bubuljice od jastučnice
Bubuljice

Uz ove savete bubuljice zbog jastučnice nemaju šanse!

Da li je istina da se mogu dobiti bubuljice zbog jastučnice ili je to samo prazna priča? Ovaj tekst je pravo mesto da to saznate!

Da li bubuljice nastaju zbog jastučnice?

 

Spavaća soba je mesto za odmor i relaksaciju kom pridajemo dosta na značaju, te volimo da imamo lepu, prozračnu i prijatnu posteljinu. Onaj deo kuće gde je dovoljno da samo naslonimo glavu na jastuk, pa utonemo u svoje snove… Nije ni čudo da želimo da uložimo u kvalitetan jastuk i mekanu jastučnicu kada čak trećinu života provedemo spavajući!

Ovaj uvod prilično je idiličan što ne znači da i na mestu gde smo najbezbrižniji ne postoji opasnost od bubuljica.

Kako to?

Da li je moguće da bubuljice nastanu zbog jastučnice?

Odgovor je svakako potvrdan, a zašto se to dešava?

Objašnjenje sledi u nastavku

Ko je u riziku?

 

Kada pokrećemo temu o sklonosti ka bubuljicama zbog jastučnice važno je istaći da tu nema neke značajne razlike u odnosu na druge vrste bubuljica, a sada ćete videti zašto.

Rizičnu grupu predstavljaju, pre svih, masnokošci, jer njihova koža luči više sebuma i sklonija je začepljenju pora. Takođe, ovde spadaju i oni koji ne skidaju šminku pre spavanja pa se u porama osim prljavštine talože naslage mejkapa, kao i svi čija je koža sklona aknama

 

 

U riziku su još i svi koji koriste preparate za negu i ulepšavanje kose. Sredstva za stilizovanje poput pena, lakova, seruma, itd. mogu biti opasnost po lice. Ovi preparati mogu sadržati silikone, parabene i drugo, pa kada kosa padne na lice u toku noći mogu nastati bubuljice. Da biste sprečili da Vam kosa pada na lice dok spavate možete isplesti pletenicu. Na taj način ćete je skupiti, ali je nećete oštetiti kao što bi bio slučaj kada biste napravili punđu.

Kako nastaju bubuljice zbog jastučnice?

 

Kada se pore zapuše usled nagomilavanja masnoće, prljavštine i ostataka kože, one postaju idealno područje za nastanjivanje bakterija koje uzrokuju akne. I tako se preko noći pojave dosadne bubuljice…

Eto zamislite sad da legnete da spavate sa licem koje niste očistili, sa sve puderom, rumenilom, maskarom i ostalim…probudićete se sa uprljanom jastučnicom i vrlo verovatno novom bubuljicom koja je nastala kao rezultat zapušenih pora. A možda će ih biti i više.

Ta jastučnica postaće dom bakterijama i mikrobima koji su tu da naprave haos na licu.

O tome koliko je važno svakodnevno čišćenje lica govori nam i iskustvo naše čitateljke Jovane. Ona je svesna da je za lepo lice neophodno čišćenje i nega. Ali nije uvek bilo tako. Jovana je godinama imala problem sa bubuljicama. I to ne samo sa ovim koje nastaju zbog jastučnice, već i ozbiljnim aknama. One su joj narušavale izgled i povećavale nesigurnost u sebe. Bila je očajna! Isprobavala je razne načine da se reši akni i konačno se njena upornost isplatila. Pronašla je nešto efikasno što je obrisalo bubuljice sa lica u rekordnom roku! Presrećna je zbog toga. I vaše bubuljice na isti način mogu nestati. O čemu se radi možete detaljnije pročitati na ovom linku: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

A možete i učiniti sve da do bubuljica ne dođe.

O tome, u nastavku…

Kako sprečiti bubuljice od jastučnice?

 

Pošto smo ustanovili na koji način nastaju bubuljice od jastučnice, možemo reći da za njihovo sprečavanje ne treba puno, već je dovoljno da redovno ponavljamo par koraka.

Redovno menjanje jastučnice i posteljine sasvim je siguran put ka čistom licu.

Kada je pravi trenutak za to?

Koliko često menjati jastučnice?

 

Nije svako lice podložno aknama zbog jastučnice, ali da biste osigurali čisto okruženje na kom spavate, najbolje je da jastučnice menjate na nekoliko dana.

 

bubuljice zbog jastučnice

 

Šta to tačno znači?

 • Ako imate problematično lice onda je najbolje da menjate jastučnicu svaki drugi dan, te da jedan dan spavate na jednoj, a drugi na drugoj strani jastuka. Na taj način ćete izbeći dodir sa eventualnim bakterijama i nečistoćama koje su se nakupile u toku noći.
 • Ako imate normalno lice možete menjati jastučnicu jednom nedeljno ili pre ako primetite da je prljava.

Da li menjanje jastučnica zavisi od toga od kog su materijala napravljene?

Kada govorimo o pamučnim jastučnicama to može biti na 2-3 dana, dok svilene možete menjati jednom nedeljno.

U međuvremenu možete jastučnicu osvežiti sprejem koji sadrži antibakterijske sastojke poput ulja čajevog drveta ili lavande. 

 • Ulje čajevca poseduje protivupalno dejstvo, pa smiruje bubuljice, a takođe deluje antibakterijski. Ono će umiriti kožu i sprečiti eventualno razmnožavanje bakterija.
 • Ulje lavande takođe ima antibakterijske osobine, a osim toga smanjuje iritaciju kože i svrab. Još sprečava isušivanje.

Evo još nečega što možda niste znali.

Ako već imate lice koje je osetljivo i na kom se često javljaju bubuljice, onda izbegavajte upotrebu tečnih deterdženata i omekšivača jer oni sadrže elemente koji mogu zapušiti pore.

Iako uživamo u tome da nas preplavi miris tek oprane posteljine možda se baš tu krije tihi uzročnik akni. Većina omekšivača je na bazi lanolina, koji je prilično problematičan i za odvode veš mašine, a kamoli za vaše pore.

Sada se sigurno pitate koje bi to bile najbolje jastučnice za lice sklono aknama, stoga Vam odgovor nudimo u nastavku!

Najbolje jastučnice za lice sklono bubuljicama

 

Postoji nekoliko mogućnosti pri odabiru jastučnica, a mi smo se potrudili da o svakom materijalu napišemo ponešto kako biste lakše mogli da odredite šta je ono što je Vama i Vašem licu potrebno.

 • Pamučne jastučnice. Kada je u pitanju garderoba, zatim predmeti koji svakodnevno dolaze u dodir sa licem, poput peškira, pa i kada je reč o posteljini, materijal broj jedan je svakako pamuk. On ima tu moć da upije znoj i masnoću, a opet je prozračan i dozvoljava koži da diše, čime se smanjuje šansa od bubuljica.  Sa pamučnim jastučnicama nema promašaja, one se mogu prati na visokim temperaturama čime se sasvim sigurno ubijaju svi mikrobi. Osim toga povoljne su. Većina nas koristi jastučnice upravo od ovog materijala i sigurni smo u njegove blagodeti po kožu.
 • Ništa manje popularne nisu svilene jastučnice. One su posebno omiljene onima sa kovrdžama jer tokom spavanja dolazi do manjeg trenja i kosa se ne mrsi, pa lokne i nakon spavanja izgledaju predivno.  Takođe, ovaj materijal utiče na kožu smanjujući šansu od pojave bora. Nije ni čudo kada se kaže da je neko “nežan kao svila”, jer je ovaj materijal zaista nežan prema licu.

 

jastučnica protiv bubuljica

 

Zbog ove svoje osobine svilena jastučnica neće dodatno iritirati akne i lezije koje postoje na licu koje su ionako već upaljene. Za razliku od pamuka, svila ne upija sebum i znoj, ali isto tako neće upiti proizvode za negu koje smo naneli pre spavanja. To znači da će oni imati bolje dejstvo na kožu. 

 • Saten je takođe popularan materijal za posteljinu, ali za razliku od svile koja je 100% prirodan materijal, on može sadržati mešavinu vlakana, te biti od sintetike, pamuka ili svile. Za razliku od svile koja se pere ručno, saten se može prati u mašini.
 • U prodavnicama posteljine mogu se naći i jastučnice od bambusa. Bambus je prozračan je što je posebno pogodno tokom leta kada se lice više znoji dok spavamo, znamo da su bubuljice od znoja česta pojava.

Jastučnica protiv bubuljica

 

Osim ovih osnovnih materijala za koje smo svi čuli i za koje se mahom odlučujemo pri kupovini jastučnica i posteljine uopšte, da li ste znali da postoje jastučnice protiv bubuljica? Istraživali smo o kakvom sklopu materijala je reč i donosimo Vam zanimljive informacije.

 • Počećemo od specijalnih jastučnica koje u sebi sadrže određene elemente poput srebra. Njihova osnova je od pamuka, ali su prožete srebrnim nitima. Smatra se da srebro sadrži antibakterijske osobine pa da samim tim i jastučnice koje ga sadrže mogu sprečiti bubuljice. Koštaju oko 45 dolara.
 • Putem online kupovine za nekih 25 dolara možete poručiti i jastučnice koje sadrže cink još jedan sastojak koji se uspešno bori protiv akni. Naime, cink poseduje antibakterijska i antigljivična svojstva što ga čini odličnim izborom za element koji će se nalaziti u tkanju jastučnice. Osim što može delovati na bubuljice, biće od koristi svima koji imaju perut. Naravno, jastučnica sa cinkom izgleda i na dodir je ista kao i svaka pamučna jastučnica, a u sebi krije ovaj koristan sastojak.
 • Kada već govorimo o jastučnicama protiv bubuljica, moramo spomenuti i one koje sadrže bakar. To su jastučnice napravljene od satena, ali prožete jonima bakra. Taj bakar ima svojstvo da ubija bakterije koje mogu biti potencijalna opasnost po naše lice i na taj način omogućava nam miran i bezbrižan san. Koštaju oko 25 dolara.
 • Dostupne su čak i jastučnice koji predstavljaju kombinaciju nekih sastojaka o kojima smo govorili, pa tako, na primer, postoje one koje su sa jedne strane napravljene od pamuka, a sa druge od mešavine bambusa i srebra. Ovo je odlična kombinacija za sve one koji vole pamuk, a ponekad žele da probaju nešto novo. Ne morate kupovati dve različite jastučnice, kad već postoji ova 2 u 1 po ceni od 23 dolara.

Koja bi još bila prednost jastučnica koje sadrže srebro, bakar ili cink? U prethodnom podnaslovu govorili smo o tome koliki razmak treba da bude između pranja jastučnica i došli do zaključka da je često pranje ključ za suzbijanje bakterija i uklanjanje nečistoća, a samim tim i manje bubuljica. Ipak, pranje posteljine na svakih par dana zahteva dosta slobodnog vremena, pa bi možda upotreba jastučnica koje su protkane ovim antibakterijskim elementima bio pravi izbor jer štedi vreme.

Da li je menjanje jastučnica dovoljno?

 

Do sad smo utvrdili da je redovno pranje i menjanje jastučnica ključno kako one ne bi postale opasno područje za naše lice, ali je li ono dovoljno?

Odgovor je ne.

Redovno umivanje i čišćenje lica je ono što je potrebno, tj. čiste pore!

Neophodno je lice umivati najmanje dvaput dnevno, ujutru i uveče, ali i u međuvremenu ako se oznojimo usled fizičke aktivnosti, itd.

To umivanje ne podrazumeva samo mlaku vodu. Da bi se koža očistila kako treba, odnosno da bi pore bile čiste, treba koristiti umivalice i proizvode koji efikasno čiste, a opet ne iritiraju.

Sve i da imate najčistije jastučnice na svetu imaćete bubuljice ako ne uklonite sve nečistoće sa lica. Dakle, higijena lica i svega što dolazi u dodir sa njim se podrazumeva.

Znam da nije lako naći odgovarajući proizvod za čišćenje i prevenciju bubuljica, pogotovo što je ponuda šarenolika, ali jedno je sigurno – uvek birajte blage proizvode na biljnoj osnovi. 

Teška hemija može izazvati iritaciju, osip i nove bubuljice, pa sa proizvodima koji su na prirodnoj bazi nema greške.

Takođe birajte proizvode koji su nekomedogeni jer neće zapušiti pore. Neki sastojci koji su se pokazali efikasnim protiv bubuljica su:

 • ekstrakt kore primorskog bora – ima izuzetna antioksidantna svojstva zahvaljujući kojima štiti kožu od negativnih uticaja spoljašnje sredine, a takođe smanjuje upalu što znači da utiče na smanjenje bubuljica;
 • ulje čajevog drveta koje smo već ranije spominjali u tekstu;
 • aloe vera – smanjuje upalu, pruža hidrataciju koži, deluje antibakterijski;
 • ekstrakt ploda mandarine – predstavlja antioksidans, uklanja višak sebuma i utiče na njegovo smanjenje;
 • ulje pamuka – sadrži veliku koncentraciju vitamina E pa samim tim ispoljava antioksidantno delovanje, a takođe hidrira kožu.

Aknolin set je preparat protiv bubuljica koji sadrži sve ovo. Potražite ga – kupuje se samo na internetu, a domaći je proizvod.

Sada prelazimo na iskustva sa bubuljicama zbog jastučnice i nadamo se da će Vam ona pomoći u tome da se rešite ovih akni!

Bubuljice zbog jastučnice – iskustva

 

Mirjana (30) ima mešovitu kožu pri čemu joj se bubuljice uglavnom javljaju na desnoj polovini lica. Dugo se pitala zašto se to dešava i bilo joj je čudno kako to da bubuljice izbegavaju drugi deo lica. Jednog jutra se probudila i shvatila da ona zapravo spava na desnoj strani tela. Tada je shvatila da je jastučnica uzročnik njenih bubuljica jer je nije menjala neko vreme. Od tog trenutka redovno menja posteljinu i bubuljice se ne pojavljuju.

 

 

Antonina (25) spada u klub onih sa masnom kožom. Naravno, masna koža prednjači u pojavi bubuljica, što je slučaj i kod nje. Da naglasimo da ima kovrdžavu kosu i voli da koristi penu da bi njene lokne bile još lepše. Dugo je spavala na pamučnoj jastučnici i imala bubuljice, kao i umršenu kosu kada se probudi. Međutim, u prodavnici tekstila devojke su joj preporučile jastučnicu od svile i to je bio pravi potez. Svila je umanjila pojavu bubuljica i mršenje kose.

Jasna (18) ima problematičnu kožu od kako je ušla u pubertet. Putem Interneta je poručila jastučnicu sa srebrom i kaže da je veoma zadovoljna. Upaljene bubuljice su se umirile i lice joj izgleda mnogo bolje. Ističe da je neophodno redovno čišćenje lica kako bi se bubuljice sanirale.

Sada kada znate sve o bubuljicama zbog jastučnice verujemo da će Vam biti lakše da ih sprečite, ali jedno upamtite: za sprečavanje bilo koje vrste bubuljica ključna stvar je nega, pa onda sve ostalo!  

 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *