zdraviji. Zdravija je i koža lica, odnosno njeni dublji slojevi, što se može videti i na površini.

 

ispijanje vode protiv bubuljica

 

Osobođena od toksina, koža nesmetano diše.

Koža lica je posebno osetljiva na nedostatak vode, što zbog svoje specifične građe, što zbog toga jer je stalno izložena i na udaru.

Da li znate da unošenje vode smanjuje proizvodnju znoja?

Još jedna bitna stvar kada je unošenje dovoljne količine vode u pitanju je i ta što se smanjuje količina znoja koja se luči (jer se povećava količina mokraće, odnosno urina).

Znamo da znoj plus prašina i bakterije jednako je bubuljice, pa eto još jednog argumenta u korist dovoljne količine vode.

Ipak, pročišćavanje vodom iznutra nije dovoljno da bubuljice nestanu (pogotovo ako su već tu), jer se koža mora čistiti i spolja. Redovno čišćenje lica je glavni preduslov za lepu i negovanu kožu i to će vam potvrditi svaki dermatolog.

Spoljašnje čišćenje lica plus pravilna nega su dobitna kombinacija. Ispijanje je vode je samo jedan od načina da pomognete koži da bude lepa.

Voda sprečava prekomerno lučenje sebuma

 

Zvuči kontradiktorno, ali samo na prvi pogled.

Dehidratacija kože se najčešće ispoljava u vidu suve, hrapave kože, ali to nije pravilo. Ponekad se dešava suprotno, a to je da koža pokušava da se izbori sa manjkom vode- viškom masnoća.

Masnoće nikako nisu zamena za hidrataciju, ali kao što so napomenuli, koža funkcioniše poput mašine i pokušava na sve načine da se vrati u ravnotežu. Jedan od načina je i ovaj- povećanim lučenjem sebuma.

Kao što možete da pretpostavite, višak sebuma zapušava pore, što dovodi do pojačanog  razmnožavanja bakterija, to dovodi do upale i stvaranja bubuljica. Dakle, tek kada se isključi hormonska neravnoteža, nedovoljna nega kože, može se posumnjati da je se uzrok bubuljica krije u nedostatku tečnosti.

Nije svedejdno ni koje vrste tečnosti se unose, jer je dokazano da gazirana pića, alkohol i kofein ne doprinose hidrataciji, čak rade suprotno – dehidriraju organizam. O tome više reči nešto malo kasnije.

Da li se koža lica hidrira samo iznutra?

 

Ne, već smo napomenuli da je potrebna i dodatna hidratacija spolja. To se postiže hidratantnim kremama, losionima, serumima i tonicima za lice. Ipak, unutrašnja hidratacija je podjednako važna i njen nedostatak se spoljašnjom negom nikako ne može nadomestiti.

Možemo reći da se one međusobno dopunjuju, pa ukoliko želite da izbegnete probleme na koži lica, dobro bi bilo da se pridržavate i jednog i drugog načina hidratacije.

Jedno je sigurno: osnovna nega kože ne može se zamisliti bez hidratantne kreme za lice. To je pravilo koje važi za sve uzraste. Potpuno je nebitno i da li se radi o ženama ili muškarcima.

Veza između izbijanja bubuljica i ispijanja dovoljne količine vode je uzročno – posledična, jer kao što smo napomenuli, pravilno hidrirana koža je zdrava i lepa.

Kako nam voda pomaže da izbegnemo bubuljice?

 

Ukoliko se podsetite kako izgleda dehidrirana koža lica, videćete da je kod nje pojava pukotina i sitnih ranica mnogo češća nego kod koža koja nema problema sa nedostatkom vode i hranljivih materija.

To odmah povlači i činjenicu da su infekcije kože mnogo češće na dehidriranoj koži, nego na onoj koja je izbalansirana. Pore mogu biti izraženije (mada to nije pravilo), što može rezultirati i bubuljicama. Ipak, treba imati na umu da su uzroci bubuljica razni i da je nedovoljno ispijanje vode samo jedan od njih.

Jovana zna kako je imati crveno, upaljeno lice sa bubuljicama. Zbog njega je postala majistor u njihovom sakrivanju tečnim puderima i onim u kamenu. Svega joj je bilo dosta! Želela je da bar malo odmori od šminke i stalnog krečenja lica. Sanjala je dan kada će pustiti svoju kožu da diše i bar jednom prošetati lice puno samopouzdanja. Želja joj je ostvarila, jer je pronašla rešenje za svoj dugogodišnji problem sa bubuljicama. Potpuno je prirodno i jednostavno! Više nema ni traga od crvenila, gnojnih akni i proširenih pora. I vaše lice može biti takvo, a šta joj je pomoglo, saznajte na ovom linku : https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Čak i ako se bubuljice pojave, njihov prolazak će biti sporiji ukoliko nema dovoljne količine vode, pa je ovo jedan ozbiljno dobar razlog da sebi odmah naspete jednu čašu ovog osvežavajućeg napitka.

Može li pijenje vode da očisti kožu ili je to mit?

 

Kada je problem na koži prisutan, nije na odmet pojačati unos vode, ali nažalost – to neće rešiti vaš problem.

Protiv bubuljica se bori direktno na koži pojačanom higijenom i lekovitim preparatima.

Ni tu nije nebitno koje preparate koristite, jer nekada može biti više štete nego koristi. Treba izbegavati štetne sastojke u kozmetici i birati isljučivo bezbedne preparate. Parabene, parafine, mirise i boje treba izbegavati u širokom luku. Oni ni na koji način ne pomažu izlečenje, čak narušavaju zdravlje.

Prirodna kozmetika je tu pravi izbor, jer sa ovim preparatima nema greške!

Nije pametno menjati životne navike onda kada su bubuljice već tu (poput ispijanja dovoljne količine vode ili npr. ukidanja slatkog) iz prostog razloga jer dugo neće biti rezultata na koži. Tačnije, rezultati menjanja životnih navika se mogu videti tek kroz određeni period. Dakle, za nešto brže i efikasnije rezultate, ne treba gubiti vreme, već treba izabrati prave kozmetičke preparate protiv bubuljica i krenuti u akciju!

Možda nismo bili dovoljno jasni, pa da ne bi ostala zabuna, sledi odgovor na pitanje:

Da li je voda dovoljna?

 

Odgovor je – NE.

Voda je najzdravije piće na svetu i neizmerno je važna za pravilno funkcionisanje kože, ali ukoliko imate bubuljice, ona nije dovoljna.

voda za bubuljice

 

Bubuljice su specifičan problem koji se mora rešavati na nekoliko frontova. Problem se prvo mora rešavati na koži lica, jer zaista ostavlja ozbiljne posledice ukoliko se ne leči (o tome najbolje mogu pisati oni koji imaju uspomene na njih u vidu rupica od akni). Dalje, treba proveriti rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem, jer hormoni su najčešći razlog zašto se bubuljice pojavljuju.

Po potrebi, može se korigovati i jelovnik. To znači, da treba izbaciti previše slanu, začinjenu i slatku hranu, jer ona može dopineti nastanku bubuljica. Ishranu treba bazirati na velikim količinama svežeg voća i povrća. Dakle, organizmu prija zdrava, vlaknasta hrana.

Ovde pročitajte detaljno o ishrani protiv bubuljica.

Ovde možemo pridodati i unošenje dovoljne količine vode koja je za sve ljude individualna.

Koliko vode piti za čistu kožu bez akni?

 

Nema pravila! Ukoliko ste do sada unosili svega 1l, dobra strategija je da postepeno povećavate količinu vode koju unosite. To znači da ćete kroz određeni period doći do opšte poznatih 2l koliko se preporučuje za zdravlje organizma, ali i kože.

Ipak, ova količina neće vas nužno rešiti bubuljica. Ispijanje vode mora da postane stil života da bi dalo neke rezutate.

Ukoliko nikako ne možete da ocenite koliko to vode unosite, nije loša strategija da uvek pijete vodu iz jedne čaše od 2 ml. Da biste zadovoljili potrebe svog organizma, ali i svoje kože i da bi ona bila dugo bez bubuljica, potrebno je popiti minumum 8 čaša u toku 24h. Ovo treba praktikovati svakog dana, bez izgovora.

Još jedno pitanje se nameće kada je unošenje tečnosti u pitanju, a to je sledeće:

Da li se samo voda računa?

 

Mnogi ljudi koji unose velike količine drugih tečnosti, kao da nemaju naviku da piju vodu. Koliko god vama sada ovo čudno zvučalo, verujte da uopšte nije retkost. Loša vest za sve njih je da je voda nezamnljiva.

Čista, pijaća voda je nezamenljiva kada je u pitanju hidratacija kože lica.

Dakle, bez obzira što volite da pijete gazirane sokove, kafu ili alkohol, zapravo ne činite dobro svom telu. Brojna istraživanja govore u prilog činjeniici da pobrojana pića zapravo dehidriraju telo. Računa se samo voda, a u obzir dolaze samo sveže ceđeni sokovi od voća i povrća koji u sebi prirodno imaju dosta vode, mada ni oni nisu najbolja zamena.

Mnogo je dilema i oko mineralne vode i toga kako ona utiče na akne. Voda sa dodatkom ugljen- dioksida nije dobra, jer pospešuje izbacivanje tečnosti iz organizma. Birajte mineralne vode sa niskim sadržajem natrijuma da biste imali lepu kožu. U obzir dolazi i nezaslađen čaj protiv bubuljica, samo birajte one bez puno kofeina. Oni mogu čak i pospešiti izbacivanje toksina.

Kakva su iskustva sa pijenjem vode protiv bubuljica?

 

Teško je pronaći informacije o tome kod nas, jer malo ljudi zaista veruje da ispijanje velikih količina vode može da pomogne u rešavanju ozbiljnih bubuljica. U svetu nije tako, pa su ljudi testirali da li voda pomaže da se lice iščisti od mitisera i upaljenih akni.

 

 

Rezultati do koje je jedna žena došla će vas razočarati. Zapravo, nije bilo puno pomaka kada je uklanjanje bubuljica u pitanju. Koža lica je generalno bila lepša – podočnjaci su se za nijansu povukli, čak su i bore sa nijansu bile manje uočljivije, ali ništa značajno.

Zaključak je sledeći:

Nema nam druge, nego ozbiljnim problemima sa kožom lica da pristupimo ozbiljno.

Pođite od toga da ukoliko je problem veliki, uvek je dobro obratiti se dermatologu. U ostalim slučajevima, nije na odmet naoružati se pravim preparatima za bubuljice za koje ne treba posebna preporuka.

Redosled je isti i tu nema izmena, bilo da sami pristupite rešavanju problema ili tražite pomoć stručnjaka. Treba vam dobar losion za bubuljice, koje ćete naneti odmah nakon umivanja kako biste dodatno očistili akne i umirili kožu. Nakon toga treba naneti gel ili kremu za bubuljice i pustiti je da lekoviti sastojci sami odrade posao.

Tretman ponavljati nekoliko dana i kroz par nedelja, primetićete da bubuljice zasušuju, a da se crvenilo i upala postepeno povlače. Pore će se povlačiti, a koža izbalansirati, bez obzira na unetu količinu sveže, pijaće vode.

Ispijanje velikih količina vode uvedite zbog sebe i svog celokupnog zdravlja, a ona će sasvim sigurno pomoći da lekoviti sastojci iz kozmetičkih preparata pravilno prodru i u najudaljenije ćelije kože.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *