građa kože
Nega kože

Građa kože lica, slojevi i funkcija – bitan faktor lepog lica!

Da li ste znali da je građa kože lica jedan od važnijih faktora koje proizvođači kozmetičkih preparata uzimaju u obzir kada prave neku liniju proizvoda? Po čemu je koža lica specifična u odnosu na ostatak kože tela i šta se nalazi ispod glatke površine više nije tajna!

Nije svejedno da li će neki preparat prodreti u dublje slojeve kože ili ostati na površini. Logika nalaže da je poželjno da se koža dubinski obnavlja kako bi površina (ono što ustvari vidimo) bila lepa i glatka. Tu se obično priča završavala za mnoge korisnike kozmetike. Retko ko se dalje raspitivao kako i na koji način deluju preparati kada se nanesu na kožu.

Nas je zanimalo gde odlaze svi ti proizvodi koje neprestano mažemo na kožu lica i da li je zaista moguće i u kojoj meri obnavljanje svakog ponaosob dela i gradivnog elementa kože lica.

Pripremite se, jer mnogo korisnih informacija ćete saznati kada je građa kože lica u pitanju.

Građa i slojevi kože lica 

 

Građa kože lica je ista kao i uostalom koža ostatka tela, sa jednom bitnom razlikom- koža lica je najtanja.

Da li se to priroda sa nama poigrala i najizloženiji deo tela učinila najosetljivijim, ostaje samo da nagađamo. Činjenično stanje je takvo da je baš koža lica stalno izložena spoljašnjim uticajima.

Srećom, naučili smo da se nosimo sa tim i razvili smo razne strategije da poboljšamo njenu otpornost i izdrživost, ne bi li je sačuvali i učinili jačom.

Koža lica, naš zaštitni omotač, sastoji se iz tri dela:

  • epiderma (spoljašnjeg dela),
  • dermisa (unutrašnjeg dela) i
  • hipoderma (poznatijeg kao potkožno tkivo).

Svaki od ovih delova ima svoju ulogu kada je funkcija kože u pitanju, ali o tome će biti reči nešto kasnije. Važno je da znate da je svaki od ovih slojeva kože specifičan i da se sastoji od manje više sličnih i nešto drugačijih gradivnih elemenata. 

Epiderm se stalno pominje u reklamama za kozmetičke preparate, pa je došao trenutak da o njemu saznate sve.

Epiderm – spoljašnji sloj kože

 

To je prvi sloj ako počnemo od površine ka unutra. Naziva se još i pokožica.

Pošto se nalazi spolja, epiderm po pravilu najviše strada. 

Zbog čestog isušivanja i odumiranja ćelija kože, taj prvi sloj naziva se rožnatim delom epiderma. Sklon je ljuštenju i pucanju, što spoljašnjom stimulacijom (npr. pilingom lica), ali i kao posledica prirodnog procesa starenja.

Nešto ispod rožnatog sloja nalazi se germinativni sloj, koji je zapravo odmah do dermisa.

Tu se proizvode zdrave ćelije kože, koje zamenjuju mrtve ćelije kada za to dođe vreme. Ovaj deo je aktivan tokom čitavog života, i zahvaljujući njemu, koža lica se stalno obnavlja. Kako starimo, tako se ovaj proces usporava i koža počinje da pokazuje znakove starenja. NJih je primetila i Lila i nikako nije mogla da se pomiri sa njima. Na licu je imala bore, podočnjake, fleke i cela koža bila je mlitava i opuštena. Tražeći način da zategne lice, našla je savršeno rešenje. Oduševljeno priča o njemu, a o čemu se radi, saznajte na ovom linku: https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/

Ćelije kože se neprestano dele i razmnožavaju i to je jedan od razloga zašto rane na licu i telu uvek zarastaju.

Na samoj površini epiderma, nalazi se prirodno vlažeći faktor kože, formiran od strane epiderma. Mahom se sastoji od vode i aminokiselina, čija je funkcija da predstavlja prvu barijeru štetnim materijama da prodru u telo. Bez ovog hidratantnog sloja, koža lica bi brže propadala, a organizam bi bio potpuno otvoren za negativne uticaje spolja. Ovako, prirodno vlažeći faktor kože je pravi filter za odbacivanje negativnih stvari, a propuštanje po kožu dobrih i korisnih.

Ispod germitivnog dela epitela počinje unutrašnji sloj kože, stručno nazvan dermis.

Dermis ili krzno

 

slojevi kože

Dermis je sloj kože lica koji se nalazi u sredini, tačnije između epitela i hipoderma.

U medicinskoj terminologiji poznat je i pod nazivom krzno. Od ovog sloja u velikoj meri zavisi kako će koža izgledati, jer su ovde smešteni najvažniji gradivni elementi kože. Pored nerava i krvnih sudova – kapilara, ovde su i dve vrlo bitne vrste kožnih žlezdi – lojne i znojne žlezde. One su obično smeštene oko korena dlaka, jer se i on nalazi baš u središnjem sloju kože. 

Koja je funkcija lojnih i znojnih žlezdi?

Lojne žlezde su zadužene za lučenje masnoća na koži.

Masnoće štite kožu od štetnog uticaja spoljašnje sredine, te su izuzetno važne za normalan rad kože. Problem nastaje kada dođe do poremećaja u lučenju masnoća, poznatijih kao sebum.Posledica toga je izrazito masna koža lica sa bubuljicama.

Znojne žlezde, iako smeštene u koži, spadaju i u organe za izlučivanje, jer se preko njih oslobađamo od svih toksina i drugih štetnih materija nagomilanih u telu. One regulišu i telesnu temperaturu tela. Više puta ste se uverili da se aktiviraju kada nam je vruće, bilo pod uticajem spoljašnje ili unutrašnje toplote.

U dermisu se nalaze i dve vrlo važne supstance za pokretljivost i elastičnost kože. U pitanju su kolagen i elastin dva nezamenljiva sastojka od čije količine u velikoj meri zavisi sam izgled kože.

Nešto više reči o njima biće malo kasnije.

Epiderm i derm se stalno pominju, ali koliko vas je stvarno čulo za hipoderm?

Hipoderma ili masno tkivo

 

Hipoderma je poslednji sloj kože lica unutra i mahom se sastoji od masnih ćelija. Zbog toga ga često nazivaju masnim tkivom.

Kako postoje različiti tipovi ljudi, tako i ovaj sloj može biti različite debljine. Iako je njegova funkcija samo zaštita tela, važan je gradivni element kože.

Ovaj potkožni sloj predstavlja vid izolacije oko dermisa, jer onemogućava gubitak toplote iz tela. Što deblji ovaj sloj, to je koža lica otpornija na spoljašnje uticaje i suprotno. Što je ovaj deo tanji, koža lica je osetljivija na promene, bilo spoljašnje ili unutrašnje prirode.

Sada kada ste se upoznati sa tročlanom građom kože lica, ostaje nam da se malo više posvetimo gradivnim elementima kože. Neke smo već pominjali, neke ne, a svi oni zajedno čine strukturu i jedinstven sastav kože lica.

Struktura kože i sastav kože 

 

Već smo napomenuli da se u dermisu nalaze svi bitni, gradivni elementi kože lica. Tu su supstance poput kolagena i elastina, ali i za kožu lica vrlo važna hijaluronska kiselina. Nje ima i u epidermu, ali u nešto manjoj količini.

Kada nanosimo kozmetičke preparate na lice, svi oni završavaju na epidermu, ali da bi stvarno bili delotvorni i imali nekog efekta na kožu lica, potrebno je da prodru do dermisa.  

Prodiranje hranjivih materija iz kozmetičkih preparata je važno i zbog činjenice da su u dermisu smešteni i krvni sudovi. Pojačavanje cirkulacije u kapilarima kože je od izuzetnog značaja za sam izgled kože lica. Na ovaj način stimulisana koža duže vremena duže zadržava mladolikost.

Ovde saznajte na koje sve načine možete pristupiti tretmanu podmlađivanja lica.

Kolagen i elastin kao delovi kože lica

 

Od količine kolagena u koži zavisi na koje način će se koža ponašati tokom starenja. Zbog toga, svaka dobra krema za lice podstiče ćelije kože da luče nešto veće količine. Neki od preparata za lice su obogaćeni kolagenom, te ih direktno dodajete u kožu. 

Podsticanje lučenja kolagena i njegovo dodavanje putem kozmetičkih proizvoda, jedan je od načina da koža lica bude bez tragova starenja. Bez obnavljanja ovog važnog sastojka kože, pojava prvih bora na licu bi bila sasvim izvesna. 

Ista stvar je i kada je elastin u pitanju. Od njegove količine direktno zavisi rastegljivost kože lica. Stalni pokreti lica neminovno utiču na manju zategnutost i elastičnost kože. Vremenom, koža lica gubi svoje prirodne sposobnosti kada je elastičnost u pitanju i to je potpuno prirodno. Jedan od dobrih načina za opuštanje mišića lica i prevenciju nastanka prvih tragova starenja je masaža lica protiv bora.  

Ipak, ništa od ovoga ne možete postići ako nemate dovoljne količine hijaluronske kiseline u koži. 

Hijaluronska kiselina u koži lica

 

Reč je o dragocenom sastojku kože, jer je upravo hijaluronska kiselina zadužena za vezivanje vode u ćelijama kože. Dovoljno hidratacije, odnosno više vode znači da je koža sveža i zategnuta. Dehidrirana koža lica pati, te se na njoj brzo pojavljuju tragovi umora i starenja. 

Evo kako možete da se izborite sa umornom kožom bez sjaja.

Kako je hijaluron već prisutan u koži, sačuvati postojeće rezerve je vrlo važno. To podrazumeva da što pre počnete sa adekvatnom negom lica. Baš rana nega se ispostavila kao ključan faktor lepe kože lica i u starosti. Dodavanje hijalurona koži lica putem krema je postao imperativ već početkom vaših tridesetih godina.

Stvar nije izgubljena ni nešto kasnije, pogotovo sada kada postoji toliko rešenja za bore. Na popularnosti je dobio tretman popunjavanja lica hijaluronskim filerima, jer je u pitanju jedna od najbržih metoda za brisanje godina sa lica. 

Ipak, činjenica je da je i prirodni hijaluron potrošan, a pogotovo kada se radi o hijaluronu unetom na ovaj način. Popunjavanje lica hijaluronskom kiselinom je proces, jer se na svakih godinu, godinu i po dana mora ponavljati.

Da bi koža lica bila zdrava, važno je održavati količinu sebuma pod kontrolom. 

Sebum u koži lica

 

Preduslov lepe kože lica je održavati Ph vrednosti pod kontrolom. To je direktno povezano sa količinom sebuma, jer poremećaji u količini masnoće na licu su jedan od vodećih razloga za nastanak problematične kože lica

Problem su i veća i manja količina, jer dovode do dve krajnosti – ekstremno suve ili pak masne kože lica.

Iako se masna koža nameće kao problematičnija, suva koža lica takođe dovodi do problema u vidu perutanja, upala i iritacija.

Masnoće na koži, sa druge strane, dovode do pojave gotovo svih vrsta bubuljica. Mitiseri, akne, komedoni, svi vode poreklo od prevelike količine sebuma.

Otklanjanjem suvišne masnoće (posebno sa T- zone lica), moguće je držati privremeno stvari pod kontrolom. Prevencija masnoća pomaže ako nije u pitanju hormonski poremećaj kao jedan od uzroka bubuljica.

Sebum se na licu skuplja kroz proširene pore.

Pore u koži lica 

 

Jedan od načina na koji koža komunicira sa spoljašnjom sredinom i na koji „diše” su pore.

Ima ih na čitavom licu, ako izuzmemo predeo oko očiju i usne. Kod nekih ljudi su izraženije, dok su kod nekih neprimetne i nevidljive.

Spadate u red pravih srećnika ako nemate izražene pore. Jasno vam je da što šire pore, koža lica je ranjivija. Verovatnoća da će se masnoće skupljati u njoj svakako je veća. Svaka bubuljica je uostalom nekada bila proširena pora. Čak i da ne dođe do bubuljice, proširene pore nisu lepe i narušavaju kompletan izgled lica. Lice bez proširenih pora je savršeno čisto, glatko i nežno na dodir.

Evo nekih smernica kako možete zatvoriti pore na licu.

Iako sve vreme govorimo o elementima i građi kože lica, postavlja se još jedno pitanje: 

Šta je osnovna funkcija kože?

 

anatomija kože

 

Lepa koža lica jeste imperativ u svakom smislu, ali imati mekanu i glatku kožu lica nije smo stvar prestiža. Koža je najveći organ na telu i kao takva zaslužuje svu našu pažnju. Uostalom, ona nije bez razloga tu.

Osnovna funkcija kože lica je zaštita organizma od bakterija, virusa i drugih mikroorganizama koji se svakodnevno nalaze u našem okruženju.

Bez nje, gotovo je nezamisliv naš opstanak. 

Ljudi koji pate od nekog vida poremećaja u radu kože lica znaju njenu pravu vrednost. Pitajte nekoga ko se bori sa npr. cističnim aknama koliko je teško ponovo uspostaviti ravnotežu i izgraditi zaštitnu barijeru kože.

Nisu samo bubuljice znak da je došlo do poremećaja u radu kože lica. Fleke na koži, alergijske reakcije, podočnjaci, naborano lice, sve nabrojano je siguran znak da se nešto dešava.

Previše sebuma, proširene pore, nedostatak kolagena i elastina, gubitak hijaluronske kiseline, sve ovo su potencijalni uzroci nastanka problema na koži. 

Kako ih se rešiti?

Simptom je oduvek bio znak za uzbunu, pa se ovoga pridržavajte i kada je koža lica u pitanju!

Prvi korak je suočavanje sa činjeničnim stanjem i prihvatanje problema. Neko počne da traga za uzrocima, a neko se rešava najpre posledica na koži. Najgore je biti pasivan i čekati da problem sam prođe.

Konkretni koraci koji u ovom slučaju pomažu su jasan plan i adekvatna strategija do kojih rezultata želite da dođete. To možete uraditi uz pomoć dermatologa, kozmetičara, ali i samoedukacijom, odnosno stalnim informisanjem (u čije svrhe i ovaj sajt postoji).

I za kraj…

 

Savladavanjem građe kože lica napravili ste dobar početni korak kada je odabir kozmetičkih preparata za sebe u pitanju. Cilj je i bio da vas motivišemo da se preispitate kome poklanjate svoje poverenje, da li uopšte dovodite u pitanje koliko je stvarno dobro i može li da vam pomogne da dođete do lepe i kvalitetne kože lica ili ne.

Sledeći put kada birate preparate, neka obavezno imaju nešto od satojaka koji se već nalaze u koži. Ovde je naravno reč o hijaluronu, kolagenu i gomili sličnih preparata koji zamenjuju ove supstance u koži. Iskoristite činjenicu da nam je toliko toga dostupno kada je nega lica u pitanju, ali birajte uvek prirodu i zdravlje. 

 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *