opadanje trepavica
Oči

Zaustavite konačno opadanje trepavica!

Mislite da nikada nećete zaustaviti opadanje trepavica? Otkrivamo vam razloge opadanja  i prirodna rešenja zahvaljujući kojima ćete ponovo zablistati sa gustim i jakim trepavicama. 

Trepavice su slične strukture kao vlasi kose – rastu i regenerišu se! Ipak, samo opadanje trepavica nije prijatan proces. Kada pronađemo trepavicu na džemperu ili obrazu, prijatelj ili partner nam obično kaže da je to sreća. ‘’Hajde da zamislimo želju’’ govore neki od njih! Jedina želja koju imamo u tom trenutku jeste da se proces opadanja trepavica ne nastavi.

Pitali smo se ‘’Zašto uopšte opadaju trepavice? ‘’.

Ukoliko i vas zanima, odgovori slede!

Koji je uzrok opadanja trepavica?

 

Pre nego što vas ubede da preterujete i da nemate druga posla, nego non stop brojite trepavice objasnićemo vam sam proces njihovog rasta i razvoja!

Trepavice su važan deo lica, tačnije oka. Štite ga od spoljašnjih uticaja poput prašine. Kada ih ne bi bilo, bakterije bi se radovale, a oči bile crvene i bolne. Važno je da budu zdrave i niste zgubidani, kako ja to kažem, ukoliko pratite da li opadaju!

Jedna vlas zadržava se na kapcima do godinu dana, ukoliko je zdrava.

Prolazi kroz tri ciklusa koji podrazumevaju samo stvaranje trepavice, takozvanu prelaznu fazu i opadanje.

Stvaranje nove trepavice traje oko mesec dana. Unutar gornjeg i donjeg kapka podstiče se stvaranje kolagena i nove jake vlasi. U svakom trenutku oko 10 do 15 posto naših trepavica nalazi se u ovoj fazi.

Pitate se šta je sa narednom, prelaznom fazom?

Prelazna faza podrazumeva izrasle, zdrave i jake trepavice koje su u punoj dužini (10 do 12mm). Organizam funkcioniše poput sata , zadržava se u ovoj fazi tri nedelje. Što na žalost znači da ukoliko se trepavica ošteti i otpadne usled spoljašnjeg uticaja, njeno mesto ostaje prazno do završetka pomenute faze.

Nakon dve do tri nedelje takozvanog odmora za trepavice, kapak se ponovo priprema za stvaranje novih. Dolazimo do treće faze kada čak i stare trepavice opadaju prirodno i zamenjuju ih nove.

Kako znati da li je opadanje naših trepavica normalno stanje ili alarmantno?

 

Navedeni procesi odvijaju se ciklično. Ne opadaju sve trepavice u isto vreme. Nisu sve trepavice sa gornjeg i donjeg kapka u istoj fazi razvoja, naprotiv.

Normalno, prirodno opadanje trepavica podrazumeva dve do tri vlasi dnevno, navode stručnjaci. Sve preko toga zahteva posebnu negu.

Problem se uvećava u zavisnosti od vašeg načina života i navika.

Ako često stavljate veštačke trepavice, veće šanse su da počnu da opadaju vaše. Maja je u poslednji čas spasila svoje! Sada su joj trepavice toliko guste i duge, da joj veštačke i ne trebaju! Šta je uradila? Jednostavno je! Pročitajte njeno lično iskustvo:

Sjajna stvar! Kako sam tanke trepavice i obrve pretvorila u guste!

Ukoliko dopustite slobodnim radikalima iz spoljašnje sredina da deluju na kožu lica, delovaće i na kosu i trepavice. Probiće zašititnu barijeru kože lica i narušiti imuni sistem. Mogu se stvoriti infekcije u vidu bubuljica licu i opasti trepavice.

Ponekad izostane infekcija, ali osetljive vlasi se lome na svaku promenu i zato menjajte životne navike! Otkrićemo vam kako, u narednom delu teksta.

Iznenadićete se muškarci i žene jednako vole dugačke i negovane trepavice i imaju isti problem.

Opadanje trepavica kod muškaraca

 

Opadanje trepavica kod muškaraca je čest problem. Retko ukazuje na veće probleme u organizmu, ali svakako skreće pažnju na životne navike. Nismo ni svesni koliko preteran unos kofeina, cigareta i nezdrava ishrana utiču na našu kožu i doprinose gubljenju trepavica

Naredni deo teksta nije nužno posvećen muškarcima, svi imamo isti problem! Ipak, žene dodatno šminkom pospešuju razvijanje problema o čemu ćemo kasnije.

Pušenje i opadanje trepavica

 

Nikotin i drugi sastojci cigarete narušavaju izgled kože. Dopiru do dubljih slojeva kože, probijaju zaštitni zid ćelije i smanjuju njenu produktivnost. Vremenom koža se opušta i pore se šire, odnosno gubi se elastičnost.

Nećemo to tako lako primentiti na obrazima, ali na koži oko očiju svakako hoćemo. Tanka je i nežna, posebno u predelu kapaka. Trepavice opadaju u većoj količini, obično više od 5 dnevno.

Ukoliko niste pušač ali boravite prostorijama punim duvanskog dima, susrešćete se sa opadanjem trepavica usled iritacije.

Iritacija i opadanje trepavica

 

Jedan deo populacije ne trpi duvanski dim. Ne kažemo da postoje ljudi za koje je on dobar, ali neki od nas su otporniji.

Prvi znaci iritacije su crvene oči i svrab kapaka. Ukoliko ih grubo trljate slomićete vlasi trepavica, narušiti njihovu strukturu i one će opadati u većoj količini.

Pored duvanskog dima, postoje i druge vrste alergena koje irtiraju oči. Polen je jedan od njih!

Stručnjaci preporučuju test na alergiju koji će vam otrkiti čega treba da se klonite. Posetite lekara, prepisaće vam lekove koji mogu smanjiti crvenilo i oticanje kapaka, a samim tim i opadanje trepavica. Odnosno, smanjiće dejstvo alergena na čitav organizam.

A sada odgovorite iskreno, koliko ste se puta iznervirali u toku današnjeg dana?

Stres i opadanje trepavica

 

Stres je, na žalost, sastavni deo našeg života. Ubrzava starenje kože lica i stvaranje prvih bora. Ipak, nećete ih odmah videti. Najpre se susrećmo sa opadanjem trepavica. Možete sami sprečiti ovaj proces ukoliko postanete svesni stresne situacije. Često agresivno trljamo kožu lica, češemo ruke ili obraze i za kraj trljamo oči šakom. Nervoza je čudo, sprečite ovakve reakcije!

Trljanjem očiju usled stresa dolazi do lomljenja vlasi trepavica, pucaju na pola ili potpuno opadaju.

Veća izloženost oksidativnom stresu utiče na sam imuni sistem kože lica pa ćete se probuditi sa nekoliko trepavica na jastuku. Jednako pogađa dame i pripadnike jačeg pola. Jedina razlika je u tome što žene ne trljaju oči često. Obično imamo šminku koja se može razmazati!

Nepravilna ishrana i opadanje trepavica

 

Masna i brza hrana narušava Ph vrednost kože lica i utiče na opadanje trepavica. Zaista je bezvezno trpeti probleme sa licem zbog ishrane. U svoje svakodnevne obroke ubacili smo voće bogato vitaminom C. Vitamin C sprečava prodor slobodnih radikala unutar kože lica čineći je jačom. Potreban nam je vitamin E. Regeneriše kožu i podstiče stvaranje i brži rast novih vlasi.

Mahunarke, orašasti plodovi, voće i zelena salata treba da su sastavni deo vašeg jelovnika!

Pomenuli smo već da se dame susreću sa još nekim razlozima opadanja trepavica. Ne možemo da sprečimo ovaj problem ukoliko ne znamo tačan razlog nastanka. Zato, pratite nas!

Opadanje trepavica kod žena

 

Svaka promena u našem organizmu može biti vidljiva na koži lica.

Ne želimo ih!

Ujednačen ten i lepe zanosne trepavice su želja većine žena. Posebno kada treba da se pripremimo za prvi sastanak i večernji izlazak. Ukoliko trepavice ostaju po obrazima, tik ispod oko ili na džemperu narušavaju naše samopouzdanje!

Opadanje trepavica u trudnoći

 

Drugo stanje treba provesti mirno i uživati u njemu. Ipak, želimo da se osećamo lepo i uz nekoliko kilograma više zaista nam ne treba opadanje trepavica. Telo luči više hormona već u prvim nedeljama trudnoće. Utiču na izgled kože lica. Postajemo osetljive na spoljašnje uticaje, hladnoća i vetar mogu lakše slomiti vlasi trepavica. Pored njih, veći nivo hormona može usporiti rast novih trepavica .

Nemojte paničiti! Prirodnim metodama možete rešiti problem!

Šta je sa lošim navikama?

Opadanje trepavica zbog maskare

 

Maskara je jedan od načina na koji možete da produžite svoje trepavice, pružajući im dodatni volumen. Da se razumemo, nemamo ništa protiv ovog proizvoda! Ipak, birajte pažljivo. Čitajte deklaracije i potrudite se da pronađete što kvalitetniju maskaru.

Izbegavajte jake supstance koje mogu oštetiti i slomiti trepavicu, ubrzavajući proces opadanja.

Češći uzrok problema jeste odlazak u krevet sa šminkom. Temeljno skinite maskaru prirodnim losionima, kako se u toku noći ne bi zalepila za trepavicu. Koža i vlasi treba da se regenerišu, ali im ostaci maskare ne dopuštaju da dišu. Vrši se trenje između stvrdnutih vlasi  i jastuka. Ostaju fleke od maskare po jastučnici pomešane sa trepavicama.

Stvarno nema potrebe za tim, skinite šminku pravilno!

Čitali smo forume kako bi bili što temeljniji i saznali mišljenje drugih dama. Često se provlači ricinusovo ulje kao dobro rešenje protiv opadanja trepavica. Ipak, kada smo prelistavali komentare susreli smo se sa ženama kojima ricinusovo ulje nije prijalo. Pitali smo se ‘’Kako je to moguće? ‘’

Opadanje trepavica zbog ricinusovog ulja

 

Ricinusovo ulje je dobro sa kožu lica. Postoje dokazi koji govore o ricinolnoj kiselini kao dobroj za rast vlasi. Kako bi došli do veće količini ricinolne kiseline pitajte kakav je sastav ulja koje kupujete. Najčešće se nalazi u malim, tamnim staklenim bocama. Redovnim nanošenjem ricinusovog ulja na donje i gornje kapke pospešićete rast trepavica.

Pogledajte sve blagodeti ricinusovog ulja za lice.

Želite brze rezultate?

Ne morate da koristite  čisto ricinusovo ulje! Birali smo serume za rast trepavica koji u sastavu pored ricinusovog imaju još par drugih prirodnih  ulja. Pravilno pomešana deluju na vlasi jačajući njihov koren. Sa druge strane ovakva sastav direktno utiče na rast novih trepavica!

Najsigurnije je birati prirodne serume i pažljivo čitati deklaracije.

Opadanje trepavica nakon ekstenzija

 

Ekstenzije su trend današnjice, čine naš izgled glamuroznijim i osvajaju srca dama. Ipak, budite pažljivi prilikom odabira salona za postavljanje ekstenzija.

Lepe se za vlas vaše trepavice, poput klasične nadogradnje kose. Ukoliko se tretman vrši u nehigijenskim uslovima može doći do infekcije oka. Nakon skidanja ovakvih ekstenzija, što je od prilike dve do tri nedelje nakon tretmana, primetićete da su vaše trepavice krhke i lomljive.

Budite oprezni prilikom lepljenja i skidanja ekstenzija kod kuće!

Kada to kažemo najpre mislimo na količinu lepka. Nanošenjem veće količine vaše prirodne vlasi potpuno će se zalepiti za ekstenziju. Dolazi do agresivnog čupanja trepaviceprilikom skidanja. Pored opadanja trepavica, sam proces može biti vrlo bolan!

Krajnje je vreme da se pozabavimo rešenjima problema.

Kako sprečiti opadanje trepavica?

 

oporavak opalih trepavica

 

Opadanje trepavica možemo sprečiti pravilnom ishranom. Važno je ojačati imuni sistem tela, bez obzira na godine i pol. Na taj način smanjićemo dejstvo stresa, prljavština i slobodnih radikala na kožu lica. Pravilna hidratacija i veći unos vode biće od pomoći. Ojačaće vlasi i sprečiti njihovo opadanje!

Pored zdravog života, koristili smo prirodne serume za trepavice. Jačaju strukturu vlasi sprečavajući lomljenje i opadanje. Nalaze se u bočicama sa nešto specifičnijim čepom. Na čepu nalazi se pipeta koja vam omogućava lakše nanošenje seruma. Kap do dve iz pipete razmažite prstima tik uz ivicu donjeg i gornjeg kapka. Koža prilikom nanošenja mora biti dezinfikovana! Nakon par dana primetili smo da trepavice nisu lako lomljive, a redovnim primenom ubrzali smo njihov rast.

Šta raditi sa trepavicama koje su već opale?

 

Ovakvo pitanje bilo nam je smešno. Sa druge strane bili smo očajni!

Pa, šta da uradimo?

Došlo nam je da pokupimo vlasi i zalepimo ih na njihovo mesto. Sreća to nismo uradili, pronašli smo prirodne metode koje su oporavile trepavice nakon opadanja.

Prirodnim metodama izbegli smo  neželjene efekte i igrali na sigurno. Zahvaljujući njima oporavili smo trepavice nakon opadanja.

Nisu čarobne!

Pre svega potrebno vam je strpljenje. Uz pravilnu negu izrašće za dve do tri nedelje.

Prirodni serum protiv opadanja trepavica

 

Čitajući forume primetili smo da dame hvala  serume za rast trepavica. Kasnije kada smo se odlučili za kupovinu raznoliki izbor u drogerijama nas je zbunio. U konsultaciji sa stručnjacima potvrdili smo da je ipak važno čitati deklaracije. Nije svaki serum potpuno prirodan, neki sadrže veću količinu konzervansa i veštačkih mirisa!

Naš izbor je prirodan serum za rast trepavica čija je osnova ricinusovo ulje. Pored ricinusa, stručnjaci su pažljivo pomešali druga prirodna ulja u manjoj koncetraciji.

Nije preporučljivo mešati ulja kod kuće, jaka koncetracija može stvoriti iritacije oka.

To je još jedna stvar više koja je prevagnula pri odabiru seruma, stručno pomešano i nema brige! Pored ulja, sadrži druge prirodne aktivne sastojke koje hidriraju taknu kožu kapaka i pružaju nam osećaj svežine.

Kokosovo ulje za oporavak trepavica nakon opadanja

 

Kokosovo ulje bogato je prirodnim mlečnim kiselinama. Palmitinska kiselina sastavni je deo kokosovog ulja, možete je još pronaći u jajima i mesu. Jača vlasi i podstiče stvaranje novih trepavica na mestu otpalih.

Par kapi kokosovog ulja biće dovoljno. Koristimo ga svakodnevno, nanoseći ga na čisto, dezinfikovano lice. Prstima lagano masiramo kapke uz par kapi ulja i podstičemo cirkulaciju. Primetićete da je kokosovo ulje masnije pa mu je potrebno više vremena da potpuno upije. Masaža lica je još jednom potvrdila svoj značaj jer je  pospešila upijanje, hranjivi sastojci su brže dospeti do ćelija.

Za bolje rezultate pravili smo prirodnu masku protiv opadanja trepavica!

Maska od kokosovog ulja i vitamina E za oporavak trepavica nakon opadanja

 

Prednost maske se ogleda u većoj koncetraciji sastojaka neophodnih za regeneraciju.

Nemojte ponavljati našu grešku i praviti veliku količinu maske. Imajte u vidu da vam je par kapi dovoljno za kapke. Možete je čuvati dva do tri dana u frižideru i nanositi dva puta dnevno!

Za pripremu maske potrebna nam je jedna kašika kokosovog ulja i dve ampule vitamina E. Smešu lagano promešajte i nanesite kap do dve na čiste kapke. Budite oprezni i ispratite dejstvo maske. Problematičnoj koži lica ne prija ovako pripremljena maska. Ukoliko vas oči svrbe ili kapci otiču prekinite sa korišćenjem. Radije birajte gel aloe vere.

Aloe vera za oporavak trepavica nakon opadanja

 

Možda imate aloe veru kao kućnu biljku, recimo u uglu dnevne sobe, a da niste svesni njenih blagodeti. Gel unutar listova aloe vere odgovara svakom tipu kože lica, regeneriše je.Sadrži mlečne kiseline, ali još važnije vitamine B grupe. Vitamin B6 pruža koži hidrataciju, odnosno kapcima. Pospešuje rast novih vlasi ujedno štiteći stare od daljih oštećenja!

Kakva su vaša iskustva u borbi sa opadanjem trepavica? Da li ste zadovoljni efektima prirodnih metoda za brži rast?

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.