tvrde bubuljice
Bubuljice

Kako ukloniti tvrde bubuljice?

Muče vas tvrde bubuljice na licu? Kako odreagovati kada se pojavi ovakva vrsta bubuljica i kako da sprečite njihovo stvaranje? Pročitajte i rešite problem.

Kao prvo, tvrda bubuljica nije nastala odjednom ili što bi se reklo ,,preko noći’’. U pitanju je proces, jer ono što se na koži ili češće ispod kože pojavi, počelo je nedeljama unazad. Kada je bubuljica tvrda, znači da je upala još uvek sveža. Da li je to pravilo ili ne, ostaje da otkrijemo u nastavku.

Najčešće su cistične akne u početku, pri nastajanju tvrde, dok ne sazre i napune se gnojem. Obično su crvene i bolne na dodir. Koliko god želeli da odmah nestanu, najverovatnije morate da sačekate nekoliko nedelja da skroz prođu.

Međutim, nekada su tvrde bubuljice lako rešive, pogotovo ako se radi o jednoj vrsti komedona, poznatijoj pod imenom milije. Nakon današnjeg teksta, naučićete i da razlikujete tvrde bubuljice. Pa, da počnemo!

Šta su i kako nastaju tvrde bubuljice?

 

Kada se pojavi tvrda bubuljica, obično nam je prva reakcija strah. Baš niko ne voli da napipa izraslinu pod kožom koliko god bezazlena bila. Odmah se preispitujemo šta je doprinelo da nam se baš takva bubuljica stvori, ali tada je već kasno. Ona je svejedno tu, nekada na prvi pogled skroz neprimetna. U većini slučajeva, može samo da se napipa pod prstima.

Ono što doprinosi stvaranju tvrdih bubuljica, najčešće se zapušena pora.

U njoj ostaje zarobljena određena količina sebuma zajedno sa prljavštinama, koja će pre ili kasnije stvoriti upalu. Masna koža je posebno sklona ovim stanjima, zbog prevelike količine masnoća. Koža u ravnoteži nema ovih problema, upravo jer se pore adekvatno prazne i redovno čiste. 

Drugi razlog za nastanak ovih bubuljica je zarobljeni keratin zajedno sa mrtvim ćelijama kože.

Tada govorimo o milijama. Ove bubuljice nisu opasne i retko kada se razvije upala. Do nje ipak može doći zbog nepravilnog ceđenja ovih bubuljica, jer nažalost njih je nemoguće iscediti, mogu se samo ukloniti. 

Ukoliko su vam se pojavile milije, imali ste neverovatno sreće. Što se simptoma tiče, bukvalno ih nećete osetiti, osim što će vam smetati vizuelno. Sa druge strane, sa gnojnim bubuljicama, priča je nešto drugačija.

Simptomi upaljene tvrde bubuljice

 

tvrde bubuljice na licu

 

Potkožna bubuljica se manifestuje u vidu ,,loptice” ispod kože. Na licu se može primetiti ispupčenje koje ume da zabrinjava. Da se radi o bubuljici, postaće vam malo jasnije kada bubuljica počne da sazreva. To mesto će na dodir postati bolno, ali i na svaki vid pomeranja mišića lica. Kroz nedelju dana, može se pojaviti vrh na samoj bubuljici, što bi značilo da je bubuljica sazrela i da je počelo njeno čišćenje. Ova varijanta je bolja, jer uklanjanjem gnoja, bubuljica će početi da zasušuje i na taj način prolazi.

Nekada izraslina na koži spontano prođe, bez stvaranja vrha i ceđenja same bubuljice. Ovaj  proces ume da se oduži i da traje i nekoliko nedelja. Uvek je bolje preduzeti konkretne koraka kada se tvrda bubuljica pojavi.

Marija ništa ne prepušta slučaju. Ona čim primeti da nešto na licu ,,raste”, uzima stvar u svoje ruke i rešava problem. Kroz lično iskustvo je testirala da potkožna tvrda bubuljica duplo brže prolazi, ako se tretira lekovitim sastojcima. Zato više nema tih problema. Lice joj je čisto, bez akni. Njeno tajno oružje je vrlo nežno i prijatno prema koži, a iznad svega- efikasno! Isto to može pomoći i vama. O čemu je reč, pročitajte na: https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/

Tvrda crvena bubuljica

 

Obično su crvene tvrde bubuljice predfaza stanja koje nazivamo Acne vulgaris. Na koži se manifestuju na dva načina, kao papule ili pustule. Papule su crvene, tvrde potkožne bubuljice koje se mogu pretvoriti u pustule. Pustule obično imaju beli vrh i gnoje. Kada govorimo o crvenim, upaljenim bubuljicama, u pitanju su pustule.  

Osim što su bolne, papule nisu opasne i uz adekvatan tretman će proći. Jedino što može da napravi problem je – ceđenje bubuljice. Papule, odnosno crvene tvrde bubuljice se nikada ne cede! Prvo, jer ih je nemoguće iscediti, a i samo ceđenje je toliko bolno, da nema svrhe pokušavati. Drugo, sam pokušaj ceđenja ne doprinosi njihovom izlečenju, već suprotno, produžava njihovo trajanje.

Ukoliko želite da se rešite crvene tvrde bubuljice, dalje ruke od nje!Ista stvar je i sa belim tvrdim bubuljicama.

Bele tvrde bubuljice na licu

 

Osim što su dosta manje nego crvene tvrde bubuljica, milije su i retko kada upaljene. Svejedno, njih je takođe nemoguće iscediti. Verujemo da ste više puta probali, ali ceđenje male bele tvrde bubuljice nije bilo moguće. To je zato što unutra nije gnoj, već kao što smo pomenuli- stvrdnuti keratin koji je formirao lopticu.

Srećom, njihovo uklanjanje je rutinska stvar u svakom kozmetičkom salonu. Ne pristupa se ceđenju, već bušenju bele bubujice, jer za ona ne sadrži otvor. Iglicom se napravi mali rez, odakle se bubuljica jednostavno izvuče van. Bukvalno ostaje samo tačkica na mestu gde je nekada bila bubuljica, koja vrlo brzo zasušuje.

Ispupčena tvrda bubuljica jako crne boje 

 

Momci i devojke u pubertetu se žale na karakterističnu vrstu tvrdih bubuljica, a to su bubuljice crne kao mladež. Iskustva sa ovim bubuljicama su sledeća: bubuljica dugo bude na licu, nakon čega postane tvrda i otpadne. Najčešće se radi o upornim mitiserima

Iako ova vrsta bubuljica može da vas zabrinjava, pogotovo ako narastu velike, zapravo nisu opasne. Tretiraju se kao i većina drugih bubuljica pojačanom higojenom lica.

U većini slučajeva, kod ove vrste bubuljica može da pomogne piling lica

Tvrde  bubuljice se mogu pojaviti na bilo kom delu lica ili tela. Nisu retkost ni na vratu. 

Tvrda bubuljice na vratu

 

Bubuljice na vratu često frustriraju žene, iako su razlozi zbog kojih se pojavljuju lako rešivi. U njihovom rešavanju treba krenuti od uzroka. Neadekvatna higijena, preterano znojenje ili hormonski disbalans dovode do njihovog nastanka.

Milije su zaista retkost na vratu, ali ono na šta se dobar deo žena, ali i muškaraca žali su tvrde, crvene bubuljice. Njihovo ceđenje je retko kada moguće, pa je strpljenje vrlo važno u njihovom izlečenju. Bolne su na dodir, pa je korišćenje blagih kozmetičkih preparata najbolji način da ove bubuljice nestanu. 

Tvrde bubuljice na bradi

 

Još jedna rizična regija za nastanak tvrdih bubuljica je brada. Bubuljice na bradi su posebna priča za sebe, jer su po mnogo čemu karakteristične. Najpre, retko će se na bradi stvoriti prave akne, ali neadekvatna higijena, hormoni i slično, mogu da dovedu do pojave tvrdih, zatvorenih bubuljica ili komedona.

Komedoni umeju da budu vrlo uporni na bradi, pa je njihovo uklanjanje najbolje prepustiti profesionalcu. U ovom slučaju, može da pomogne higijenski tretman lica, koji je najbolje odraditi u proverenom kozmetičkom salonu. U međuvremenu, adekvatna nega blagim, prirodnim preparatima je od velike pomoći, upravo da bi se sprečilo njihovo dalje nastajanje. 

Komedoni nisu toliko problematični kao tvrde potkožne bubuljice. 

Tvrde potkožne bubuljice

 

Osim što su izuzetno bolne, tvrde potkožne bubuljice su za lečenje najteže, jer je jedino rešenje izbaciti ih na površinu da bi mogle da se uklone.

Kako je ovo proces koji ume da potraje, većina ljudi u nekom trenutku izgubi strpljenje dok čeka da se tvrda potkožna bubuljica skroz povuče. 

Puno saveta za lečenje potkoznih bubuljica smo podelili sa vama kada smo pisali o tome kako ukloniti potkožne bubuljice, pa možete da se podsetite. Svi oni su od velike pomoći za uklanjanje tvrdih bubuljica smeštenih ispod kože, mada će o tome biti više reči i nešto kasnije. 

Tvrda bubuljica ispod oka

 

bele tvrde bubuljice oko očiju

 

Ako ih ima više, bele su boje i ne bole, sasvim sigurno se radi o milijama. Njihova pojava nije retkost ni na samim kapcima. Ukoliko ih primetite na tankoj kožici u predelu oko očiju, ne eksperimetišite, već potražite pomoć nekog stručnijeg. Problem najčešće pravi jedna veća tvrda bubuljica. 

Nije prijatno probuditi se sa naduvenim kapcima, jer razloga može biti više za njihovu pojavu. Prvo pomislimo da smo loše spavali, pa su podočnjaci i kapci došli do izražaja. Međutim, kada je samo jedan kapak naduven (obično donji), to može da bude problematično. Prvo pomislimo da je u pitanju čmičak, a kada većina masti ne pomogne, dolazimo do toga da je u pitanju tvrda bubuljica. 

Otkud tvrde bubuljice na kapcima i ispod očiju, kada tanka koža podočnjaka ne sadrži lojne žlezde i ne proizvodi masnoće? 

Zaista su tvrde bubuljice retkost na samim kapcima, ali se ipak mogu pojaviti na samim ivicama donjih kapaka. Pojačana higijena ovih delova lica i redovno uklanjanje šminke sprečava pojavu ovih bubuljica. Prevencija je najbolji način da se ove bubuljice ne bi pojavile. Nekada je kasno i one su već tu. Šta preduzeti? 

Rešenje za tvrde bubuljice!

 

Već smo više puta pominjali da je izbor odgovarajuće kozmetike, a to znači one koja odgovara vašem tipu kože, dobar način da se ove bubuljice reše. Trebalo bi povesti računa i o tome da li je u pitanju komedogena ili nekomedogena kozmetika, jer pogrešan izbor dovodi do nastanka bubuljica na licu. Što se izbora preparata za negu tiče, krenućemo redom:

Pena za umivanje

 

Ovom koraku se ne pridaje previše pažnje, a jedan je od najvažnijih kada je pojava bubuljica u pitanju. Svakodnevno umivanje dva puta dnevno blagim, neutralnim sredstvom, obezbediće vam čistu kožu. Ovo može da bude dovoljno ukoliko imate normalnu kožu lica, ali ukoliko vam je koža problematična, nastavite čišćenje dalje. Nabavite losion za lice. 

Losion za bubuljice

 

Da biste potpuno očistili pore i sprečili pojavu tvrdih bubuljica, ne smete preskočiti ovaj korak. Dobar losion za bubuljice će dezinfikovati kožu i dobiti bitku sa skrivenim bakterijama i mikroorganizmima koji se nalaze pod kožom. Već sa ovim korakom ste u velikoj prednosti, jer sam po sebi, losion, sadrži veliki broj lekovitih sastojaka koji potpomažu zasušivanje bubuljica i njihov prolazak. Na kožu lica je uvek potrebno naneti završni, zaštitni sloj, bilo da se radi o kremi ili gelu za bubuljice

Krema za bubuljice

 

Najbolje je da ovo bude blaga, neutralna krema, bez dodatnih masnoća. Zbog toga se često preporučuje upotreba gelova, jer su oni na bazi vode. Neka vaš izbor bude gel posebno ako imate masnu kožu lica. 

Krema za bubuljice kod tvrdih izraslina deluje na dva nacina: 

  1. Najpre prodire duboko i potpomaže prolazak bubuljice
  2. Predstavlja zaštitnu barijeru za prodiranje novih bakterija i mikroorganizama i na taj način štiti kožu od širenja upale

Kod tvrdih bubuljica, mogu da pomogne i većina kozmetičkih tretmana- već smo pomenuli hemijski piling lica. Kod kućne nege, ne bi trebalo zaboraviti maske za lice. 

Maska za tvrde bubuljice

 

Osvežavajuće maske za lice su odličan način da se rešite tvrdih bubuljica, jer one omekšavaju kožu i čine da bubuljice brže sazru. Na taj način će dobiti vrh, pa će moći da se uklone ceđenjem. Valjalo bi ponoviti da ovaj korak treba prepustiti stručnjacima, kako bi se smanjio rizik od infekcija!

Kvalitetne maske za lice odlično čiste i dezinfikuju kožu, pa je i to jedan od razloga zašto su toliko dobre. 

Možete i sami praviti lekovite smese od prirodnih sastojaka, a možete i kupiti maske za lice protiv akni koje su kod nas u ponudi, jer ispoljavaju fenomenalno dejstvo. Samo treba odabrati one sa što više prirodnih sastojaka i prilagođene vašoj koži lica! 

Evo, kako se naše čitateljke nose sa tvrdim bubuljicama i njihovim lečenjem. 

Iskustva sa tvrdim bubuljicama

 

Tvrde bubuljice zadaju dosta problema, pogotovo ako su velike i bolne. Nije ni čudo što je većina žena nestrpljiva da ih se reši. Ipak, kao što vidite, leka ima i samo lečenje podrazumeva nekoliko koraka i naravno mnogo strpljenja. 

Da čujemo kako se Milica, 34 izborila sa tvrdim aknama:

,, Dugo su me mučile crvene, tvrde bubuljice. Još u pubertetu su mi se pojavile i pratile su ne dugo u odraslom dobu. Puno sam medicinskih preparata probala da ih se rešim i bilo je neznatno bolje. Prve prave rezultate sam uočila nakon higijenskog tretmana lica. U tom salonu sam dobila i preporuku za prirodnu kozmetiku koju sam između tretmana koristila. Mislim da me je ova kombinacija spasila. “ 

Nataša, 45

,, Iako u srednjim godinama, povremeno imam bubuljice i to baš tvrde bubuljice na licu i vratu. Svašta sam probala da ih se rešim i malo šta mi daje rezultate. U mojim godinama, bubuljice su verovatno hormonske prirode. Više se ne opterećujem, već ih jednostavno prekrijem korektorom za bubuljice. “ 

Nije prijatno napipati tvrdu bubuljicu, ali nije ni kraj sveta. Uhvatite se u koštac sa njima, da biste im što pre rekli zbogom!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *