higijenski tretman lica
Nega kože

Vodič kroz higijenski tretman lica – korak po korak!

Treba li vam higijenski tretman lica? Saznajte šta da očekujete od ovakvog tretmana i da li stvarno pomaže kod bubuljica i nesavršenosti na licu!

Koža ima mnogo funkcija kao naš najveći organ, pa je njena nega i pravilno održavanje neophodno za celokupno zdravlje organizma. Ipak, mehanizmi kože često mogu da popuste i da se ona izbaci iz ravnoteže. Bubuljice, fleke na koži ili prevremena pojava bora su posledica neadekvatne nege. Tada je potrebno pomoći koži lica da se vrati u balans. To možete postići pravilnom higijenom lica, jer održavanje kože besprekorno čistom pomaže kod većine kožnih problema.

Čista koža je zdrava i lepa koža. Ovo je korak od koga se uvek polazi i koji je osnova kada je nega lica u pitanju.

Većina ljudi nema dovoljno vremena da se posvećuje nezi lica svakodnevno, pa je povremeni odlazak kod kozmetičara spas za ljude sklone bubuljicama. Iskusni kozmetičari će vam prvenstveno preporučiti higijenski tretman lica, poznatiji kao klasičan tretman lica.

Šta je higijenski tretman lica?

 

Higijenski tretman lica je profesionalni tretman i usluga koju možete dobiti u svim boljim kozmetičkim salonima. Velika je verovatnoća da će vam na početku profesionalne nege ponuditi upravo ovaj tretman. Praksa je da se njime započinje nega u kozmetičkim salonima, jer predstavlja odličnu pripremu za druge kozmetičke tretmane.

Higijenski tretman lica često podrazumeva dubinsko čišćenje kože lica. Nakon ovog tretmana, koža je preporođena, pa nije ni čudo što je ovo jedna od najtraženijih usluga u našim kozmetičkim salonima.  Zvuči obećavajuće? 

Šta spada u osnovni higijenski tretman lica?

 

Higijenski tretman lica nije samo umivanje.

Ovaj tretman podrazumeva više koraka:

  • Dezinfekcija kože
  • mehanički piling
  • otvaranje pora
  • ceđenje bubuljica

Dezinfekcija lica

To je zapravo skidanje svih viškova sa kože lica blagim dezinfekcionim sredstvom. To mogu biti tragovi šminke, ali i svi drugi kozmetički preparati koje smo nanosili na kožu. Ovaj korak omogućava bezbedan dalji rad na koži, tačnije predstavlja odličnu pripremu za mehanički piling lica. Dezinfikovanje kože je neophodno da bi se zaštitili od upala i crvenila i širenja bakterija po koži.

Mehanički piling lica

Blagi mehanički piling lica je neophodan da bi koža blistala i vratila svoj stari sjaj. Uklanjanje mrtvih ćelija kože je osnova za dobijanje lepe i nežne kože lica, a to možemo postići samo pilingovanjem kože. Blagim ljuštenjem kože, svi viškovi bivaju uklonjeni sa njene površine i ona dobija lepši i ujednačeniji ten.

Otvaranje pora

Sledeći korak je otvaranje pora enzimima za kožu. U te svrhe se najčešće koriste različite maske za lice. One omekšavaju kožu i omogućavaju kasnije lakše uklanjanje bubuljica.

 

klasični higijenski tretman lica

 

Nakon ovog koraka, iskusan kozmetičar će vrlo lako pristupiti nekoj od tehnika komedoekspresije, bez ozbiljnih posledica po kožu lica. Dobra priprema kože za ceđenje bubuljica je ozbiljna garancija da neće biti rupica od akni ili ožiljaka. 

Ceđenje bubuljica kao deo higijenskog tretmana

Preporuka je da istiskanje bubuljica uvek treba prepustiti profesionalcu, što bi značilo da treba izbegavati svaki vid eksperimentisanja kod kuće. Ceđenje bubuljica se najčešće obavlja u toku higijenskog tretmana, jer je prethodno koža savršeno pripremljena za ovaj proces. Većina se ipak ne pridržava ovog pravila.

Ako baš i niste ljubitelj kozmetičkih tretmana, a vi se trudite da do bubuljica i ne dođe. Čak i kad su tu, postoji lakši način za dobiti savršeno čistu kožu. Jovana se lično uverila da kozmetički tretmani nisu uvek neophodni za lepo lice, već samo pravilna i svakodnevna nega kod kuće, ali na poseban način. Ni sanjala nije da je rešenje sve vreme bilo na dohvat ruke i da je sasvim prirodno i lako. I vi možete imati čistu kožu lica na isti način. O čemu se radi, saznajte iz njenog ličnog iskustva koje je na ovom linku:  https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/.

Šta još podrazumeva higijenski tretman lica?

 

Mnogi kozmetičari vole da kombinuju ultrazvuk za lice sa higijenskim  tretmanom. Ova metoda se pokazala kao najbezbednija za uklanjanje različitih vrsta bubuljica. Najbolje od svega je što nema otoka ni crvenila, već nakon sat vremena od tretmana, koža lica može da se dalje tretira, kao da ništa niste radili.

Higijenski tretman lica često podrazumeva i masažu kože, odnosno limfnu drenažu.

Važno je poboljšati cirkulaciju kože i vratiti kožu u stanje balansa kako bi se sprečio eventualni razvoj infekcije na koži i lice umirilo.

Tretman se završava nanošenjem hidratantne kreme za lice ili nanošenjem umirujuće maske sa istim dejstvom.

Kome je namenjen higijenski tretman lica?

 

Preporučuje svim tipovima kože lica, pa je i ovo jedan od razloga zašto nega kože počinje baš njime. Ne može se napraviti greška, jer savršena higijena kože lica je neophodna svima. 

Koristi od ovog tretmana bukvalno imaju svi, bilo da se radi o muškarcima ili ženama, mladima ili starijima.

Svima je potrebno dubinsko čišćenje pora, jer je to odličan način za uklanjanje bubuljica, ali i vid prevencije protiv nastanka novih. 

Sada kada smo ustanovili da ne možete napraviti grešku ako odete na higijenski tretman lica, hajde da vidimo koliko vremena treba da odvojite za njega.

Koliko vremenski traje i koliko tretmana se preporučuje?

 

Higijenski tretman lica je poželjno odraditi jednom, najviše dva puta mesečno.

Osobe sa masnom, problematičnom kožom lica mogu odraditi ovaj tretman više puta u toku meseca. Često se kombinuje sa hemijskim pilingom lica, jer zajedno daju vrhunske rezultate kada je uklanjanje cističnih akni u pitanju. Dobro očišćena koža će bolje iskoristiti sve ostale preparate za bubuljice koji se nanose na lice, te se od njih mogu očekivati puni rezultati. Kod normalne kože lica, dovoljno je odraditi ga jednom mesečno. 

Ukoliko se odlučite za higijenski tretman lica, biće potrebno da provedete bar sat vremena u salonu. Slobodno računajte na sat vremena čistog uživanja, jer je sam tretman vrlo opuštajući. Ako uzmemo u obzir dužinu samog tretmana i vremensko trajanje rezultata, ovo i nije puno. 

Neki od kozmetičara praktikuju hemijski piling lica, umesto mehaničkog kada je higijenski tretman u pitanju. U radu se najčešće koriste voćne kiseline za lice.

Higijenski tretman lica voćnim kiselinama

 

Mehanički piling ume često da bude grub prema koži, pa dobra zamena može da bude tretman kože voćnim kiselinama. One imaju brojne prednosti za kožu, jer podjednako dobro uklanjaju sloj mrtvih ćelija i ostale prljavštine iz pora, poput čestica koje mehanički trljaju kožu. 

Kako zatvoriti pore i održavati ih čistim, pitanje je koje je mučilo mnoge kozmetičare. Saglasni su u tome da je oslanjanje na prirodnu kozmetiku (u ovom slučaju voćne kiseline), jedan od najboljih načina da se koža održava čistom, a sve to bez štetnih posledica po nju. Zbog toga je i u kozmetičkim salonima sve više prirodnih preparata za čišćenje i negu kože lica. Oni su savršeno bezbedni i na koži koja je u pubertetu.

Da li je dobar higijenski tretman za mladalačku kožu?

 

Većinu tinejdžera muče bubuljice i to nije ništa novo. Dobar deo njih smatra da su bubuljice normalan deo odrastanja i da ne treba ništa da rade da bi ih uklonili, što je pogrešno. Bubuljice se tretiraju i u pubertetu, samo odgovarajućim kozmetičkim preparatima.

Mlada koža ne trpi tešku hemiju i agresivne kozmetičke preparate i tretmane. To nije slučaj sa higijenskim tretmanom lica, jer je on savršeno bezbedan i za kožu koja je u pubertetu. Uslov je, naravno, prilagoditi preparate mladalačkoj koži i nema razloga da higijenski tretman lica ne da rezultate kada je uklanjanje pubertetskih bubuljica u pitanju. Uslov je i da budete u pravim rukama, odnosno da tretman odradi pravi stručnjak u ovoj oblasti.

Nije retkost da se žene bore sa bubuljicama i u trudnoći. Smeju li trudnice da se izlažu kozmetičkim tretmanima i higijenskom tretmanu lica?

Sme li se raditi higijenski tretman lica u trudnoći?

 

Iako postoji doza opreznosti kod svih trudnica kada su kozmetički tretmani generalno u pitanju, što se tiče higijenskog tretmana lica, on je savršeno bezbedan. Neki ga čak i preporučuju kao preventivu kada su bubuljice i fleke na koži u pitanju. Nije retkost pojava melazme u trudnoći, pa je poželjno preduzeti korake da do nje ipak ne dođe. 

Jedan od koraka može biti upravo higijenski tretman lica. Važno je samo dogovoriti se sa kozmetičarem da u radu ne koristi agresivne preparate i tretmane za kožu, jer oni mogu da ostave posledice po zdravlje i buduće mame i bebe.

Većina žena se pita da li je moguće odraditi higijenski tretma lica kod kuće ili morate posetiti salon. Pa, ovako!

Higijenski tretman lica kod kuće – kako to?

 

Kada je u pitanju higijenski tretman lica, nažalost ništa ne može da zameni profesionalce u ovoj oblasti.

Ukoliko imate ozbiljnih problema sa kožom lica, zaista je preporuka da se jednom mesečno prepustite stručnim rukama.

Ono što možete u kućnim uslovima je da obavite jako dobro i kvalitetno čišćenje lica, uz nekoliko kvalitetnih preparata.

Uzmite losion za čišćenje lica i prebrišite kožu kako biste uklonili sve viškove. Nakon toga, istretirajte kožu pilingom od soda bikarbone u kombinaciji sa kokosovim uljem. Potom, odradite čišćenje lica parom i prionite na ceđenja bubuljica vakumom za mitisere ili štapićem. Obavezno nanesite umirujuću masku za lice na kraju.

Možda imate predstavu da su kozmetički tretmani previše skupi, pogotovo ako do sada niste išli na iste, pa ih iz tog razloga izbegavate. Istraživali smo koliko košta higijenski tretman lica i evo šta smo saznali.

Cena higijenskog tretmana

 

higijenski tretman lica priprema

 

Jedan ovakav tretman kože lica u većini salona u našoj zemlji možete dobiti po ceni od 2 000 dinara. Da bi bio dostupan što većem krugu ljudi, kozmetički saloni često daju popuste, pa možete proći i par stotina jeftinije. Ima salona u kojima ovaj tretman iznosi i nešto više, ali on najčešće podrazumeva i ultrazvučno čišćenje lica. Maksimalno vas ovaj tretman može koštati 4 000 dinara, čak i ako dobijete dodatne usluge.

Ako uzmemo u obzir da se higijenski tretman lica ne preporučuje više od jednom mesečno, računamo da je cena pristupačna. Naravno da uvek treba obratiti pažnju na dobre preporuke salona u koji odlazite, jer od stručnosti samog kozmetičara zavisi i kvalitet tretmana.

Većina žena je znatiželjno kada su kozmetički tretmani u pitanju i po svaku cenu želi da zna rezultate pre i posle higijenskog tretmana. Evo šta možete da očekujete!

Higijenski tretman lica – Iskustva

 

Malo je reći da su žene, ali i muškarci oduševljeni ovim tretmanom i da mu se sa vremena na vreme vraćaju, upravo zbog jakog prvog utiska nakon tretmana. Ono što možete da očekujete je ujednačen ten i blistava koža lica. Zvuči pretenciozno?

Dobar deo onih koji su probali higijenski tretman oseti ogromno olakšanje kada se reši bubuljica koje su dugo stajale na licu. 

Najpre se uoči manjak bubuljica (ukoliko ih je bilo), a po tom i sve ostalo. Koža lica je mekša na dodir i glatkija, pore su manje izražene i savršeno očišćene, a bubuljice kao gumicom obrisane. Ovo poslednje je moguće postići samo ako se radi o mitiserima ili komedonima. Ukoliko imate upaljene akne, biće vam potrebno neko dobro sredstvo protiv bubuljica.

Kada je reč o kozmetičkim proizvodima i tretmanima, najbolje je učiti iz tuđih iskustava. 

Lična iskustva sa higijenskim tretmanima lica

Većina ispitanika je vrlo zadovoljna rezultatima koje higijenski tretman lica pruža. Važno je samo ne preterivati sa odlascima kod kozmetičara, jer to može imati suprotan efekat. U međuvremenu, potrebno je održavati higijenu lica svakodnevno blagim hemijskim sredstvima koji ne narušavaju pH vrednost kože lica

Idealno je preći na prirodnu kozmetiku, jer ona ne sadrži štetne sastojke i ni na koji način ne narušava prirodnu ravnotežu kože lica. Naša čitateljka Nina je upravo na ovaj način rešila problem sa bubuljicama:

,,Imala sam mitisere po čitavom licu. Pokušavala sam samostalno da ih cedim i bilo je sve gore. Pravila sam još veće upale po koži, što me je dodatno izluđivalo. Upada sam često u začarani krug sa bubuljicama dok nisam počela da povremeno odlazim na higijenski tretman lica. Profesionalac mi očisti kožu od bubuljica i nakon toga sam mirna duži vremenski period. Između tretmana koristim blage preparate na bazi prirodnih sastojaka. Dovoljno mi je da svake večeri prebrišem lice losionom za bubuljice i to savršeno neguje moju kožu i održava je čistom između tretmana.”

Znamo da nisu samo spoljašnji uticaji krivi za nastanak bubuljica, fleka na koži ili bora. Koža reaguje i na unutrašnje procese. Ipak, ono što možemo je da se koži maksimalno posvetimo spolja, jer je održavanje adekvatne higijene od velike važnosti za njeno pravilno funkcionisanje.

U svakom slučaju, higijenski tretman lica je dobar način da to postignete. Uz to, predstavlja i jedno prijatno iskustvo i ne postoji nijedan jedini razlog da ne uživate u njemu. Od nas svakako imate preporuku, pogotovo ako imate problematičnu kožu lica.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *