nadogradnja trepavica
Oči

Nadogradnja trepavica i sve što niste znali o njoj!

Zamislite da se svako jutro probudite sa trepavicama kojima ne treba šminka? Nadogradnja trepavica pruža baš to! Saznajte o čemu se tu radi!

Šta je nadogradnja trepavica i zašto je toliko popularna?

 

Guste i bujne trepavice san su mnogih žena. One ističu oči čineći ih lepšim i atraktivnijim. Ne samo to, nego utiču na celokupno samopouzdanje, jer ulepšavaju lice. Na tržištu postoji mnoštvo proizvoda koji mogu uticati na izgled trepavica i poboljšati ga. Kao primer mogu se navesti maskare koje se međusobno razlikuju po četkicama i efektu koji pružaju, zatim veštačke trepavice koje se mogu jednokratno koristiti i kao takve omiljene su šminkerima, te razni uvijači, češljići za trepavice, itd.

Složićete se da je sve ovo kratkoročno rešenje. 

Veštačke trepavice, baš kao i maskara, moraju se svakodnevno lepiti i nanositi, a možda ni rezultat neće biti zadovoljavajuć. Iz tog razloga pojavilo se ogromno interesovanje za nadogradnju trepavica, jedinstveni tretman koji traje danima.

O čemu se zapravo radi?

U salonima su dostupne dve varijante. Da vidimo koje to…

Nadogradnja trepavica “1 na 1”

 

Tretman gde se na svaku prirodnu trepavicu lepi po jedna veštačka lepkom posebno namenjenim za ovu upotrebu naziva se “1 na 1”.

Ovaj tip nadogradnje trepavica je veoma zastupljen po salonima, a kao rezultat dobijaju se duže trepavice, prirodnog izgleda, koje ne deluju previše dramatično. Mnogim devojkama sa kraćim trepavicama ovaj tretman je omiljen.

Nadogradnja trepavica “ruski volumen”

 

Nadogradnja zvana “ruski volumen” podrazumeva da se umesto jedne, lepi nekoliko svilenih trepavica.

Ovom tehnikom dobija se efektniji, raskošniji rezultat u odnosu na gorepomenutu tehniku. Trepavice su gušće i upadljivije.

Postoje različite vrste trepavica,  a o tome možete pročitati u nastavku teksta. Stručno lice će na osnovu Vaših trepavica znati koje su najprikladnije za nadogradnju i predložiće Vam ih.

Ipak, da ne biste morali da pribegavate nadogradnji, bolje je da se posvetite svojim prirodnim trepavicama. Potrudite se da nađete način kako da ih ojačate i podstaknete njihov rast. Maja je jedna od mnogih koja je imala problem sa jedva vidljivim, krhkim trepavicama. Često je lepila veštačke i bila nesrećna, jer su njene sve više propadale. Svoj problem rešila je tako što je pronašla efikasno rešenje od kojih su njene trepavice postale guste i duge. Ukoliko i Vi imate tanke, lomljive, skoro nevidljive trepavice znajte da ono što je pomoglo njoj i njenim trepavicama, može biti i Vama od koristi. Saznajte šta je to iz njene priče, klikom ovaj link: https://lepolice.com/vestacke-trepavice-zamenila-prirodnim-i-gustim/

Ukoliko imate svetle, ravne trepavice, a ne želite da odete na nadogradnju, možete da isprobate minival trepavica!

A ako ste ipak za nadogradnju, onda saznajte koje su to njene karakteristike i kako se ovakve trepavice održavaju.

Nadogradnja vs veštačke trepavice – sličnosti i razlike

 

Da li znate u čemu je razlika između nadogradnje i veštačkih trepavica?

Pre svega, reč je o postojanosti. Veštačke trepavice traju jedan dan, odnosno preporuka je da ih ne nosite duže od toga jer mogu oštetiti prirodne trepavice ili izazvati infekciju. Njih možete i kod kuće sami pričvrstiti lepkom. To isto može učiniti i šminker jer su one omiljene među ženama kada žele da istaknu oči jačom, večernjom šminkom.

Saznajte koja su to pravila za šminkanje očiju.

Takođe, sami ih i skidate jednostavnim odlepljivanjem.

Veštačke trepavice postoje u dve varijante:

 • trepavice na traci – nanose se celom dužinom preko kapka,
 • snopići trepavica – mogu biti odličan izbor ukoliko ne želite da imate prenaglašene trepavice i mogu se naneti na spoljašnje uglove oka.

 

 

Da li ste znali da osim klasičnih veštačkih trepavica koje se pričvršćuju lepkom postoje i trepavice na magnet? One na traci na kojoj se nalaze dlačice imaju nekoliko malih magneta uz pomoć kojih se prislone na koren prirodnih trepavica i momentalno zalepe. One se mogu koristiti više puta.

Kada je reč o veštačkim trepavicama ukoliko ne želite da ih lepite i nanosite prstima, to možete učiniti i aplikatorom za nanošenje koji je dostupan u prodavnicama kozmetičkih proizvoda.

Dakle, možemo zaključiti da su veštačke trepavice dostupne svakom i da ih svako može naneti.

Sa druge strane, ako želite nadogradnju, za to morate otići u salon da Vam je uradi profesionalno lice. Vek trajanja, a i sam proces lepljenja svilenih trepavica je duži i ne preporučuje se samostalno skidanje. O poslednjem pojmu pročitaćete više u daljem tekstu.

Ako poredimo izgled jednih i drugih trepavica, onda nadogradnja definitivno odnosi pobedu jer pruža prirodniji izgled u odnosu na veštačke trepavice. A sada ćemo Vam objasniti koje sve vrste trepavica za nadogradnju postoje. Pa hajdemo!

Vrste trepavica za nadogradnju

 

 • Za tehniku “1 na 1” koriste se svilene trepavice koje se međusobno razlikuju po dužini (9-15mm). Što se tiče debljine, ona se razlikuje u zavisnosti od tipa nadogradnje. Kod tehnike “dlaka na dlaku” koriste se nešto deblje trepavice u odnosu na “ruski volumen” i njihova debljina je 0.20mm.
 • Kod tehnike “ruski volumen” upotrebljavaju se trepavice koje su tanje (0.07mm) jer se na jednu prirodnu nanosi nekoliko svilenih trepavica. U zavisnosti koliki se broj nanosi postoje i varijacije u nazivu. Stoga postoje 2D, što znači da se na jednu prirodnu nanose dve svilene trepavice, zativ 3D gde se nanose tri, 4D, 5D, a čak i 10D.

Dužinu trepavica za nadogradnju najbolje je uskladiti sa dužinom prirodnih, jer ih ogromna odstupanja mogu oštetiti.

Materijal za nadogradnju trepavica

 

Šta je to sve potrebno za jedan ovakav tretman, pitate se? Nudimo Vam odgovor!

Lepak za nadogradnju

 

Da bi se nadogradnja izvela, osim trepavica, potreban je lepak. Pre početka tretmana raspitajte se kakav lepak se koristi i koji su njegovi sastojci.

 

trepavice za nadogradnju

 

Ukoliko je jedan od sastojaka formaldehid (metanal) odmah odustanite od nadogradnje, jer on može izazvati jaku iritaciju oka i kože. Umesto ovog, opasnog po oči, sastojka, lepak može sadržati butil cijanoakrilat ili oktil cijanoakrilat. Ova jedinjenja su bezbednija po očnu regiju i ne izazivaju iritaciju.

Lampa za nadogradnju trepavica

 

Kako bi kozmetičar mogao uspešno da izvede tretman nadogradnje potrebno je odgovarajuće osvetljenje. Najbolje je koristiti LED rasvetu koja imitira prirodnu svetlost. Lampa koja se može pomerati i koja ima mogućnost podešavanja jačine svetlosti idealno je rešenje.

Pinceta za nadogradnju trepavica

 

Pinceta se koristi kako bi razdvojila prirodne trepavice, ali i za uzimanje svilenih trepavica. Postoje različite varijante. One u obliku slova L koriste se kako bi uhvatile svilenu trepavicu, a one u obliku špica za razdvajanje prirodnih prilikom lepljenja ekstenzija.

Pumpica ili ventilator

 

Ove alatke služe kako bi se osušio lepak u toku nanošenja trepavica.

Gel jastučići

 

Gel jastučići nanose se na donje trepavice kako bi ih izolovali i posebno su pogodni za ljude koji imaju osetljive oči.

Medicinska/silikonska traka

 

Ova traka nanosi se na donje trepavice (preko gel jastučića), štiti ih i vrlo je nežna prema njima. Osim toga, kozmetičar ima uvid u prirodne trepavice kada se zažmuri jer je boja ovih traka bela.

Podloge za trepavice i lepak

 

Kako bi se proces nadogradnje pojednostavio dostupni su jastučići, kao i staklene i plastične pločice koji služe kao paleta na koju se postavljaju svilene trepavice. Takođe postoje i podloge i prstenje za lepak gde se istisne potrebna količina lepka.

Kako se radi nadogradnja trepavica?

 

Ako niste iskusili i ne znate kako se radi, sada ćemo Vam detaljno objasniti kako izgleda proces nadogradnje trepavica iz ugla jednog profesionalca:

 • Postaviti gel jastučiće preko donjih trepavica ispod vodene linije oka;
 • Preko jastučića zalepiti medicinsku ili silikonsku traku;

Važno je istaći da su od ovog trenutka do kraja tretmana oči klijenta zatvorene.

Tretman traje oko 2 i po sata.

 • Uzeti dva pamučna štapića natopljena prajmerom i očistiti detaljno svaku trepavicu. Sačekati da se trepavice osuše;
 • Dobro promućkati lepak kako bi bio spreman za upotrebu;
 • Pincetom u obliku slova L uzeti svilenu trepavicu (ili snop trepavica ako radite “ruski volumen”) i njen kraj umočiti u lepak tako da lepak pokrije 2-3mm donjeg dela trepavice. Uverite se da nema balončića koji bi uništili nadogradnju i pazite da ne uzmete previše lepka;
 • Nanesite ekstenziju na prirodnu trepavicu tako što ćete pincetom prethodno napraviti razmak između njih.

Svilene trepavice nemojte lepiti jednu do druge već pravite razmak kako bi lepak imao dovoljno vremena da se osuši. Ako ste stigli do kraja oka vratite se na sredinu i nastavite da lepite sve dok ne postignete željeni rezultat;

 • Na kraju nežno očešljajte i osušite trepavice.

Sada kada Vam je jasnije kako se nadogradnja izvodi, sigurno Vas zanima koliko dugo ćete moći da ih nosite?

Koliko traje nadogradnja trepavica?

 

Nadograđene trepavice klasičnom metodom traju 3 -4 nedelje, a “ruski volumen” čak do 6 nedelja.

Nakon ovog vremena potrebno je otići na korekciju.

Evo kako izgledaju rezultati pre i posle nadogradnje.

 

nadograđene trepavice

A da bi oni što duže ostali takvi, moraćete da se pridržavate nekih saveta.

Održavanje nadograđenih trepavica

 

Ako ste odlučili da želite nadograđene trepavice i zakazali ste tretman nemojte koristiti vodootpornu šminku na očima nedelju dana pre toga jer ona ostavlja nevidljivi film koji sprečava da se trepavice zalepe kako treba.

Vaša nadogradnja u salonu je gotova, ali tu nije kraj – u narednih 24h morate poštovati određena pravila. 

 • Jako je važno da ne kvasite trepavice jer će voda uništiti lepak – devojka iz salona reći će Vam tačno posle koliko vremena smete to da uradite jer vreme može biti kraće od gorepomenutog;
 • Ne nanosite maskaru na trepavice;
 • Ne nanosite proizvode za negu koji sadrže ulja;
 • Nemojte mazati kremu namenjenu nezi regije oko očiju;

Kada je prošao prvi dan od nadogradnje, evo saveta kako da nadalje ispravno negujete svoje nove, upečatljive trepavice!

 • Kremu namenjenu okoloočnoj regiji koristite ujutru i neka ona bude bez mineralnih ulja u svom sastavu. Ovo važi za svu kozmetiku koju koristite! Nikako ne sme sadržati ulje jer ono oštećuje lepak!
 • Proizvodi kojima uklanjate šminku takođe moraju biti bez ulja, emolijenasa i propilen glikola koji su inače česti u ovakvim sredstvima, a zašto? Utiču loše na lepak.

Za čišćenje očiju najbolje je da koristite micelarnu vodu. Tupfere ili pamučne štapiće možete natopiti i tako skinuti šminku.

Takođe možete probati da pomešate destilovanu vodu sa malo nežnog šampona za bebe i tom mešavinom da operete kapke. Na taj način ćete očistiti oči bez nanošenja štete nadogradnji.

 • Izbegavajte vodootpornu šminku jer se ona teže skida što može oštetiti lepak.
 • Izbegavajte pudere i senke u prahu jer se mogu nakupiti u korenu trepavica i umanjiti vek lepka.
 • Ako koristite ajlajner takođe obratite pažnju da ne sadrži ulja ili vosak.
 • Nezaobilazan korak u održavanju ekstenzija jeste svakodnevno češljanje i to po ustajanju, nakon kupanja i pre spavanja. Ovim postupkom uklonićete prljavštinu i produžićete im vek trajanja. Nemojte ih češljati iz korena, već od polovine da se ne bi oštetio lepak. 
 • Uvek budite nežni prema nadograđenim trepavicama, posebno prilikom njihovog čišćenja, nemojte iz trljati. Svaki grub potez može ih uništiti, a to sigurno ne želite.
 • Kako se trepavice ne bi slepile savetujemo Vam da koristite svilenu jastučnicu i da spavate na leđima.

Šta podrazumeva korekcija nadograđenih trepavica?

 

Kada nakon određenog vremena primetite da Vam na nekim mestima fale trepavice (a to je najčešće posle četiri nedelje, nešto duže kada je “ruski volumen” u pitanju) potrebno je da odete na korekciju. Tom prilikom kozmetičarka, specijalista za nadogradnju, zalepiće Vam nove ekstenzije na mestima gde fale i ponovo ćete imati predivne, duge trepavice.

Sigurno se pitate kako će se Vaše nadograđene trepavice ponašati dok ste na moru. Da li će im slana voda naškoditi? Istina je da so nije dobar prijatelj lepka i da postoje velike šanse da našteti nadogradnji, ali ipak možete učiniti nešto da je koliko-toliko sačuvate. Naime, jako je važno da po izlasku iz vode sperete so. Kao što to činite da biste sačuvali kosu, isto je važno da uradite kako biste spasili svoje svilene trepavice. Osim što ćete sprati slanu vodu sa sebe, trepavice morate očistiti sredstvom namenjenim za to.

Poželjno je da nabavite i naočare za ronjenje jer će one sačuvati Vaše trepavice. Ovo je posebno važno ukoliko ste ljubitelj ronjenja. Ovi saveti važe i nakon kupanja u bazenu, jer hlor takođe ima štetan uticaj na nadogradnju.

Šta možete da uradite kada više ne želite nadograđene trepavice? Pročitajte u nastavku!

Kako skinuti nadogradnju trepavica?

 

Nadogradnja trepavica sama će se skinuti tj. otpašće posle nekog vremena zajedno sa prirodnim trepavicama.

Ukoliko ne želite da čekate da se to desi jer verovatno neće lepo izgledati, možete da odete u salon za nadogradnju i tamo će vam na bezbolan način uklonite ekstenzije proizvodom koji je namenjen za to.

Ukoliko u blizini nemate salon, a morate skinuti trepavice pokušajte na sledeći način – uzmite npr. ricinusovo ulje i nanesite ga na trepavice pre spavanja. Tokom noći lepak će popustiti i trebalo bi da ujutru možete lako ukloniti ekstenzije.

Nikako nemojte čupati i kidati nadograđene trepavice jer ćete ih izlomiti, a pritom možete naneti veliku štetu svojim prirodnim trepavicama.

Nakon skidanja nadogradnje bitno je oporaviti prirodne trepavice i posvetiti im pažnju. Šta tada uraditi?

Kako oporaviti trepavice posle nadogradnje?

 

Naime, tretman nadogradnje trepavica može poremetiti prirodan ciklus rasta trepavica i one mogu da počnu da opadaju, mogu postati tanje ili lomljive. Zato je važno da napravite pauzu od nadogradnje i pružite svojim prirodnim trepavicama dovoljno vremena za regeneraciju. Lepak ih može oštetiti i morate naći način kako da im pomognete.

Sve što treba da uradite je da se potrudite da ih negujete i ojačate na pravi način, da sprečite njihovo dalje opadanje, a podstaknete rast trepavica.

Postoje različiti načini kako to možete da uradite. U svoju svakodnevnu rutinu uvrstite serum za negu trepavica. Uvek birajte one na prirodnoj osnovi jer sadrže posebno odabrane sastojke koji pozitivno utiču na trepavice.

Pored seruma možete se okrenuti i uljima. Arganovo i ricinusovo ulje mogu biti odlični saveznici na putu do gustih trepavica. Vitamin E je takođe odličan! Samo budite uporni i rezultati neće izostati.

Cena nadogradnje trepavica i iskustva

 

Cena nadogradnje trepavica razlikuje se u zavisnosti od tretmana, a i salona. Za tretman “1 na 1” iznosi 3000-4000 dinara, dok je za “ruski volumen” skuplja i iznosi 5000-8000 dinara.

A iskustva izgledaju ovako…

Petra (25) voli da istakne oči baš kao i većina žena. Svakog jutra određeno vreme posvećuje šminkanju, uvek je u žurbi, ali otkad je uradila nadogradnju trepavica ne može da sakrije oduševljenje. Em što ima duge, zanosne trepavice, em što sebi uštedi vreme svakog dana. To joj je dovoljan razlog da nastavi da odlazi redovno na korekcije i uživa u raskošnim trepavicama.

 

 

Milana (28) ima osetljive oči i kožu. Njene trepavice nisu imale gustinu i zbog toga je otišla na tretman “ruski volumen” kako bi najzad postigla dramatičan izgled trepavica. Međutim, to nije bila dobra ideja jer je iskusila užasnu iritaciju oka i nadogradnja je morala biti momentalno uklonjena. Ona apeluje svim devojkama da pre svega provere salon u koji idu jer je jako važno da higijena tamo bude na zavidnom nivou, a takođe im savetuje da ako imaju osetljive oči odustanu od ove ideje.

Nakon neuspelog pokušaja nadogradnje, okrenula se upotrebi odgovarajućeg seruma za rast trepavica i sada ima guste, nikad lepše trepavice!

Lena (35) ima kratke trepavice i oduvek je pokušavala da nađe način kako da ih produži. Kupovala je razne maskare, a često je lepila i veštačke trepavice. Kako je sve to rešenje kratkog veka, odlučila je da ode na tretman “1 na 1” i uopšte se nije pokajala. Štaviše, redovno odlazi na korekcije i uživa u komplimentima koje dobija na račun svojih trepavica.

Milica (33) je uradila nadogradnju, ali su joj oči često suzile i zbog toga je morala da je ukloni. Kaže da ovaj tretman možda ipak nije za nju i radije koristi maskaru.

Nadogradnja trepavica sa razlogom uživa toliku popularnost, a to ne treba da nas začudi jer daje izvrsne rezultate, ali ima svoju cenu koja nije mala. Nekad je ona u novcu, a nekad je platite sve lošijim izgledom vaših prirodnih trepavica pa je najbolje da razmislite pre nego što se odlučite da je uradite.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *