popunjavanje bora
Bore

Popunjavanje bora: šta je i kako se izvodi

Znate li da popunjavanje bora nije isto što i zatezanje lica ili pak peglanje bora? Saznajte po čemu je ovaj metod poseban i kako se radi.

Šta JESTE, a šta NIJE popunjavanje bora?

 

Kako smo sa svih strana bombardovani reklamama o raznim tretmanima i rešenjima za bore, sasvim je u redu da nekada budemo zbunjeni oko toga šta je popunjavanje bora, a šta nije.

Odmah da razjasnimo da su bore neminovni problem koji muči ili će mučiti svakoga od nas, i da treba da se posvetimo prevenciji istih još u mlađem dobu.

Ako već imate bore, opet ne brinite jer postoji mnogo načina da se taj problem reši.

Dakle:

Popunjavanje bora jeste tretman u kojem se bukvalno pune bore nekim od supstanci namenjenim za to.

Znači taj tretman je različit od tretmana zatezanja lica ili operativne estetske hirurgije, nije toliko invazivan i oporavak je kraći.

Pri zatezanju lica se opuštena koža zateže i odstranjuje se višak i tome služi hirurgija, dok se kod popunjavanja bora samo tretira naborana koža koja se puni filerima.

Postoji više načina popunjavanja bora u zavisnosti od regije lica na kojoj se radi, kao i od filera, odnosno materije kojom se bore popunjavaju.

Pitate se koji su to fileri i da li postoje velike razlike u njima? Skrolujte dalje i saznajte!

Kome je namenjeno punjenje bora?

 

Prvo da pojasnimo da apsolutno svako ko oseća potrebu da umanji svoje bore može to da uradi na ovaj način.

Naravno da pre toga treba da uradite konsultacije sa stručnim licem i da se savetujete o tome koji bi tretman bio najbolji baš za vas.

Popunjavanje bora može da se radi na svim regijama lica i na svim vrstama bora, od onih prvih blažih bora oko očiju pa sve do dubokih bora oko usana, marionetskih bora ili bora zrelog doba. Najčešće se koristi za popunjavanje nazolabijalnih bora. To se nekad postiže podizanjem odnosno popunjavanjem jagodica, koje onda zategnu ostatak lica. 

Što su bore dublje i izraženije to će više filera biti potrebno, ali svakako da će biti umanjene.

Popunjavanje bora je veoma popularno jer garantuje brze i odmah vidljive rezulate.

Kako se izvodi popunjavanje bora?

 

Još jedno veoma važno pitanje na koje smo pronašli odgovor! 

Popunjavanje bora se izvodi tako što se fileri, bilo da su hijaluronska kiselina ili kolagen, botoks, masne naslage, ili bilo koji za koji se odlučite, ubrizgava direktno u boru.

Dakle kada vaš lekar obeleži bore koje treba napuniti, specijalnim špricom sa manjim iglama ubada i ubrizgava odabrani filer u boru.

Tada filer popunjava nabore na koži čineći ih glatkim i zategnutim.

Ako je bora duboka koristi se više filera i obrnuto kada je bora plitka. 

Da bi efekat bio što bolji nekada se kombinuju i tretmani sa podizanjem jagodica filerima ili povećanje usana.

Tada je efekat podmlađivanja lica veći, jer uz podignute jagodice brišete i podočnjake i sitnije bore oko očiju, a povećavanjem usana se sitne bore oko usana peglaju!

Znači ukoliko biste na tretman popunjavanja bora spremite se za malo bockanja!

Svakako se, pre tretmana, na kožu utrljava blagi anestetik pa sam tretman prođe gotovo neosetno!

Ukoliko se ipak premišljate zbog iglica i ubrizgavanja nečega u kožu, ne bi bilo loše da pokušate sa drugačijim rešenjima kao Vesna. Ona se dugo borila sa tamnim podočnjacima i izraženim borama, ali nije mogla ni da zamisli da joj se nešto ubrizgava u lice. Ipak slučajno je naišla ne potpuno prirodnu tajnu mnogih žena, i rešila da pokuša još jednom. Uspela je! Rešila se bora, podočnjaka i fleka sa lica.Vesna sada izgleda decenijama mlađe i stvarno sija, a bez bockanja i igala. I vi možete probati njen trik. Saznajte o čemu se radi u njenoj priči na ovom linku:  https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

Efekti popunjavanja bora

 

Pored efekta koje i ime tretmana govori, a to su popunjene bore, ima još par benefita od ovakvih procedura.

Korekcija bora na ovaj način daje izgled zategnutog i podmlađenog lica koje odoleva godinama.

Neki od filera koji se koriste za popunjavanje bora imaju i dejstvo na same ćelije kože te je stimulišu da sama sebe podmlađuje. To se dešava kada ćelije ponovo počnu vremenom da proizvode kolagen i potporna vezivna tkiva koji daju čvrstinu i jedrinu licu.

Rezultat je svakako povećanje hijaluronske kiseline u koži i podmlađeno lice.

Ovakvi tretmani poboljšavaju tonus kože lica i čine ga mladolikim.

Efekti popunjavanja bora se vide na tretiranim regijama odmah nakon tretmana.

Popunjavanje bora oko usana

 

Bore oko usana su čest problem koje imaju razne uzročnike od genetike do načina života, i često im je potrebno korigovanje i u mlađem dobu.

Popunjavanje bora oko usana filerima je jedan od najčešćih tretmana koji se radi.Za tretiranje ovih nesavršenosti se koriste najfiniji fileri, najčešće hijaluronski.

Specijalnim špricom i iglicama se materija aplikuje direktno u bore i popunjava ih dajući tako lep i zategnut izgled toj regiji. 

Bore oko usana je važno tretirati što ranije jer koža oko usana je sklona atrofiranju i gubljenju elastičnosti i u poznijim godinama ih je teže tretirati.

Često se uz popunjavanje bora oko usana i povećava i volumen usana da bi efekat bio potpun i dugotrajniji.

Sam tretman ove regije traje oko 20 minuta, a dugotrajnost dobijenog efekta je oko 18 meseci.

Popunjavanje bora između obrva

 

popunjene bore

 

Pitate se da li je moguće i bore između obrva rešiti ovakvim tretmanom? Naravno da može!

Princip popunjavanja bora je isti za svaku regiju na kojoj se radi i određuje ga lekar koji izvodi tretman.

Dakle, filer, bockanje- zbogom bore.

Tako je i kod regije između obrva gde se nabori nekada mogu pojaviti i poprilično rano jer su uzrokovane naviše mimikom lica. Znači manje se mrštite i bićete manje naborani! Ali nije baš tako jednostavno, nekada je to i do genetike i stresa i raznih drugih faktora.

Svakako bore između obrva se mogu ukloniti filerima i ta procedura traje oko petnaestak minuta.

Koriste se fileri hijalurona i botoksa, kombinacija jer je tako efekat bolji!

Botoks parališe mišiće u regiji obrva, a hijaluron popunjava i regeneriše ćelije same bore.

 Rezultati su vidljivi odmah i traju oko godinu dana

Popunjavanje bora na čelu

 

Kako su bore na čelu često veoma izražene i dublje ovu regiju najčešće tretiraju kombinacijom hijaluronskih filera i botoks filera.

Tada su rezultati potpuni jer botoks paralizuje mišiće ispod kože koji služe za mimičke radnje i time sprečava naboranje kože kao i pojavu novih bora. Mana je taj smrznuti izgled koji prati injekcije botoksa. 

Hijaluronom se popunjavaju bore koje se nalaze na čelu i podstiče ćelije da rade i zadržavaju hidrataciju čime daju licu zategnut i svež izgled.

Procedura traje oko dvadesetak minuta i efekti su vidljivi oko godinu dana.

Punjenje bora oko očiju

 

Regija oko očiju je jako osetljiva i koža je tu veoma tanka. Baš zbog ovoga se tu pojavljuje najveći broj prvih bora i takozvanih bora smejalica.

Da bi se rešile bore oko očiju potrebno je koristiti najfinije filere lagane gustine i strukture.

Često se uz filere radi i lifting jagodica koji daje potpuni podmlađujući izgled i zaokružuje celu priču. Tada se uklanjaju i podočnjaci i sitne i dublje bore oko očiju.

Procedura traje oko petnaestak minuta, a efekti su vidljivi i do godinu dana.

Popunjavanje bora kremom

 

Naravno ako vam se sve ovo čini malo previše uvek su tu praktičnije i ekonomičnije varijante koje ne zahtevaju procedure i oporavke. Još važnije – ne zahtevaju igle i ubrizgavanja.

To su tretmani koje možete da radite sami kod svoje kuće u sklopu dnevne rutine nege lica. U pitanju su kreme za bore!

Ovakve kreme su lako dostupne i ima ih puno na tržištu, pa je potrebno obratiti pažnju na par stvari. Treba da sadrže prirodne elemente i sastojke koji će biti delotvorni i umanjiće bore na celom licu.

Potrebno je i da NE sadrže parabene i alkohole i štetne kozmetičke sastojke!

Najbolje bi bilo da pronađete neku koja odgovara baš vašem tipu kože i da je bogata aktivnim sastojcima koji će dubinski hidrirati kožu, negovati je i pre svega zategnuti i ispeglati bore.

Kod krema za bore je karakteristično da rezultati nisu odmah vidljivi, već mora postojati neki proces revitalizacije ćelija lica koji će dovesti do zategnutosti i mladolikog izgleda.

Ali kada taj proces otpočne, kada rezultati počnu da se vide nakon tri nedelje, zadovoljstvo će biti potpuno jer je taj proces trajan i ne trebaju korekcije.

Korišćenjem krema podstičete vaše lice da samo sebe podmlađuje ponovo stvarajući kolagen i prirodni hijaluron koji će održavati jedar izgled lica dugo godina.

Punjenje bora krvnom plazmom

 

PRP procedura ili podmlađivanje krvnom plazmom nije nešto novo. Koristi se već petnaest godina u svrhu podmlađivanja i trenutno je veoma popularan tretman popunjavanja bora.

U pitanju su fileri koji se prave od vaše krvi tako što se ona tretira i od nje nastaje serum pun krvne plazme koji se injektira u bore.

U ovakvom serumu od vaše krvi se nalazi i do četiri puta više trombocita koji imaju povećan faktor rasta.

To znači da se vaša obrađena krv ubrizgava u vaše bore i čini da se ćelije revitalizuju i počnu da obnavljaju svoju volumizirajuću funkciju. Pored toga što momentalno popuni bore PRP procedura i stimuliše kožu lica što produžava trajanje rezultata. Tretmani se rade u razmaku od par meseci znači više puta godišnje.

PRP tretmani se često nazivaju i Drakula tretman ili Vampir tretman, jer koža praktično ponovo upije svoju krv i tako se regeneriše.

Svakako da ovo čudno zvuči, i možda nije za neke koji imaju slabiji želudac, ali je delotvorno i veoma popularno!

Popunjavanje bora masnim tkivom

 

Pored krvne plazme, možete tretirati svoje bore i sopstvenim masnim tkivom! Ako ste totalno neinformisani o svemu ovome kao i ja mora da ste do sad već jako iznenađeni. Ja svakako jesam. 

Zamislite samo, ugojili ste se i to možete da iskoristite da ispeglate bore i budete večito mladi! Ali da li je to baš tako? Hajde da saznamo!

Lipofiling ili tretman sopstvenim masnim tkivom je zahvat uklanjanja odnosno smanjivanja bora i podmlađivanja kože ubrizgavanjem sopstvenog masnog tkiva, matičnih ćelija i estrogenih receptora. Tehnikom mikro-liposukcije uzete masne ćelije, sa područja unutrašnjih bedara, koriste se za popunjavanje bora tako što se masno tkivo ubrizgava u lice. 

Budući da je u pitanju sopstveno masno tkivo, organizam ga neće odbaciti već apsorbovati. Transferom masti mogu se popuniti upale zone lica, najčešće u predelu oko očiju, usta i obraza. Mogu se umanjiti i bore oko usana, čela i nosa.

Najveća prednost lipofilinga ogleda se u izuzetno efektnim i vidljivim rezultatima, dugotrajnom trajanju dejstva, ali i u relativno kratkom procesu oporavka. 

Sve u svemu ako niste gadljivi, svoje masnoće možete pretvoriti u prednost i izbrisati godine sa vašeg lica sopstvenim salcetom sa butina!

Čudo medicine u svakom pogledu!

Popunjavanje bora hijaluronskim filerima

 

punjenje bora

 

Hijaluronska kiselina je supstanca iz prirode i molekul koji snažno vezuje vodu, pa se često koristi kao sastojak kvalitetnih krema za lice.

Kao filer za lice koristi se prirodan hijaluron neživotinjskog porekla. Sa hijaluronskim filerima mogućnost alergijske reakcije svedena je na minimum.

 Neželjeno dejstvo se ogleda samo u retkom crvenilu na mestu aplikacije,  blagim modricama i hematoma ili blagom otoku. Sve navedene reakcije su prolazne tokom dve nedelje od intervencije i vrlo su retke.

Najčešće je potrebno oko godinu dana da se hijaluronska kiselina u potpunosti razgradi. Koža i nakon tog perioda ima svežiji izgled nego pre aplikacije. 

Hijaluron svojim prisustvom stimulišu kožu da stvara kolagen i elastin. Ova kiselina se može aplicirati u sve regije lica, vrata, dekoltea. Koriste se fileri različite veličine molekula u zavisnosti od toga da li želimo da popravimo volumen, popunimo bore ili zategnemo i ishidriramo kožu. Najpoznatiji brendovi filera su Teosyal,Restylane, Juvederm, Belotero

Popularnost ovakvih filera je velika možda čak i najveća.

Koncentrovani serum za popunjavanje bora

 

Još jedna neinvanzivna alternativa koja je veoma popularna i ima pozitivne rezultate jesu serumi za lice odnosno za bore.

Serumi za popunjavanje bora su veoma koncentrovani puni aktivnih sastojaka i nutrijenata koji su potrebni koži lica!

Često sadrže obilje prirodnih sastojaka koji brišu bore sa lica. Fibroblasti koji se nalaze u ovakvim preparatima su odlični za postizanje provlaknavanja kože, odnosno stvaranja mreže potkožnog tkiva koje daje čvrstinu i jedrinu licu!

Ako serum za lice sadrži i elemente koji podstiču prirodnu obnovu ćelija i stvaranje kolagena onda budite sigurni da će bore biti smanjene, a mladolikost zagarantovana!

Serumi za bore su široko rasprostranjeni i često na samo par klikova mišem od vas, ekonomičniji su od tretmana i imaju dugotrajnije rezultate!

Baza za popunjavanje bora pre šminkanja

 

Ako već niste pobornik ovakvih tretmana, ili jednostavno još niste odlučili šta je najbolje za vas, imamo par trikova kako da prikrijete bore šminkom!

Tajna je u pripremnoj bazi ili prajmeru koji se nanosi pre šminke. 

Prajmer je netoniran ili blago toniran preparat koji se nanosi na kožu lica pre šminkanja da bi produžio trajnost šminke, prikrio sitne nesavršenosti i ublažio količinu sebuma.

Kada nanosite prajmer utrljajte ga na lice posebno u predelu u kom vas muče bore, ali ne preterujte jer to može imati kontra efekat.Lepo i nežno će popuniti bore tako da nakon nanošenja pudera odnosno podloge, bore budu gotovo nevidljive!Takođe izbegavajte puderaste podloge jer one pojačavaju vidljivost bora.

Pokušajte da istaknete oči šminkom da bi odvlačile pažnju sa sitnih nesavršenosti na vašem licu.

Eto u par jednostavnih trikova do vizuelno umanjenih bora. 

Pročitajte i ovo: Šminka za zrelu kožu treba da izgleda ovako!

Cene tretmana za punjenje bora i iskustva

 

Cenovnik ovih tretmana variraju u zavisnosti od tretirane regije, vrste filera kao i njihove količine.

Svakako morate izdvojiti više stotina eura pa i po nekoliko hiljada ako je u pitanju više regija.

Pre cene i samog estetskog i kozmetičkog centra, pažnju obratite na hirurga odnosno lekara koji obavlja proceduru, na iskustva i licence. Da bi rezultati bili zadovoljavajući i zahvat bez problema uvek prvo dobro istražite sve opcije.

Iskustva osoba koje su popunjavale bore na ovaj način su podeljena.

Svako je zadovoljan trenutno vidljivim rezultatima i kratkotrajnim postupkom apliciranja filera.

Ali nezadovoljstvo je u neugodnosti samog postupka, podlivima i otocima koji se kasnije javljaju, i relativno kratkom trajanju mladolikog izgleda.

Ako se tretman ne odradi kako treba, često postoje i kvrge zbog nakupljanja filera na jednom mestu, odnosno lošeg rasprostranjivanja.

Svakako da rizik postoji i da su ovo tretmani koji nisu potpuno bezezleni.

Iako je estetska medicina ekstremno uznapredovala, tretmani za popunjavanje bora se svakog dana usavršavaju i menjaju. Stalno se nudi nešto novo, nešto bolje, nešto trajnije, a izbor je samo naš!

Nikako se ne odričem prirodnih sredstava i neinvazivnih tehnika i krema jer i one nude mogućnost popunjavanja bora,  a sa manje rizika.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *