vazelin za usne
Usne

Vazelin za usne – da ili ne?

Vazelin za usne pruža lep izgled i mekoću usana – ali samo ako se koristi pravilno! Saznajte kako se koristi kao i da li može biti opasan!

Već je poznato da je vazelin izuzetna mast koja pomaže da se koža omekša, hidrira i dobije lep i zdrav izgled, ali niste znali da pomaže i kod ispucalih usana?

Vreme je da saznate i zato pročitajte baš sve o korišćenju vazelina za usne! Ima svoje vedre i mračne strane!

Prednosti vazelina za usne

 

Pošto je vazelin derivat nafte, jako je važno da je izuzetno prečišćen i da su izdvojeni samo pozitivni elementi, jer se neka ulja i minerali smatraju kancerogenim i otrovnim u većoj količini.

Oni u sinergiji oblažu usne i polako se rastapajući i negujući ih dubinski. Pored nege, stvaraju zaštitni sloj na usnama čime zadržavaju vlagu unutar kože sprečavajući da usne ispucaju.

Vazelin usnama pruža neophodnu hidrataciju i pomaže im da se regenerišu onda kada su već ispucale, suve i ljuspaju se!

Pored toga, odličan je i za negu drugih grubiljih delova kože na telu, što je još jedan od razloga da ga uvek imate u svojoj kućnoj apoteci!

Kako deluje vazelin za usne?

 

Vazelin za usne svoje čudotvorno dejstvo krije u sporom otapanju.

Kada se nanese na usne on ih obloži i čak po nekoliko sati (ukoliko se ne skine umivanjem ili hranom) on postepeno gradi zaštitni sloj koji sprečava njihovo sušenje.U slučaju kada su usne već ispucale i pomalo su grube, on omekšava te grublje delove i krastice koje umeju da se stvore na osetljivoj koži usana.

Minerali iz vazelina hrane kožu i pomažu joj da se regeneriše i bude glatka.Prirodna ulja i vosak koji su sastojci ove masti, pomažu da koža usana bude meka i nežna i da dobije zdrav i sjajan izgled!Još jedan od načina na koji deluje vazelin za usne jeste da pomaže koži da bude čvršća. Praktično je zateže i ojačava njena potporna tkiva, tako da utiče i na blago naboranu kožu usana u nekom zrelijem dobu.

Super svojstvo je i što se može koristiti i za sjaj za usne, ali o tome pročitajte više u daljem tekstu!

Vazelin za ispucale usne – da li je to dobra ideja?

 

vazelin na usnama

 

Verovali ili ne vazelin jeste dobar za usne, ali ne baš i za svaki tip kože usana.

I usne imaju svoje tipove, pa tako imate:

 • izrazito suve usne,
 • problematični tip usana koje su sklone stvaranju mitisera i sitnih bubuljica na samoj ivici
 • osetljivi tip koji je sklon isušivanju, a ujedno na sebi ima “kritične tačke” u vidu mladeža ili pegica.

U principu, tip kože usana je povezan sa samim tipom kože lica, ali su neke promene tu uočljivije jer su usne jedini deo na telu čoveka na kojem nema folikula dlačica.To znači da se usne teže hidriraju, pa se i na koži sklonoj mašćenju ili normalnom tipu kože pojavljuju suve i ispucale usne.

Ovo spominjemo upravo zato što vazelin nekada nije najbolja opcija –  pogotovo za osetljive usne sa “kritičnim tačkama”.

Vazelin zaključava hidrataciju u koži usana, ali je sam ne proizvodi. On podstiče neke akcije ćelija kože usana na regeneraciju i hrani je, ali je ne hidrira već pomaže da ostane hidrirana.

Tada kada su usne osetljive i izrazito suve, najbolje je koristiti hidratantni balzam za usne . Takav balzam za usne treba da sadrži humektante poput hijaluronske kiseline i shea butera i prirodne elemente koji će delovati dubinski. Tek nakon nekog vremena, možete naneti i vazelin preko balzama da osigura vlagu na usnama dok se potpuno ne upije u ćelije.

Nije baš ni najbolje rešenje da se vazelin maže na usne dok imaju otvorene ranice.

Vazelin pomaže da se koža regeneriše ali tek kada postoji krastica. Kada je ranica tek otvorena i blago krvari, najbolje je namazati neku mast koja će ubrzati njeno zarastanje. Ona će sprečiti prodor bakterija i dalje širenje rane.

Kada se formira krastica vazelin može da pomogne da se ona omekša i da mlada regenerisana koža bude otpornija na ponovno pucanje.

Vazelin jeste dobra ideja za usne, ali ne baš uvek! Nekada je bolji balzam a o tome pročitajte više u nastavku.

Vazelin ili balzam za usne?

 

Spomenusmo da je nekada balzam za usne bolja opcija, ali da sada malo to pojasnimo!

Nekada kada su usne jako suve, ili pripadaju već suvom tipu kože, potrebna im je dobra nega a to se obično najbrže i najbolje postiže balzamom za usne.Vazelin je ipak dobar za održavanje lepog i zdravog i izgleda usana, ali sama nega i hidratacija krije su balzamu.

Najbolja bi bila neka kombinacija jednog i drugog da se postigne optimalna nega i zdrav izgled usana!

Tamara je dugo kuburila sa tankim, neprimetnim usnama koje su često bile ispucale do te mere da su se ljuspale.Uvek je sanjala senzualne pune usne meke i lepe kao kod holivudskih dama, a plašila se da pokuša filerima i iglama.Kroz istraživanje šta bi mogla da učini da njene usne budu punije, ali na prirodan način, naišla je na nešto što joj je promenilo život! Verovali ili ne, ona sada ima senzualne pune usne, nežne i meke i zdravog sjajnog izgleda! Ako i vi želite da imate pune i lepe usne, koje su glatke i zategnute kao posle tretmana, kliknite na link i pogledajte kako je to Tamari pošlo za rukom: https://lepolice.com/moje-usne-su-sada-senzualne-i-pune/

Vazelin i cimet -recet za punije usne?

 

Pune usne su vodeći hit proteklih  deset godina i svaka devojka sanja o njima ukoliko ih nema prirodno. Zbog toga su tretmani usana sa filerima različitih elemenata veoma popularni, i interesovanje za njih ne opada.

Ipak, za nas malo plašljivije, ideja  bockanju usana i ubrizgavanju nekih materija ne deluje baš primamljivo. Mi smo se zato potrudili da pronađemo neke kombinacije sastojaka koji su lako dostupni, a deluju na punoću usana. Tako smo došli do informacije da vazelin za usne i prah od cimeta imaju povećavajući uticaj na usne!

Sigurno se pitate kako je to moguće, prah i mast pa pune usne? Ali tajna je u stimulisanju cirkulacije pod kožom usana čime se pojačava njihova prirodna boja, i odaje izgled punoće.Vazelin u ovoj priči pomaže da usne ostanu negovane i zaštićene, a cimet podstiče cirkulaciju i širenje krvnih sudova.

Time dobijate izraženiju nijansu svojih usana, i blago povećavanje i pun i negovan izgled!

Sve što vam je potrebno jeste:

 • kašičica vazelina
 • prstohvat cimeta u prahu

Pomešate ove sastojke dok su na sobnoj temperaturi i kada se sjedine možete namazati na usne.

Naravno, neophodno je da usne budu čiste i dobro posušene čistim peškirom.

Postoji još jedna varijacija na temu cimeta i vazelina, a to je ista kombinacija sa malim dodatkom meda.

Zapravo ista količina vazelina i cimeta se stavi na toplo mesto, na primer na radijator, da se blago rastopi, ne da bude tečno, već tek malo mekše strukture nego obično. Tada se dodaje pola kašičice meda. Dobro se sjedine sastojci i prespu malu posudicu kao od iskorišćene grožđane masti. Ostave se u frižideru jedan dan da se sve ponovo stegne i eto ga – domaća grožđana mast za negu usana.

Kako napraviti sjaj za usne od vazelina?

 

Ako ste skloni eksperimentisanju i pravljenju svoje kozmetike od dostupnih sastojaka, morate pokušati da napravite i domaći sjaj za usne od vazelina!

I vrlo je lako.

Potrebno vam je:

 • kašika vazelina
 • kašičica željene senke za oči
 • posudica za sjaj

Vazelin možete blago rastopiti, ne do tečnog stanja, već da omekša više nego što već jeste, i dodate mu senku za očiDobro izmešate i prespete u posudicu. Ostavite malo u frižider i napravili ste svoj domaći sjaj za usne u omiljenoj boji (moj izbor je uvek sjajna šampanj boja koja ističe prirodnu nijansu usana).

Nedostaci vazelina za usne

 

Prvo što pada na pamet kada se spomene vazelin jeste njegov nastanak.

Neki možda i ne znaju, ali vazelin je derivat nafte. On spada u parafine, naziva se još i petrolejski žele.

Kada se uzme u obzir da je on zaostatak iz naftnih iskopina, koji je rafinisan do te mere da postane proziran i pogodan za upotrebu – to baš i ne uliva poverenje u njegova pozitivna dejstva.

Rafinisanjem iz vezelina se uklanjanju štetni i toksični elementi, i on postaje dobar za korišćenja čak i na usnama.Ipak, on nema svojstva koja mu se pripisuju, nije toliko lekovit koliko se ponekada veruje. Zapravo, njegova funkcija je više zaštitna.

On ima svojstvo stvaranja zaštitnog sloja na usnama, ili koži, i pomaže da se omekšaju grublji delovi kože.

To nije loše kada znamo da je nastao od nafte koja ni po koju cenu nije dobra da se nanosi na kožu.

Da li vazelin potamnjuje usne?

 

vazelin za usne upotreba

 

Vazelin za usne nije poznat po ovom efektu – ali!

Ukoliko su usne izuzetno svetle i osetljive, može se dogoditi da od prevelike upotrebe vazelina one blago potamne.

To je izuzetno retko, kao i alergija na vezelin, ali nije nemoguće!

Zato vazelin koristite samo ponekada, ili kada je izuzetno hladno vreme da zaštitite svoje usne od pucanja.

Uvek je dobro imati vazelin u svojoj kućnoj apoteci ali nije preporučljivo da se koristi svaki dan i po više puta u toku dana.

Bolje je imati neki prirodni i proveren serum za usne koji će delovati dubinski i negovati kožu usana štiteći je od pucanja.Ako pri tom ima još i efekat za punije usne, tim bolje, imate dupli pogodak iz jednog proizvoda!

Iskustva sa vazelinom za usne

 

Osobe koje su koristile i probale vazelin za usne imaju podeljena mišljenja.Slažu se samo u jednom: štiti od hladnoće i vetra – uticaja spoljašnje sredine!

 • Oni koji ističu pozitivna dejstva kažu da vazelin pomaže zarastanje usnica nakon ranica, da ostavlja mekoću i blagi sjaj usana i da je lak za nabavku i pristupačan.

Ipak, oni koji nisu baš zadovoljni imali su šta da kažu:

 • Prva zamerka je bila osećaj masnoće na usnama. Istina je da je vazelin malo gušći ostavlja za sobom taj neki sloj koji je masanjikav. Nije lagane strukture kao na primer neki prirodni balzami za usne.
 • Zatim su tu zamerke na efikasnost kod suvih usana. Problem je što ljudi nisu znali da treba prvo hidrirati usne, a zatim naneti vazelin. Jer vazelin nema moć hidriranja sam od sebe, već samo kao pomoć pri hidrataciji.To znači da se suve usne neće popraviti korišćenjem samog vazelina.
 • Zamerka je još i u samom poreklu vazelina. Ljudima je pomalo odbojno da saznaju da je vazelin derivat nafte, zapravo ivučen iz takozvanog “naftnog mulja”. Bez obzira što je on prečišćen mnogo puta, i odbačeni su svi toksični štetni delovi, ipak izaziva odbojnost.

Iako je vazelin nusproizvod nafte, nije sve tako crno, on ima svoje dobre stane koje smo spomenuli kroz tekst.Najbolje je kombinovati ga sa nekim dobrim prirodnim balzamom za usne je tada ćete videti super rezultate za kratko vreme.

Vazelin jeste nešto što trebate da imate pri ruci, međutim ne treba preterivati sa upotrebom!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *