kozmeticki sastojci mesanje
Kozmetika za lice

Kozmetički sastojci za lice koje ne smete mešati!

Otkrijte koji su kozmetički sastojci kompatibilni, a koji ne, odnosno koje kozmetičke sastojke za lice smete i ne smete mešati. Spisak uopšte nije kratak!

Sve je više kozmetičkih preparata na tržištu i svi oni imaju svoju namenu. Jedni uklanjaju bubuljice, drugi brišu bore, a treći samo balansiraju kožu i održavaju je hidriranom.

Istina je da koristimo sve više kozmetičkih proizvoda, što ima svojih prednosti, ali i svojih mana. Jedna od njih je kada ih pogrešno iskombinujemo, pa koži nanesemo više štete nego koristi.

Neka starija generacija bi rekla da naše bake nisu imale ovih problema, odnosno da je sve bilo lakše kada je postojala jedna kvalitetna krema. Bar nije bilo toliko loših, štetnih sastojaka u kozmetici! Ipak, pre nego se složimo sa njima, hajmo da naučimo koji se sastojci u kozmetici kombinuju, a koji ne.

Samo tako ćemo svojoj koži pružiti najbolje!

Ovo su kombinacije koje ne smete praviti!

Retinol i AHA kiseline

 

Otkud sada to kada su i retinol i AHA kiseline pojedinačno vrlo korisni i upotrebljavaju se za različite probleme na koži lica?

Do sada smo vam već preporučivali ove sastojke kao nezamenljive kada je piling lica u pitanju. Tu se i krije pravi problem.

I retinol i aha kiseline rade na principu da uklanjaju stari sloj kože, ostavljajući zdrave ćelije kože na površini. Na taj način podmlađuju lice i čine kožu glatkom, mekanom i nežnom. Retinol je možda malo i agresivniji, jer može da zagladi fine bore i povrati elastičnost koži. Aha kiseline su pomoćno sredstvo za skidanje viškova sa kože.

Zajedničkom primenom, ova dva preparata mogu isušiti kožu, koja se ne može lako obnoviti. Oba sastojka dovode do postepene dehidratacije kože, pa se i pojedinačno moraju kontrolisano koristiti.

Znate da se nakon njihovog korišćenja preporučuje strogi oprez kada je izlaganje kože u pitanju, bilo da se radi o sunčevoj svetlosti ili štetnom dejstvu UV zračenja u solarijumu.

Njihovim korišćenjem, postoji ozbiljan rizik od opekotina, što bi trebalo izbeći po svaku cenu.

To znači da ukoliko koristite kremu sa retinolom, zaboravite na upotrebu preparata koji sadrže aha kiseline. To isto tako znači i da bi privremeno trebalo odložiti i odlazak na hemijski piling lica, jer se on obično radi baš aha kiselinama.

Retinol i vitamin C? Ne, nikako!

 

Vitamin C je jedan od najkorisnijih sastojaka u kozmetičkim preparatima, ali u kombinciji sa retinolom- ne, nikako. Poznato je da su oba sastojka vrlo agresivna prema koži, što može rezultirati crvenom i iziritiranom kožom. Najbolje je izbegavati njihovo istovremeno korišćenje, ukoliko želite da sačuvate svoju kožu lica.

 

kompatibilni kozmetički sastojci

 

Izuzetak postoji jedino u slučaju kada vam je koža izrazito masna.Tada je moguće iskombinovati ih na sledeći način: Retinol koristite uveče, a preparate sa vitaminom C ujutru, tačnije preko dana.

Ipak, ova kombinacija nosi sa sobom određene rizike, pa ukoliko ne morate, izbegavajte da ih kombinujete. Dokaz za to je i činjenica da na tržištu nema preparata koji sadrži vitamin C i retinol istovremeno. Vitamin C se najbolje kombinuje sa vitaminom E, pa držite se ove proverene kombinacije.

Ni sledeća kombinacija nije baš preporučljiva.

Vitamin C i AHA kiseline

 

Askorbinska kiselina, odnosno vitamin C generalno loše reaguje sa drugim kiselinama.

To znači da bi trebalo da zaboravite na mešanje sa glikolnom, mlečnom i ostalim AHA kiselinama. Radi se o tome da ga ove kiseline čine nestabilnim, odnosno, one bukvalno poništavaju njegovo dejstvo. Ako znamo da je tako, ona je njegova upotreba potpuno suvišna. AHA kiseline će ga neutralisati, a znamo koliko je on dobar i koristan u kozmetičkim preparatima. Setite se samo vitamin C seruma za lice.

Čemu vitamin C u ovim preparatima, ako neće ispoljiti svoje dejstvo?

Ovo može da bude i dobar vodič kada je kupovima kozmetičkih preparata u pitanju. Ako su ova dva sastojaka u kombinaciji, odmah znajte da u njemu aha kiseline preovladavaju.

Da li se mešaju glikolna i salicilna kiselina?

Glikolna i salicilna kiselina

 

Oba sastojka se koriste za uklanjanje bubuljica sa lica. Ipak, upotrebiti oba sastojka odjednom, nije najbolje rešenje za vašu kožu.

Razlog je više nego jasan:

Svi preparati koji sadrže salicilnu kiselinu, poput glikolne kiseline isušuju kožu.

Može vam se učiniti da su dobar miks, ali samo ako se koriste pravilno.

 

 

Za vidljive rezultate na koži lica, prvo treba očistiti kožu glikolnom kiselinom, pa naneti preparat koji sadrži salicilnu kiselinu (npr. losion Doroslovac) samo na deo kože sa bubuljicama. Time ćete izbeći dodatno oštećenje zdrave kože, koja je već prošla kroz odlično čišćenje zahvaljujući aha kiselinama. Kožu nakon ovog tretmana treba ponegovati hidratantnim kremama, a nikako ponovo agresivno tretirati.

Salicilna kiselina, poput ostalih tretmana protiv bubuljica, nosi sa sobom određene rizike.

Samo potpuno prirodna formula i pažljivo odabrana kombinacija sastojaka koja ne oštećuje kožu, a uklanja bubuljice je dobitna kombinacija.

Jovana je imala problematičnu kožu lica, pa oduvek vodi dosta računa šta na nju nanosi. Mala greška u vidu preagresivnog preparata, stvarala joj je bolne upale na obrazima. Godinama nije uspevala da ih potpuno očisti. Uvek su bili pomalo crveni, a ispod tone pudera su joj se ocrtavale bubuljice. Srećom, ovaj loš period sada je iza nje, jer je pronašla prirodno rešenje za svoj problem. Uklonila je crvenilo kože i bubuljice brže nego što se nadala i sada ima potpuno čistu i lepu kožu lica. Isto to možete uraditi i vi, ali pre toga pročitajte njenu priču na:  https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/.

Ukoliko vas bubuljice muče, možete doći u iskušenje da kombinujte preparate sa benzoil- peroksidom i aha kiseline istovremeno, što nikako ne bi trebalo raditi.

Evo zbog čega!

Benzoil- peroksid i AHA kiseline nisu dobra kombinacija

 

Benzoil- peroksid je nešto jači tretman. Dakle, njega preporučuje i prepisuje dermatolog, što je samo po sebi dovoljno da shvatite da se sa ovim tretmanom lica ne igra. Namenjen je osobama sa izuzetno masnom ili u krajnjem slučaju kombinovanom kožom, kako bi se smanjila količina masnoća, a bubuljice zasušile.

Istovremena upotreba preparata sa AHA kiselinama i benzoil- peroksida je po lice pogubna, jer može da iziritira kožu, a taj rizik inače postoji kod upotrebe preparata koji sadrže bezoil- peroksid.

Neosporno je da i jedan i drugi sastojak dobro utiču na bubuljice, pa ukoliko želite, posavetujte se sa svojim lekarom ili kozmetičarem kako koristiti ove sastojke pojedinačno.

I sledeću  kombinaciju izbegavajte u širokom luku:

Retinol i benzoil- peroksid

 

Ukoliko ne želite da imate suvu, dehidriranu kožu, nikada ne mešajte preparate koji sadrže retinol i benzoil- peroksid. Prosto i jednostavno, oba sastojka su preagresivna po kožu lica. Treba dati koži vremena da se oporavi od ovih sastojaka pojedinačno, što podrazumeva da su istovremeno izuzetno pogubni.

Ukoliko ste dobili preporuku od dermatologa ili farmaceuta za kremu sa retinolom da se rešite bora, a u međuvremenu su vam se pojavile bubuljice, odaberite koji od ovih problema je prioritetniji.

Preporuka je da se prvo rešite bubuljica, a potom nastavite svoju rutinu nanošenja kreme sa retinolom. Ipak, uvek pauzirate bar par dana između ovih tretmana.

Sastojci u kozmetičkim proizvodima koji idu zajedno

 

Više puta su nam tokom školovanja skretali pažnju da voda i ulje ne idu zajedno.

 

nekompatibilni kozmetički sastojci

 

Kako postupiti kada je nega kože lica u pitanju? Mogu li ovi preparati na lice u isto vreme ili ne?

Dermatolozi tvrde da jedno ne isključuje drugo, samo je bitan redosled.

Uvek prvo treba naneti preparate na bazi vode, pa one na bazi ulja, a ne obrnuto.

Preparati na bazi ulja zatvaraju pore, pa je upotreba preparata na bazi vode besmislena. Oni blokiraju put dobrim sastojcima na bazi vode, pa ne bi trebalo na taj način da ih koristite.

Sa preparatima na bazi vode je sasvim druga priča, pa lekoviti sastojci iz uljanih proizvoda nesmetano mogu da prodru u kožu.

Benzoil- peroksid i salicilna kiselina – može!

 

Možda ste sada očekivali negativan odgovor, ali istovremena upotreba benzoil- perokida i salicilne kiseline neće naneti ozbiljnu štetu vašoj koži. Naravno, nije za svakoga.

Ova kombinacija sastojaka se preporučuje kod ozbiljnih akni, te za negu jako masne kože lica.

Naizmeničnom upotrebom ova dva sastojka moguće je zabeležiti napredak kada je lečenje upaljenih bubuljica u pitanju. Ipak, ukoliko je koža izrazito crvena i iziritirana nakon njihove upotrebe, posavetujte se sa dermatologom.

Čini se da je retinol poprilično neomiljen kada je kombinovanje sa drugim sastojcima u pitanju. Ako ste se pitali šta odgovara retinolu, odgovor će vas iznenaditi. To je sledeća kombinacija.

Retinol i hjaluronska kiselina

 

Hijaluronska kiselina je onaj ključni sastojak u anti- age preparatima, koji se dobro kombinuje sa vitaminima za lice, pa ni retinol nije izuzetak.

Dok retinol isušuje kožu i aktivira zdrave ćelije kože, hijaluronska kiselina dovodi vodu i povećava hidriranost kože.

Ova dva sastojka mogu biti odlična kombinacija ukoliko želite da postignete značajne rezultate kada je podmlađivanje lica u pitanju i aktiviranje uspavanog kolagena.

Elastin i kolagen su belančevine zadužene za pokretljivost kože i mišića lica. Hijaluron i retinol su tu pomoćne supstance koje pomažu koži da se izbori sa slobodnim radikalima i na taj način održava sve metabolične procese na visokom nivou kao i do sada.

Ista stvar je i sa vitaminom E i hijaluronskom kiselinom.

Viamin E i hijaluronska kiselina

 

Vitamin E je jedan od najboljih prirodnih antioksidanasa, kao uostalom i hijaluronska kiselina.

Apsolutno podržavaju međusobno dejstvo i predstavljaju dobitnu kombinaciju kada je u pitanju borba protiv opuštene kože lica i bora.

Ukoliko želite da zategnete kožu, očvrsnete mišiće lica i dobijete glatku i mekanu kožu, pronađite preparat koji sadrži ova dva sastojka. Njihova glavna prednost je to što su u pitanju potpuno prirodne supstance, potpuno neškodljive za spoljašnju upotrebu. Jedan takav preparat je Neborela krema za lice, koja je za vrlo kratko vreme pokupila brojne simpatije, ne samo žena, več i muškaraca.

Radi se o jedinstvenoj formulaciji koja pored vitamina E i hijaluronske kiseline, sadrži i Neodermyl i ekstrakte nekoliko biljaka, koje tako iskombinovane vrlo efikasno revitalizuju kožu.

Još jedan dobar miks je pred vama.

Mešajte alfa- hidroksi kiseline!

 

Ko kaže da je prava stvar iskoristiti samo jednu AHA kiselinu, malo se razume u kozmetiku. Istina je da se glikolna kiselina odlično kombinuje sa mlečnom kiselinom i ostalim voćnim kiselinama za lice. Rezultati koji se tada dobijaju su fantastični, a efekat hemijskog pilinga znatno jači nego samo upotrebom jedne AHA kiseline.

Iskusni kozmetičari ovo znaju, pa nije ni čudo što nakon tretmana u salonu izađete preporođene kože. Ipak, neke stvari možete i sami!

Zašto pravimo greške pri kombinovanju kozmetičkih sastojaka?

 

U želji da problem na koži lica rešimo što pre, skloni smo da kupimo tone kozmetike. Sa jedne strane, ovo je normalno, ali ne znači da je po nas dobro. Kod kupovine kozmetičkih preparata važi ono pravilo, manje je često više. Setite se skinimalizma i šta nam on poručuje.

Bolje je imati jedan kvalitetan kozmetički preparat, nego nekoliko preparata koji nisu kompatibilni.

Srećom, kozmetičke kompanije to znaju, pa ćete retko naići na kupovni preparat koji je u tom smislu loš. Ono što može da se desi je da sami izmešamo sastojke kupovinom par preparata koji rešavaju istu stvar.

Masna ili suva, iziritirana koža su često posledica loše kombinacije kozmetičkih sastojaka.

U jakoj želji da rešimo određen problem na licu, bilo da su u pitanju bore ili bubuljice, trpamo sastojke koji ,,ne idu zajedno”, pa dobijamo još gore rezultate.

Ne upadajte u ovu uobičajenu zamku.

Postupite na sledeći način!

Mešanje kozmetičkih sastojaka prepustite stručnjacima!

 

Koliko god da ste informisani, greška uvek može da vam se potkrade. Zato je bolje da mešanje i kombinovanje kozmetičkih sastojaka prepustite stručnjacima, jer iza njih su godine iskustva. Kao i u svakom drugom poslu, ne možete biti stručnjak ako iza vas ne stoje godine truda i rada.

Pronađite brend kome verujete, a koji u svojim proizvodima koriste prirodne sastojke, jer sa njima nikad nema greške.

Ovotaris prirodna kozmetika je odličan izbor, jer pravi prirodne formule, savršeno iskombinovane, proverene i testirane, te efikasno otklanjaju nepravilnosti na koži.

I još nešto!

Ne nasedajte na reklame koji nam preporučuju da nam je potrebno brdo kozmetike da biste bili lepi, mladoliki i imali zdravu kožu lica. Potreban vam je jedan, ali vredan kozmetički preparat, pažljivo odabrana formula za rešavanje konkretnog problema na koži lica.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *