fejslifting
Bore

FEJSLIFTING i operativno zatezanje lica: ZA i PROTIV

Čuli ste za fejslifting i estetsko zatezanje lica ali da li stvarno znate o čemu se radi? Postoji nekoliko vrsta ove procedure. Vodimo vas kroz njih.

Šta je to fejslifting?

 

Prvo i odnovno pitanje jeste šta je to u stvari fejslifting ili u prevodu podizanje lica?

To je procedura u kojoj se bukvalno opuštena i naborana koža iseče na određenim delovima i zateže dok se ne dobije željeni izgled.

Kada se koža lica zategne, onaj višak koji je ostao se iseče i koža se ponovo zašije.

Znam da zvuči strašno i vrlo komplikovano, ali je bez obzira na to već jako dugo popularna procedura koju su odradile mnoge poznate ličnosti!

Medicinski se fejslifting naziva ritidektomija, i mora se obavljati u estetskim klinikama od strane iskusnog hirurga koji će savetovati kako i šta se radi. Pod ovim pojmom se obično podrazumeva zatezanje kože lica. Uz fejslifting se obično uvek radi i zatezanje kože vrata ili platizmaplastika (stručno).

Fejsliftingom se uklanja opuštena koža sa lica i tkiva ispod kože se reoblikuju da bi postigli mladalački izgled. Uklanjaju se i dublje nazolabijalne bore ili marionetske bore. Ukoliko se radi i čeona regija, mogu se zategnuti i duboke bore sa čela.

Fejslifting  je jedna tehnika koji hirurzi mogu koristiti da povrate mladost i lepotu svojih pacijenata. Kada se zategnu labava koža, masti i mišići, drugim tehnikama poput laserskog ili TCA pilinga ili filerima hijaluronske kiseline može se upotpuniti izgled. Hirurg može da obavlja fejslifting i drugim procedurama, uključujući i operacije na čelu, očnim kapcima, ili nosu.

Svakako da je ovo operacija za koju je potrebna posebna priprema kao i duži oporavak i potrebne su duže i temeljnije konsultacija sa estetskim hirurgom!

Kome je namenjen fejslifting?

 

Zanima vas ko su najbolji kandidati za ovu operaciju? Čitajte i saznajte!

fejslifting priprema

Znaci starenja ne biraju posebno već se pojavljuju kod svih i uvek su prisutni kroz život.Kako se sa brojem godina povećava i broj dubokih bora  koža gubi elastičnost i opušta se, tada možete razmatrati fejslifting kao opciju. Imajte na umu da je ovo ozbiljna opercija za koju je zadužena estetska rekonstruktivna plastična hirurgija i njeni stručnjaci.

Najbolji kandidati su oni između četrdeset i sedamdeset godina koji imaju veću naboranost kože, opuštene delove lica, ali još postoji neki stepen elastičnosti u ćelijama.

Promene u licu koje se stvaraju sa godinama, a mogu se korigovati fejsliftingom su:

 • Višak kože i masnih naslaga duž donje vilice
 • Opušteni obrazi
 • Opuštena naborana koža na vratu
 • Duboke nazolabijalne bore

Dakle ukoliko pronalazite kod sebe ovakve znake starenja možete razmišljati o zatezanju lica na ova način. Ako vam se zazatezanje kože lica i vrata odlaskom pod nož čini previše,  možete razmotriti i neke druge opcije.

Vesna je uradila upravo to.Ona je bila beznadežna da će ikada pronaći rešenje za svoje muke sa borama, podočnjacima i flekama koje su joj poklonile godine. Svašta je pokušala , a nije bila spremna da se podvrgne operacijama i seckanju kože. Taman kada je mislila da će morati da se pomiri sa svojim borama,  otkrila je tajnu koja joj je promenila život! Rešila se bora, podočnjaka i fleka i zategnula lice bezbolno i sa lakoćom. I vi probajte njen način, pre donošenja teških odluka. O čemu se radi, saznajte iz njenog iskustva koje se nalazi na ovom linku: https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

Ako ste ipak za invazivniju opciju i rezultate preko noći, onda se dobro informišite u nastavku teksta o detaljima.

Kako se izvodi fejslifting?

 

Sada je vreme da se posvetimo detaljnom opisu samog postupka fejslifting operacije.

face lifting operacija

 • Pre same operacije vrši se zdravstveni pregled,  konsultacije sa hirurgom i pripreme u vidu uzimanja kompletne anamneze, provere opšteg stanja organizma i zdravlja.
 • Potrebno je pre operacije oprati kosu i lice germicidnim (antibakterijskim) sapunom.
 • Trebalo bi da se ne konzumira hrana dan pre operacije.
 • Operacija se radi u totalnoj anesteziji i traje par sati zavisi koji je nivo liftinga u pitanju.
 • Kada se iscrtaju nove konture lica i pravci odnosno vektori zatezanja, procedura počinje.

Prave se rezovi duž linije kose, oko oba uha i kratki rezovi niže do vilice. Ukoliko se radi i korekcija kože vrata prave se rezovi iza ušiju duž zadnje linije kose i mali rez ispod brade.Tada se koža povlači i zateže dok se ne dobije zadovoljavajući izgled.

Masna tkiva se uklanjaju i preoblikuju da se upotpuni krajnji rezultat.

Višak kože koji ostaje nakon zatezanja se odstranjuje i postavljaju se šavovi na mestu gde se koža spaja, a gde su bili početni rezovi.

Tada je operacija završena i lice se plasira u gipsanu masku ako je lifting bio većih razmera, ili zavoje i elastične trake što je češća opcija, koje fiksiraju kožu dok ne zaraste.

Rane se previjaju svakodnevno, dobijate antibiotike i lekove protiv bolova.

Potrebno je mirovanje i minimalno pomeranje glave.

Mogu li se ja viti komplikacije?

Da, mogu se pojaviti podlivi, otoci, sekret iz rezova, ali hirurg će upozoriti na to i objasniti sve šta se sme, a šta ne sme. Sve u svemu, fejslifting je jedna komplikovana procedura koja traje i oporavak je duži, ali je i dalje vrlo popularna i podmladila je lica mnogih poznatih ličnosti.

Vrste fejsliftinga

 

Postoje i različite vrste zatezanja lica liftingom i one se rade na različite načine i obuhvataju različite regije.

Te vrste su:

Fejsliftig sa tradicionalnim rezom

 

Ovaj lifting se izvodi tako što se prave rezovi u predelu slepoočnica uz liniju kose, spuštaju se do uha sa prednje strane i završavaju ispod uha duž linije skalpa. Može se dodati kratak rez ispod brade da se poboljša izgled te regije i samog vrata.

Ovo je i najkomplikovaniji vid zatezanja, podiže obraze i umanjuje nazolabijalne bore.

Uz njega se gotovo uvek radi i lifting vrata.

Lifting vrata

 

Rezovi za lifting vrata počinu ispod uha i protežu se dužinom skalpa, dodaju se i rezovi brade. Tada se koža povlači u zacrtanim pravcima i višak se odstranjuje.

Masna tkiva koja se znaju nagomilavati u ovom predelu i oko vilične kosti se uklanjaju i redefinišu da daju podmlađeni izgled. Ovako se dakle smanjuje podbradak i uklanjanju bore na vratu.

Lifting sa ograničenim rezom

 

Ovaj lifting se odrađuje kraćim rezom uz samu liniju kose iznad uha i ide iza uha, ali se ne proteže skroz do zadnjeg dela glave.

Rez je kraći, samim tim je i oporavak brži, jedino što je ova vrsta fejslitinga preporučena nešto mlađim korisnicima, kojima je tek malo opao tonus kože obraza i nemaju jako izražene bore karakteristične za zrelo doba.

Mini fejslifting

 

Niste baš za totalno seciranje lica? Ne brinite, ima i umanjena verzija koju predstavlja mini fejslifting

Procedura je praktično ista, prave se rezovi i koža se zateže i višak se uklanja, ali su rezovi manji i lakše zarastaju.

Normalno da nećete dobiti potpuni efekat kao kod redovnog faceliftinga, ali je oporavak kraći i svakako će se videti razlika. Rezovi se prave oko uha i bez dugih linija uz kosu.

Preporučljiv je mlađim osobama koje bi da povrate zategnutost obraza i umanje nazolabijalne bore.

Čeoni lifting

 

Ova operacija se radi ili u sklopu faceliftinga ili kao samostalni postupak.

Efekti ove procedure su zatezanje kože na čelu i uklanjanje bora sa čela kao i umanjivanje bora između obrva.

Rezovi se prave u kosi iznad gornjih delova ušiju i povlači se koža lica vertikalno ili horizontalno. Tada se višak kože uklanja, a koža ponovo prišiva.

Redovnoj nezi kose možete da se vratite nakon par dana, a konci se uklanjaju nakon petnaestak dana.

MACS lift

 

MACS (Minimal Access Cranial Suspension) je specijalna tehnika fejsliftinga sa manjim rezovima. Koža se povlaći vertikalno, a ne sa strane, pa je i izgled lica nakon ove intervencije prirodniji.

Nehirurški fejslifting

 

Pored ovog liftinga lica i vrata koji spada u ozbiljnije hirurške intervencije, postoji i takozavni nehirurški lifting. Ovde se ultrazvučnim talasima, laserima i sličnim metodama utiče na zatezanje kože lica.

Evo nekih od tih metoda:

SMAS fejslifting

 

SMAS sloj (skraćenica od Superficial Muscular Aponeurotic System)  tkivo iz kog se pružaju ćelija elastina i kolagena . Ovaj sloj pokriva tkiva i površinu mišića lica i gradi njegovu strukturu. Kako starimo, SMAS sloj se opušta i nastaju bore na velikom delu lica. Ultrazvučni SMAS fejslifting ima za cilj da deluje upravo na najbitnije tačke ovog sloja kože, na koren kolagena i elastina.

Mezoniti

 

Cog niti ili mezoniti su način liftinga lica i vrata koji se radi provlačenjem specijalnih nazbljenih niti kroz deo kože koji se želi zategnuti ( slično zatezanju koncem pri šivenju,pa kada povučete ivicie, tkanina se zateže) Na ovaj način se podižu jagodice, a ovo je i popularna metoda za podizanje obrva i zatezanje kapaka.

 

Rezultati fejsliftinga

 

 

Ako i kada se odlučite za fejslifting, morate znati da su rezultati različiti i da imate realnu sliku o tome šta ta operacija može.

Fejsliftingom nećete promeniti lični opis i dobiti nove konture lice, ali ćete skinuti nešto godina i podmladiti izgled.

Glavni rezultati su zategnutost i manje vidljive bore kao i smanjenje masnih naslaga na vratu ili obrazima.

Ako se rezultati mere sa pretrpljenim neugodnostima koje ova operacija nosi sa sobom, onda možda i nećete biti potpuno oduševljeni. Svakako da operacije ne mogu izbrisati generalno nezadovoljstvo zbog starenja, jer one uklone par godina, ali ne zaustavljaju vreme.

Oporavak nakon fejsliftinga

 

Ako ste mislili da je po završetku operacije fejsliftinga sve završeno – prevarili ste se!

fejslifting oporavak

Nakon operacije dobićete detaljne instrukcije od hirurga kako da negujete lice kao i kako da sprovodite sve dnevne rutine od ustajanja do leganja na spavanje!

 • Dobićete terapiju koja podrazumeva antibiotike i medikamente za bolove, dobićete i antibiotske masti.
 • Glava uvek mora da bude u što mirnijem i uzdignutom položaju. Možda ćete morati i da nanosite hladne obloge, ali to hirurg naglasi.
 • Na samim rezovima će se razviti i kraste kao proces zaceljivanja rana, njih nikako ne smete skidati.ž
 • Morate nositi odeću koja je na zakopčavanje, ništa što se skida preko glave ne dolazi u obzir.
 • Izbegavanje bilo kakve kozmetike koja se nanosi na lice u prvih mesec dana, do prve veće kontrole.

Oporavak ide etapno i traje između mesec dana i dva meseca.

Prvo su svakodnevni prevoji rana i opservacija u klinici, zatim ukoliko nema upala, otoka, krvarenja odlazite kući.

Nakon nedelju dana ili desetak dana dolazite na prvu kontrolu rezova odnosno na vađenje konaca.

Nakon toga možete da se umivate mlakom vodom, da perete kosu blagim šamponima i bez pritiska na rezove i same regije koje su liftingovane!

Nakon toga sledi kontrola na mesečnom nivou tokom koje hirurg može da vidi da li otoci splasnuli, kakvi su prvi rezultati i da li su rezovi zarasli. Onda će vam dati dozvolu da nanosite kozmetičke preparate, ili ipak neće ukoliko tako smatra.

Oporavak je dug jer ni procedura nije bezazlena!

Posledice fejsliftinga

 

Svaka operacija sa sobom nosi neke rizike pa tako i estetske procedure.

Posledice koje mogu da se dogode nakon fejsliftinga su otoci i podlivi koji bi trebali da se povuku nakon nedelju dana.

Dalje može da se pojavi ukočenost ili zamrznutost lica, jer se koža odvajala od mišića i nekada su mišići blokirani zbog boljeg zarastanja. Ove nuspojave se mogu sporadično pojavljivati i do pet meseci nakon operacije.Ako neko ima rezove u kosi može da se dogodi da se izgube vlasi na tom ožiljkastom tkivu.

Još jedna od nuspojava je i povreda nerava, a to može imati ozbiljne posledice. Povreda nerva može uzrokovati facijalnu parezu ili paralizu dela lica nad kojim više nećete imati kontrolu. To se dešava retko, ali se ipak dešava.

Naravno sve ovo bi hirurg trebao da naglasi na prvim konsultacijama pre samog fejsliftinga!

Nega nakon zatezanja lica fejsliftingom

 

Pitate se da li je mogući kada bi mogli da se vratite svakodnevnoj rutini nege lica nakon fejsliftinga?

Odgovaramo na sva pitanja koja se tiču nege nakon zahvata:

U prvim danima nakon operacije nega se svodi na menjanje zavoja ili traka i hladnim oblozima za otoke.Često se u prvih nedelju dana na rezove i okolno tkivo nanose antibiotske masti.Osim toga dozvoljeno je samo još blago umivanje mlakom vodom i to više u vidu brisanja vlažnim peškirom.

To spada u postoperativnu negu.

Nakon toga možete početi da se umivate redovno, sa blagim sredstvima za čišćenje lica. Bez pritiska na kožu, trljanja ili preteranog pomeranja kože. Takođe treba paziti da se preparat kojim čistite lice ne razlije do rana.

Kada vam hirurg da zeleno svetlo za nanošenje drugih kozmetičkih preparata kao što su serumi za bore, ili kreme ili čak šminku, morate slušati i pratiti savete. Tada ćete sigurno biti zadovoljni rezultatima.

Iskustva i cena fejsliftinga

 

Iskustva osoba koje su uradile fejslifting su podeljena. Koliko ima pozitivnih, toliko ima i negativnih mišljenja.

Pozitivna iskustva su mahom kod osoba u poznijim godinama, preko šezdeset jer su na njihovom licu rezultati vidljiviji. Čak su spremne da sve ponove i da se podvrgnu istom tretmanu kroz par godina. Za njih nema straha od rizika jer su im decenije skinute sa lica, bez obzira na bol i otoke.

Osobe nešto manjih godina, oko četrdesete koje su se podvrgle liftinzima obično nisu toliko zadovoljne, oporavak im onda pada teže i generalno se nezadovoljstvo širi. Na njihovim licima nema toliko viška kože i dubokih bora, a očekivanja su im prevelika, praktično da će dobiti novo lice.

Generalno oni sa lošim iskustvima su doživeli neke od neugodnosti koje se smatraju rizicima operacije. Na primer oticanje, ukočenost ili upalu rezova koja se mora dodatno medicinski tretirati.

Cene ovakvih tretmana variraju od zavisnosti od opšteg izgleda pacijenta i godina života kao i od vrste liftinga koji se rade.Svakako da morate biti spremni da izdvojite oko 2000 eura za manje procedure i do 5000 za kompletan lifting vrata i lica.

Magična formula ili čarobni štapić koji pravi od babe devojku ne postoji, možda će ga neko nekada i otkriti, ali do tada će postojati ovakve operacije i razni tretmani koje se pretiču da vas podmlade! Toliko se takmiče međusobno ove tehnike i estetske procedure i čuda korektivne medicine, da na kraju ni sami ne znate šta je dobro, a šta rizično i opasno.

Svako ko, kao i ja, nema jak stomak da svari raznorazna seckanja i bockanja, neka se drži alternativnih rešenja bližih prirodi i elementima koji stvarno mogu da učine nešto trajno za izgled i kvalitet kože.

Fejslifting je zaista efikasan i moćan, ali izbor je svakako na vama!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *