tragovi od bubuljica
Bubuljice

Tragovi od bubuljica: vrste, preventiva i uklanjanje

Saznajte kakvi sve tragovi od bubuljica ostaju na koži? Bubuljice su dovoljno loše, ali može da bude i gore – kad prođu. Sprečite to!

Nije fer imati bubuljice.Pokvare nam izgled kada nam je to najmanje potrebno.

Ima ih raznih od onih pubertetskih do cističnih akni.

Neke prođu brže, dok su druge tvrđi orah.

Međutim, neretko, tragovi koji na licu ostanu nakon bubuljica znaju da budu veći problem. Po pravilu njihovo uklanjanje traje duže od lečenja same bubuljice.

U zavisnosti od vrste bubuljica ali i od načina na koji  iste tretiramo, možemo zaraditi raznolike tragove od bubuljica.

Zašto ostaju tragovi od bubuljica

 

Tragovi od bubuljica ostaju kao odgovor kože na traumu izazvanu upalnim procesom.

Suočena sa opasnošću koža pokreće odbrambeni mehanizam kako bi popravila štetu.

 • U nekim slučajevima ćelije reaguju sintezom dodatnih količina proteina melanina koji ima zaštitnu ulogu. Tako nastaju tamne fleke od bubuljica.
 • U drugim slučajevima dolazi do depigmentacije pa imamo bele fleke od bubuljica.
 • Najzad, u najtežim oblicima, oštećenjem tkiva nastaju ožiljci od bubuljica.

Da li bubuljice mogu nestati bez traga?

 

Da, mogu.

Šta je potrebno da takav sjajan ishod?

 • Da koža bude zdrava, negovana i uvek čista.
 • Da ne požurujete svoje bubuljice. One imaju svoj prirodni proces zarastanja. Ukoliko želite da odu bez traga, budite strpljivi.
 • Lečite ih ali ih ne dirajte rukama, ne cedite i ne stiskajte. Samo im pomozite da što pre odrade svoj upalni ciklus i odu bez traga.

Najsigurniji način da ne dobijete ožiljke i fleke je da nemate bubuljice.

Marija nam je otkrila svoj trik na ovu temu.  Zbog bubuljica je prošla pravi pakao, gubitak samopouzdanja i stud zbog svog izgleda. Toliko se stidela svog lica da je obrisala sve društvene mreže. Sada je njen ten besprekoran. Kako joj je ovo pošlo za rukom i kako da i vi kažete bye, bye bubuljicama zauvek, saznaćete iz njene lične priče, ako kliknete na sledeći link:https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/

Najčešći tragovi od bubuljica

 

Možemo ih podeliti u dve grupe: fleke i ožiljke.

Fleke se mogu javiti u više boja, a ožiljci mogu biti ispupčeni ili udubljeni. Uz želju da ne dobijete ništa od ovoga, pogledajmo izbliza svaki od tragova bubuljica.

Ožiljci od bubuljica

 

Bubuljice na licu i telu ostavljaju različite tragove. Međutim svi su oni manje ozbiljni od ožiljaka.

 

tragovi od akni

 

Jedino ožiljci od bubuljica ostavljaju trajne promene na koži  jer je struktura kože na tom mestu promenjena.

Ožiljci nastaju kada na mestu bubuljice dođe do gubitka dela kože koja postaje udubljena ili prekomernog rasta. U tom slučaju imamo ožiljak u vidu ispupčenja.

Svaki deo kože koji sadrži lojne žlezde i pore sklon je pojavi bubuljica. Tu prednjači lice, leđa i dekolte.

Ožiljci od bubuljica su jedan od odgovora kože na upalni proces. Naime, suočena sa upalom koja je pretnja za organizam, koža aktivira svoje mehanizme samoisceljenja.Pora u kojoj nastane bubuljica otekne i onda dolazi do oštećenja zidova pore. Nekada su nastale štete male i ožiljak je plitak. On brzo zaraste.

U drugim slučajevima, sadržaj bubuljice se izlije u okolno tkivo i prouzrokuje dublji ožiljak.

Koža na ovaj negativan podsticaj odgovara stvaranjem novih kolagenskih niti u nastojanju da popravi oštećeno tkivo.

Ožiljci od bubuljica se javljaju u dva glavna oblika:

 • ili na mestu upale dođe do gubitka tkiva što se očituje kao udubljenje na koži
 • ili pak usled preterane proizvodnje kolagena na tom mestu imate ispupčenje na koži.To je znak da koža radi svoj posao, proizvodi kolagen kako bi izlečila tkivo, pa malo pretera.

Ipak, neće svaka akna za sobom ostaviti ožiljak.

 

 

 

Svaka peta osoba razvije ožiljak na mestu bubuljice.

Dobra vest je da nisu svi ožiljci od bubuljica trajni.

Postoje tretmani koji ih mogu skoro potpuno ukloniti dok druge vrste tretmana podstiču kožu da se zaceli sopstvenim kolagenom.

Svedoci smo da svaka bubuljica ne ostavlja ožiljak na koži. Sreća da je tako jer ne bismo imali ni jedan deo lica bez ožiljka.

Neki ljudi su skloniji nastanku ožiljaka od bubuljica od drugih.

Evo od čega to zavisi:

 • Vrste bubuljicabubuljica je upaljena, otečena, crvena i bolna. Dakle ozbiljniji oblici akni kao što su cistične akne i nodule prave promenu dublje u koži, jače je oštećuju i veći su izgledi da naprave ožiljak. Manje površinske bubuljice su bezopasne po tom pitanju.
 • Zanemarivanje i nelečenje bubuljica – može za sobom ostaviti trag u vidu ožiljka. Ovde ne mislimo na pojedinačnu bubuljicu koja se tu i tamo pojavi već na ozbiljnije probleme kod osoba sklonim bubuljicama.

Što su duže prisutne upaljene akne na licu to je veća mogućnost nastanka ožiljaka.

 • Stezanje, stiskanje i nasilno ceđenje je najsigurniji put da se dobije ožiljak od bubuljice. Ovakav postupak pojačava upalu, nosi rizik od dodatne infekcije. Imuni odgovor kože se pojačava a krajnji rezultat može biti ožiljak.
 • Postoji i genetska sklonost ka razvijanju ožiljaka. ukoliko u familiji imatee blisku osobu koja ima rošavo lice obratite posebnu pažnju o načinu na koji tretirate bubuljice. još bolje zaštitite se od njihovog nastanka prirodnim preparatima specijalizovanim za akne.

Ipak, uz sve ovo poznavanje faktora rizika, nikada ne možemo pouzdano znati ko će dobiti ožiljak od bubuljice, a ko ne. Preventivna nega kože je ipak najbolja odluka. Tako nećete morati da brinete o mogućnosti dobijanja ožiljaka od bubuljica.

Kako se leče ožiljni tragovi od bubuljica?

 

Ukoliko se ipak desi da ih dobijete, ožiljci od bubuljica se leče nekim od sledećih kozmetičkih procedura:

 • Hemijski piling – glikolna ili salicilna kiselina se koriste za uklanjanje površinskog sloja kože. Ovaj tretman je efikasan kod blažih površinskih ožiljaka. Za one duboke se ne preporučuje.
 • Dermoabrazija – tretman kojim se “brusi” površinski slojj kože.Njime se mogu znatno izravnati ožiljci od bubuljica. Ovaj tretman obično zahteva više poseta dermatologu.
 • Fileri – podrazumevaju ubrizgavanje supstance kao štoje hijaluronska kiselina ili kalcijum hidroksilapatit koji popunjavaju ožiljak i na taj način ga čine manje vidljivim.
 • Laserska terapija – svetlost visokog energetskog potencijala uklanja površinski sloj kože i stimuliše proizvodnju kolagena u unutrašnjim slojevima kože. Ova metoda se zove ablativna laser terapija. Nonablativna terapija laserom koristi toplotu za podsticanje kože na stvaranje novog kolagena
 • Mikroiglice – prouzrokuju sićušne povrede na ožiljku. Kožu ove povrede stimulišu na pokretanje procesa samoisceljenja. Opet je krajnji rezultat proizvodnja kolagena koji izravnava ožiljak

Postoje još  neke metode koje su invazivnije i podrazumevaju odsecanje ožiljka, a potom spajanje kože na tom mestu.

Tamne fleke od bubuljica

 

Tamne fleke, u kozmetologiji poznate kao postinflamatorne hiperpigmentacije (PIH), ostaju na koži nakon što je bubuljica izlečena.

Često su ozbiljnija nepravilnost koja donosi više stresa od same bubuljice.

Ovakva promena boje je prirodni odgovor kože na upalni proces koji je prouzrokovao bubuljicu

Tamna fleka je trag od bubuljice u vidu ravnog dela kože koji je promenio boju.

Boja može varirati od bele, preko ružičaste, purpurne, crvene do braon ili crnog traga od bubuljice. Boja zavisi od boje vašeg tena i dubine na na kojoj se u koži odigrala promena.

Ovakav trag od bubuljica može ostati svakome,  ali su tamne fleke od bubuljica upornije i dugotrajnije kod osoba koje imaju srednji do taman ten.

Podjednako se javljaju i kod muškaraca i kod žena.

Na mestu bubuljice dolazi do upale kože.U nastojanju da pobedi upalu koža pokreće svoj prirodni mehanizam odbrane ,a to je proizvodnja veće količine melanina na tom mestu.On na upaljenom mestu na koži ostavlja tamnu fleku nakon što je bubuljica nestala.

Što je bubuljica dublja, veća i jače upaljena to će i diskoloracija na njenom mestu biti ozbiljnija.

Ceđenje bubuljica povećava rizik od nastanka fleka na licu.

Savetuje se strpljenje i čišćenje prirodnim losionom protiv bubuljica.

Sama bubuljica prođe za najviše nedelju dana. Ukoliko je maltretiramo u pokušaju da je se na silu otarasimo pre vremena, tamni trag će nas još nedeljama, a nekad i mesecima podsećati na davno nestalu bubuljicu.

Dobra vest je da tamne fleke od bubuljica vremenom izblede. S’tim što neke potpuno nestanu za mesec dana dok drudge mogu istrajati i godinu dana.

Vreme koje je potrebno za potpuni nestanak nepravilnosti zavisi od dubine i intenziteta tamne fleke.

Koža je u konstantnom procesu promene koji se ponavlja ciklično na oko 30 dana.. Svakodnevno stvara nove mlade ćelije koje potiskuju i odbacuju stare, dotrajale.

Zato, oni blagi tamni tragovi od bubuljica imaju priliku da nestanu za mesec dana. Prosto će te ćelije sa površine biti odbačene kao nefunkcionalne.

Međutim, ukoliko je tamna fleka ostala kao trag ozbiljne, duboke bubuljice, hiperpigmentacija je nastala na dubljem nivou kože i tada će joj biti potrebno mnogo više vremena da potpuno izbledi.

Beli tragovi od bubuljica

 

Svaka bubuljica je trauma za kožu. Dok jedni tipovi kože na mestu upalnog procesa razvijaju hiperpigmentaciju kao imuni odgovor kože, kod drugih koža odgovara delimičnim ili potpunim gubitkom pigmenta na tom mestu. Tako nastaju beli tragovi od bubuljica.

Reč je o tome da na mestu upalnog procesa dolazi do disfunkcije melanocita, ćelija koje proizvode melanin, zaštitni pigment kože.

Može se desiti bilo kome, ali je češći poremećaj kod osoba tamnijeg tena. Možda i zbog toga što je kod njih kontrast vidljiviji kada dođe do dekoloracije delova kože.

Važno je da znate da ovo nije trajni problem. Koža će vremenom sama izjednačiti ten na tom mestu gde je nastala bela fleka. Nekada je za to potrebno mesec ili dva, a nekada i čitava godina. Ipak bele fleke se lakše pokrivaju šminkom od onih tamnih i ne treba se previše brinuti zbog njih.

Nikakav tretman obično nije potreban.

Ipak dobro je znati da su od pomoći svi pilinzi, mehanički, a pogotovu hemijski kao i druge kozmetičke procedure koje uklanjaju površinski sloj kože dobri tretmani za brže postizanje ujednačenog tena.

Rošavo lice

 

Svi se sećamo bar jednog druga iz pubertetskih dana čije je lice bilo puno upaljenih bubuljica rasutih po celom licu. Kako su godine odmicale, bubuljice su zamenile rupice najčešće na obrazima. Rošavo lice je sinonim za lice posuto brojnim ožiljcima od bubuljica. Generalno je svojstvenije muškarcima nego ženama.

Ono predstavlja uspomenu na neuspešnu i neadekvatnu borbu sa pubertetskim bubuljicama.

 

tragovi od bubuljica na licu

 

Ovo svakako nije lepa slika mada vremenom postane i deo ličnosti .

Za one koji rošavo lice nose sad već kao uspomenu, mogućnost ublažavanja tragova bubuljica je u domenu ozbiljnih dermatoloških tretmana. Ovo zahteva podrobno ispitivanje kože i određivanja procedure koja bi mogla ublažiti ožiljke.

Za one koji tek gaze kroz pubertet i počinju svoju bitku sa bubuljicama, preventiva je najbolji lek.

Na vreme idite dermatologu. Odredite uzrok nastanka bubuljica. Vrstu tretmana i način nege. Ne dirajte i ne cedite svoje bubuljice. Ne dozvolite da dobijete ožiljke od bubuljica.

Kako scprečiti tragove od bubuljica?

 

Može, na nekoliko načina, zato pažljivo čitajte:

 • Zaštita od sunca – Sunce je važno jer koža koristi svetlosnu energiju za sintezu vitamina D. Međutim, previše sunčanja intenzivira vidljivost tragova od bubuljica. Što je vaša koža tamnijeg tipa to će i nepravilnosti ostale kao tragovi od bubuljica biti vidljivije.
 • Ne dirajte i ne cedite bubuljice – Ovi postupci prouzrokuju dodatna oštećenja na koži i najčešći su razlog da bubuljica ostavi trag na koži nakon što nestane.
 • Odmah pristupite lečenju bubuljice – Ovo podrazumeva prirodni losion koji dezinfikuje bubuljicu i na nju nanosi lekovite aktivne materije koje smiruju upalu i pospešuju izlečenje. Što duže odlažete tretman bubuljica to je veća verovatnoća za nastanak nekog od tragova u vidu fleke ili ožiljka.

 • Ostavite pušenje – Koža pušača je sklonija svim vidovima nepravilnosti pa i onih nastalih od bubuljica. Prosto ćelije su pune toksina i nemaju dovoljno prirodnog potencijala za adekvatno samoisceljenje.
 • Konsultujte dermatologa – osobe koje imaju ozbiljnih problema sa bubuljicama trebalo bi da potraže stručni savet. Bubuljice se uspešno leče. Uz preparate za spoljašnji tretman, ponekad je dovoljno promeniti neke životne navike, malo usavršiti rutinu nege i bubuljice će nestati sa vašeg lica.
 • Prilagodite kozmetiku svom tipu lica – Ovo zvuči kao nastavak prethodnog paragrafa ali moram da odvojim. Zašto? Jednostavno, iz ličnog iskustva znam da je dovoljno da jedan dan promenim kremu za lice i da mi se odmah pojave bubuljice.

Krema za lice, kao i drugi preparati kojim se negujete moraju biti namenjeni baš vašem tipu kože. Ne sme da zapušavaju pore i da sadrže agresivne hemikalije.

Prosto, preventiva bubuljica je najbolji način da se zaštitite od nepravilnosti koje nakon njih ostaju.

Mogu li se tragovi od akni ukloniti?

 

U prethodnim pasusima je bilo reči o uklanjanju tragova od akni.

Fleke raznih boja su lakše za uklanjanje.

I ovde važi pravilo da je dobar piling zlata vredan za kožu lica. Njime se uklanja površinski sloj mrtvih ćelija i podstiče brže obnavljanje epitela. To znači da će se koža na mestu fleka brže regenerisati i odbaciti potamnele ćelije.

Postoje i preparati za izbeljivanje hiperpigmentacija na koži.

Hemijski pilinzi i laserski tretmani su takođe od pomoći.

Ožiljci su nešto tvrdokorniji tragovi bubuljica. Oni moraju biti predmet ozbiljnijih dermatoloških procedura koje se rade isključivo u stručnim klinikama. Ožiljke ne možete tretirati kod kuće, osim što možete negom osnažiti kožu na samoregeneraciju.

Zdrava koža se lakše izbori sa svakim vidom nepravilnosti. I još nešto, na negovanom licu i po neka nepravilnost ne izgleda tako strašno.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *