opadanje trepavica
Oči

Zaustavite konačno opadanje trepavica!

Muči vas pojačano opadanje trepavica? Otkrivamo vam razloge i prirodna rešenja zahvaljujući kojima će se one oporaviti i ponovo početi da rastu.

Trepavice su slične strukture kao vlasi kose – rastu i regenerišu se! Ipak, samo ispadanje trepavica nije prijatan proces.

Pitali smo se ‘’Zašto uopšte opadaju trepavice? ‘’.

Ukoliko i vas zanima, odgovori slede!

Koji je uzrok opadanja trepavica?

 

Pre nego što vas ubede da preterujete i da nemate druga posla, nego non stop brojite trepavice objasnićemo vam sam proces njihovog rasta i razvoja!

Trepavice su važan deo lica, tačnije oka. Štite ga od spoljašnjih uticaja poput prašine. Kada ih ne bi bilo, bakterije bi se radovale, a oči bile crvene i bolne. Važno je da budu zdrave i niste zgubidani, kako ja to kažem, ukoliko pratite da li opadaju!

Jedna vlas zadržava se na kapcima do godinu dana, ukoliko je zdrava.

Ciklus rasta trepavica prolazi kroz 3 faze:  samo stvaranje trepavice, takozvana prelaznu fazu i opadanje.

Stvaranje nove trepavice traje oko mesec dana. Unutar gornjeg i donjeg kapka podstiče se stvaranje kolagena i nove jake vlasi. U svakom trenutku oko 10 do 15 posto naših trepavica nalazi se u ovoj fazi.

Pitate se šta je sa narednom, prelaznom fazom?

Prelazna faza podrazumeva izrasle, zdrave i jake trepavice koje su u punoj dužini (10 do 12mm). Organizam funkcioniše poput sata , zadržava se u ovoj fazi tri nedelje. Što na žalost znači da ukoliko se trepavica ošteti i otpadne usled spoljašnjeg uticaja, njeno mesto ostaje prazno do završetka pomenute faze.

Nakon dve do tri nedelje takozvanog odmora za trepavice, kapak se ponovo priprema za stvaranje novih. Dolazimo do treće faze kada čak i stare trepavice opadaju prirodno i zamenjuju ih nove.

No, ako je reč o pojačanom opadanju, onda su one češće u trećoj fazi.

Uzroci ovoga su razni:

  • stres
  • genetika
  • šminka
  • nadogradnja trepavica
  • lepak za veštačke trepavice
  •  svilene trepavice i njhovo neadekvatno skidanje
  • nedostatak nege
  • loše zdravlje ( problemi sa štitnom žlezdom, alopecija, rak kože)

Simptomi gubitka trepavica

 

Simptomi vam neće promaći, jer su na licu. Pored toga što će se češće naći neka trepvica na vašem obrazu, primetićete i da su retke i postaju sve neuglednije.

Kako znati da li je opadanje naših trepavica normalno stanje ili alarmantno?

 

Navedeni procesi odvijaju se ciklično. Ne opadaju sve trepavice u isto vreme. Nisu sve trepavice sa gornjeg i donjeg kapka u istoj fazi razvoja, naprotiv.

Normalno, prirodno opadanje trepavica podrazumeva dve do tri vlasi dnevno, navode stručnjaci. Sve preko toga zahteva posebnu negu.

Problem se uvećava u zavisnosti od vašeg načina života i navika.

Razloga za opadanje, kao što smo rekli, ma dosta.

Na primer, ako često stavljate veštačke trepavice, veće šanse su da počnu da opadaju vaše.

Maja je u poslednji čas spasila svoje! Sada su joj trepavice toliko guste i duge, da joj veštačke i ne trebaju! Šta je uradila? Jednostavno je! Pročitajte njeno lično iskustvo:

Sjajna stvar! Kako sam tanke trepavice i obrve pretvorila u guste!

Ukoliko dopustite slobodnim radikalima iz spoljašnje sredina da deluju na kožu lica, delovaće i na kosu i trepavice. Probiće zašititnu barijeru kože lica i narušiti imuni sistem.

Ponekad izostane infekcija, ali osetljive vlasi se lome na svaku promenu i zato menjajte životne navike! Otkrićemo vam kako, u narednom delu teksta.

Iznenadićete se muškarci i žene jednako vole dugačke i negovane trepavice i imaju isti problem.

Opadanje trepavica kod muškaraca

 

Ispadanje trepavica kod muškaraca je čest problem. Retko ukazuje na veće probleme u organizmu, ali svakako skreće pažnju na životne navike. Nismo ni svesni koliko preteran unos kofeina, cigareta i nezdrava ishrana utiču na našu kožu i doprinose gubljenju trepavica

Naredni deo teksta nije nužno posvećen muškarcima, svi imamo isti problem! Ipak, žene dodatno šminkom pospešuju razvijanje problema o čemu ćemo kasnije. Kod muškaraca je čest uzrok problema alopecia areata, zdravstveni problem koji podrazumeva gubitak dlaka na određenim područijma. Najčešće je to kosa, ali  mogu biti i trepavice ili pak opadanje obrva.

A evo i ostalih razloga …

Pušenje i opadanje trepavica

 

Nikotin i drugi sastojci cigarete narušavaju izgled kože. Dopiru do dubljih slojeva kože, probijaju zaštitni zid ćelije i smanjuju njenu produktivnost. Vremenom koža se opušta i pore se šire, odnosno gubi se elastičnost.

Nećemo to tako lako primentiti na obrazima, ali na koži oko očiju svakako hoćemo. Tanka je i nežna, posebno u predelu kapaka. Trepavice opadaju u većoj količini, obično više od 5 dnevno.

 

 

Ukoliko niste pušač ali boravite prostorijama punim duvanskog dima, susrešćete se sa opadanjem trepavica usled iritacije.

Iritacija i opadanje trepavica

 

Jedan deo populacije ne trpi duvanski dim. Ne kažemo da postoje ljudi za koje je on dobar, ali neki od nas su otporniji. No, uzrok problema mogu biti i neke druga iritacije koje izazivaju blefaritis

Prvi znaci iritacije su crvene oči i svrab kapaka. Ukoliko ih grubo trljate slomićete vlasi trepavica, narušiti njihovu strukturu i one će opadati u većoj količini.

Pored duvanskog dima, postoje i druge vrste alergena koje irtiraju oči. Polen je jedan od njih!

Stručnjaci preporučuju test na alergiju koji će vam otrkiti čega treba da se klonite. Posetite lekara, prepisaće vam lekove koji mogu smanjiti crvenilo i oticanje kapaka, a samim tim i opadanje dlaka trepavica. Odnosno, smanjiće dejstvo alergena na čitav organizam.

A sada odgovorite iskreno, koliko ste se puta iznervirali u toku današnjeg dana?

Stres i opadanje trepavica

 

Stres je, na žalost, sastavni deo našeg života. Ubrzava starenje kože lica i stvaranje prvih bora. Ne samo to. Stres može da utiče na to da vam opadaju trepavice. Kada je opadanje dlaka u pitanju, efekti stresa obično se pokažu tek za par meseci nakon dramatične situacije, pa često i ne povežemo uzroki i posledicu.

Možete sami sprečiti ovaj proces ukoliko postanete svesni stresne situacije. Često agresivno trljamo kožu lica, češemo ruke ili obraze i za kraj trljamo oči šakom. Nervoza je čudo, sprečite ovakve reakcije!

Specifičan problem koji donekle može biti pokazatelj stresa ( ali i nekih ozbiljnijih stanja)  je i trihotilomanija. Ovo je situacija u kojoj osoba sama sebi čupa trepavice.

Trljanjem očiju usled stresa dolazi do lomljenja vlasi trepavica, pucaju na pola ili potpuno opadaju.

Veća izloženost oksidativnom stresu utiče na sam imuni sistem kože lica pa ćete se probuditi sa nekoliko trepavica na jastuku. Jednako pogađa dame i pripadnike jačeg pola. Jedina razlika je u tome što žene ne trljaju oči često. Obično imamo šminku koja se može razmazati!

Nepravilna ishrana i opadanje trepavica

 

Masna i brza hrana narušava Ph vrednost kože lica i utiče na gubitak trepavica. Zaista je bezvezno trpeti probleme sa licem zbog ishrane. U svoje svakodnevne obroke ubacili smo voće bogato vitaminom C. Vitamin C sprečava prodor slobodnih radikala unutar kože lica čineći je jačom. Potreban nam je vitamin E. Regeneriše kožu i podstiče stvaranje i brži rast novih vlasi.

Mahunarke, orašasti plodovi, voće i zelena salata treba da su sastavni deo vašeg jelovnika!

Pomenuli smo već da se dame susreću sa još nekim razlozima opadanja trepavica. Ne možemo da sprečimo ovaj problem ukoliko ne znamo tačan razlog nastanka. Zato, pratite nas!

Opadanje trepavica kod žena

 

opadanje trepavica uzrok

Svaka promena u našem organizmu može biti vidljiva na koži lica.

Ne želimo ih!

Ujednačen ten i lepe zanosne trepavice su želja većine žena. Posebno kada treba da se pripremimo za prvi sastanak i večernji izlazak. Ukoliko trepavice ostaju po obrazima, tik ispod oko ili na džemperu narušavaju naše samopouzdanje!

Opadanje trepavica u trudnoći

 

Drugo stanje treba provesti mirno i uživati u njemu. Ipak, želimo da se osećamo lepo i uz nekoliko kilograma više zaista nam ne treba opadanje trepavica. Telo luči više hormona već u prvim nedeljama trudnoće. Utiču na izgled kože lica. Postajemo osetljive na spoljašnje uticaje, hladnoća i vetar mogu lakše slomiti vlasi trepavica. Pored njih, veći nivo hormona može usporiti rast novih trepavica .

Nemojte paničiti! Prirodnim metodama možete rešiti problem!

Šta je sa lošim navikama?

Opadanje trepavica zbog maskare

 

Maskara je jedan od načina na koji možete da produžite svoje trepavice, pružajući im dodatni volumen. Da se razumemo, nemamo ništa protiv ovog proizvoda! Ipak, birajte pažljivo i nemojte da opterećujete trepavice maskarom. Čitajte deklaracije i potrudite se da pronađete što kvalitetniju maskaru.

Izbegavajte jake supstance koje mogu oštetiti i slomiti trepavicu, ubrzavajući proces opadanja.

Češći uzrok problema jeste odlazak u krevet na spavanje sa šminkom. Temeljno skinite maskaru prirodnim losionima, kako se u toku noći ne bi zalepila za trepavicu. Koža i vlasi treba da se regenerišu, ali im ostaci maskare ne dopuštaju da dišu. Vrši se trenje između stvrdnutih vlasi i jastuka. Ostaju fleke od maskare po jastučnici pomešane sa trepavicama.

Stvarno nema potrebe za tim, skinite šminku pravilno!

Čitali smo forume kako bi bili što temeljniji i saznali mišljenje drugih dama. Često se provlači ricinusovo ulje kao dobro rešenje protiv opadanja trepavica. Ipak, kada smo prelistavali komentare susreli smo se sa ženama kojima ricinusovo ulje nije prijalo. Pitali smo se ‘’Kako je to moguće? ‘’

Opadanje trepavica zbog ricinusovog ulja

 

Ricinusovo ulje je dobro sa kožu lica. Postoje dokazi koji govore o ricinolnoj kiselini kao dobroj za rast vlasi. Kako bi došli do veće količini ricinolne kiseline pitajte kakav je sastav ulja koje kupujete. Najčešće se nalazi u malim, tamnim staklenim bocama. Redovnim nanošenjem ricinusovog ulja na donje i gornje pomaže da vam trepavice rastu.

Pogledajte sve blagodeti ricinusovog ulja za trepavice

Ipak, ono ne odgovara svima. Ponekad se može desiti da zapuši pore iz kojih izlaze trepavice, jer je dosta gusto i teško se ispira pa se na njega nalepe mnoge nečistoće. Kada se to desi, ono može biti uzrok opadanja trepavica.

Želite brze rezultate?

Ne morate da koristite  čisto ricinusovo ulje!

Birali smo serume za rast trepavica koji u sastavu pored ricinusovog imaju još par drugih prirodnih  ulja. Pravilno pomešana deluju na vlasi jačajući njihov koren. Sa druge strane ovakva sastav direktno utiče na rast novih trepavica!

Najsigurnije je birati prirodne serume i pažljivo čitati deklaracije.

Opadanje trepavica nakon ekstenzija

 

Ekstenzije su trend današnjice, čine naš izgled glamuroznijim i osvajaju srca dama. Ipak, budite pažljivi prilikom nadogradnje trepavice, bilo da su u pitanju svilene trepavice koje su trajnije ili neka druga forma veštačkih trepavica.

Koje god da koristite, trebaće im neka vrsta lepka.

Ukoliko se tretman vrši u nehigijenskim uslovima može doći do infekcije oka. Nakon skidanja ovakvih svilenih trepavica, što je od prilike dve do tri nedelje nakon tretmana, primetićete da su vaše trepavice krhke i lomljive.

Budite oprezni prilikom lepljenja i skidanja veštačkih trepavica kod kuće!

Kada to kažemo najpre mislimo na količinu lepka. Nanošenjem veće količine vaše prirodne vlasi potpuno će se zalepiti za ekstenziju. Dolazi do agresivnog čupanja trepavice prilikom skidanja. Pored opadanja trepavica, sam proces može biti vrlo bolan!

Krajnje je vreme da se pozabavimo rešenjima problema.

Kako sprečiti opadanje trepavica?

 

Uvek je najbolje da utičemo na to da do problema i ne dođe. Sprečite opadanje trepavica uz sledeće savete:

 

oporavak opalih trepavica

Serum za trepavice

 

Koristite prirodne serume za trepavice – one koji sadrže prirodna ulja koja su dobra za negu dlake. Ona jačaju strukturu vlasi sprečavajući lomljenje i opadanje. Nalaze se u bočicama sa nešto specifičnijim čepom. Na čepu nalazi se pipeta koja vam omogućava lakše nanošenje seruma. Kap do dve iz pipete razmažite prstima tik uz ivicu donjeg i gornjeg kapka.  Nakon par dana primetićete da trepavice nisu lako lomljive, a redovnim primenom ubrzaćete njihov rast.

Pravilna ishrana

 

Opadanje trepavica možemo sprečiti pravilnom ishranom. Važno je ojačati imuni sistem tela, bez obzira na godine i pol. Na taj način smanjićemo dejstvo stresa, prljavština i slobodnih radikala na kožu lica.

Pravilna hidratacija i veći unos vode biće od pomoći. Ojačaće vlasi i sprečiti njihovu lomljivost i opadanje!

Higijena

 

Želite da trepavice ne opadaju? Onda povedite računa o redovnom skidanju šminke i maskare. Pravilna nega trepavica je često pola posla.

Šta raditi sa trepavicama koje su već opale?

 

Pre svega potrebno vam je strpljenje. Uz pravilnu negu izrašće za dve do tri nedelje.

Kozmetika može biti od pomoći, ali ne ona koja prikriva problem kao neki oblici šminke, nego ona koja neguje.

Prirodni serum protiv opadanja trepavica

 

Čitajući forume primetili smo da dame hvala  serume za rast trepavica. Kasnije kada smo se odlučili za kupovinu raznoliki izbor u drogerijama nas je zbunio. U konsultaciji sa stručnjacima potvrdili smo da je ipak važno čitati deklaracije. Nije svaki serum potpuno prirodan, neki sadrže veću količinu konzervansa i veštačkih mirisa i boja!

Naš izbor je prirodan serum za rast trepavica čija je osnova ricinusovo ulje. Pored ricinusa, stručnjaci su pažljivo pomešali druga prirodna ulja u manjoj koncetraciji.

Nije preporučljivo mešati ulja kod kuće, jaka koncetracija može stvoriti iritacije oka.

To je još jedna stvar više koja je prevagnula pri odabiru seruma, stručno pomešano i nema brige! Pored ulja, dobro je da sadrži druge prirodne aktivne sastojke koje hidriraju taknu kožu kapaka .

Kokosovo ulje za oporavak trepavica nakon opadanja

 

Kokosovo ulje bogato je prirodnim mlečnim kiselinama. Palmitinska kiselina sastavni je deo kokosovog ulja, možete je još pronaći u jajima i mesu. Jača vlasi i podstiče stvaranje novih trepavica na mestu otpalih.

Par kapi kokosovog ulja biće dovoljno. Koristite ga svakodnevno, nanoseći ga na čisto, dezinfikovano lice. Prstima lagano masirajte kapke uz par kapi ulja i podstičite cirkulaciju. Primetićete da je kokosovo ulje masnije pa mu je potrebno više vremena da potpuno upije. Masaža lica je još jednom potvrdila svoj značaj jer je  pospešila upijanje, hranjivi sastojci će brže dospeti do ćelija.

Za bolje rezultate, napravite prirodnu masku protiv opadanja trepavica!

Maska od kokosovog ulja i vitamina E za oporavak trepavica nakon opadanja

 

Prednost maske se ogleda u većoj koncetraciji sastojaka neophodnih za regeneraciju.

Nemojte ponavljati našu grešku i praviti veliku količinu maske. Imajte u vidu da vam je par kapi dovoljno za kapke. Možete je čuvati dva do tri dana u frižideru i nanositi dva puta dnevno!

Za pripremu maske potrebna vam je jedna kašika kokosovog ulja i dve ampule vitamina E. Smešu lagano promešajte i nanesite kap do dve na čiste kapke. Budite oprezni i ispratite dejstvo maske. Problematičnoj koži lica ne prija ovako pripremljena maska. Ukoliko vas oči svrbe ili kapci otiču prekinite sa korišćenjem. Radije birajte gel aloe vere.

Aloe vera za oporavak trepavica nakon opadanja

 

Gel unutar listova aloe vere odgovara svakom tipu kože lica, regeneriše je.Sadrži mlečne kiseline, ali još važnije vitamine B grupe. Vitamin B6 pruža koži hidrataciju, odnosno kapcima. Pospešuje rast novih vlasi ujedno štiteći stare od daljih oštećenja!

Ovo su neki od načina kako se izboriti sa opadanjem trepavica kada ono nije zdravstveni problem. U slučaju da se radi o tome, obratite se lekar za savet. Čak i tada, nega trepavica neće biti suvišna, verujte.

Kakva su vaša iskustva u borbi sa opadanjem trepavica? Da li ste zadovoljni efektima prirodnih metoda za brži rast?

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *