dermapen za lice
Nega kože

Dermapen tretman: efekti, cena i iskustva

Da li je dermapen tretman ono što treba vašoj koži lica? Kako funkckioniše i kakvi su rezultati? Pročitajte ovaj vodič, saznajte sve o njemu pa odlučite.

Možda ste do sada čuli nešto o dermapen tretmanu lica, ali još uvek niste shvatili po kom principu funkcioniše i šta konkretno može da učini za vas. Ovaj tretman spada među najbolje antiage tretmane lica se uveliko koristi i smatra se unapređenom verzijom mezoterapije lica. Ako vam tek sada ništa nije jasno, eto razloga da se više informišete o njemu. 

Bavili smo se ovom temom kako bismo vam bliže približili ovaj revolucionarni pristup u tretiranju kože lica i razbili sve predrasude kada je reč o novim, neoperativnim metodama podmlađivanja kože. Verujte nam na reč, dermapen tretman zaslužuje svu vašu pažnju!

Da biste razumeli o kakvom tretmanu je reč, potrebno je da se bliže upoznate sa aparatom koji se koristi u izvođenju ovog neobičnog tretmana lica.  

Šta je dermapen aparat?

 

Dermapen aparat izgleda poput obične, malo veće olovke ili penkala, sa tom razlikom da je namenjen tretmanu lica i da unutar sebe sadrži tačno dvanaest malih igala.

U pitanju su mikroiglice, jedva vidljive golim okom, izrađene od nerđajućeg čelika.  Upravo zato ćete negde ovaj tretman naći pod nazivom microneedling, skin needling ili skin pen. Na vrhu ,,penkala’’ se nalazi glava koja je zamenljiva i koja se posle upotrebe aparatića baca. Vrlo je praktičan i zgodan za upotrebu.

Iglice vrše mikroubode kože i na taj način je stimulišu. Oštećenja koja ovom prilikom nastaju su dozirana i ne mogu da naštete koži. Zapravo, ona stimulišu kožu da odbaci izumrle ćelije i stvara nove, zdravije ćelije. Zbog toga, kozmetičari često upoređuju rezultate dobijene dermapen aparatom sa rezultatima nakon odrađenog hemijskog pilinga lica. 

Samo, ovo nije kraj dermapen tretmana lica, već samo početak.

Dermapen tretman od početka do kraja

 

dermapen za lice upotreba

 

Većina lekara praktikuje da tretman započne čišćenjem lica neutralnim losionom.

Potom sledi masaža lica, kako bi se mišići lica opustili i omekšali.

Nakon toga, vrlo je verovatno da ćete dobiti lokalni anestetik u vidu kreme ili gela, kako bi tretman bio maksimalno komforan i bezbolan. Nakon dvadesetak minuta, kada lekar proceni da je anestetik odradio svoj posao, pristupa se tretmanu kože dermapen ili kako se drugačije naziva- dermafix uređajem.

Koža se stimuliše mikroubodima, kako bi lučila veće količine elastina i kolagena u koži. Paralelno sa tim, u kožu se ubacuju kokteli vitamina i minerala, kako bi dodatno osvežili i podmladili kožu. Dakle, na kožu lica se deluje na dva načina: ne samo da se iglicama stimuliše koža, već se i kroz njih ubacuju mezoterapijski kokteli.

Lekari tvrde da dermapen tretman lica daje dosta bolje rezultate nego sama mezoterapija lica, jer su iglice manje i preciznije. Tačnije, kod dermapen aparatića, iglice su kupastog oblika, pa pri ubrizgavanju koktela, dobar deo tečnosti (i svi lekoviti sastojci) ostaju unutar kože. Sa druge strane, kod mezoterapije imamo iglice sa ravnim i okruglim ivicama. To znači da tečnost može da iscuri, pogotovo ako tretman radi manje iskusan stručnjak u ovoj oblasti.Drugim rečima, dermapenom se omogućava omogućava bolja apsorpcija kozmetičkih lekovitih preparata.

Serumi za regeneraciju lica putem ove metode mogu sadržati razne sastojke, koji se biraju na osnovu stanja vaše kože, problematike koja se tretira, rezultata koje očekujete. To mogu biti peptidi, vitamini, hijaluronska kiselina itd.

Više vitamina u koži lica, rezultiraće i boljim izgledom kože.

Tretman se završava nanošenjem umirujuće maske za lice.

Nakon tretmana, dobijate nahranjenu, ali istovremeno i vrlo osetljivu kožu na dodir, sa mogućim tragovima (ubodima) od iglice i crvenilom. 

Dermapen mikronidling zapravo radi tako što se ovim malim povredama kože stimuliše proizvodnja kolagena lica vrata dekoltea i kao krajnji rezultat dobije se poboljšanje tonusa kože.

No, nisu svi oduševljeni bockanjem zarad lepote.

Lile je strašno bila nezadovoljna svojim izgledom posle četrdesete. Mislila je da joj nema leka i da je zauvek izgubila svoju lepu i zategnutu kožu od ranije. Sve što je našla kao rešenje, zvučalo je bolno. Ipak, uspela je da podmladi izgled svog lica, zategne kožu i reši se podočnjaka.  Više o njenom iskustvu, pročitajte ovde: https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/. 

Šta posle dermapen tretmana?

 

Onaj pravi efekat dermapen tretmana nije vidljiv odmah, jer prvih par dana je rezervisano za oporavak od ove metode.

Prvih nekoliko dana nakon tretmana kože dermapenom, preporuka je da ne nanosite ništa na nju. Potrebno je i izbegavati jako sunce. Ukoliko imate izrazito suvu kožu lica i ona se nakon tretmana drastično isperuta, preporuka je obična pantenol krema za lice ili neka druga neutralna, blaga krema.

Iz ovog razloga je najbolje da se tretman odradi za vikend, tačnije u petak, kako biste dali koži vremena da se oporavi do ponedeljka.

Nekih 48 h nakon tretmana je moguća pojava crvenila i otoka na koži, pa je i to jedan od razloga da tretman odradite kada ste slobodni i bez obaveza. Nikakve teške fizičke aktivnosti, poput bavljenja sportom ne dolaze u obzir, a treba izbegavati i odlazak u saunu ili na bazen.

Nakon par dana (nekada to bude i odmah sutradan), crvenilo se obično povlači. Tada je potrebno uvesti kreme sa zaštitnim faktorom, pogotovo ako boravite na otvorenom. Svakako da ne želite da rizikujete da izgorite i dodatno oštetite kožu. Kroz nekoliko dana, a to je kada procenite da je koža potpuno oporavljena, vraćate se svojoj uobičajenoj rutini kada je nega kože lica u pitanju.

Da li sme da se nosi šminka posle dermapena?

 

Nanošenje šminke odmah nakon tretmana se nikako ne preporučuje.

Ona može da stvori upalu na osetljivoj koži i da nanese ogromnu štetu. Koža je vrlo ranjiva posle tretmana i morate biti vrlo obazrivi prema njoj. 

Setite se da imate otvorene ranice na licu, iako se one ne vide golim okom. Ubodi od iglica ne mogu tako brzo da zarastu, pa imajte to na umu ukoliko poželite da nanesete nešto od šminke odmah. Biće vremena za šminkanje posle nekoliko dana od vašeg poslednjeg tretmana.

Kome je namenjen dermapen za lice?

 

Njegova najpoznatija upotreba je za podmlađivanje lica, jer može da utiče na smanjenje bora i drugih znakova starenja (kako što su staračke pege). Zbog toga su pacijentkinje najčešće žene u zrelim godinama.

Ipak, preporučuje se i osobama sa problematičnom kožom lica, jer može da bude od pomoći kod lečenja nekih vrsta bubuljica, proširenih pora, ožiljaka i fleka na koži. 

Dermapen tretman se preporučuje svima koje žele da poboljšaju izgled svoje kože, bilo da se radi o mlađim ili starijim osobama. Donja granica za ovaj tretman je dvadeset godina, jer nije pametno kožu lica izlagati agresivnim tretmanima ranije. Gornja granica ne postoji, a evo kako konkretno ovaj tretman utiče na različite probleme sa kožom lica.

Dermapen protiv akni

 

Ukoliko su vaš problem cistične akne, dermapen tretman lica može da pomogne.

Stimulacijom iglicama, koža dobija signal da zameni stare ćelije novim, što može rezultirati smanjenjem broja bubuljica na koži lica i generalno boljim izgledom kože. 

Sa druge strane, ne očekujte da će samo tretman dermapen uređajem pomoći, jer koža lica sa aknama prolazi kroz komplikovano stanje i da bi bubuljice nestale, potrebno je da im priđete na više načina. 

Nešto bolje rezultate njime možete postići ukoliko imate proširene pore. 

Dermapen za proširene pore

 

Proširene pore su stalna pretnja, jer može doći do upale i nastanka bubuljica. Same po sebi su ružne i mogu vizuelno da naruše izgled lica. Zatvoriti pore možete pokušati, između ostalog, i tretmanom dermapena.

Stimulisanjem kože lica i pojačanim lučenjem kolagena, koža postaje lepša i glatkija na dodir. Ista stvar je i kada su ožiljci od bubuljica u pitanju. 

Dermapen za ožiljke

 

Ublažite izražene ožiljke od akni sa nekoliko vezanih tretmana dermapenom. Stručnjaci u ovoj oblasti ne mogu da garantuju da će se ožiljci povući, ali ono što možete očekivati je da ožiljci budu manje izraženi. 

Ukoliko budete kombinovani ovu metodu zajedno sa laserskim tretmanom akni (u odgovarajućem vremenskom razmaku) možete očekivati ublažavanje vaših ožiljaka, bilo od bubuljica ili inače. 

Dermapen za fleke na koži 

 

Hiperpigmentacije na licu su lako rešive zahvaljujući dermapen tretmanu lica, jer on utiče na to da se pojačaju odbrambeni mehanizmi kože lica, a samim tim i da se fleke uklone. 

Jednostavno je, više kolagena i hranljivih materija (između ostalog i hijaluronske kiseline), doprinosi povlačenju pigmentnih promena. Sve ovo se dešava zahvaljujući boljoj hidrataciji kože i snabdevenosti supstancama koje su od vitalnog značaja za njeno zdravlje. 

Većina žena bi volela da probleme sa kožom lica rešava u kućnim uslovima, a da li je to moguće i sa dermapenom, otkrivamo vam. 

Dermapen za kućnu upotrebu

 

dermapen olovka za lice

 

Iako bi bilo lepo nabaviti svoj primerak dermapena, ova usluga nam je ipak dostupna samo u salonima.

  • Kao prvo, ne možete je izvoditi sami na sebi. Nije neizvodljivo, ali nije ni praktično.
  • Kao drugo, za rukovanje ovom spravicom, potrebno je da prođete kompletnu obuku i to ne može odraditi amater. Ipak se radi o dubinskom tretmanu kože, koji može imati i neke posledice u slučaju da sa njim eksperimentišete! 

Sa tim u vezi… Koje su mere opreza kada je ovaj tretman u pitanju? 

Dermapen u trudnoći – da ili ne?

 

Ukoliko ste trudni i želeli biste da se rešite nekih problema na koži lica, dermapen tretman lica nije dobar izbor.

Šta više, njegova primena se ne preporučuje u trudnoći i nakon iste. Zene koje doje takođe ne bi trebalo da se podvrgavaju agresivnim tretmanima lica. 

Kada prođe ovaj osetljivi period u životu svake žene, biće vremena za podvrgavanje kozmetičkim tretmanima (uključujući i dermapen tretman). Ovo naročito važi ako primetite da se na licu nakon trudnoće pojavljuje melazma.

Da biste odradili ovaj tretman, potrebno je da se u prethodnom periodu niste izlagali drugim tretmanima lica, kao što je npr. tretman voćnim kiselinama za lice ili laserski treman lica.

Rezultati tretmana lica dermapenom

 

Efekti tretmana dermapenom se primete odmah, ali oni su ipak najuočljiviji kroz nekih nedelju-dve dana od poslednjeg tretmana. U zavisnosti od onoga što ste želeli da postignete, zavisiće i sami rezultati. 

Ako ste npr. tretirali fleke na koži i generalno radili na poboljšanju njene strukture, rezultate ćete uočiti vrlo brzo. Za tretman bora i generalno podmlađivanje kože i zatezanje kože, biće potrebno malo više vremena. Kroz nekih dva meseca, imaćete konkretne rezultate.

Dermapen tretman je po svojoj popularnosti odavno prevazišao običnu mezoterapiju lica, pa nije uopšte čudno što sve više žena odlučuje baš za njega. Zanimalo nas je, koliko novca treba izdvojiti da biste priuštili sebi ovako nešto. Slede detalji.

Dermapen za lice – cena

 

Cena tratmana varira od mesta i ordinacije u kojoj izvodite tretman, ali i od vrste koktela koje izabrani stručnjak u svom radu koristi. Okvirno, ona se kreće u raponu od 4500 do 10 000 dinara. U retkim slučajevima, lekari daju popust i akcijske cene, pa možete i to da ispratite.

Cenovnik će zavisiti i od toga da li tretirate celo lice ili samo određenu regiju. Svakako da na formiranje cene utiče i količina koktela koju treba upotrebiti, a koju ćete odrediti u saradnji sa izabranim stručnjakom. Ukoliko se odlučite za više tretmana, vrlo je verovatno da će vam izaći u susret i da možete ostvariti neki popust. Ipak, uzmite sve ovo sa rezervom, jer svaka ordinacija postavlja svoja pravila.

Zašto ipak da razmislite o ovom tretmanu lica? Zato što su iskustva prethodnih korisnica uglavnom pozitivna.

Iskustva sa dermapenom

 

Žene su generalno zadovoljne ovim tretmanom, jer je brz, praktičan i daje solidne rezultate. To što je pomalo bolan je zanemarljivo, jer stvarno nije nepodnošljivo. Uostalom, ko kaže da lepota ne bi trebalo malo i da boli?

Studije su potvrdile efikasnost dermapen tretmana, posebno kod osoba koje su sklonije pojavi ožiljaka i postinflamatornih hiperpigmentacija nakon kozmetičkih procedura.

O tome upravo svedoče iskustva mnogih pripadnica lepšeg pola koje se nisu pokajale što su se odlučile da na ovaj način osveže svoju kožu. Evo šta hrabrije od njih kažu:

Marica, 41

,,Kako su se bližile četrdesete, gotovo svakodnevno sam razmišljala kako da pomognem svojoj koži da spremno dočeka ovaj period. Naučila sam davno da se udarac starenju daje mnogo pre nego se bore na licu pojave i zbog toga na prevenciji radim svakodnevno. Ipak, želela sam da nešto promenim, a da ne bude toliko primetno. Kako nemam izražene bore, izbor je pao na dermapen tretman kože i malo je reći da sam zadovoljna rezultatima. 

Odmah nakon prvog tretmana sam primetila da je koža dosta svežija i odmornija, mada sam ih ukupno odradila tri. Nakon toga, nije više bilo ni tragova od one umorne kože lica koja me je pratila godinama nakon neprospavanih noći. Stalno sam dobijala komplimente da sam se podmladila i većina mojih poznanika je mislila da sam zatezala lice filerima, a zapravo nisam. To vam govori koliko su rezultati bili dobri.’’

Hana, 34

,,Probala sam ovaj tretman vrlo mlada, jer sam imala problem sa rupicama od akni. Mislim da je to bilo sredinom dvadesetih. Sećam se da su tretmani bili prijatni i da ništa nisam osetila, a što se rezultata tiče, bilo je pomaka, ali nažalost, nisam bila dovoljno uporna da nastavim sa njima. U međuvremenu sam prihvatila svoje lice takvim kakvo je i više nemam nikakav problem sa uspomenama iz puberteta na koži.’’

Da li je i vas dermapen za lice osvojio i da li ste probali ovaj tretman na svojoj koži? Slobodno podelite sa nama u komentarima!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *