propolis kapi za akne
Bubuljice

Propolis kapi za akne su super, a da li su dovoljne?

Uvrstite propolis kapi za akne u negu lica sklonog bubuljicama. Prirodni antibiotik ubija bakterije izazivače akni. Oprez, nisu za alergične na pčelinje proizvode!

Pčele su možda najsavršenija bića na planeti. Stanovnici košnica ne prestaju da intrigiraju naučnike. Njihova društva su samoodrživa i funkcionišu besprekorno.

Da li ste znali da:

 • Su sve pčele radilice ženskog pola
 • Pčela proizvede svega jednu kašiku meda tokom svog života
 • Za 1kg meda pčele prelete razdaljinu jednaku kao kada bi avion obleteo tri puta oko Zemlje.
 • Pčele su jedini insekti koje je čovek delimično uspeo da pripitomi.
 • Ako želite da privučete više pčela znajte da one volle plavu boju i cvasti. Sadite ruzmarin i lavandu.

Ne, ovo nije priča o pčelama, ovo je priča o jednom njihovom proizvodu, a nije med.

Niste nadam se od onih koje pčele asociraju samo na med

Postoji čitav niz pčelinjih proizvoda, svi su lekoviti i korisni čoveku i svaki je našao svoju primenu u kozmetičkoj industriji. Danas želim da naučimo nešto o jednom jako važnom produktu života u košnici koji nam može biti od pomoći u beauty rutini.

Šta su propolis kapi?

 

Med i propolis u pčelinjem društvu imaju sasvim različitu namenu i nastaju od različitog materijala.

 

propolis kapi za bubuljice

 

Med nastaje od nektara koji pčele isisaju iz cvetova biljaka. On je hrana za pčele.

Propolis je mešavina voska, pčelinje pljuvačke i smole sakupljene na drveću četinara. Ova materija im služi kao lepak, zaptivač, dezinficijens za sve popravke u košnici, za borbu protiv štetočina i zdravlje duštva.

Zamislite pčele koje lete sa stabla na stablo i sa svakog čistog netaknutog prirodnog izvora skupljaju po malo nečega lepljivog, smolastog i bogatog nutritijentima. Tako nastaje smolasta materija zelenkaste do smeđe boje.

U pčelinjem društvu, propolis služi za održavanje zdravlja roja, dezinfekciju košnice, zapušavanje otvora na košnici, balzamovanje uljeza koji bi raspadanjem mogli zatrovati životnu sredinu.

Propolis se smatra najlekovitijim pčelinjim proizvodom i predstavlja osnovu apiterapije.

Naučnici su otkrili preko 300 lekovitih komponenti ovog pčelinjeg proizvoda i tu nije kraj. Propolis je jedina poznata prirodna materija koja sadrži sve poznate vitamine.Predstavlja prirodni antibiotik i to širokog spektra. Delotvoran je i protiv bakterija i virusa ali i gljivica.

Jače deluje na Gram-pozitivne bakterije tako što oštećuje njihovu citoplazmu..

Propolis svoju lekovitost najviše duguje flavonoidima koji su prirodni antibiotici.Pored toga, deluje protivupalno. Smatra se veoma korisnim za lečenje različitih stanja kože. Našao je svoju primenu i u kozmetičkoj industriji , ali se sasvim lepo mogu upotrebiti kapi propolisa i u domaćim receptima za negu lepote.

Ovo će posebno biti interesantno vama koji se borite protiv akni i bubuljica jer tu je pčelinji lepak zaista odličan.

Ovaj proizvod je dostupan  u nekoliko oblika: u komadićima, prahu, u vidu kapi ili u vidu propolis masti.

Propolis kapi predstavljaju vodeni ili alkoholni rastvor propolisa. Koncentracija je 10-25%.

Propolis kapi za akne

 

Do sada smo naučili da su propolis kapi jako zdrave kada se uzimaju oralno. One čuvaju i jačaju naš imunitet, leče upaljeno grlo, prehladu i slično.

Ovaj oblik pčelinjeg lepka je najzgodniji za naše kućne beauty majstorije.

Njegove glavne prednosti su:

 • Ubija bakterije P-acnes koje su izazivači bakterija
 • Ubrzava zarastanje ranica i ožiljaka od bubuljica
 • Moćan je antioksidant
 • Hidrira kožu
 • Jednostavan je za upotrebu. Lako se nanosi mestimično na pojedinačnu bubuljicu. Isto tako jednostavno ga je dodati domaćim maskama protiv bubuljica.
 • Polifenoli su taj sastojak propolisa koji uklanja bakterije sa površine kože.
 • Bioaktivne supstance su esencijalna ulja, vitamini i druga organska jedinjenja. Hrane kožu, čine je jakom i snažnom, deluju antioksidativno.
 • Propolis pomaže regulaciju proizvodnje sebuma.
 • Regeneriše i obnavlja tkiva.
 • Stimuliše mikrocirkulaciju i stvaranje epitela.
 • Pospešuje proizvodnj kolagena.
 • Smiruje upale i crvenilo karakteristično za akne.

Iako delotvornost propolisa za lice nije klinički dokazana, postoje istraživanja koja sugerišu njegovu efikasnost u suzbijanju bakterija izazivača akni. Ipak, pobornici narodne medicine i prirodne kozmetike su ga prepoznali kao efikasan lek za lice sklono aknama. Rezultat su brojni kozmetički proizvodi koji ga sadrže. Njegov koncentrat se ugrađuje u kreme za lice, sapune.

U preparatima za tretman akni, propolis se često kombinuje sa ovlaživačima, prirodnim ekstraktima lekovitog bilja i esencijalnim uljima koji za cilj imaju da pojačaju željeni efekat.

Pojedine umivalice za lice ga takođe sadrže.

Ukoliko su bubuljice i vaš problem potražite ovaj sastojak na deklaraciji proizvoda koje budete birali za sebe.

Kada pričam o lekovitim prirodnim stvarima za negu kože volim da vam dam dobar primer. Da nisam videla slike pre i posle nikada ne bih verovala da je Jovana dugo patila od bubuljica. Sada ona može da se pohvali blistavim tenom bez ijedne bubuljice. Za to je zaslužna isto priroda u službi lepote. Kako da i vi uklonite bubuljice sa lica na prirodan način i imate čisto lice?  Saznajte iz Jovanine priče na sledećem linku:https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Kao što je ranije pomenuto, dokazana je činjenica da propolis popravlja imunitet i mnoga naučna istraživanja nastavljaju da izveštavaju o njegovom uticaju na povećanje ćelijskog imunološkog odgovora. Zbog svoje veoma antibakterijske prirode, on takođe može biti naš lojalni vojnik u borbi protiv bakterijskih akni, jer jača imunitet kože lica.

Upotreba propolisa dovodi do smanjenja broja i težine bubuljica.Efikasan je u gašenju akni kod osoba sa osetljivom kožom sklonom aknama. Propolis kapi su moćno sredstvo za borbu protiv akni ne samo zbog svoje antibakterijske prirode već i zbog svojih antiinflamatornih svojstava. Ublažava crvenilo kože i umiruje kožu tako što snižava njenu temperaturu.

Drugim rečima,  ne samo da se oslobađa već postojećih akni, već i sprečava nove akne.

Uključite ga u negu lica za prevenciju, lečenje postojećih bubuljica ali i tragova onih starih koji nikako da nestnu i čine ten neujednačenim.

Kako se koriste propolis kapi za akne?

 

Ovaj pčelinji proizvod je podesan za negu svih tipova kože – uz jednu ogradu.

Pre no što se odlučite na upotrebu propolisa za akne imajte na umu da ovo nije proizvod za osobe koje su alergične na pčelinje proizvode.

Važno je znati da su alergijske reakcije na ovu vrstu proizvoda burnije od običnog crvenila kože. Zato ipak uradite test pre no što ga stavite na svoje lice. Nanesite kap na kožu unutrašnje strane podlaktice. Ukoliko nakon nekoliko sati nema reakcije u vidu crvenila, svraba, otoka i slilno možete ga koristiti i na licu.

Trudnice i dojilje bi trebalo da konsultuju svog lekara ili da se u tom periodu uzdrže od upotrebe propolisa za akne i na bilo koji drugi način.

Osobe koje nisu alergične na pčelinje proizvode a žele da tretiraju ožiljke od bubuljica, akne, fleke od bubuljica i poprave teksturu kože lica sklone aknama, mogu imati koristi od propolis kapi.

 

 

Proizvod je potpuno bezbedan za svakodnevnu upotrebu.

Pruža vlagu onima sa suvom kožom, a preporučuje se čak i onima sa masnom kožom jer „izgleda da upija” višak sebuma.

Maska od propolisa i meda za lice sklono bubuljicama

 

Ovo je maska za lice koju Azijatkninje vekovima koriste. Suva koža sklona bubuljicama će imati najviše koristi od nje.

 • Nadoknađuje i zaključava vlagu u koži.
 • Deluje protivupalno i adstrigantno tj.sužava pore.
 • Dezinfikuje lice i vraća mu svežinu a sve uz pomoć 2 prirodna sastojka.

Pripremite je vrlo jednostavno i brzo tako što ćete u kašiku meda umešati nekoliko kapi propolisa.

Nanesite na lice blagim masažnim pokretima. Ostavite da stoji na licu 10  minuta. Isperite hladnom vodom.

Nakon toga nastavite sa svojom uobičajenom negom lica.

Propolis kapi za bubuljice – nedostaci

 

Kako sada da kažem da ovako nešto savršeno, što sam onoliko nahvalila – ima nedostatke.

 

propolis kapi protiv bubuljica

 

Ipak, ima par stvari koje valja uzeti u obzir da definitivno lekovita pčelinja tvorevina da svoj puni efekat.

Ukoliko izaberete alkoholni rastvor propolis kapi za akne znajte da on isušuje kožu. Ovo nije nužno mnogo loše ukoliko to radite oprezno, u manjim količinama i povremeno. Dakle, par kapi u vašoj maski za lice ili kremi neće napraviti veliki problem. Međutim, nisam sigurna da će tada koncentracija biti dovoljna da ovaj proizvod da željeni efekat.

Vodeni rastvor propolis kapi je blaži za lice i to bi trebalo da bude vaš izbor ukoliko ga kupujete u kozmetičke svrhe.

Od čistih propolis kapi vam mogu ostati žućkaste fleke na koži. Imajte to na umu kada planirate vreme primene.Ne utapkavajte ga u bubuljicu pred izlazak iz kuće.

Ovo poslednje plus isušujući efekat ga propolis kapi svrstava u one prirodne proizvode koji nisu za tretman lica zahvaćenog brojnim bubuljicama.

Propolis kapi su  podesnije za preventivu i mestimične sitne intervencije.

Veliki broj ljudi koji pati od alergije na pčelinje proizvode i to je još jedan ozbiljan nedostatak koji ga i pored evident efikasnosti svrstava u red marginalnih pomoćnih sredstava.

Hoću da kažem samo da se ne možete osloniti samo na propolis kapi u lečenju bubuljica. Ako imate problematično lice, potrebni su vam konkretni preparati za bubuljice. Ono su formulisani za upotrebu na licu, imaju dovoljno aktivnih sastojaka da deluju i manje su agresivni za kožu lica.

Ovo su najbolji preparati za bubuljice.

Propolis kapi za akne ili mast?

 

Kad pričam o bubuljicama ne volim da priđem ni blizu nečemu što je mast. Pore su vam već sklone zapušavanju i upalnim procesima. Ne treba vam ništa masno što će priču dodatno opteretiti. Zato sam, između ostalog, pre za propolis kapi. One su zgodne jer ih možete naneti samo na malu površinu kože koju želite da tretirate.

Drugi razlog je veliki izbor načina na koji ih možete uklopiti u svoju negu. Možete ih ukapati u svoju svakodnevnu kremu, dodati maski za lice, obogatiti svoj tonik ili vodicu za lice.

Alternativa propolis kapima za akne

 

Možda „alternativa“ nije prava reč. Priroda nam nudi bezbroj lekovitih darova i mi se trudimo da vas upoznamo sa što više od njih. Međutim, u svojim istraživanjima smo došli do zaključka da su svi oni super, samo nedovoljni iz nekoliko razloga.

Obično je potreban baš dug period uporne primene. Tretmani zahtevaju više vremena, posvećenosti i strpljenja. A i vi i ja znamo da je vreme i strpljenje ono što nam nedostaje.

Ono što želim da kažem je da propolis kapi za bubuljice ( kao i mnoge druge dobre stvari iz prirode, bašte, frižidera)  mogu da vam budu alternativni pomagači. Njih upotrebljavate kada imate vremena i volje za spravljanje prirodnih maski, obloga, tufera čega god.

Ipak, svoje lice sklono bubuljicama morate tretirati brzo i jednostavno bar dva puta dnevno.

E tu na scenu stupaju prirodni losioni, tonici i gelovi za bubuljice. U njima ima i propolisa i još  svega čega lekovitog iz prirode. To vam je kao da iščitate 10  mojih lekovitih tekstova i odlučite da odjednom sve to primenite na svom licu, a sve to za par minuta ujutru i isto toliko uveče. Bez sporednih efekata, bez nedostataka i sto puta efikasnije.

Gde kupiti propolis kapi protiv bubuljica?

 

Ukoliko vas put nanese u Ovčarsko-kablarsku klisuru predahnite u porti nekog od manastira. Tamo prodaju odlične propolis kapi. Te su mi najdraže, u njih imam najviše poverenja, rado ih uzimam oralno a i stavljam na kožu.

Cena je 250,00 dinara za bočicu.

U urbanim sredinama možete ih kupiti u svakoj prodavnici zdrave hrane i apoteci.

U turističkim mestima i na sajmovima hrane naći ćete ih na tezgama pčelarskih proizvoda. Sigurna sam da svako ko želi za čas može lako doći do ovog pristupačnog proizvoda.

Iskustva sa propolis kapima za akne

 

Prijatno me je iznenadio veliki broj korisnica koje imaju samo reči hvale za proizvode za negu lica na bazi pčelinjih proizvoda.

 

 

Ipak nisam našla mnogo svedočanstava o upotrebi propolis kapi u domaćim receptima. Uglavnom žene kupuju gotove proizvode na bazi meda i propolisa koji se mogu naći na sajmovima meda i ima ih u većim grdovima da se kupe.

Stoga vam toplo preporučujem da svoju prirodnu negu pojačate i preparatima koji sadrže propolis, ali da uvek imate na umu da su prirodni preparati namenjeni tretmanu vašeg specifičnog problema najefikasniji i najbrže daju rezultate.

A ako vi imate iskustva sa propolisom u ovoj ulozi, podelite ga sa nama u komentaru.

Mislite da će ovaj teskt biti koristan nekome? Slobodno ga podelite na društvenim mrežama.

 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *