šminka za zrelu kožu
Nega kože

Šminka za zrelu kožu treba da izgleda ovako!

Šminka za zrelu kožu je specifična i  nije lako postići dobar efekat. Hajde da prođemo kroz neke savete, kako bismo izbegli najčešće greške.

Make up za zrelu kožu

 

Svakodnevno šminkanje samo po sebi može biti izazov. Taj izazov je u mnogome veći kada je u pitanju zrela koža. Ima mnogo sitnica o kojima treba voditi računa, ali jedno je sigurno:

Uspešnost make up-a zavisi od toga kakva je podloga na kojoj radite.

Nije svaka koža u zrelim godinama ista. Sitne bore i fine linije su nešto što se očekuje. Ipak, ako je ta koža meka, negovana i hidrirana, onda neće biti problema da šminka lepo „nalegne“ na nju. Ako, pak, koža kuburi sa dodatnim problemima, onda nije očekivano da će šminka na licu dobro izgledati i dovoljno dugo stajati, a to nam je tokom dana više nego potrebno.

1. korak: Priprema za šminkanje zrele kože

 

Mnogo smo puta to ponovili, najvažnija u celoj priči je nega kože lica. Kada je lice hidrirano, meko, nežno na dodir, onda je i šminkanje upola lakše. Nije očekivano da koža u zrelim godinama bude masna, mada nas ni to ne sme iznenaditi kada je lice kod žena u menopauzi u pitanju.

Bilo kako bilo, najvažnije je da se ona temeljno čisti svake večeri, kako nečistoće ne bi na bilo koji način ugrozile kožu. Način čišćenja zavisi od mnogo faktora. Pre svega, da li je koža masna ili ne, koliko se šminkate i koliko vremena provodite unutra, to jest napolju, na otvorenom.

 

šminkanje zrele kože

 

Za blago zaprljanu kožu dovoljna je neka umivalica, dok masnija i zaprljanija koža iziskuju uljani čistač. U nezi je neophodna kombinacija kreme i seruma za kožu. Zapravo, zrela koža mora koristiti neku ozbiljnu kremu za bore koja će lice nahraniti i hidrirati u pravoj meri. Po potrebi uvesti i serum, ako se krema pokaže nedovoljnom.

Mi preporučujemo uvek prirodne kreme jer su one prava blagodat za lice. U zavisnosti od sastojaka, koža dobija ono što joj je potrebno. Ne treba da bude masna posle mazanja, bar ne kada je u pitanju jutarnja nega.

Uveče krema može biti malo i „teža“, sve u zavisnosti od stanja kože. Serum, ako ga koristite, treba biti vodenast. Koža ga brzo upije i predstavlja onaj booster hidratacije koji joj je neophodan.

Naša čitateljka Lile ima savet za sve žene u zrelim godinama, kada je izbor kozmetike u pitanju. Ona je dosta dugo patila zbog toga što njene vršnjakinje imaju nekako mlađu i, mislila je ona, lepšu kožu od nje. U potrazi za sredstvima koja bi joj u kućnoj nezi olakšala stvari, naišla je na pravu stvar za svoju kožu. Njeno lice se za veoma kratko vreme bukvalno podmladilo.  Bore su se smanjile, fleke nestale i sada nju prijateljice pitale šta to koristi te joj je koža savršena. Ona je želela da sve to podeli javno, pa evo te njene priče na ovom linku:  https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/

Sve u svemu, kada je koža negovana, šminkanje je mnogo lakše, a evo konkretnih saveta po segmentima lica kako je najbolje šminkati zrelu kožu.

Krećemo od osnove!

2. korak: Puder za zrelu kožu

 

Polazimo od podloge koja je možda i najvažnija kada je u pitanju šminkanje. Izbor pudera za zrelu kožu je veoma važan!

 On ne sme biti poput maske, ne sme biti „vidljiv na licu“.

Mora da se stapa sa kožom, tako da je najvažnije da se pažljivo odredi boja pudera. Ona se razlikuje leti i zimi, jer nam boja tokom zime bledi.

Naša preporuka za dame u zrelim godinama je da koriste tečni puder. On ne bi trebalo da bude mat. Običan puder daje sjaj koži. Naravno, vodimo računa da on ne bude mastan ni težak.

Treba koristiti prozračan puder koji će se lepo stopiti i koliko-toliko prekriti nesavršenosti.

Kod mlade kože su tu nensavršenosti, bubuljice i zato im je potreban puder veće pokrivne moći. On kod zrele kože može čak izazvati kontraefekat. Ume da se uvuče u bore i da ih istakne. Zato laganiji puder pokriva, ali ne pokušava da kamuflira ono što se sakriti ne da.

 

 

Odličan izbor mogu biti i CC kreme za lice, posebno za kožu sa hiperpigmentacijom.

Bore su tu i protiv njih se borite kremom, a  sa njih se skreće pažnja šminkanjem usana i očiju.

Puder treba da pokaže negovanu ženu, ne mora nužno, a i ne može, da sakrije godine.

Puder u kamenu preko celog lica nije dobra opcija jer on isušuje i oduzima životnost koži. Ponekad nije loša opcija na T zoni, ali samo i isključivo ako je ona masna.

Puder je najbolje nanositi četkom jer ona ga najbolje raspoređuje po licu i najbolje utrljava u kožu. Sunđerčić tu nije najbolji izbor. Naravno, nećemo biti isključivi, uvek isprobate, pa vidite šta vama odgovara.

3. korak: Korektor za zrelu kožu

 

Korektor je ogroman saveznik lica svake žene, naročito kada je u pitanju lice žene u zrelim godinama. On je neophodan kod svakog šminkanja i zato mora biti pažljivo odabran.

Treba poštovati osnovno pravilo, a to je svetliji korektor u odnosu na puder, za jednu do dve nijanse.

Kada je u pitanju zrela koža, očekivano je da ona ima sitne borice. To je izvesno, zapravo, i u mnogo mlađim godinama. Zbog toga treba voditi računa da korektor nikako ne sme da se uvlači u okoloočne bore posle određenog vremena nošenja. To se prvenstveno dešava sa suvljim, mat korektorima. Potrebno je delu oko očiju dati posebnu svežinu, što će reći da bi trebalo da bude svetao, ali sa dozom sjaja i šljokica u sebi.

Svetlucave čestice iz korektora će na prvom mestu pokriti neravnine, zatim zakamuflirati tamne kolutove, ako ih ima, i na pravi način skrenuti pažnju na šminku koja se stavlja na oči.

Kada je samo nanošenje u pitanju, pre korektora dolazi nega. Ona treba da nadoknadi hidrataciju i zato je obavezna pre šminke. Dobra krema za lice će vlažiti kožu i biti neka vrsta podloge na koju će korektor da se lepi.

Nije potrebno preterivati. Potrebno je naneti korektor na unutrašnjem delu, u koren oka, kao i sa strane, na uglove očiju. Blagim pokretima, najbolje prstima jagodica, utapkavati ga na ta mesta, kao na prostor čitavog podočnjaka.

Krenuti uvek sa malom količinom, kao uostalom i kada je puder u pitanju. Po potrebi, korektor možete dodati. I previše korektora je pogrešno. Zato budite oprezni, da on umesto efekta pokrivanja, nema efekat isticanja nedostataka kada je make up zrele kože u pitanju.

4. korak – Obrve

 

Noviji make up trendovi kažu da su posle tena obrve najvažniji segment jer njihovim isticanjem lice dobija onaj okvir koji mu je potreban za dalji rad. Nešto poput podloge na platnu slikara.

Obrve su kod žena u godinama nešto slabije. Opet, sve je individualno. Menopauza je ta koja sa sobom često donosi nepotrebne, a odnosi potrebne dlake sa lica. Zato su dlačice na nausnicama i bradi češće, a obrve i kosa se proređuju.

Trendovi iscrtavanja, poput japanskih ili puder obrva, ovde mogu pomoći, ali isključivo ako su pažljivo odrađeni. Bilo koji vid tamnjenja i farbanja obrva kod žena u zrelijim godinama doprinosi da one izgledaju strogo, ako ne i starije nego što jesu.

Ponekad žene koje urade neku od ovih stvari deluju „kao da se previše trude“, a to može izgledati neukusno. Zato, najbolje je određenim prirodnim sredstvima nastojati da se dlake zadrže na obrvama. Ima odličnih seruma za obrve i trepavice koji mogu biti od velike koristi. Malo olovke ili maskare za obrve, ali tek toliko da se popravi boja i da se one malo proguste.

Oblik obrva ne mora da bude pravilan jer to doprinosi tom „veštačkom izgledu“ koji ne želimo. Tek malo boje, za izgled koji treba da poruči kako se nismo previše trudile. Najbolje u nekoj smeđoj boji.

5. korak: Šminka za oči kod zrele kože

 

Šminkanje očiju skreće pažnju sa svih nepravilnosti. Naravno, samo i ako je ukusno odrađeno. Ako su kapci pali, a očekuje se blagi njihov pad, najbolje je koristiti neku bleđu senku, koja nije praškasta već šimerasta, svetlucava.

 

šminka za kožu u zrelim godinama

 

Možda već mislite kako je mnogo šljokica. Verujte, govorimo o zaista malim količinama, ne o novogodišnjoj razigranosti. Kremasta senka na sredini oka učiniće vaš pogled „otvorenijim“.

Na uglove očiju naneti malo tamnije nijanse, ali ne crne. Braon, siva, smeđa, tek da se uokviri oko. Najbolje je da se to odradi nekom olovkom za oči koja se dobro razmazuje, a evo i zašto.

Naime, ne bi trebalo da se prave bilo kakve oštre linije ,  takozvane „mačje oči“ ili pak siren eyes. Blago podizanje na gore je i više nego potrebno, ali sve bi trebalo da bude u nekom smokey obliku jer on ističe, ali ne skreće pažnju na sebe.

Oštra linija bi mogla da privuče pozornost na bore, što bi bilo svakako nepotrebno. Ispod obrve malo bele senke ističe i obrve i oči, čineći linije oka jasnijima.

Maskara je neizostavni deo. Trepavice, naročito ako su negovane, a pomenuli smo da ih i te kako možete progustiti serumom, doprinose da oko deluje veće i lepše. Detaljno izvucite prvo gornje, a onda i pažljivo donje trepavice. Na gornje se vratite još jednom, ali samo pređite po spoljnim delovima, kako bi se oni istakli.

Kada su svečane prilike, isto preporučujemo kada su u pitanju veštačke trepavice. Nemojte ih lepiti na ceo kapak, već pojedinačne ili polovinu, samo na spoljni deo oka. Doprinosi boljem efektu.

6. korak: Šminka usana

 

Dok kod očiju nije preporučljivo izvlačenje preciznih linija, kada je šminkanje usana u pitanju, onda je ovo must have momenat.

Usne sa godinama takođe gube svoj tonus, a često se dešava i da se nagomilaju sitne, takozvane pušačke bore.

Olovka za usne u boji karmina ovde spašava stvari.

Potrebno ju je precizno naneti, tako da se izvuku jasne linije. Nikada ne izvlačite olovku u jednom potezu, već u više sitnih, malih, na taj način doterujući oblik usana.

I hidratacija je bitna. Skidanje mrtvih ćelija podrazumeva se barem jednom nedeljno i to preko pilinga usana. Dobra hidratacija se podrazumeva. Postoje balzami za usne koji mogu ne samo popraviti hidrataciju, nego i tonus usana. Potražite neki od njih i neka oni budu deo vaše svakodnevne rutine, kako bi usne bile što lepše.

Izbor boje karmina je nešto što je takođe individualno. Ipak, savet je da birate neke malo vedrije nijanse, u odnosu na tamne karmine.

Iako tamne boje mogu biti dobar izbor u nekim prilikama, svetle će ipak uneti svežinu u svakodnevni make up zrele kože.

Mat karmini su dobra opcija, ali i oni koji su kremastiji možda još bolje doprinose svežini usana.

7. korak: Konture za zrelu kožu

 

Ostao je još jedan korak koji spada u veoma važne kada je šminka zrele kože u pitanju, a to su konture. Bronzer, hajlajter i rumenilo i te kako su važni, ali je takođe važno i gde se nanose.

  • Bronzer može biti u stiku i u kamenu, odnosno, praškaste strukture. Za zrelu kožu preporuka je ta praškasta varijanta jer ona deluje suptilnije na licu. Onaj u stiku dobar je za strože i istaknutije konture i sa njim treba da barata neko vešt u šminkanju.Kada se nanosi bronzer, uvek se vodi računa da on bude na gornjoj polovini lica. Jagodična kost kod zrele kože je neki vid linije koji može da pomogne. Iznad nje nanositi bronzer. Njega takođe ne bi trebalo nanositi blizu nosa. Dva prsta od nosa treba postaviti i onda ga nanositi ka slepoočnicama. Tako će lice delovati podignutije.
  • Rumenilo je dovoljno naneti samo na jagodicu, blago podižući ka slepoočnici. tek toliko da se licu da dodatna blistavost, koja u zrelim godinama i te kako doprinosi lepšem izgledu.
  • Hajlajter je takođe tu zarad blistavosti, ali sa njim nikako ne treba preterivati. Tek nekoliko poteza četkicom odmah iznad najvišeg dela jagodične kosti biće dovoljno da se ne presijavate.

Imajte u vidu da je manje više. Uvek otresite četkicu i stavljajte sloj po sloj. Bolje je dodati, skidanje viškova uvek teže ide.

Važnost make up-a za zrelu kožu

 

Make up je veoma važan za zrelu kožu. Ipak, preterati sa šminkom je podjednako loše kao da je nemate na licu.

 

 

Prirodniji make up uvek je bolja opcija nego napadni.

Prirodnost nikako ne znači manje proizvoda, naprotiv. To je velika zabluda. Ne smete nikako preskakati korake, samo treba pažljivo i dozirano nanositi sloj po sloj, u odgovarajućim bojama.

Kada je uigrana, žena  troši svega desetak minuta na sve ovo, iako možda ovako teroretski deluje komplikovano.

Ne zaboravite – nega pre svega, u kojim god godinama da ste! Nijedna šminka ne može prekriti nedostatak nege, dok nega može nadoknaditi nedostatak šminke.

 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *