Vitaminska krema za lice
Kozmetika za lice

Kada je vitaminska krema za lice pun pogodak, a kada ne?

Vitaminska krema za lice nahraniće kožu. Multivitaminska krema ili neka sa izdvojenim vitaminima? Otkrijte, a onda i isprobajte.

Šta je vitaminska krema za lice?

 

Svi znamo da su vitamini bitni za zdravlje, ali jednako su bitni i za lepotu i izgled kože!

Kreme sa vitaminima su te koje se staraju o tome da u koži lica bude dovoljno vitamina da ona bude zdrava, zategnuta i negovana!

U kremama se najčešće nalaze vitamin A, vitamini B i C kao i vitamin E!

Kreme koje sadrže ove vitamine ili njihove oblike, najčešće su povezane sa hidratacijom kože, anti age efektima i izbeljivanjem lica!

Vesna zna da su bore ozbiljan i velik problem kada se pojave preprano i budu vrlo izražene. Ona je pokušala svašta, ali sve je bilo bezuspešno i poručivalo joj je da se pomiri sa borama i izraženim podočnjacima. Srećom je slučajno čula za jednu tajnu mnogih poznatih dama koja im je omogućila mladolikost i lice bez bora! Rešila je da pokuša i ona i nije se pokajala! Sada ima zategnuto i glatko lice bez bora i podočnjaka! Ako i vas muče duboke bore i sitne mreže oko očiju, ili tamni podočnjaci, otkrijte i vi koja je to tajna mladolikosti. Pročitajte njeno lično iskustvo na ovom linku:   https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

Kada rešite da počnete da koristite vitaminske kreme za lice, neophodno je da saznate sve informacije o njima i načinima na koje se koriste- zato čitajte dalje!

Kome je namenjena vitaminska krema za lice?

 

U zavisnosti od vitamina koji se u njoj nalaze određuje se i namena kreme.

To što je nešto vitaminsko, ne znači da je univerzalno i zdravo.

 • Ukoliko su u kremi Vitamin A ili njegovi derivati, krema je namenjena održavanju zdravlja kože, smanjivanju ožiljaka od akni i generalno glatkoće lica.
 • Ako je u pitanju vitamin C u kremama onda je krema za nutritivno obogaćivanje kože i izbeljivanje lica.
 • Vitamin B i kompleksi ovog vitamina su za hidrataciju i borbu sa upornim borama.

I tako se spisak niže i širi, ali shvatate poentu:

  U zavisnosti od tipa i potreba kože lica se koriste i kreme obogaćene određenim vitaminima.

Da saznate koji se vitamini mogu naći u kremama i na šta tačno deluju – nastavite da čitate!

Šta sadrži vitaminska krema za lice?

 

Neki od vitamina za lice koji se najčešće koriste su ovi:

Vitamin A u kremama za lice

 

Vitamin A je inače poznat po eksfolijativnom i kreatolitičkom dejstvu! To znači da on  guli sloj kože i time je poravnava i ujednačava. Ima i povoljna dejstva na akne i bubuljice, jer ih neki derivati vitamina A umiruju i smanjuju upalu.

Derivati vitamina A su retinoidi o kojima više možete da pročitate ovde: Šta su retinoidi, a šta retinol? Naučite razliku!

Vitamin A deluje na smanjivanje sebuma i matira kožu lica. Ova dejstva mu omogućavaju i uticaj na ožiljke na koži, jer prvo smanjuje upalu, a time i mogućnost pojave ožiljaka. Zatim omekšava kožu i skida jedan njen sloj, pa smanjuje već postojeće ožiljke na licu.

Ipak, Vitamin A može da bude previše jak za suvu ili osetljivu kožu lica.

Nekada je potrebno da se koristi uz nadzor i savet lekara. Ne treba preterivati sa korišćenjem preparata sa vitaminom A!

Vitamin B u kremama za lice

 

Vitamin B kompleks se sastoji od 8 vitamina B – B1 (Thiamine), B2 (Riboflavin), B3 (Niacin), B5( Pantothenic Acid), B6 ( Pyridoxine), B7 (Biotin), B9(Folic Acid) i B12(Cobalamin).

Svaki od ovih vitamina ima izuzetna dejstva na kožu i zdravlje tela pa tako :

 • B1ili Tiamin ima više uticaja na zdravlje i organizam nego na samu kožu, ali svakako daje zdraviji izgled lica i kože uopšte kroz ishranu.
 • B2 ili Riboflavin ima dejstvo na vezivanje cinka u organizmu čime pomaže kosi i noktima da budu jači. Čest je u sastavu balzama za usne jer ih čini hidriranim i mekim.
 • B3 ili Niacin ima uticaj na glatkoću i gipkost kože, efikasan je u smanjivanju finih i sitnih bora. Deluje i na umanjivanje otoka kod akni.
 • B5 ili pantetonična kiselina deluju na suvu i osetljivu kožu čineći je manje sklonoj iritacijama. Takođe održava zaštitnu barijeru kože u optimalnom stanju i štiti kožu.
 • B6 ili Piridoksin ima dejstvo na ishranu i na održavanje zdravlja, ali deluje i na ojačavanje kose i noktiju kao i na zdrav izgled kože lica.
 • B7 ili biotin ima veliki uticaj i široku primenu pogotovo u proizvodima za negu kose, ali i kože. Daje sjaj i glatkoću i gipkost koži lica.
 • B9 ili folna kiselina se koriste kao sastav vitamina za prenatalnu negu koje koriste trudnice. Deluju i na jačinu i lepotu kose i lica i ujednačavaju ten.
 • B12 ili kobalamin deluje na hiperpigmentacije, diskolorizacije ali i na ekcem i druge vrste dermatitisa. Ima možda i najširu primenu od svih B vitamina i čest je sastojak u kozmetičkim preparatima.

Kompleks B vitamina u kremi je nešto što bi svako trebao da proba ukoliko želi lepu i zdravu kožu lica sa ujednačenim tenom.

Vitamin C u kremama za lice

 

Vitamin C za lice je jedan od onih vitamina koji deluju na više nivoa!

On je jak antioksidant, ali i smanjuje štetna dejstva spoljašnjih faktora na kožu lica.

Deluje i kao izbeljivač pa smanjuje i fleke na licu i ujednačava ten. Čest je sastojak u anti age kremama i preparatima, jer deluje i na umanjivanje bora, od onih prvih bora do onih u zrelom dobu.

 

krema za lice sa vitaminima

 

C vitamin u kremama ima jaka i široka dejstva te je stoga poželjno imati ga pri ruci. Pored hidratacije on obezbeđuje i regeneraciju ćelija kože lica pa se bore popunjavaju polako ali efikasno.

Vitamin C se u kozmetičkom proizvodima javlja u sledećim oblicima:

 • L-ascorbic acid.
 • Ascorbyle Palmitate.
 • Ascorbic Glucosamine.
 • Tetrahexyldecyl Ascorbate.
 • Magnesium Ascorbyl Phosphate.
 • Sodium Ascorbyl Phosphate.

Ovi oblici vitamina C ujednačavaju ten, zatežu kožu lica, podstiču stvaranje kolagenskih vez i daju koži zdrav sjaj. Lako se vezuju za vlagu jer su humektanti, ali i za druge elemente poput gvožđa, i time dodatno hrane kožu lica!

Vitamin D u kremama

 

Vitamin D pomaže u tretiranju osetljive i suve kože lica i u lečenju ekcema, iritacija i svraba na koži. Takođe je dobar u pospešivanju regeneracije ćelija kože i u njihovoj odbrani od štetnih uticaja. Vitamin D može da spreči prevremeno starenje kože.

Kada je u kombinaciji sa drugim vitaminima i elementima može da bude i lek za psorijazu.

Nije čest sastojak krema jer se u prirodnim elementima teško pronalazi, i uglavnom se koristi kao dodatak ishrani jer tako pomaže na više frontova od kostiju do kose i kože.

A i u topikalnoj primeni vitamin D često izaziva alergijske reakcije.

Vitamin E u kremama za lice

 

Vitamin E je poznati antioksidans i humektant pa je zato rado viđen sastojak mnogih krema i preparata za negu kože lica!

Prirodno ulje vitamina E je odlično za zaštitu kože lica, borbu protiv slobodnih radikala i negu kože lica. Deluje čak i na bore i na nesavršenosti kože.

Regeneriše kožu i stimuliše ćelije da se podmlade i da budu jače i čvršće.

Vitamin E u kremama ima široku primenu i nije veliki alergen, retko kada može izazvati neke reakcije. Pomaže i kod pospešivanja cirkulacije u koži pa može da bude od pomoći u smanjivanju podočnjaka ali i pospešivanja zarastanja bubuljica.

Vitamin K u kremama

 

Vitamin K je odličan pomoćnik u borbi protiv podočnjaka, pogotovo onih tamnih krugova.

Njega u prirodnom obliku sadrže razne zelene biljke koje konzumiramo svakodnevno, ali u slučaju delovanja na kožu lica i lepotu, najbolje je potražiti ga u kremama. Kreme za podočnjake, otečene i kesice ispod očiju, a pogotovo za tamne krugove, sadrže vitamin K. On prodire u kožu i stimuliše cirkulatorni sistem i tako drenira nakupljenu vodu u vrećicama ispod oka, a tako se i smanjuju tamni krugovi ispod oka. U kombinaciji sa retinolom, vitamin K u kremama super utiče na bore.

Multivitaminska krema za lice

 

Multivitaminske kreme za lice za cilj imaju snažnu i efikasnu hidrataciju, jako nutritivno bogaćenje ćalija kože i samim tim zdravu i zategnutu kožu lica.

Multivitamniske kreme obično sadrže sve nabrojane vitamine od A do E. Odlične su za negu svih tipova kože i efikasne su u borbi sa većinom nesavršenosti za lice od bora do fleka na koži.

Taj spoj vitamina je vrlo blagotvoran na kožu lica i utiče na njenu elastičnost i gipkost, vraća joj sjajan  zdrav izgled.

Anti age tretmani su često bazirani na multivitaminskom dejstvu i tada imaju dobre efekte i brze rezultate.

Koliko često treba da se koristi vitaminska krema za lice?

 

Vitaminske kreme za lice jesu dobre i vrlo efikasne u nezi i hidrataciji kože lica, ali ipak treba znati kada i kako se koriste!  U zavisnosti od vitamina koji je u kremi se preporučuje korišćenje, kao i od tipa kože i namene kreme.

 • Recimo kreme sa vitaminom A ili njegovim derivatima ne bi trebalo koristiti više od dva puta nedeljno. One mogu da isuše lice i da imaju jako dejstvo i izazovu iritacije. Zbog toga je najbolje pratiti uputstva i doziranja naznačena u uputstvu.
 • Kreme koje sadrže vitamin C mogu da se koriste svakodnevno, jednom u toku dana i to najčešće pred spavanje. Tada imaju najbolje dejstvo jer se koža u toku spavanja aktivira i obnavlja.
 • Kreme sa vitaminom B se mogu koristiti svaki drugi dan jer one ojačavaju kožu i prirodnu zaštitnu barijeru, i daju koži hidrataciju. Ipak ne treba preterivati i treba se držati uputstva.
 • Vitamin E u kremama ukoliko je u anti age službi može da se koristi svakodnevno i tada će imati najbolje rezultate.

Uvek pratite uputstva i napomene na ambalaži ali i savete od dermatologa ukoliko vam je krema preporučena od strane istog!

Da li su vitaminske kreme bezbedne za korišćenje?

 

Ovo je pravo pitanje i neophodno je pružiti dobre i prave informacije, jer za neke vitamine postoje brojne nuspojave i reakcije.

vitamini u kremi za lice

 • Prvi na tapetu od vitamina koji mogu izazvati iritacije i neželjena dejstva jeste vitamin A. Zapravo derivati ovog vitamina, odnosno retinoidi mogu izazvati isušivanje kože, crvenilo, perutanje, izuzetnu preosetljivost na dodir. Zato je važno koristiti ih samo i isključivo po preporuci lekara i po uputstvu!
 • Sledeći vitamin koji čest može da izazove iritaciju i alergijsku reakciju jeste vitamin D. On sam po sebi nije jako reaktivan, ali može izazvati alergijske reakcije poput crvenila, svraba, iritacije pa čak i gušenja.

Za sve što se koristi za negu kože, pa i za vitaminske kreme, treba imati meru i granicu jer može da bude više štete nego koristi ukoliko se to ne poštuje! Zato pratite uputstva ali i savete stručnih lica i bez straha koristiti ove kreme kako je preporučeno!

Vitaminska krema za lice sa hijaluronom

 

Već smo spomenuli da su vitaminske kreme odlične u anti age tretmanima, a kada im se doda hijaluron onda su efekti brže vidljivi!

Hijaluron je poznat kao element koji se prirodno nalazi u koži i ćelijama, ali mu nivo i količina sa godinama opadaju. Zato kreme sa vitaminima i hijaluronom mogu da nadomeste te nedostatke i da obnove ćelije i gipkost kože.

One podstiču čvrstoću i elastičnost kože i smanjuju vidljivost bora. Hrane i hidriraju kožu lica dubinski pomažući joj da se regeneriše i povrati mladolikost!

Na primer kreme koje sadrže vitamin E i hijaluronsku kiselinu sigurno imaju efikasno dejstvo u tretmanima protiv starenja jer pored toga što hidriraju i zaključavaju vodu u ćelijama, podstiču ćelije na podmlađivanje. Tako dobijete proizvod koji stimuliše kožu da radi u svoju korist i sama sebe podmlađuje!

Cink vitaminska krema

 

Vitamini obično ostvaruju dobru sinergiju sa cinkom. Pogotovo što cink ima antibakterijska i antiseptička dejstva. Tada cink štiti i neguje kožu lica sprečavajući upale i širenje loših bakterija, a vitamini pomažu da se koža regeneriše i oporavi.

Ovakva krema bi bila odličan izbor nakon tretmana za akne i bubuljice ili nakon nekih oštećenja kože u vidu opekotina od sunca ili nakon tretiranja suvih pečata na licu od dermatitisa.

Vitaminska krema iz apoteke

 

Apotekarske kreme su one koje se prave prema receptu i prema potrebi kupca. Obično su sastavljene od vitamina i dodatnih elemenata poput biljnih ulja ili nekih minerala koji dodatno pomažu koži lica da ima svež i zdrav izgled.

Te kreme su obično jeftinije i dostupne su sam u nekim apotekama koje imaju svoju posebnu recepturu. Mogu biti namenjen regeneraciji kože, hidrataciji, protiv starenja i generalno za mekoću i zdrav izgled lica.

Noćna vitaminska krema

 

Kreme koje spadaju u noćne treba koristiti u toku noći i dok spavamo. Pitate se zašto?

Zato što dok mi spavamo koža je budna i veoma aktivna! Ona tada obavlja sve ono što u toku dana nije uspela, pogotovo pod šminkom i štetnim spoljašnjim faktorima.

Kada je noćna krema obogaćena vitaminima ona onda dobija neophodnu hidrataciju i negu i lakše se bori sa sitnim nesavršenostima.

Noćne vitaminske kreme su više namenjen negovanju zrele kože, ali može se koristiti nezavisno od broja godina.

Deluje dubinski i efikasna je u hidiriranju i ishrani kože na ćelijskom nivou!

Vitaminska krema za bubuljice

 

Vitamini koji deluju na bubuljice su najviše A i C kao i vitamini iz B kompleksa. U kombinaciji sa drugim elementima i biljnim uljima, ovi vitamini mogu sprečiti širenje upale i pojavu bubuljica, ali i pospešiti njihovo zarastanje. Time se dešava da se objedini delovanje i na pojavu ožiljaka na licu od akni.

Zapravo kada bi većina preparata za bubuljice i akne sadržala vitamine i prirodne sastojke, smanjile bi se pojave akni i bubuljica, bilo bi manje mitisera i bakterija koje uzrokuju upale na koži. Uz to vitamin A bi delovao i na smanjivanje već postojećih ožiljaka od akni i sprečio bi pojavu novih fleka i “roša” od bubuljica!

Vitaminska krema za lice je stvarno dobra. Ove kreme jesu nešto što trebate probati, ali uz pažljivo korišćenje i bez preterivanja. One mogu oporaviti i podmladiti kožu, mogu je hidrirati i regenerisati zaglađujući bore. Zato im pružite šansu, ali prethodno utvrdite koji vitamin je potreban baš vašem tipu kože i kako je najbolje da je koristite!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *