šminka za spuštene kapke
Oči

Šminka za spuštene kapke: pravila i korisni saveti

Šminka za spuštene kapke je igra svetlosti i senke. Naučite kako da se podmladite stvaranjem optičke iluzije. Slede opšta pravila i konkretan primer.

Kada se pogledate u ogledalo, da li vidite pospane oči? Možda vam se koža malo opustila, rastegla ili je ima toliko da pada preko ivice gornjeg kapka.

Ptoza je malo lepše ime za pojavu koju znamo kao spušteni kapak.Ovo je baš drastičan oblik spuštanja kapka. Ipak, sa godinama, svima nam se po malo opušta koža ovog dela lica. Nekome se to desi ranije nekome kasnije. U svakom slučaju, licu daje umoran pospan i ni malo svež,mladalački izgled.

Najčešći uzrok spuštenih kapaka je slabljenje i istezanje tetive mišića podizača kapaka.Ovaj parni mišić je jedan od najvrednijih u ljudskom telu budući da trepnemo 15-20 puta u minuti.

Do slabljenja dolazi usled starenja, ali može biti i posledica ozbiljnih oboljenja kao što su dijabetes, moždani udar, tumor i čmičak.

Često otečeni kapci takođe uzrokuju istezanje kože koja gubi čvrstinu, opušta se i kreira spušteni kapak čineći da izgledate staro, umorno i pospano.

Ovde ćemo naučiti kako da uz pomoć šminke zakamufliramo problem i da uprkos koži koja visi, vratimo oku otvorenost i blistavost pogleda a celom licu mladalački izgled.

Kako našminkati spuštene kapke?

 

Ako niste znali , vreme je da zajedno naučimo da je šminkanje igra sa samo jednim pravilom a to je da krajnji rezultat treba da bude vaš bolji izgled nego kada ste nenašminkani.

 

 

Dekorativna kozmetika bi trebalo da stvori optičku iluziju koja ističe ono lepo i poželjno na vašem licu ali prikriva ili skreće pogled sa onoga čime se baš ne možemo pohvaliti. Šminkanje očiju je zahtevno samo za sebe, a šminka za spuštene kapke tako da se problem kamuflira, oko otvori, pogled ublistavi je jedan od težih zadataka.

Kako biste to postigli u ovoj igri bez pravila sledite ipak nekoliko opštih preporuka koje će vas sprečiti da napravite grešku i dodatno istaknete svoj problem.

Iskusni profesionalci su u stanju da od bilo koje strukture oka i kapaka naprave željeni izgled. Sigurno ste čuli za neke stilove šminkanja poput bademastih očiju, smoky eyes,  i slično..

Evo kako da sakrijete spuštene kapke, za početak .

Naglasite trepavice

 

Otvorite oko naglašavanjem trepavica. Potrudite se da izgledaju što duže i gušće. Uvek uvijte trepavice uvijačem pre nanošenja maskare. Uvijene trepavice uvek istaknu oči u prvi plan i skrenu pažnju sa samih kapaka. Nanesite nekoliko slojeva maskare namenjene bujnosti trepavica.

Nanosite maskaru i na trepavice donjeg kapka. (Mnoge žene ovaj korak preskaču jer im je pipavo i smatraju nepotrebnim.)

Veštačke trepavice za spuštene kapke

 

Veštačke trepavice su se vratile u naše živote na velika vrata. Ukoliko su vam prirodne trepavice kratke i retke i ne uspevaju da zavaraju pogled posmatrača i sakriju viseću kožu kapaka stavite diskretne veštačke trepavice.

Vodite računa da budu kvalitetne, da ne budu predimenzionirane i da budu dobro postavljene.

Naravno, uvek je bolja opcija da progustite i izdužite svoje prirodne uz pomoć seruma za trepavice Lakše, je lepše i jeftinije imati top prirodne trepavice koje malo namažete maskarom i izgledate savršeno. Sada je to moguće.

Važno: Ukoliko radite nadogradnju trepavica, recite svom tehničaru da vam ne stavi trepavice skroz do samog kraja kapka sa spoljašnje strane. Tako postavljenje trepavice vizuelno vuku spoljašnji ugao oka na dole.

Pokrijte tamne senke korektorom

 

Svačije oči su drugačije. Neki od nas imaju senke na unutrašnjim uglovima očiju, dok drugi imaju duboke tamne krugove ispod očiju. Ove senke čine da nam oči izgledaju upalo, a lice umorno i staro.

Ključno je pronaći savršenu nijansu korektora koji pokriva ove senke. Jedna nijansa svetlija od vaše kože je idealna. Ovde možete naučiti kako se koristi crveni korektor. Takođe je važno da izaberete preparat koji vam neće upasti u pore i istaći ih.Uvek ga nanesite tačkasto, a zatim ga rasporedite tapkanjem jastučićima prstiju. Razmazivanje ne dolazi u obzir.

Iskreno se pitam kako se koža ne stroši u prah i pepeo pod ovolikim slojevima šminke.

Sa druge strane, kad se mora nike teško. Kada ste očajni,  šminkom skrivate svoju muku nesvesni da se staro lice ne da sakriti. Ali se da podmladiti tako da skrivanje ne bude potrebno.

Ovu tehniku podmlađivanja koja zaista radi otkrila nam je Lile o čijim godinama svedoći samo krštenica ne i njeno lice. Usvojite njen način nakon što saznate kako iz njen lične priče koja je na sledećem linku: https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/

Nanesite hajlajter ispod obrva

 

Hajlajter u olovci je sitnica koja vam može promeniti život. Ništa ne podmlađuje izgled bolje od dodavanja svetlosti tamo gde su senke. Nanosi se ispod obrva. Ovaj detalj vizuelno podiže spuštene kapke.

Ajlajner za supštene kapke

 

Opšte pravilo je da ajlajner nanosimo samo na gornji kapak. Ako njime podvučete i donji kapak, oko će vam izgledati kao uranljeno. Tako će pažnji posmatrača fokus biti na vašem smežuranom gornjem kapku.

 

ajlajner za spuštene kapke

 

Generalno, tečni ajlajner je bolji od onog u olovci. Ovde će vam biti potrebno malo vežbe i precizna ruka kako biste posao obavili kako valja ukoliko želite da sakrijete spuštene kapke.

 • Izbegavajte debele, teške linije.
 • Neka vaša ajlajner linija počne od sredine kapka i sledeći ivicu tik uz trepavice ide do završetka kapka. Na kraju možete napraviti veoma blagi diskretan luk ka gore. Ovo će vizuelno podići kapak. Ne podebljavajte tu liniju koju ste izvukli – što je tanja i diskretnija to bolje.

Izbegavajte šljokice

 

Svetlucanje vam može biti najveći neprijatelj, zato jer svetlucave senke samo ističu zborane i spuštene kapke. Jedino mesto gde malo svetlucavog praha može biti dobar potez četkicom je unutrašnji ugao oka. Nanesite jednu tačku svetlucave senke kako biste otvorili i istakli oko i skrenuli pogled sa spuštenog kapka.

Dakle, na spušteni kapak obavezno ide mat senka, a samo malo svetlucave u sam ugao oka tamo gde zna da nam se s godinama stvori ona tamna senka koja nas ni malo ne raduje.

“Manje je više” pravilo

 

Opušteni kapci obično dolaze sa godinama. Generalno, u toj dobi vam i inače ne stoji previše boja na licu. Make up za spuštene kapke bi trebalo da bude diskretan, svedeniji i da vas učini mlađim, prefinjenim a pre svega da skrene pažnju sa bora i opuštene kože vašim svežim izgledom.

Nema potrebe za senkom za oči u nekoliko različitih boja.Dovoljna je jedna vešto izabrana boja u nekoliko nijansi kojim će se postići bolji oblik i istaći na primer boja oka.

Valjalo bi birati svetlije senke koje dobro idu uz vašu boju tena. Izbegavajte drečave senke.

Obrve za spuštene kapke

 

Savršeno sređene obrve postale su neobično važne u beauty svetu. Po nekad je teško odrediti gde i kako početi u obilju različitih stilova. Oblik lica i očiju je ovde od najveće važnosti. Ovde smo pisali o tome kako da izaberete pravi oblik obrva. Ipak i specifičan problem poput spuštenih kapaka može se vizuelno korigovati korekcijom oblika obrva.

One su okvir oka. U zavisnosti od oblika rama i vaše oko i kapak na njemu se mogu vizuelno korigovati da izgledaju bolje.Evo šta treba da radimo:

 • Stanite ravno ispred ogledala i pokušajte da gledate u svoje gornje kapke.Videćete da je kod spuštenih kapaka ostalo manje vidljivog dela kože na koji možete naneti senku. Poenta je da donji luk obrva treba da bude što je moguće viši ali da ne preterate pa da izgledate neprirodno.

Drugim rečima, ravne obrve ne dolaze u obzir. Morate ih oblikovati tako da budu izvijene.

Počupajte obrve samo sa donje strane kako biste formirali odgovarajući luk i stvorili vizuelno više prostora da se oko otvori.

Važno je da obrve budu uredne, da donja linija bude uredno počupana i jasno definisana. Uvek isecite višak dlačica. Koristite vosak za obrve ukoliko su neposlušne i rastu u svim smerovima.

Budite umereni sa olovkom za obrve.

Nikada ih nemojte prenaglasiti jer će to još više istaći spušteni kapak.

Senka za spuštene kapke

 

Uvek imajte na umu da senka za oči nisu šarene kutijice kojima se igrate na svom kapku. Senkom se postiže željeni izgled lica i oka.

Ko nije vešt može pogrešnim šminkanjem dodati sebi 10 i više godina.

Da ne bismo skliznuli u takvu grešku, naučimo pravila za nanošenje senke na spuštene kapke.

Uvek prvo nanesite korektor u boji kože na ceo kapak do donje ivice obrva.

I ovde važi pravilo o utapkavanju četkicom sve dok sve dobro ne legne da izgleda što prirodnije.

 • Odredite poziciju utrašnjeg luka kapka. To je ona linija koju možete iscrati pored ivice otvorenog kapka. Uradite to olovkom u željenoj nijansi ovlaš, a onda blendajte dok se ne stvori fina prirodna senka bez oštrih ivica.  Ovaj korak u nanošenju senke zove se prelazna nijansa. Osim olovkom možete ga odraditi i senkom željene boje iz kutijice.

Ovaj korak čini da oko izgleda otvorenije

 • Na sam kapak se nanosi svetlija nijansa senke koja će naglasiti kapak.
 • Na sredinu kapka stavite malo hajlajtera.

Ukoliko koristite 2-3 nijanse senke pravilo je sledeće.

Senka uvek neka bude iste boje u 3 uzastopne nijanse. Najsvetlija nijansa na unutrašnjoj strani oka, tamnija na sredini i najtamnija na kraju.

Blendanje kapaka je vrlo važan korak do savršene šminke. U šminkanju ne sme biti oštrih linija.

Sve boje koje nanesete na ovu regiju i inače na celo lice treba da podražavaju prirodnu igru senki na vašem licu. Od toga gde ćete pozicionirati zasenčenja zavisi efekat koji ćete dobiti.

Za ovo je potrebno malo vežbe, kvalitetne senke prirodnih nijansi i osećaj za meru.

Uvek imajte na umu da je teška šminka posebno teška licu sa nedostacima i ističe ih osim ako baš nije odrađena rukom profesionalca.

Najčešća greška koju žene naprave je da jednostavno nanesu tamnu senku na kapke a iznad svetlu ili ništa. To će učiniti da vam oko izgleda manje a kapak još opušteniji. Ne radite to nipošto.

Večernja šminka za spuštene kapke

 

Šminka za veče je intenzivnija i obično se bazira na naglašavanju očiju. Možete sebi i ovo priuštiti samo morate znati kako.

Evo primera za jedan jako popularan način šminkanja za veče:

Smoky eyes za spuštene kapke

 

Ovaj stil šminkanja zaiste naglašava oči.

 

smokey eyes za spuštene kapke

 

Ipak, kada znamo pravilo da tamne senke čine da nam oči izgledaju manje i naglašavaju spuštene kapke pomislilo bi se da je najbolje izbegavati šminkanje na ovaj način. Pogledajmo kako da to uradimo, a da ipak sakrijemo ono što ne želimo da se vidi a to je opuštena koža na kapcima.

Fora je u tome da ne nanesete tamnu senku samo na kapak već i malo preko linije prevoja gde se kapak odvaja od dela ispod obrve.

Kada otvorite oko i tamna senka vam se vidi iznad kapka to je znak da ste dobro uradili. Potrebno je da nanesete malo više na spoljašnji deo kože iznad kapka, dakle da vam vidljivi deo senke bude širi dok sa unutrašnje strane oka treba da bude uži.

Nakon tokga pristupite blendanju kako bi se napravio fini prelaz bez oštrih ivica.Postoje posebne četkice za blendanje senki. Ukoliko ste fan ozbiljnog šminkanja verovatno ih već i imate.

Kod spuštenih kapaka boja ne sme da vam pređe niže od zamišljene linije koja se proteže od spoljašnjeg ugla oka do spoljašnje tačke gde se završava obrva.

Proverite da li ste ispoštovali i ovo pravilo.

Istu boju je potrebno naneti precizno i ispod ivice donjeg kapka. Budući da kreirate smoky look, blendajte dok vaš pogled ne dobije taj zadimljeni izgled bez oštrih ivica. Nanesite svetlu senku u nude nijansi duž donje ivice obrve. Opet sve lepo izblendajte.

Malo biserne boje senke nanesite na unutrašnji ugao oka da osvetli pogled.

Uvijte trepavice, nanesite maskaru i spremni ste.

Dnevna šmminka za spuštene kapke

 

Šminka za dan kada odlazimo na posao ili idemo za drugim dnevnim aktvnostima, trebalo bi da bude svedenija, diskretna i naravno da vam vizuelno podigne spuštene kapke. Bez toga nećete izgledati sveže i mladalački.

Sledi primer vrlo jednostavne tehnike koja će vam zaista”otvoriti” pogled.

 

Kako našminkati spuštene kapke?

 

A sada, pozivam vas pred ogledalo i sledite sledeće korake, bićete oduševljeni:

 • Počnite sa bezbojnim prajmerom za kapke.
 • Uredite obrve sledeći pravila sa početka teksta. Pokušajte da vrlo diskretno podignete sam završetak obrve na gore ali tako da to bude maltene neprimetno.
 • Koristite braonkasto-narandžaste tonove srednje nijanse.
 • Nanesite senku na kapak i kao i kod smoky eyes tehnike, nanesite iznad linije prevoja.
 • Tamnijom nijansom iste boje kreirajte iluziju nove linije prevoja koja je viša od vaše prirodne.
 • Blendajte da se sve lepo izjednači bez oštrih ivica.
 • Tankom četkicom umočenom u crnu ili najtamniju senku prethodne nijanse podignite diskretno spoljašnji ugao oka.
 • Svetlom senkom u boji slonovače izblendajte još jednom. Ovo je ključ svega.
 • Nanesite diskretno hajlajter ispod donje ivice obrve.
 • Uredite trepavice i nanesite maskaru.

Ovo je primer kako možete u dnevnoj varijanti sakriti šminkom spuštene kapke.

Naravno da će vam biti lakše da usvojite tehniku nakon gledanja par videa koji se bave ovom temom. Potražite ih na mreži, ima ih obilje.

Ako mene pirate ja u crtanju nisam otišla dalje od čiča gliše. Kako molim vas lepo, ja da sprovedem sve ovo gore navedeno, sigurnom rukom, sa merom, kako dobro da izblendam i vizuelno podignem kapak kad su mi likovne sposobnosti nula.

Ne kažem, za vas prave majstore to je dečja igra.

Imam ja bolje rešenje.

Kapci se opuštaju i padaju usled starenja ponajviše. Dakle, potrebna vam je dobra krema protiv bora koja zateže kožu lica.Važno je da bude prirodna, jer je nanosite na osetljivi deo oko oka.

Negujte se prirodnom kremom za lice tako da vam skrivanje ne bude potrebno.

Nije kasno ni ako su se kapci već po malo opustili. Predanom negom postepeno popravljajte stanje.

Da li želite da kamuflirate nedostatke ili da kroz život idete bez njih.

Pokažite svetu svoje savršeno prirodno lice kojim možete biti ponosni.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *