depilacija lica
Bubuljice

Depilacija lica? Može, ali budite oprezni

Nekada neophodna, nekada samo modni hir. Depilacija lica vas može ulepšati ali i uzrokovati ozbiljne probleme. Pažljivo izaberite najbolju metodu.

Neke teme me podstaknu na kritiku svega postojećeg, u ovom slučaju na polju lepote.

Da vas pitam: Volite li vi sebe?

Očekujem da ćete sad svi reći:” DA, kako uopšte smeš da pitaš”.

Pitam, jer se spremam da sve depilacije lica podelim na potrebne i nepotrebne.

O potrebnim ćemo zajedno naučiti sve što bi valjalo da znate, ali tek pošto opletem malko po onim nepotrebnim, a vezano za ljubav prema sebi i samodopadljivost.

Hteli mi to da priznamo ili ne, više se ogledamo u društvenim mrežama i medijima nego u ogledalima. A tamo, u tom masovnom ogledalu savremene obmane, sve same lepotice. Nigde bore, nigde podočnjaka, zamrzlo se vreme pa stoji, a mi sa ove strane ogledala izbegavamo ono pravo ogledalo sve dok ne dostignemo ideal koji nam se nameće.

Nema druge, moći ćemo da budemo srećni tek kada budemo tako savršeno lepi.

U tom šarenom kaleidoskopu ni jedna dama nema ni najmanju dlačicu na licu. Baš kao da su se rodile bez pora i folikula.

Zato ovde hoću najpre da podelim sve depilacije lica na potrebne i vrlo poželjne i one baš skroz nepotrebne.

Ako volite sebe ne pokušavajte da se ugurate u šablone već volite sebe sada i naravno negujte se što je bolje moguće ali pametno.

Kada je potrebna depilacija lica?

 

Svaka depilacija lica nosi sa sobom rizik od crvenila i iritacija. Pojedine tehnike mogu izazvati i opekotine ako nisu pažljivo urađene. I najzad, svaki folikul iz koga je izvučena dlačica može odreagovati upalnim procesom.

Sitne bubuljice koje vam se pojave na licu nakon depilacije zovu se folikulitis.

Ako pod depilacijom razumemo i oblikovanje obrva rekla bih da je to najčešće potrebno.

Uklanjanje dlačica između obrva je obavezno kao i blago definisanje obrva koje će vaš izgled učiniti urednijim, a lice svetlijim i mlađim. Ipak preterivanje u depilaciji obrva je skroz nepotreban oblik depilacije.

Uvek imajte na umu da priroda u najvećem broju slučajeva napravi najbolji spoj osobina na vašem licu. Samo ih blago doterajte i bićete baš kako treba.

Osobe svetle puti i svetlih, nežnih maljica na licu nemaju potrebe za depilacijom ovog dela tela. Njihove dlačice su paperjaste i nevidljive.Posebno kada imamo na umu da je ovaj tip kože obično osetljiv i lako sklon iritacijama bolje je da ne podležete trendovima i ne podvrgavate se nepotrebnoj depilaciji.

Jako maljavim osobama tame puti i tamne kose depilacija lica je možda neophodna.

Kada se ne preporučuje depilacija lica?

 

Ako odluku o tome da li vam je depilacija neophodna ili ne prepustim samo vama (a kome drugom), evo kada se depilacija lica ipak ne preporučuje:

 • Osetljivo lice sklono iritacijama
 • Intenzivne i brojne bubuljice na licu
 • Ukoliko koristite neke lekove protiv akni. Oni sadrže retinoide i akutane koji pojačavaju ljuštenje kože i čine je hipersenzitivnom. Držite se podalje posebno od voska za depilaciju lica.
 • Ekcem
 • Rozacea
 • Rane od bubuljica ili druga otvorena oštećenja na koži
 • Opekotine od sunčanja

Ako ste u situaciji da vam je depilacija lica zaista potrebna, ali vam je koža u haosu od bubuljica i akni, prvo to sredite pre depilacije.

Znam da vam izgleda kao nemoguća misija. Ja sam od Jovane naučila da ništa nije nemoguće kada imate pravo rešenje. Brzo i lako primenite njen trik da očistite lice od bubuljica. Njeno lice je sada čisto, bez mitisera, akni i bubuljica, a kako je uspela u tome? Saznajte od Jovane na sledećem linku:https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Kada sredite bubuljice i upale, vreme je za depilaciju.

Evo na koji način je sprovesti u delo.

Depilacija lica kod kuće

 

Uvek najviše volimo tretmane koje možemo obaviti sami kod kuće.Meni depilacija lica izgleda komplikovano da je sama uradim. Ukoliko ste veštije i strpljivije od mene na raspolaganju su vam depil kreme koje se rasporede po licu sačekate da odstoji prema uputstvu na pakovanju, uklonite priloženom špatulom umijete se i to je to.

Međutim depil krema deluje samo na površini kože. To znači da je efekat vrlo sličan brijanju.

Površinski vidljive delove dlake krema za depilaciju lica “pojede” i nakon par dana imate oštre izrasline kao nakon brijanja.

Druga mana je agresivan hemijski sastav ovih proizvoda i nepodnošljivo gadan miris.

Ovaj preparat će vam gadno isušiti lice zato mislim da nije dobar izbor.

Depilacija lica voskom

 

Prednosti depilacije voskom su sledeće:

 • Vosak deluje kao apsolutno savršen eksfolijator jer zajedno sa dlačicama uklanja i mrtve ćelije sa površine kože. Lice je nakon tretmana mekano i glatko kao bebina koža.
 • Uklanja sve vidljive dlačice bez ostatka
 • Šminka stoji bolje kao da ste stavili savršen prajmer.
 • Manje iritira kožu od epilacije ili depil krema.
 • Vremenom se folikuli smanjuju i proizvode nežnije dlačice pa je potreba za depilacijom ređa
 • Usporava rast malja na licu.
 • Sa svakim novim tretmanom depilacija je manje bolna.
 • Koža duže ostaje glatka.

Kod ove tehnike uklanjanja dlačica razlikujemo depilaciju toplim i hladnim voskom.  Generalno se odustaje od toplog voska zbog rizika od opekotina, iritacija i pucanja kapilara.

depilacija lica voskom

Hladni vosak nosi manje rizika.

Hladni vosak dolazi u sterilnim punjenjima i ne može se pretapati zato je higijenskiji i nosi manji rizik od infekcija. Njegova tačka topljenja je znatno niža tako da na kožu dolazi prijatno mlake temperature.

Trake za depilaciju lica

 

U ovom pasusu valja spomenuti i uklanjanje nepoželjnih malja trakama za depilaciju. Ovo je gotov proizvod iz parfimerije koji se jednostavno odlepi kao flaster. Strana na kojoj je vosak se nalepi na željeni deo lica, malo se pritisne a zatim se kraj trake energično povuče u smeru suprotnom rastu dlačica.

Trake za depilaciju možete kupiti u nekoliko veličina. Najpopularnije su one male poput flastera kojima se za tren oka uklanjaju nausnice.

Neželjena dejstva najviše zavise od stepena osetljivosti vaše kože kao i njenog opšteg stanja. Nakon depilacije koža je osetljivija na dodir. Možete iskusiti crvenilo i sigurno ćete ga imati – ko više, ko manje.

Za umirivanje iritacije savetuju se hladne obloge ili masaža sterilnim zamrznutim rolerom za masažu.

Depilacija lica šećernom pastom

 

Verovatno među damama nema ni jedne koja u nekim teenage danima nije kuvala šećernu pastu za depilaciju. Sećam se da je bilo potrebno tačno u sekundu pogoditi kada sve treba skinuti sa vatre kako se ne bi prekuvalo ili ostalo retko i neupotrebljivo. Što se mene lično tiče uvek se sve završavalo sa mnogo nereda, ulepljene odeće i napola obavljena posla.

Ovaj postupak uklanjanja dlačica star je nekoliko hiljada godina. Navodno potiče  iz starog Egipta oko 1900 godina pre nove ere.

Koristili su ga i stari Grci, persijanci i uopšte narodi na srednjem istoku.

Možda ste vi spretniji od mene i potreban vam je samo recept za pastu.

Evo jednog dobrog koji zaista radi:

Šećerni vosak se dobija od tri jednostavna sastojka:

 • Voda
 • Šećer
 • Limunov sok.

Pošto je šećer dobar konzervans možete napraviti veću količinu voska tako da vam traje za više tretmana, da ne morate uvek nanovo da private.

Prednosti šećerne paste za depilaciju lica su što je jeftina, kažu da depilacija manje boli nego voskom i potpuno je prirodna bez prisustva hemikalija. Dakle zdravo za kožu.

Recept za šećernu pastu

 • 1 šolja kristal šećera.
 • 1/4 šolje limunovog soka
 • 1/4 šolje vode

Potrebna vam je još posuda sa vodom i ako imate kuhinjski termometar . Pripremite i posudu, teglicu za čuvanje šećernog voska.

Postupak:

 • Sipajte šećer u šerpu za kuvanje. Najbolje su one čelične sa debelim dnom jer se karamelizovani šećer lako lepi i zagori.
 • Sipajte vodu i limunov sok tako da potpuno pokrije šećer to jest da ne ostane suvog šećera u šerpi.
 • Uključite ringlu na srednju temperaturu
 • Savet je da ne mešate sadržaj kako biste izbegli kristalizaciju šećerne paste. Međutim, autorka ovog recepta kaže da je blago promešala kako bi sjedinila sastojke i ništa loše se nije desilo.
 • Ne odmičite se od lonca i ne idite na Instagram. Kunem vam se izgoreće sadržaj šerpe.
 • Kada mešavina počne da poprima medeno braonkastu ( ne previše tamnu) boju pomerite šerpu sa vatre.
 • Kada je vaša pasta dovoljno hladna da je možete dodirnuti, spremna je za depilaciju lica.

Oprezno proverite temperaturu pre no što i najmanju količinu stavite na lice. Ne želim da se opečete.

Umočite prste u posudu sa vodom tako da vam dlanovi i prsti budu blago vlažni. Uzmite manju količinu paste i mesite je među prstima kao plastelin.Vaša pasta je spremna kada postane neprozirna usled mešenja.

Šećernu pastu možete izručiti u teglu i čuvati do trenutka kada vam zatreba za uklanjanje neželjenih dlačica.

Depilacija lica koncem

 

Tehnika za koju kad vidite tutorial kažete: „ništa lakše“. Kad uzmete konac u ruke stvar se menja iz korena. Vešte žene ovo rade zaista savršeno. I to ne samo uklanjanje dlačica sa lica već i fino oblikovanje obrva koncem.

U svakom slučaju ova metoda ima brojne prednosti.

 • Savršeno oblikuje obrve jer u rukama iskusnog tehničara ova konac za depilaciju je veoma precizan alat. Ako ste početnik vežbajte na nausnicama i obrazima nikako na obrvama.
 • Koža je glatka nakon depilacije.
 • Prirodna metoda koja ne iritira kožu
 • Brz i lak proces
 • Dugotrajni rezultati

Ukoliko imate veštu osobu koja praktikuje threading lica slobodno isprobajte. Ovaj metod depilacije lica mi izgleda među najprihvatljivijim, jer nema kontakta sa kožom toplim materijama, hemikalijama i slično. Konac samo klizi po površini kože i čupa dlačice iz korena.

Pripremite se na osećaj peckanja tokom tretmana.

Kao i kod drugih vidova depilacije, svaki sledeći tretman donosi manje bola.Depilacija koncem je sporija nego voskom i duže morate podnositi neprijatnost čupkanja i peckanja.

Koliko ćesto ćete morati da posegnete za koncem zavisi od osobe do osobe. Ukoliko imate jake i tamne malje koje brzo rastu spremite se na depilaciju svake  2 nedelje. Osobe sa svetlim nežnim maljicama mogu da se provuku celih 5 nedelja.

Rezultati traju podjednjako dugo kao i kod depilacije voskom, jer se dlaka uklanja iz korena.

Kako se pripremiti za depilaciju lica

 

Veoma je važna dobra priprema. Ona će neželjene tragove na licu svesti na najmanju moguću meru.

 • Lice temeljno očistite. Nemojte koristiti kreme sa retinolom, sredstva za piling, proizvoda na bazi kiselina ili masti kojim se leči neko stanje koži nekoliko dana pred depilaciju.
 • Izdašno hidrirajte kožu noć uoči depilacije. Mekana koža će olakšati depilaciju i smanjiti rizik od kidanja dlačica.
 • Uradite piling 48-24 sata pre depilacije. Koristite prirodni piling od kafe, ovsenih pahuljica, šećera i slično. Evo recepata: Piling za lice je obavezna stavka za zdravu kožu bez mane!
 • Izbegavajte izlaganje suncu ili odlazak u solarijum pre depilacije

Nega lica nakon depilacije

 

Nega nakon depilacija mora biti izuzetno pažljiva, nežna ali temeljna:

 • Izbegavajte sunčanje, saunu ili druge izvore toplote kao i odlazak u teretanu. Izbegavajte sve što izaziva znojenje. Pore su otvorene nakon depilacije posebno toplim voskom. Ne želimo da se zapuše i naprave vam bubuljice na licu.
 • Uz to, vosak uz dlačice odnosi i površinski sloj kože. Lice je nakon depilacije izuzetno osetljivo na sunce.
 • Ne dirajte lice rukama. Čačkanje lica je loša i nehigijenska navika i bez depilacije. Nakon nje nipošto ne dirajte lice kako ne biste sada posebno senzitivnu kožu nastanili bakterijama koje izazivaju upale.

Depilacija lica prirodnim putem

 

Moram da vas razočaram. Otkrila sam da su ove metode prilično neuspešne i grube za kožu.

Depilacija sodom bikarbonom

 

 • Sipajte čašu vode u šerpu i stavite na vatru da provri.
 • Odmerite jednu kašiku sode bikarbone i dodajte je u ključalu vodu.Promešajte da se kuva par minuta dok polovina vode ne ispari.
 • Preručite u drugu posudu i pustite da se ohladi.
 • Uzmite pamučni tufer i njime zahvatite kuvanu sodu iz posude.
 • Namažite obilno na kožu sa koje želite da uklonite dlačice.
 • Sačekajte da se potpuno osuši.
 • Uzmite suv pamučni tufer i trljajući u smeru suprotnom od smera rasta dlačica skidajte sodu sa kože.

Postupak se ponavlja 3 dana za redom.

Nakon tretmana operite kožu i namažite hidratantnom kremom.

Na žalost, tutorijal koji sam odgledala pokazao je da je ova metoda neuspešna i prilično gruba. Ako ste baš radoznali isprobajte je na rukama, ne na licu.

Depilacija lica kurkumom

 

Još jedna potpuno prirodna metoda za uklanjanje dlačica je pred vama. Kurkuma je sjajna za kožu, a da li može da ukloni dlačice?

Evo postupka:

 • 2 kašike  sode bikarbone
 • 1 kašika belog pirinčanog brašna
 • 1 kašika kurkume

Pomešajte dobro 3 sastojka.

Dodajte 1 kašiku mleka i 1 kašiku vrele vode.

Sve dobro izmešajte u ujednačenu pastu.

Četkicom ili pamučnim tuferom nanesite na kožu.

Kurkuma je sjajan eksfolijator i ima anti age dejstvo na kožu. Ostavite da se potpuno osuši. Koža će vam izgledati kao u reptila. Uzmite mokar pamučni ubrus i trljajte.

Nako što ste uklonili dlačice isperite mlakom pa hladnom vodom.

Kurkuma bi trebala da uspori rast dlaka tako da ste mirni naredne 4 nedelje.

Imajući u vidu da je u receptu opet soda koja je prilično agresivna za lice plus trljanje…ipak razmotrite nežnije metode depilacije lica.

Maska za depilaciju lica sa želatinom

 

Evo kako da se oslobodite neželjenih dlačica sa lica uz pomoć par kuhinjskih sastojaka:

 • 1 kašika želatina. možete ga kupiti i na meru u prodavnicama zdrave hrane.Sadrži proteine i amino kiseline. Prija koži lica kao maska za zatezanje kože i uklanjanje bora.
 • Pomešajte sa 2 kašike toplog mleka. Mleko treba da bude vruće ali ne vrelo kako bi se želatin lepo razmutio.
 • Dodajte ¼ kašičice meda.
 • Dodajte i prstohvat kurkume.

Dobijenu smesu nanesite četkicom ili tuferom na lice koje ste prethodno dobro zagrejali vrućim peškirom kako bi se pore otvorile. Ovo stoga što ova maska izvlači i mitisere iz pora ne samo dlačice.

Ostavite da se osuši. To  će potrajati oko 30 minuta.

Vrlo pažljivo i polako odlepljujte masku od linije brade na gore.Malo će boleti čak i više nego vosak kod koga je bol vrlo kratkotrajan.

Isperite lice mlakom vodom i odmah izmasirajte kockicom leda kako biste izbegli pojavu crvenila.

Prefsionalna depilacija lica

 

Koža na licu je najosetljivija i najizloženja pogledima. Predlažem da ovde ne eksperimentišete, već da zakažete profesionalnu depilaciju.

 

depiliranje lica

Depilacija laserom

 

Lasersko uklanjanje dlačica sa lica je najbolja savremena tehnika.

Ova metoda daje dugotrajne rezultate.

Smanjuje rast dlačica. Radi na bazi pulsirajuće svetlosti koja prodire kroz površinu kože i pogađa folikule dlake. Toplota iz svetlosnih treptaja uništava folikul, slabi dlaku koja potom otpada. Oštećeni folikul gubi sposobnost proizvodnje nove dlake na mestu tretmana. Često laserska depilacija dovodi do trajnog odsustva maljavosti.

Morate znati da ni ova metoda nije bez rizika od neželjenih reakcija u vidu crvenila iritacije, bola, opasnosti od infekcije.

Aparat za depilaciju lica

 

Na tržištu postoje i zgodni mali depilatori koji se jednostavno koriste.Na vrhu imaju rotirajuće valjke koji hvataju dlačice poput pinceta i čupaju ih iz korena.

Ukoliko imate jedan takav može vam poslužiti za depilaciju lica. Uvek očistite alkoholom glavu aparata pre no što pristupite depilaciji.

Nedostaci depilacije lica

 

Depilacija lica spada u invazivne metode ulepšavanja. Na mestu iščupane dlačice često se formira upala folikula(folikulitis) koja se manifestuje u vidu sičušne bele bubuljice.

U najboljem slučaju proći će za par dana. U gorem scenariju iritacija može potrajati i stvoriti ozbiljnu infekciju lica.

Kao posledica depilacije lica na koži mogu nastati i tamne fleke. Preterana proizvodnja melanina je prirodni odgovor kože na izloženost stresu. Ovo se zove postinflamatorna hiperpigmentacija.

Kako smiriti kožu lica posle depilacije?

 

Koža je nakon depilacije naročito osetljiva. Folikuli su otvoreni i predstavljaju odlično mesto za nastanak infekcije.Pore se lakše mogu zapušiti pa to može biti uzrok bubuljica.

Higijena je ključna stvar o kojoj morate voditi računa. Depilacija u što sterilnijim uslovima.

 • Ne dirati lice nakon depilacije.
 • Odmah po završenom tretmanu izmasirajte kožu kockicom leda da se pore što pre skupe, a crvenilo smani.
 • Hidrirajte kožu redovno.
 • Odmah nakon depilacije i nekoliko puta u toku dana očistite lice prirodnim biljnim losionom kako biste uklonili sve potencijalne rizike od upale.Važno je da preparat ne sadrži alkohol kako bi se izbegla iritacija osetljive kože nakon depilacije.Gotove maramice natopljene lekovitim uljem kao one koje dobijete u pakovanju tračica za depilaciju odlično rade posao.

Ako ipak odlučite da morate da depilirate lice, prepustite to stručnom licu i to u salonu koji pre svega može da vam pruži besprekornu higijenu i najbolju uslugu. Ipak je vaše lice u pitanju.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *