dekorativna kozmetika
Kozmetika za lice

Dekorativna kozmetika za lice – 7 pravila za izbor  

Dekorativna kozmetika se svakodnevno koristi. Znate li da njenim pravilnim izborom možete postići mnogo bolje rezultate? Evo tih pravila!

Šminka su privlačne kutijice, olovke i tubice, raznobojne sitnice koje zamamnom privlačnošću smotaju svako žensko biće čim prohoda i domogne se maminog toaletnog stola. Šminkanje je više od ukrašavanja ili kako mu ime zbori, dekoracije lica.

Malo je onih žena koje mogu reći da ne koriste dekorativnu kozmetiku.

Namenjena je da ulepša, pokrije, istakne ali je dekorativna kozmetika za svako žensko čeljade mnogo više od ovoga.

Definicija kaže da se šminkom skrivaju nedostaci i ističu atributi na licu.

Savremeno doba je toliko usavršilo i tehnike šminkanja i proizvode dekorativne kozmetike da je šminkom moguće potpuno transformisati svako lice. Sad neko je u tome veštiji, neko manje spretan, tek svi je koristimo – ko manje ko više.

Za posebne prilike tražimo pomoć profesionalaca kako bi naša lica izgledala bar približno kao da smo upravo kročili na crven tepih.

Da li u toj opčinjenosti bojadisanjem po nekad pomislimo i na svoju kožu, na sastav svih tih kutijica i bočica i da li se šminkom može sakriti nedovoljna i pogrešna nega?

Ko misli da ovo nije važno neka odmah odustane.

Vas koji ostanete u mojoj priči čekaju taze informacije o dekorativnoj kozmetici i oko nje.

Uloga dekorativne kozmetike za lice

 

Bojenje tela i lica spada  je nastariji ritual ljudske kulture. Najstariji materijal upotrebljen u svrhu bojenja kože su bili crveni mineralni pigmenti.

 

dekorativna kozmetika za lice

 

Kozmetika se pominje u Starom Zavetu prilikom opisa događaja koji se zbio pre oko 840. godine pne. Koristili su je i stari Rimljani mada knjige kažu da se na nju tamo gledalo sa neodobravanjem.Rimljanke se smatraju izumiteljkama mejkapa uključujući i preparate na bazi olova za posvetljavanje tena.

U starom Egiptu su i muškarci i žene koristili dekorativnu kozmetiku u nastojanju da poprave svoj izgled.

Istorija šminke kroz vekove je obimna i zanimljiva. Uprkos razdobljima kada je gubila na popularnosti održala se do današnjih dana sa tendencijom da zauvek opstane.

Smatra se da 44% Amerikanki ne želi da napušta kuću bez šminke.

Nije lako naći analogan podatak za nas. Ipak,skromno mislim da je procenat veći jer naše žene generalno više drže do doteranog izgleda.

 

 

Psihologija smatra da postoje 2 primarna razloga zašto je šminka toliko važna:

 • Kamuflaža – Žene koje su anksiozne i nesigurne češće koriste dekorativnu kozmetiku. U psihološkom smislu, one žele da se sakriju i učine sebe manje primetnim.
 • Zavođenje – Sasvim suprotno prvoj tvrdnji, žene koje žele da se istaknu i budu primećene dekoratvnom kozmetikom rade na svojoj atraktivnosti isamopouzdanju.

I jedne i druge, veruju da iznesu li pred svet netaknuto, prirodno lice, neće biti u stanju da ispune jedan od gore navedenih socijalnih ciljeva i da ih okolina neće prihvatiti na željeni način.

Šminka je deo opšteg izgleda žene i kao takva šalje određenu poruku.

Nećemo se ovde dublje upuštati u sociološki fenomen dekorisanja lica, samo ćemo reći da je važan deo svakodnevice većine žena. Zato je važno koristiti je pametno, umereno, shodno prilici i najvažnije UVEK NA BESPREKORNO NEGOVANOM LICU. Samo tako šminka će dati onaj završni touch besprekornom izgledu negovane žene koja drži do sebe.

Ukoliko šminku doživljavate kao alat za prikrivanje lošeg stanja kože lica na krivom ste tragu i nikada nećete dostići svoj savršen izgled.

Bubuljice na licu, na primer, moraju da se izleče tako što će se koža pravilnom negom dovesti u stanje da ih više ne proizvodi. Debeli slojevi pudera preko bubuljica samo će pogoršati stanje.

Šminka nije namenjena kamuflaži loše nege.

Uostalom, ne možete se celog života skrivati.

Šta sve spada u dekorativnu kozmetiku?

 

Kozmetika su svi proizvodi  ličnu negu koji se primenjuju na ljudsko telo u svrhu čišćenja, ulepšavanja, unapređenja atraktivnosti ili promene izgleda.

Dekorativna kozmetika je jedna od sedam podvrsta kozmetičkih proizvoda.

Prvi ruž za usne napravili su Francuski proizvođači parfema. Formulisan je na bazi jelenskog loja, ricinusovog ulja i pčelinjeg voska.

U dekorativnu kozmetiku spadaju svi proizvodi koji boje kožu.

 • Ruževi za usne i sjajevi
 • Olovke za oči i olovke za usne
 • Senke za oči
 • Rumenila za obraze
 • Ajlajneri
 • Maskare
 • Puderi
 • Podloge
 • Fiksatori
 • Hajlajteri
 • Korektori
 • Različite šljokice, svetlucavi puderi
 • Lakovi za nokte…

Ovde vas pozivam da nam u komentarima nastavite niz i ukažete nam na sve one male sitnice koje ženama mnogo znače, a mi smo ih zaboravili.

Kako birati dekorativnu kozmetiku?

 

Izbor prave dekorativne kozmetike je veoma važan ali i jedan od težih zadataka za većinu žena.  Pred vama je mnogo stvari na koje treba misliti pri odabiru pravog ruža, podloge, maskare itd. U ponudi je mnogo proizvoda iz svake kategorije što otežava posao.

Dekorisanjem želimo da izvučemo maksimum iz svog izgleda.

Za izbor šminke koja će učiniti da izgledate najbolje što je moguće sledite ovih 7 saveta:

Birajte prema tipu kože

 

Svako od nas ima drugačiju kožu. Ipak se uklapamo u osnovne tipove kože lica. Jedni imaju suvu kožu dok se drugi bore sa masnim licem.

Prilikom izbora svojih dekorativnih kozmetičkuh sitnica uvek proverite kom tipu kože je namenjen proizvod. Pogrešno je povesti se za nijansom, cenom ili brendom ukoliko će taj proizvod štetno delovati na stanje vaše kože.

Ovo je posebno važno za prajmere i podloge koji se nanose na čitavu površinu lica.

Za suvu kožu birajte ove proizvode na vodenoj bazi.

Za masnu kožu praškaste podloge su bolji izbor.

Važna je boja tena

 

Važno na šta morate obratiti pažnju pri izboru dekorativne kozmetike je boja vašeg tena odnosno ton i podton kože. Žene uglavnom žele da kada se našminkaju dobiju izgled suptilne blistavosti i što prirodniji izgled.

Na primer, osobe maslinastog tena ili preplanule ne bi trebalo da izaberu podlogu svetlijih nijansi. Isto tako osobe svetle puti kada stave jako svetlu podlogu izgledaju neprirodno blede.

Pravilo je da podloga bude iste nijanse kao boja tena ili da se razlikuje za samo jednu nijansu od prirodne boje kože. Tako se dobija najprirodniji izgled našminkanog lica.

Puder za masnu kožu je najefikasniji upravo na tom tipu lica. Najbolje se stapa sa tenom i ne deluje neprirodno. Isto važi i za tonirane cc kreme.

Izaberite prave boje

 

Nakon podloge, ostale boje se usklađuju prema pravilima šminkanja koja zavise od godina, prilike, boje očiju. Naučite sve što možete kako bi vaš make up popravio a ne pokvario izgled.

Opet je važno izabrati boje koje su najbliže boji tena.

Svaka boja recimo senke ili olovke za obrve, oči, usne…dolazi u nekoliko različitih nijansi – od najsvetlije do najtamnije. Eksperimentišite sa nijansama iste boje dok ne dođete do one koja je najbliža vašem tenu. Na primer, ženama svetlog tena odlično stoji pink ili poja breskve nijansa koja čini da im lice izgleda prirodno rumeno.

Boje su veoma važne, one čine razliku između prirodnog izgleda i lica koje liči na dečiji crtež.

Na primer, zeleni korektor će vam odlično poslužiti ako morate da pokrijete bubuljicu ili crvenilo na licu.Crvenim korekotorom se pokrivaju tamni podočnjaci.

Vodite računa o kvalitetu

 

Uvek vodite računa o kvalitetu. Ovo pravilo je važno u pri svakom izboru. Kada je reč i izboru proizvoda koji ćete svakodnevno stavljati na svoje lice ovo pravilo je još važnije. Od njega zavisi koliko ćete čuvati zdravlje, mladost i svežinu kože.

Uvek pažljivo iščitajte sastojke na deklaraciji. Okrenite se prirodnoj kozmetici posebno kada kupujete delove dekorativne kozmetike koje imate nameru da koristite svakodnevno.

Iako vam se čini da je nemoguće pronaći proizvode koji ne sadrže hemikalije zapravo se pojavljuju cele kozmetičke linije formulisane na prirodnoj i organskoj bazi. Potražite takvu dekorativnu kozmetiku.

Ovu tvrdnju želim da potkrepim jednom istinitom pričom.

Jovana je devojka koja je muku mučila sa bubuljicama. Na žalost, pogrešni sastojci u kozmetici su bili jedan od razloga. Danas ona ima blistav ten zahvaljujući samo jednoj sitnici koju je promenila u svojoj rutini nege. Bubuljice i mitiseri su nestali, dekorativnu kozmetiku koristi u minimalnim količinima, a ne stidi se ni da se pojavi bez nje. Tajnu lica bez bubuljica otkrila mi je u svojoj ličnoj priči. I vi je možete pročitati na ovom linku: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Proverite reputaciju brenda

 

Danas nam je moguće da pogledamo recenzije za gotovo svaki proizvod. Iskustvo korisnika iz prve ruke je važno pre odluke da li će određeni  proizvod biti dobar za vas.

Kupite samo neophodno

 

Dekorativna kozmetika ima rok trajanja. Ne podležite potrošačkoj euforiji. Kupite samo neophodno. Tako ćete se osigurati da nećete morati da bacite pojedine proizvode zbog isteka roka trajanja.

Nikada ne koristite dekorativnu kozmetiku nakon isteka roka ili ukoliko je proizvod promenio boju, miris ili strukturu. Uvek imajte na umu da preparat ide direktno na kožu.

Biraje praktičan i udoban proizvod

 

Aplikacija i nošenje dekorativne kozmetike treba da budu zadovoljstvo, a ne mučenje. Sve čime obojimo lice, a nakon toga se osećamo kao pod teškom maskom koja zateže, pecka ili stavara drugu vrstu neprijatnosti ne treba da se nađe na licu.

Imajte ovo na umu pri izboru.

Da li je dekorativna kozmetika štetna?

 

Koža upija materije iz dekorativne kozmetike na isti način kao što upija hranljive kreme i serume. Neke aktivne materije su negujuće, druge su potencijalno opasne.

U mnogim zemljama postoji zabrana otrovnih materija u kozmetičkim proizvodima. Uprkos tome, neiscrpna lista supstanci, kao što su olovo, hrom, nikl, živa, arsen, kadmijum, hidrohinon, steroidi, nitrozamin, i dalje je prisutna u mnogim kozmetičkim proizvodima. U većini slučajeva, iznad regulatornih vrednosti.

Moguće posledice uticaja otrovnih hemikalija iz dekorativne kozmetike su karcinomi, poremećaji rada bubrega, tanjenje i perutanje kože, infekcija dermatofitima sa lezijama, hiperpigmentacije  dijabetes melitus, mikropapularna erupcija, hipertenzija itd.

Zato uvek birajte prirodnu kozmetiku.

Prirodna dekorativna kozmetika

 

Prirodno i organsko su dve reči koje savremeni marketing preterano eksploatiše najviše u oblasti hrane i kozmetičkih proizvoda. To znači da oznake na pakovanju morate uzeti sa rezervom i tek studioznim proučavanjem sastojaka na deklaraciji utvrditi da li zaista imate u rukama proizvod koji je bez prisustva štetnih hemikalija.

Ovo samo kao upozorenje jer postoje zloupotrebe oznake prirodno.

Postoje dobri brendovi koji stoje iza kvaliteta svoje kozmetike. Ovo je najbolje čime možete popraviti izgled svog lica. Na internetu postoje brojni prikazi brendova koji proizvode dekorativnu kozmetiku na bazi biljnih i prirodnih sastojaka, bez veštačkih mirisa, parabena i vegan free za one kojima je ovo važno..

Dekorativna kozmetika za problematičnu kožu

 

Problematičnoj koži smeta i kad senka padne na nju. Ipak želite da se šminkate. Razumem.

 

Potrudite se da prirodnom negom dođete do stanja kada ona postaje manje problematična. Nakon toga koristite probrane proizvode namenjene vašem tipu lica.

Birajte samo prirodnu dekorativnu kozmetiku jer tu postoji najmanja opasnost od iritacija.

Dekorativna kozmetika – napoznatiji brendovi kod nas

 

najbolja dekorativna kozmetika

 

Evo nekoliko njih za koje smatramo da treba da zavrede vašu pažnju.

 Dr Hauschka

 

 

Reč je o švajcarskom brendu dostupnom i na srpskom tržištu.

100% prirodna kozmetika. Za proizvodnju dekorativnih preparata koriste se prirodni mineralni pigmenti. Istovremeno aktivne materije iz lekovitog bilja i prirodnih materijala neguju kožu.

Na njihovom sajtu sam pronašla bronzere, gel za obrve, korektore, olovke za oči, senke za oči, podloge, ruževe, maskare, rumenila, hajlajtere…

Alverde dekorativna kozmetika

 

Ovo je najprodavanija prirodna kozmetika u Nemačkoj. Imaju sve od sredstava za higijenu lica i tela do dekorativne kozmetike. Osnovni sastojci su ekstrakti lekovitog i organskog bilja i organska biljna i esencijalna ulja.

Dekorativna kozmetika Helena Rubinstein

 

Da li ste znali da iza naziva brenda koji vam je sigurno dobro poznat stoji ime žene koja je bila daleko ispred svog vremena. Oduševljavala ju je lepota u bilo kojoj formi. Namera joj je bila da spoji nauku, umetnost i razumevanje ženske prirode. Odrasla je u jevrejskom getu u Krakovu. Napornim radom je dospela do najviših krugova Pariza i Londona.

Ovaj brend već odavno pripada L’Oreal kompaniji. Odlikuje ga sofisticirana dekorativna kozmetika svilenkaste teksture i prirodnih boja kao i originalana pakovanja.

Proizvodi se prave od prirodnih sastojaka i hipoalergijski su.

Elisabeth Arden

 

Gospođica Arden je bila prva u brojnim stvarima u kozmetici.

 • Prva je predstavila šminku za oči američkim ženama.
 • Prva je lansirala tonik za lice.
 • Prva je ugradila svoje ime u naziv svog brenda.
 • Prva je osmislila putna pakovanja kozmetičkih proizvoda.

 Hemel dekorativna kozmetika

 

Srpski kozmetički brend. Proizvode bio kozmetiku za negu kože, kose, usana, beba, kozmetiku za dom i hladno ceđena nerafinisana ulja ali i prelepe pudere, rumenila i sve druge sitnice koje su vam potrebne za savršenu šminku.

Avon

 

Ovo je brend dekorativne kozmetike koji je godinama prisutan na našem tržištu kroz katalošku prodaju. Odlikuju ga veliki izbor atraktivnih proizvoda, od dekorativnih pa do parfema i sredstava za negu kao i pristupačne cene. Veliki izbor nijansi i blage formulacije dekorativne kozmetike čine da svako može naći nešto za sebe.

Oriflame

 

Još jedan brend koji poznajemo iz kataloške prodaje. Reč je o švedskoj kompaniji koja proizvodi dekorativnu kozmetiku i preparate za ličnu negu. Proizvodi nastaju inspirisani švedskom prirodom. Bazirani su na biljnim uljima iz Švedske. Prodaju se u preko 60 zemalja sveta.

Golden rose dekorativni proizvodi

 

Turski kozmetički brend. Svi proizvodi nastaju u uslovima i po principima važećih svetskih standarda u svojoj oblasti. Kod nas njihove proizvode možete naći u svakom bolje snabdevenom supermarketu.

Logona natural

 

Prirodna kozmetika nastaje pod sloganom „mi verujemo u prirodu“. Biljke i biljni ekstrakti ugrađeni u ove proizvode dolaze iz organske proizvodnje ili se sakupljaju u prirodi. Svi ekstrakti koji se ugrađuju u njihovu kozmetiku nastaju u njihovoj proizvodnji.

Aura dekorativna kozmetika

 

Kompanija pripada Beograđanki ukrajinskog porekla Mili Litvinjenko. 25 godina postojanja, iskustva i sertifikovana proizvodnja dekorativne kozmetike su odlučili da i ovaj brend nađe mesto na našem popisu marki vrednih pažnje.

Gde kupiti dekorativnu kozmetiku

 

Svako od nas ima svoju omiljenu prodavnicu. Neke sitnice kupujemo u prvoj samoposluzi dok neke ozbiljnije proizvde ipak moramo potrežiti u ozbiljnim parfimerijama i drogerijama. Lilly i DM su svakako najsnabdeveniji na našim prostorima.

Ukoliko tražite baš određeni brend na sajtu proizvođača se možete obavestiti o prodajnim objektima,. Većina brendova ima i online shop tako da vam je sve što poželite od dekorativne kozmetike dostupno brzo i jednostavno.

 

 

Ovaj tekst pun boja, šljokica i olovčica ne bi bio kompletan dok vam ga ja malo ne dosolim za kraj.

Pitam ja vas koji je prvi korak u primeni dekorativne kozmetike. Svi koji su odgovorili sa prajmer ili podloga pogrešili su.

Prvi korak je besprekorno negovano lice.

Njega možete ukrašavati šminkom, a možete ga u svakom trenutku prikazati svetu i full natural bez bojadisanja.

Lice koje pati od nedostatka dobre posvećene nege možete izgledati lepo samo ako stavite kesu na glavu da se ne vidi. Tu dekorativna kozmetika maskira, ali vidi se da je maska – ne pomaže.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *