azelainska kiselina za lice
Nega kože

Azelainska kiselina za lice? Može! A evo i kako!

Želite lep i ujednačen ten? Azelainska kiselina vam može pomoći u tome. O čemu je reč? Nikad niste čuli?  U ovom tekstu saznajte baš sve o njoj i kako da je koristite.

Možda vam zvuči čudno kada čujete kiselina koja se stavlja na lice, ali verujte da nije strašno i da se to odavno praktikuje. Pa azelainska kiselina je u sastavu tolikih preparata za negu kože lica, a da ne spominjemo druge kiseline kao na primer oleinska, salicilna ili najpoznatija u kozmetičkim krugovima – hijaluronska kiselina.

Sad vam i ne zvuči više tako loše?

I ne treba. Pisali smo već o kiselinama za lice, a sada smo saznali sve o azelainskoj kiselini koja može učiniti vaš ten besprekornim!

Šta je azelainska kiselina?

 

Prvo i osnovno pitanje na koje treba dati odgovor jeste šta je to uopšte azelainska kiselina?

Ona se stvara u žitaricama poput pšenice ili raži, ali se stvara i u mikroorganizmima kao što su neke bakterije ili gljivice. To znači da je potpuno prirodna kiselina koja ima mnoštvo pozitivnih dejstava na našu kožu!

Pored toga što azelainska kiselina ima antibiotsko i protivupalno dejstvo, deluje i keratolitički što znači da ima moć da ukloni nečistoće i mrtve ćelije sa kože lica!

To je blaga kiselina, ali izuzetno moćnog dejstva koja postaje omiljena u dermatološko kozmetičkim krugovima!

Iako je u početku tretirala kožna oboljenja poput rozacee, otkriveno je da povoljno deluje i na bubuljice, hiperpigmentacije kao i na fleke od bubuljica.

Sve u svemu azelainska kiselina može biti odlično rešenje za sve one koji imaju ovakve probleme sa kožom!

Salicilno-azelainska kiselina kao dobra kombinacija

 

Postoji ovakav miks koji sjedinjuje ove dve kiseline koje mogu ujednačiti vaš ten, smiriti upale i bubuljice i redukovati masnoću na vašem licu!

Salicilna kiselina deluje na lice tako što redukuje i kontroliše lučenje sebuma, a pored toga ima i antiinflamatorno dejstvo. To znači da će značajno umanjiti upale izazvane bubuljicama i aknama na licu.

Azelainska kiselina će očistiti lice poput pilinga, umanjiti fleke i diskolorizaciju na licu, a uspešno tretira i upale ili crvenilo izazvano bubuljicama.

Za problematičnu kožu koja je masna i sklona aknama ovaj miks može biti slamka za spas! 

Naravno da se pre upotrebe ovakvih sredstava morate posavetovati sa dermatologom!

Dejstvo azelainske kiseline na kožu

 

azelainska kiselina upotreba

 

Zanima vas kako sve azelainska kiselina može da deluje na vašu kožu? Ovde ćete saznati baš sve o tome!

Blaga a opet snažna kiselina koja je derivat prirodnih elemenata može da dubinski očisti vašu kožu, smanji upale i iritacije, ukloni sve nejednakosti vašeg tena pa čak i da umanji ožiljke od akni!

Deluje na bubuljice tako što ih umiruje i ima antibiotsko dejstvo pa se zbog toga one brže gube sa lica, a teže ponovo pojavljuju.

Posebno svojstvo azelainske kiseline je upravo to kreatolitičko koje bukvalno sljušti i mrtve ćelije sa kože lica i uklanja površinski sloj pun nečistoća.A kada na to još dodate protivupalno dejstvo koje smanjuje bubuljice i način na koji ujednačava ten, dobijate jedno prirodno sredstvo koje će rezultirati negovanim i lepim licem!

Jovana je neko ko zna šta znači muka i nezadovoljstvo koje izazivaju bubuljice i akne! Probala je baš svašta i polagala nade u razne preparate, ali bezuspešno. Bila je ivici da se pomiri sa svojim licem koje više nije želela ni da gleda u ogledalu! Slučajnost ili sudbina su preuzele stvar u svoje ruke i ukazale joj na čudo iz prirode koje je možda spas za njene muke! Sada je Jovana zadovoljna lepotica bez akni koja ne propušta priliku da pogleda svoje čisto i negovano lice! Zanima vas koje je to čudo? Pročitajte ovde: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Kako se koristi azelainska kiselina?

 

Kada uzmemo u obzir da je to kiselina, onda je logično da treba da bude deo nekih preparata i sa određenim PH brojem koji odgovara licu!

Azelainska kiselina se koristi u rastvorenom obliku od 20% ili 15% i sa PH vrednostima oko 4.9.

Kao takva je sastav različitih gelova za lice ili krema.

Kada je u pitanju preparat sa 20% azelainske kiseline, on se obično koristi kao lek i dobija se na recept. To znači da je najbolje nanositi onako kako vam je savetovao lekar koji je preparat i prepisao.

Ukoliko je 15% azelainske kiseline u pitanju, onda se preparat može kupovati bez recepta, odnosno na slobodno, ali ipak se držite uputa za korišćenje! 

Svakako da postoje određeni koraci koji se moraju ispoštovati pri nanošenju preparata sa azelainskom kiselinom, ali vrlo su jednostavni:

Prvo temeljno očistite lice na primer penom za čišćenje. Zatim osušite kožu čistim peškirom da bi se sprečio ponovni transfer bakterija. Tada, kada je lice čisto i suvo, nanesite kremu sa azelainskom kiselinom na lice lagano utrljavajući.

Vrlo je jednostavno i lako, ali ipak se prvo konsultujte sa stručnim licem i obavezno pratite uputstvo za upotrebu!

Azelainska kiselina u kremama

 

Većina krema sa azelainskom kiselinom su namenjene lečenju bubuljica i akni.

Kada je baza kreme ova kiselina, onda možete očekivati da će delovati na otčepljavanje pora, redukciju sebuma i umanjenje upala.

Sve ovo deluje na smanjivanje bubuljica i akni kao i na rešavanje problema sa mitiserima! Ovakve kreme takođe deluju i na uništavanje bakterija koje izazivaju akne tako što im ukidaju izvor hrane, a to je višak sebuma na licu. Kada su i bakterije pod kontrolom, i bubuljica će biti manje!

Azelainska kiselina u kremama vrši eksfolijaciju,  izbeljuje lice, uklanja fleke od bubuljica i ožiljke od akni!

Kreme i preparati sa azelainskom kiselinom su samo za spoljnju upotrebu, i najbolje je da ih preporuči stručno lice!

Azelainska kiselina i retinol? Šta je bolji izbor?

 

Znamo sada šta je azelainska kiselina, a znamo li šta je retinol?

Za sve koji nisu sigurni šta je evo odgovora! Retinol je komponenta vitamina A koja je zadužena za umanjivanje bora, ujednačavanje tena i umirivanju problematične kože!

Jedan veoma značajan sastojak mnogih kozmetičkih preparata, ali da li se sme koristiti sa azelianskom kiselinom?

Mogu  se koristiti zajedno. Postoje neki preparati i koji ih sadrže u simbiozi da bi brže rešili bubuljice, ali pogotovo za postizanje ujednačenog tena bez fleka i pegica.

Svakako da je važno da lekar prepiše količinu kao i način korišćenja ova dva preparata da ne bi narušili dejstvo jedan drugome ili iritirali kožu!

Vitamin C i azelainska kiselina? Kakav je ovo spoj?

 

I ovakav spoj je moguć, bogami i poželjan jer u rešavanju problema sa bubuljicama može da bude moćno sredstvo!

Vitamin C je dar iz prirode koji ne samo da služi lepoti već i celokupnom zdravlju organizma!

On pomaže koži da se brže regeneriše, služi kao antioksidans, pomaže hidrataciju ćelija.

To znači da će se uz vitamin C bubuljice brže zasušiti i zarasti, da će svojstva antioksidansa osvežiti kožu i izbaciti sve negativne i štetne elemente iz nje i dubinski je nahraniti!

Kada se C vitamin spoji sa blagodetima azelainske kiseline bubuljice će postati prošlost!

Preparati sa kombinacijom ova dva sastojka će takođe pružiti ujednačen ten bez pegica i fleka i čisto negovano lice koje je hidrirano na ćelijskom nivou.

Da li je dobra azelainska kiselina za posvetljivanje kože lica?

 

Da li znate šta su to melanociti? To su ćelije koje su zadužene za pigmentaciju kože. E ponekada neke od njih postanu problematične i stvaraju više pigmenta koji formira grupice, odnosno fleke na koži ili pege.

Prednost azelainske kiseline u odnosu na neke druge supstance kod tretiranja ovog problema sa pojačanim melaninom na određenim mestima, je u tome što napada samo ćelije koje nisu dobre. Drugim rečima,  napašće samo one melanocite koje preteruju sa stvaranjem pigmenta, i uklanjanjem istih smanjiće pojavu pega. 

Kada se kombinuje sa retinoidima, rođacima retinola, može da posvetli kožu za više nivoa. Odnosno ten će postati svetliji za više nijansi.

Često se azelainska kiselina koristi za izbeljivanje kože, ali nije baš efikasna u umanjivanju staračkih pega. Za to bi bilo dobro pokušati sa preparatima i kremama za staračke pege namenjenih zreloj koži!

Azelainska kiselina za bubuljice

 

Već smo spomenuli da je veoma efikasna u lečenju bubuljica i akni, ali kako to tačno radi?

Azelainska kiselina deluje na same ćelije ne dozvoljavajući im da postanu tvrde i tako začepe pore, čime onemogućava stvaranje mitisera

Takođe deluje na bakterije koje su uglavnom uzročnici gnojnih bubuljica, tako što ih eliminiše.

Deluje na sebumaciju lica, odnosno kontroliše lučenje masnoća. Svako suvišno lučenje sebuma daje podlogu aknama da se razviju! Ovakvim delovanjem azelaična kiselina to sprečava, a sprečava i pojavu sitnih crvenih bubuljica!

Još jedna pogodnost je u tome što deluje i kao protivupalni lek pa umiruje crvenilo, bol i otok kod bubuljicaKako je antiseptik pomaže i da lakše zarastu.

Azelainska kiselina protiv rozacee

 

Rozacea je dermatološka bolest koja izaziva crvenilo na središnjim delovima lica. To nije obično rumenilo koje se sporadično pojavljuje, već je stanje kože koje mora da se leči i tretira da ne bi došlo do pogoršanja.

Neki od simptoma rozacee su da se javlja pri konzumaciji alkohola, začinjene hrane, promene u spoljašnjoj temperaturi. Ako je već uznapredovala rozacea, javljaju se konstantni pečati crvene do skoro ljubičaste boje na obrazima i nosu, praćene su pojavom akni i suvom perutavom kožom.

Osobe koje imaju rozaceu su često veoma pogođene po pitanju samopouzdanja i osećaja lepote. 

Azelainska kiselina uspešno tretira ovaj problem i nakon par meseci tretiranja rozacea se povlači.

Deluje tako što pomaže ćelijama da smanje prokrvljenost koja se izaziva crvenilo kod rozacee, regeneriše kožu pa se ona više ne ljuspa, i uklanja akne koje se pojavljuju na zahvaćenim predelima lica!

Najbolje je da lekar preporuči dozvoljenu dozu i način korišćenja azelainske kiseline u ovom slučaju.

Za koliko vremena tretmani azelainskom kiselinom daju rezultate?

 

azelainska krema za lice

 

Tretmani sa ovom prirodnom supstancom su obično malo trajniji, odnosno potrebno je par meseci da rezultati budu vidljivi.

Ukoliko se azelainska kiselina u kremama od 15% koristi dva puta dnevno u roku od dve nedelje će se videti poboljšanje, ali krajnji rezultat, odnosno očekivani bez bubuljica, će se najbolje videti tek kroz nekoliko meseci.

Tako je i po pitanju rozacee, kao i u tretiranju masne kože.

Jedino kod ujednačavanja tena će se rezultati videti ranije, ako je azelainska kiselina u kombinaciji sa retinolom ili nekim sličnim sredstvom za izbeljivanje lica.

Što se kreme sa azelainskom kiselinom od 20% tiče, nju mora da prepiše lekar kao i vreme korišćenja. Poznato je samo da se ne sme koristiti duže od šest meseci u kontinuitetu!

Gde nabaviti azelainsku kiselinu?

 

Preparate na bazi azelainske kiseline možete kupiti u apotekama. Najbolje je da vam je preporuči lekar jer postoji više vrsta i deluju na različite probleme. Za neke vam je svakako potreban recept!

Najpoznatija i među najboljima za tretiranje hiperpigmentacije i akni, a da sadrži azelainsku kiselinu jeste Skinoren. Ova krema se dobija na recept i služi kao lek.

Cena ovakvih preparata je između 350 i 1000 dinara u zavisnosti od količine kao i proizvođača!

Iskustva ipak govore da se ne treba olako hvatati svega što padne pod ruku, pa tako i sa azileanskom kiselinom.Često se desi da isušuje kožu i izaziva sitne iritacije. 

U nekim slučajevima su korisnici krema za fleke na licu bili nezadovoljni jer nije bilo rezultata, ali da li je upitanju poreklo fleka, ili to što koriste nešto na svoju ruku ili sam preparat nije utvrđeno!

U svakom slučaju, postoje i korisnici koji su nakon par meseci korišćenja videli poboljšanje i imaju samo reči hvale za azelainsku kiselinu.

 Sve u svemu, čvrstog smo mišljenja da se pri odabiru bilo kog preparata, a pogotovo ovakvih na bazi kiseline, prvo posavetujete sa lekarom i koristite propisane količine i mere pažnje!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *