ulje za usne
Usne

Probajte ulje za usne. Rezultati se vide odmah!

Osećate da vaš balzam za usne više nije efikasan kao pre. Vreme je za ulje za usne. Evo kako izabrati najbolje.

Usne su tako posebne u svakom pogledu. One su prvo što sagovornik primeti na našem licu.

Koža usana je čak 5 puta tanja od one na ostatku lica. Pri tom, ovaj deo kože ne luči prirodnu masnoću koja će je štititi od isušivanja. Izložene celodnevnim spoljašnjim uticajima, kontaktu sa hranom, možda i cigaretama, pokrivene slojem karmina…da ženi prosto dođe da u svaki džep stavi po jedan balzam za usne pa da se maže i maže dok se ne umori.

Iako najnežniji i za celokupan izgled jako važan deo lica, srazmerno mnogo manje vremena i preparata trošimo na negu usana.Obično se sve svede na balzam ili grožđanu mast, ruž ili sjaj. A usnama je potrebna nežna prirodna nega da ne pucaju, da se ne boraju, da budu prirodno ružičaste i jedre.

Na našem sajtu smo otpočeli seriju tekstova o uljima za lice. Mnoga smo već zajedno upoznali i nadam su da su prednosti bar jednog već vidljive u vašem  blistavijjem tenu.

Ukoliko vam se često učini da vam više uobičajena sredstva nege nisu dovoljna i da bi samo nešto masno pomoglo, vreme je da otkrijete ulje za usne.

Ulje za usne i njegova uloga

 

Sva prirodna ulja koja koristimo u kozmetičke svrhe dele se na biljna ili noseća ulja i esencijalna ulja. Ova prva su blaža za kožu i mogu se na nju nanositi nerazblažena. Eterična ili esencijalna su jača, koncentrovana i nikada ne idu nerazblažena direktno na kožu.

I jedna i druga se mogu koristiti u nezi usana.

Osnovna uloga ulja u nezi kože pa tako i usana je zaključavanje vlage u njoj.

Nežna koža usana lako gubi vlagu. Prvo, jako je tanka a zatim, nema prirodnog sebuma koji bi stvarao zaštitni sloj na usnama.

Ulja su emolijensi. Ona većinom ne unose dodatnu valgu u kožu iz prostog razloga što u uljima nema vode. Ona se ne mešaju sa vodom. Međutim pojedina ulja se vrlo lako apsorbuju u kožu unoseći svoje nutritijente u dublje slojeve. Tamo deluju tako što hrane i neguju kožu usana.

Pojedina ulja sadrže i aktivne materije zahvaljujući kojima usne postaju punije.

Najzad, ulje na usnama deluje zaštitnički. Ono stvara taj neophodni zaštitni film koji sprečava isušivanje, pomaže zarastanju pukotina, odličan je tečni sastojak veoma važnog pilinga za usne.

Ukoliko vas je priča zainteresovala, pogledajmo na osnovu čega ćete odlučiti koje ulje je dobro za negu vaših usana a koje bi možda bilo bolje izbegavati.

Kako odabrati ulje za usne?

 

Pri izboru bilo kog preparata za negu sve se svodi na vaše potrebe. Pri izboru ulja za usne posmatrajte sledeće parametre:

 • Koliko godina imate
 • Da li je vaša koža suva
 • Da li su vaše usne počele da se boraju
 • Da li ste pušač
 • Da li imate modre usne
 • Koliko vremena provodite na suncu
 • Da li ste zadovoljni punoćom svojih usana ili biste želeli da,  pored nege, malo povećate usne?

Odgovor na poslednje pitanje je dugo mučio i Tamaru. Devojka je prirodno jako lepa ali su tanke usne činile da se oseća nesigurno i nepoželjno naspram drugih devojaka. Budući da joj hijaluronski fileri nisu bili opcija okrenula se potrazi za prirodnom negom koja povećava usne. Njoj je uspelo nakon što je našla jednostavno i lako rešenje. Tamarin način može biti i vaš put ka punim senzualnim usnama. Kako, pročitajte iz njenog ličnog iskustva na sledećem linku:https://lepolice.com/moje-usne-su-sada-senzualne-i-pune/

 

A odmah ćemo dati odgovor i na ovo, često postavljano pitanje…

Da li je ulje za usne bolje od balzama?

 

Balzami za usne se obično sastoje od sastojaka kao što su pčelinji vosak, vazelin, shea puter i/ili lanolin, koji svi služe za zaštitu i vlaženje kože, ali imaju samo privremeni efekat. Otuda ta potreba da stalno nanosimo novi sloj preparata dok u jednom trenutku na shvatimo da smo postali zavisni od njega. Znate onaj osećaj kada panično preturate po torbi uz neodoljivo zatezanje kože na usnama.

 

ulje za negu usana

 

Ulja za usne sadrže masne kiseline, vitamine i antioksidanse. Ovi nutritijenti su mnogo korisniji za nežnu kožu usana. To ne znači da vam balzam nije potreban i da je ulje dovoljno.

Najbolje je da imate prirodni balzam u kome su pored zaštitnih materija sa početka opisa ugrađena i prirodna ulja.

Na taj način spojićete dva moćna negujuća efekta za duple rezultate koji će se očitovati popravljenim izgledom vaših usana.

 

 

Valjalo bi da uz to on i blago povećava usne, jer sadrži neku od materija koje, uslovno rečeno, iritiraju kožu usana. Zapravo radi se o tome da pojačavaju cirkulaciju, dajući prirodnu ružičastu boju i usne postaju jedrije, svežije i sočnije. To nekad rade i serumi za usne.

Volim ovakva praktična rešenja koja mi pružaju svu udobnost nege bez dodatnih komplikacija kao što je Lipolea. Pri tom preparat radi kao da sam čitavo pre podne provela u kuhinji primenjujući različite domaće recepte sa uljima.

Kako koristiti ulje za usne?

 

Ulja za usne su postala neobično popularna u poslednje vreme. Promovišu ih na društvenim mrežama influenseri zagovornici tzv “clean look-a”.

Ulje na usnama učini da sijaju, svetlost se reflektuje i usne izgledaju punije. Sve super. Samo da biste došli do te faze morate prvo kožu svojih usana dovesti u besprekorno stanje. Kada je koža mekana, elastična, bez pukotina i borica malo ulja može biti vaš  novi modni štos. Posebno što sada postoji i čitav niz gotovih proizvoda. Predstavljaju mešavinu više biljnih i eteričnih ulja za usne. Blago su ružičaste boje i zapravo rade vrlo sličan posao kao sjaj za usne. Recimo da ćete ovakvom upotrebom zameniti sjaj zdravijom, prirodnijom varijantom bez hemikalija.

U svakodnevnoj nezi ulja za usne(a vrlo brzo ćemo doći do najboljih) možete upotrebiti umesto balzama za usne, kao sastojak maske za usne. Od njega možete brzo i lako napraviti dobar prirodni piling za usne.

Najjednostavnije je da se kapljica ulja nakaplje na jagodicu prsta i da se potom otpočne masaža usana. Na kraju nemojte ispirati, ostavite da se sve upije i zaključa vlagu u koži.

Ulje za usne upotrebljeno na ovaj način koristi se pred spavanje.

Ovo samo iz praktičnih razloga jer mnoga ulja ostavljaju masan trag. Malo se uvek prelije i na okolnu kožu. Ulje na usnama i oko usana ujutru će vam otežati šminkanje i dekorativnu kozmetiku na vašem licu učiniti nepostojanom.

Najbolje prirodno ulje za usne

 

Sledi opis ulja i njihovih efekata koja možete razmotriti za negu usana. U skladu sa gornjim upitnikom, uporedite vaše potrebe sa opisom delovanja sledećih ulja i izbor onog koje je pravo za vs neće biti težak.

Ukoliko se ipak dvoumite, probajte sa kombinacijom 2 ili više ulja. Mešavine su super jer tako dobijate više korisnih efekata odjednom.

Maslinovo ulje

 

Ispucale  suve usne su sastavni deo života mnogih ljudi, posebno tokom hladnih zimskih meseci. Pored specijalizovanih proizvoda, isprobajte i maslinovo ulje za mekanu i elastičnu kožu usana. Uostalom, ono je sastojak mnogih gotovih proizvoda za negu ovog dela lica.

Evo šta sve može maslinovo ulje za usne:

 • Usne čini mekanim i elastičnim
 • Dobro sprečava gubitak vlage
 • Sanira ispucalu kožu usana
 • Sprečava boranje
 • Predstavlja prirodnu SPF zaštitu.

Može se koristiti samostalno, za negu i masažu ili kao sastojak maski i pilinga za usne.

Dovoljno je da pomešate kašičicu šećera i kašičicu ulja da biste dobili piling koji vraća blistavost koži usana. Za prirodno povećanje usana šećer zamenite kašičicom cimeta. Piling od cimeta za usne se preporučuje 2 puta nedeljno.

Postoje i specijalne roll on bočice maslinovog ulja 100% prirodnog bez dodataka namenjene baš nezi usana. Zgodne su za putovanja i vreme koje provodimo van kuće.

Kokosovo ulje za usne

 

Sigurna sam da već znate 100 koristi kokosovog ulja u nezi lepote. To je biljno ulje bogato hranljivim lipidima, koje se koristi u kozmetici zbog svojih hidratantnih i hranljivih svojstava. Uglavnom se sastoji od zasićenih masnih kiselina čak 97% od čega 50 % laurinske kiseline. Ona  nam je ovde važna da se spomene jer deluje antimikrobno. Ukoliko su usne ispucale ovo svojstvo kokosovog ulja će sprečiti da vam se koža inficira.

Ovo ulje popravlja hidriranost usana i povećava nivo lipida na površini kože koji sprečavaju gubitak vode iz kožnog tkiva.

Vrlo se jednosavno koristi. Dovoljno je umočiti vrh prsta u teglicu. Ono što se zalepi na prstu poslužiće za blagotvornu masažu suvih, dehidriranih i ispucalih usana. Isto kao i maslinovo i kokosovo ulje možete ugraditi u maske i piling za usne.

Kantarionovo ulje za herpes na usni

 

Herpes dolazi munjevito, bez najave. Sve što možemo uraditi protiv ove virusne napasti je da svakodnevno čuvamo svoj imunitet i pazimo kome dajemo poljupce.

Kada se desi bolan je, usna je otečena i osim lekovitih masti ili flastera iz apoteke ništa ne stavljamo na usne. U tom periodu ostatak površine usana obično ostane uskraćen za bilo kakvu negu.

U našem narodu je kantarionovo ulje proizvod koji svaka kuća ima. Za njim se poseže čim nas bilo koja muka snađe. Bilo da ste brali mirisni kantarion na nekom pašnjaku i od njega pravili macerat ili ste kupili gotovo kantarionovo ulje, vi zaista posedujete bočicu lekovitog blaga.

Kantarionovim uljem se leče opekotine, suva i iritirana koža. Ali ono ima i antimikrobna svojstva. Koristi se za zaceljivanje rana i posekotina svih vrsta pa i za ublažavanje ožiljaka.

Njime možete negovati usne tokom lečenja herpesa. Ono jako brzo regeneriše kožu. Vaš herpes će brže zarasti ne ostavljajući ružnu krastu.

Ulje cimeta za punije usne

 

Da li već poznajete čudesni cimet za usne.

Glavni hit na TikToku je ulje cimeta za punije usne. U stvari ovo zaista radi. Ovoulje zapravo iritira usne. Krv pojuri ka njima, cirkulacija se ubrza i vi zapravo dobijete veoma blago otečene usne. Eto prirodnog povećanja.

Dermatolozi kažu da je ovo potpuno bezbedan način za postizanje punijih usana.

Ipak, pre prve upotrebe pametno je uraditi test kako biste bili sigurni da nećete dobiti alergiju.Ukoliko ste alergični mogli biste dobiti kontaktni dermatitis.

Ulje cimeta za usne možete dodati sjaju za usne ili ga koristiti samostalno umesto balzama za povećanje usana.

Bademovo ulje za usne

 

Bademovo ulje podmlađuje usne tako što pomaže nežnom uklanjanju mrtvih ćelija sa površine, sprečava pucanje i čuva im hidrataciju. U ovom ulju ima vitamina E koji čuva zdravlje kože usana i štiti ih od UV zračenja. Nega usana ovim uljem je dobra preventiva potamnelih usana.

Ricinusovo ulje i lavanda za ispucale usne

 

Lavandino ulje je poznato po svom umirujućem mirisu. Najčešće ga koristimo u aromaterapiji. Ipak, ono je dobar proizvod za negu ispucalih usana. Sprečava ljuštenje i pucanje usana.

Ricinusovo ulje je bogato masnim kiselinama koje štite kožu od isušivanja. Kako lavandino ulje treba razblažiti u nekom nosećem ulju, za usne neka to bude mešavina ricinus i lavanda ulja.

U kašičicu ricinusovog ulja dodajte 2 kapi ulja lavande. Namažite ovom mešavinom usne 3-4 puta dnevno.

Najbolja kozmetička ulja za usne

 

Gotove mešvine ulja za usne su primamljive, obojene, svetlucave.

 

najbolje ulje za usne

 

Mnogi brendovi prisutni na našem tržštu maju ovakav proizvod koji će vam koristiti za negu i umesto sjaja za usne. Evo našeg izbora:

Alverde ulje za usne

 

Ovaj brend ima super proizvod, sjajno ulje za usne. Alverde je prirodna kozmetika od organskih sastojaka. Ima indeks rizika 5 što znači da ga treba umereno upotrebljavati.

Imajte na umu da od svega što nanesete na usne jedan deo završi u stomaku.

Od ulja sadrži ono od semenki maline, ulje koštica kajsije, ulje koštica šljive, suncokretovo ulje, sojino ulje …ali i veštačke mirise, aluminijum oksid…Shvatam da mora da ima i neke nepoželjne sastojke kako bi imalo tako lepu boju i sjaj.

Avon True hranljivo ulje za usne

 

Sličan proizvod kao prethodni u smislu da će vam pored negujućih efekata pružiti i efekat blago kolorisanog sjaja. Nemasno je i ne lepi se. Sadrži jojoba ulje, ulje avokada, kokosovo ulje i vitamin E.

Golden rose

 

Kolorisano ulje predstavlja vegansku formulu ako vam je to važno. Sadrži miks ulja jojobe, jagode, trešnje i vitamin E kao i drudge hidrirajuće sastoke. Pojačava prirodnu boju usana dajući joj ružičasti ton. Nije lepljivo.

Nyx

 

Sadrži jojoba ulje, ulje šipurka, bademovo. Miriše na vanilu. I ono ima funkciju sjaja za usne.

Alternativa ulju za usne

 

Usnama je definitivno potrebna celodnevna nega. Glavni nedostatak ulja za usne, bar ovih čistih iz bočice, je nemogućnost celodnevne primene. Ulja su super kada ste kod kuće za masaže, maskice i piling.

Kako mnogo češće nismo kod kuće potreban nam je balzam ali dobar. To znači da je prirodan jer ćete ga tokom celog dana jesti po malo. Dakle, što manje hemikalija, najbolje ni malo.

Sigurna sam da i vi volite balzame sa nekim dodatnim efektom kao što je malo diskretnog ružičastog tona, malo sedefastog sjaja, miris neke voćke…Najviše volim sve to plus efekat blago punijih usana. Da, da, postoje prirodni balzami za punije usne. To je moja alternativa svakom mogućem proizvodu za usne bar kada sam među svetom.

Sa ovakvim balzamom ni ruž ni sjaj vam nisu potrebni.

Iskustva sa uljem za usne

 

Maja: Meni je kokosovo ulje super. Umoči prst, namažem i radim nešto drugo. Koristim ga i uza pripremu pilinga za usne. Ipak imam nekoliko raznih balzama za usne, jer mi je nega potrebna čitav dan.

 

 

Saška: Meni ulje ne odgovara za usne jer mi se nekako razmaže, onda mi upadne u usta a to mi je neprijatno. Koristim samo prirodne balzame.

Danica: Toliko su popularna ta gotova ulja za usne da sam kupila jedno tri. Problem je što ne čitamo deklaracije a tamo gomila sastojaka koji nisu ulja. Pola od one bočice ja pojedem dok se ne potroši. Definitivno treba koristiti nešto prirodnije za usne.

Ja mislim da 24 sata dnevno na usnama treba imati neku prirodnu negu.

Kada ste kod kuće stavljajte ulja, mažite med, pavlaku, jagode, šta god vam padne pod ruku. Kada ste napolju obavezno imajte prirodni balzam za usne. Trudite se da bude prirodan kako ne biste gutali štetne hemikalije.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *