razgovor roditelja sa detetom o aknama
Bubuljice

Bubuljice i akne: roditeljski izazov iz kog možete izaći kao heroj!  

Kako pomoći detetu koje se bori sa upornim bubuljicama? Probajte uz ove savete! Mnogima su pomogli, pa im dajte šansu i vi.

Roditeljstvo je prepuno izazova, a jedan od onih na kojem mnogi zapunu jeste pubertet. Ne samo da se tada dešavaju ogromne hormonske promene u telu deteta, nego se dešavaju i promene na licu. 

Gotovo 85% tinejdžera i adolescenata ima problem sa bubuljicama.

Kod nekoga su jače izražene, kod nekoga slabije.Nekima se javljaju samo na licu,nekima po celom telu . Svima je zajedničko jedno: Žele da bubuljice nestanu!

Kakve to veze ima sa roditeljima?

O, ima i te kakve! 

Teško je gledati sopstveno dete kako nije zadovoljno sobom i nije srećno. 

Ne potcenjujte emotivne posledice koje bubuljice mogu da ostave i pomozite detetu da što lakše „preživi“ ovaj period.

problem sa bubuljicama

Pubertet je vreme kada je lepota značajna stavka, jer tada želimo da se dopadnemo drugima. Pubertet je doba kada mišljenje društva, često ima značajnije mesto od mišljenja roditelja.  

Ipak, to ne znači da je vaša uloga roditelja manje bitna. Čak ni kada su bubuljice u pitanju! Uzmite onu najbitniju ulogu. Budite heroj!

Kako pomoći detetu koje se bori sa bubuljicama?

 

Poslednje što treba da uradite jeste da kažete: „ Ma to je normalno u pubertetu. Proći će“

Zapravo, dok sve to prođe, može proći nekoliko godina koje će detetu totalno srozati samopouzdanje.

Čak i kad prođu bubuljice, ne znači da je kraj. Ako se pogrešno tretiraju (ili ,još gore, ne tretiraju uopšte) za njima ostaju tragovi – ožiljci i rošavo lice.

posledice bubuljica

Zato je od izuzetnog značaja da se kao roditelj u ovo borbu uključite na vreme.

Sada kada smo razjasnili šta NE pomaže, hajde da vidimo šta MOŽE pomoći!

1. korak: Izbegnite zamku masne kože!

 

Pubertet je vreme kada usled hormonskog uticaja lojne žlezde počinju da stvaraju više masnoće. Masna koža je često varljiva. Čini se da je treba prati više puta dnevno i da je po svaku cenu treba isušiti.

Pogrešno!

Koža lica treba da je dovoljno masna – ni previše ni premalo.

  •         Ako je previše masna, eto bubuljica.
  •         Ako je previše suva, lojne žlezde se trude da nadoknade tu masnoću i … eto bubuljica.

Ovakvoj koži potreban je preparat za negu koji temeljno uklanja masnoću i nečistoće, ali ne isušuje kožu. Samo uklanja višak!

Ne, nikako ne običan sapun za lice.

Preporuka: Aknolin losion za lice. Ovaj prirodan losion je sve samo ne običan čistač lica. To je posebno osmišljena prirodna formula sastavljena od komponenti koje održavaju stvaranje sebuma u ravnoteži.

Maja se uverila u to. Ova mlada devojka više nema problem sa aknama. Žao joj je samo što ranije nije znala gde je spas. Sprečila bi sve one podsmehe i ruganja koje je trpela u pubertetu, a koji su je činilli nesrećnom. 

akne pre i posle

 Aknolin temeljno čisti lice od prljavština i mrtvih ćelija kože koje zajedno sa masnoćom lica mogu da naprave bubuljice. Sa druge strane, nije agresivan, ne isušuje kožu,već je ostavlja čistom, mekanom i hidriranom. Usled toga lojne žlezde ne stvaraju dodatnu masnoću i nema uslova za stvaranje bubuljica

Ovaj losion se poručiti na sajtu:www.ovotaris.com/aknolin 

2.Korak: Borba sa bubuljicama

 

Postojeće bubuljice treba eliminisati. A kako?

Najčešći savet na koji ćete naići jeste upotreba salicilne kiselina ili benzoil peroksida. Dobro, to donosi napredak, ali ne na duže staze.

Zašto?

  •  Salicilna kiselina funkcioniše kao blagi piling lica i rastavarač masnoća. Ako se prečesto koristi, narušiće zaštitnu barijeru kožu i … eto bubuljica.
  • Benzoil peroksid je preparat koji ima antibakterijsko dejstvo i takođe pmaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože i viška masnoće koji mogu da izazovu začepljenje pora i akne. Međutim, nije pogodan za svakodnevno korišćenje u dužem vremenskom periodu. Onda kada dete prekine upotrebu – problem se vraća.

Potrebno je naći neko međurešenje. Nešto što je bezbedno za svakodnevnu upotrebu, a uklanja bubuljice i smanjuje upale.

Preporuka: Aknolin gel protiv bubuljica. Ovo je preparat koji smanjuje upalu i crvenilo, ubrzava sazrevanje akni i bubuljica i potpomaže njihovo brže zarastanje. Ovo je jako bitno, jer duža borba sa bubuljicama, ostavlja i veće posledice na koži u vidu ožiljaka, fleka pa i kratera na koži.

Jovana se kune u ovaj gel. Njeni obrazi su se bukvalno preporodili od kada ga koristi. Ranije su bili prekriveni crvenim i bolnim bubuljicama. Sada je njeno lice čisto i bez naznake da je nekada imala problematično, bubuljičavo lice kojeg se stidela, plakala i zbog kojeg je bila neutešna.

06-pre-i-posle

Ne, ovo nikako nije bilo kakav preprat protiv bubuljica. U ovom gelu su ukombinovani posebno izučeni prirodni sastojci , a svaki od njih ima svoju ulogu u borbi priv bubuljica i zaceljivanju lica.

Možete ga proučiti i poručiti na sajtu: www.ovotaris.com/aknolin

3 korak: Ne forsirajte negu. Upotrebite moć uzora

 

Pubertet je često period otpora mladih prema nametnutim stvarima, zato ne namećite negu lica detetu kao obavezu.

roditeljstvo i bubuljice

Budite taktični. Bolje pokažite dobar primer:

  Probajte da budete uzor: Čišćenje lica pred spavanje i skidanje šminke neka bude i vaša rutina. Pitajte da pozajmite losion protiv akni od svog deteta jer je mnogo dobar. Možda dete počne da vas imitira. Možda iz otpora počne da koristi losion samo za sebe.

  Neka uzor bude neko drugi ako vama ne polazi za rukom. U pubertetu su to obično neke popularne ličnosto. Recimo, što se izgleda lica tiče , devojkama može uzor da bude poznata you tuberka i sada tv voditeljka Sara Stanković. Ona je javno pričala o bubuljicama i kako svoju kožu licu održava redovnom rutinom i negom i kako baš zato nema problematično lice.

sara stankovic protiv bubuljica

Ključno je da zapamtite ovo…

 

Pričajte sa svojim detetom o bubuljicama i objasnite kako nastaju. Koža se u pubertetu više masti pa se pore lakše začepe masoćom na koju se nalepi prljavština, mrtve ćelije kože, bakteije.

Istaknite koliko je bitna nega. Bitni su ti mali svakodnevni rituali koji donose velike pobede.

Ali, izbegnite najčešće greške koje roditelji rade i govore:

  • Proći će samo, to je od hormona.
  • Masna ti je koža. Treba je isušiti.

Umesto toga, nabavite pravu stvar i pobedite te bubuljice. Budite heroj svom detetu . Vrlo brzo, vaš tinejdžer će blistati i biti siguran u sebe. 

roditeljstvo i akne

I tu nije kraj dobrim stvarima. Samopouzdanje u životu može da učini čuda.

Verovali ili ne, takve naizgled male promene, mogu da pokrenu lavinu drugih promena u životu – na bolje.  Samo treba da zaktorljate proces. Za početak, nabavite svom detetu Aknolin na sajtu:www.ovotaris.com/aknolin

 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *