kako sprečiti bubuljice
Bubuljice

Kako sprečiti bubuljice? Uz ove savete, veoma jednostavno!

Bubuljice znaju biti uporne i teško je rešiti ih se. Pročitajte zato kako sprečiti bubuljice na pravi način, kako do njih ne bi ni došlo.

Kako nastaju bubuljice?

 

Da bi se problem sa bubuljicama lakše rešio i da bi se one sprečile potrebno je otkriti uzrok nastanka.

Šta to sve može izazvati bubuljice?

U pitanju je više različitih faktora, a to su:

 • neodgovarajuća nega lica
 • prekomerno lučenje sebuma,
 • zapušene pore,
 • prisustvo bakterija ili gljivica koje izazivaju akne,
 • hormonski disbalans,
 • neodgovarajuća ishrana,
 • stres,
 • neadekvatna kozmetika,
 • prekomerno izlaganje suncu

Kao što postoje različiti faktori koji utiču na njihov nastanak, tako postoje i različite vrste bubuljica: mitiseri, papule, pustule, nodularne i cistične akne. Naveli smo ih po redu gde mitiseri predstavljaju najblaži oblik, dok su nodularne i cistične akne težak oblik koji zahteva ozbiljniju terapiju.

Pa kako da do njih ne dođe?

Kako sprečiti bubuljice na licu?

 

Da bi Vaše lice bilo čisto i bez ovih gorepomenutih dosadnih bubuljica, potrebno je da preduzmete neke korake.

 

kako spreciti akne

 

Ti koraci, naravno, razlikuju se u zavisnosti od uzroka akni. Da vidimo koji su.

Redovna nega lica

 

Pravilna i redovna nega lica jeste nešto što ne smete izostaviti. Ona treba da bude na prirodnoj bazi jer će snabdeti kožu korisnim sastojcima koji su joj neophodni. U negu spadaju i preparati protiv bubuljica koje možete koristiti preventivno kako biste sprečili njihovu pojavu. Najbolje je da to bude neki biljni losion za lice – ne trebaju vam medicinski tretmani jer bubuljica još nema.

Regulisanje lučenja sebuma

 

Ako je uzrok bubuljica prekomerno lučenje sebuma onda treba uticati na njegovo smanjenje. 

Kako?

Neadekvatna kozmetika koja u sebi sadrži agresivne sastojke može isušiti kožu, pa će ona automatski lučiti više masnoće. Tako dolazimo do zaključka da proizvodi za čišćenje i negu treba da budu blagi i neiritirajući i na taj način će se izbeći dodatno mašćenje lica.

Održavanje pora čistim

 

U porama se nagomilavaju višak sebuma, prljavština i ostaci mrtvih ćelija, pa ih treba čistiti da ne bi izbile bubuljice. Čišćenje pora ćete najbolje učiniti korišćenjem proizvoda na bazi salicilne kiseline koji uspešno otčepljuju pore, a takođe i upotrebom maski za lice koje sadrže glinu ili aktivni ugalj.

Uništavanje bakterija i gljivica

 

Prisustvo bakterija i gljivica na koži može rezultirati pojavom bubuljica. Bakterije su češći uzrok, dok su fungalne akne ređe i netipične.  Kad otkrijete koje su u pitanju, treba se nekako izboriti sa njima. Kako to možemo učiniti?

Naime, treba koristiti preparate koji imaju antibakterijske ili antigljivične osobine .

Pročitajte: Kada nam je neophodan antibiotik za bubuljice?

Ovo je nešto što treba da vam prepiše lekar.

Regulisanje hormona

 

Kada je reč o hormonskim bubuljicama, kako bi se one izbegle potrebna je adekvatna terapija.

Ona može biti topikalna što podrazumeva korišćenje benzoil peroksida, retinoida, ili pak, azelainske kiseline. Sa druge strane može biti oralna, kao što je upotreba pilula za kontracepciju kojom se postiže ujednačavanje polnih hormona i samim tim reguliše pojava akni.

Svaki vid terapije prepisuje dermatolog, a za pilule za kontracepciju možete se posavetovati sa svojim ginekologom.

Zdrava ishrana

 

Ako je uzrok bubuljica pogrešna ishrana, treba je korigovati i izbaciti iz upotrebe sastojke koji pospešuju nastanak bubuljica poput masne i začinjene hrane. Savetuje se uključivanje ribe u ishranu jer sadrži omega 3 masne kiseline koje smanjuju upalu i čiste pore.

Takođe je jako bitan dovoljan unos vode.

Za konkretnije smernice, pročitajte kako treba da izgleda ishrana protiv bubuljica.

Ovo u velikoj meri može biti način kako sprečiti bubuljice koji možete odmah primeniti.

Smanjenje nivoa stresa

 

Ukoliko je okidač za izbijanje akni stres, onda treba promeniti navike i potruditi se da u svakom danu uradimo nešto lepo za sebe što će nam poboljšati raspoloženje i smanjiti nivo stresa. On je nekad neminovan, a nekad bezrazložan. Telo izloženo stresu luči povišen nivo hormona kortizola – a to se vremenom vidi i na licu.

Neprijatne situacije nekad ne možete sprečiti, ali one su sastavni deo života. Naučite da prihvatate stresne situacije i suočavate sa njima i možete sprečiti bubuljice.

Korišćenje adekvatne kozmetike

 

Pored svih ovih uzroka, na bubuljice utiče i kozmetika koju koristimo. Kozmetiku za negu jako je bitno birati prema tipu kože lica.

Da li ste znali da možete dobiti bubuljice od šampona ukoliko ga ne uklonite dobro? Uvek temeljno isperite kosu i lice.

Kada govorimo o kozmetičkim proizvodima koje koristimo za ulepšavanje ( dekorativna kozmetika), i tu treba biti oprezan prilikom odabira. Komedogeni sastojci u kozmetici zapušavaju pore i dovode do nagomilavanja prljavštine i bakterija, a samim tim i pojave takozvanih kozmetičkih bubuljica.  Kako do toga ne bi došlo uvek birajte preparate koji su na bazi vode i koji su nekomedogeni.

Izbegavanje dodirivanja lica

 

Nešto što takođe utiče na pojavu akni je i često dodirivanje lica. Zašto se to dešava? Odgovor je vrlo jednostavan, a to je da se prstima lako prenose bakterija sa jedne tačke na drugu. To često nesvesno radimo, a da nismo ni svesni posledica. Imajte na umu ovo kada sledeći put prstima krenete ka licu!

Ograničeno izlaganje suncu

 

Kao jedan od uzroka nastanka bubuljica naveli smo i izlaganje suncu. Sunčevi zraci jesu neophodni za pravilno funkcionisanje organizma, ali ukoliko im se izlažete previše i u najtoplijem delu dana rizikujete da kao rezultat dobijete dehidriranu kožu. U tom slučaju dolazi do prekomernog lučenja masnoća što rezultira zapušenim porama, a onda i aknama od sunca. Kako biste ovo izbegli, klanjajte se sunca kada je ono najjače i ne zaboravite da uvek nanesete UV zaštitu.

Pitanje “kako sprečiti bubuljice” dugo je sebi postavljala jedna Milica. Ona je godinama imala problem sa aknama što joj je umnogome poljuljalo samopouzdanje. Najgore od svega je što se povlačila u sebe i izbegavala druženje, zaista je bila očajna. Tragala je za rešenjem, znala je da ono mora postojati, a na kraju je i našla nešto efikasno što joj je zauvek promenilo lice. Bubuljice su nestale kao da ih nikad nije bilo. Možete zamisliti koju sreću je to Milici donelo. Ona je konačno zadovoljna svojim izgledom, a to što je njoj pomoglo, može pomoći i Vama! Pročitajte o njenom iskustvu na ovom linku: https://lepolice.com/kako-sam-otkacila-bubuljice/.

Svesni činjenice da problem bubuljica nije uvek lako rešiti i da je to nekad kao borba sa vetrenjačama, u nastavku Vam donosimo moguća rešenja!

Kako sprečiti bubuljice prirodnim putem?

 

Kada govorimo o sprečavanju bubuljica prirodnim putem, to uglavnom znači da sve neophodne sastojke imamo kod kuće ili da ih lako možemo nabaviti.

Evo nekih često korišćenih.

Jabukovo sirće

 

Njegova moć leži u sposobnosti da se bori protiv mnogih bakterija i gljivica koje izazivaju akne. Mlečna kiselina u jabukovom sirćetu čak smanjuje i ožiljke. Ipak, treba biti oprezan pri korišćenju ovog sastojka jer može biti prejak za kožu i uvek se mora razblažiti. Kako ga koristiti?

Pomešajte jabukovo sirće i vodu u odnosu 1:3, a ako imate osetljivu kožu možete dodati još više vode. Natopite tupfer ovom mešavinom pa pređite preko čistog lica. Ostavite da deluje do 20 sekundi, a potom isperite lice.

Cink

 

Cink je veoma važan za pravilno funkcionisanje organizma, jer jača imunitet i pospešuje rast ćelija. Ne nanosi se direktno na kožu već se uzima u formi kapsula, kao suplement. Preporučuje se kombinacija cinka i bakra kako bi se organizmu obezbedio neophodan unos minerala.

Dnevna doza cinka ne sme biti veća od 40mg, a ukoliko ga kombinujete sa bakrom možete uzimati 15mg cinka i 2mg bakra.

Organizmu cink možete obezbediti i putem hrane kao što su: pasulj, mlečni proizvodi, orasi, piletina, crveno meso, itd.

Med i cimet

 

O dobrobitima meda slušamo još od detinjstva, a kada je reč o licu, maske od meda su nezaobilazne. Med je posebno koristan kod akni. Prema studijama, on uspešno uklanja bakterije koje izazivaju akne. Sa druge strane, cimet je poznat po svom protivupalnom delovanju, pa je kao takav odličan u tretiranju bubuljica.

Kombinacija meda i cimeta miriše i mami, ali nemojte je pojesti, već je ostavite za lice.

Da biste napravili ovu masku pripremite:

 • 2 kašike meda
 • 1 kašičicu cimeta

Pomešajte ova dva sastojka i dobićete pastu koju treba da nanesete na prethodno očišćeno lice. Ostavite da deluje 10-15 minuta, a onda isperite.

 

Ulje čajevca

 

Ovo ulje smanjuje pojavu akni zbog svojih antibakterijskih osobina. Prejako je da bi se koristilo samostalno, pa se zato razblažava vodom. Pomešajte ulje čajevca i vodu u razmeri 1:9, a onda štapićem za uši nanesite na željeno mesto. Ne ispira se, već nakon što se osuši možete naneti kremu ili proizvod koji želite.

Zeleni čaj

 

Zeleni čaj poznat je po tome što sadrži velike količine antioksidanata koji su preko potrebni za očuvanje zdrave kože, ali i celog organizma. Osim toga, zahvaljujući ostalim elementima koje sadrži utiče direktno na pore tako što ih čisti, a uz to reguliše lučenje sebuma. 

Da biste iskoristili zeleni čaj u prevenciji bubuljica, skuvajte 3-4 kašičice zelenog čaja i sačekajte da se ohladi, a potom prespite u flašicu sa raspršivačem. Nakon što očistite i osušite lice, naprskajte ovo blago u bočici, sačekajte da koža upije, a onda se umijte hladnom vodom. Ovu proceduru ponavljajte dvaput dnevno.

Zelenom čaju možete dodati i med koji ima antibakterijsko delovanje, a i hidrira kožu.

Evo kako:

Skuvajte 3-4 kašičice zelenog čaja (neka bude u vodi 3 minuta), pa sačekajte da se ohladi. Dodajte 1 kašičicu meda. Nanesite ovu mešavinu na lice i sačekajte da odstoji 20 minuta. Isperite hladnom vodom.

Aloe vera

 

Naširoko poznat sastojak raznih krema, gelova i losiona za kožu upravo je aloe vera. Osim što umiruje i ostavlja lice hidriranim, ova biljka sadrži salicilnu kiselinu koja se oduvek koristi u terapiji protiv bubuljica. Takođe se odlično kombinuje sa drugim sastojcima.

Jednostavno je možete koristiti za lice tako što ćete kašikom sastrugati gel iz biljke i naneti ga na lice umesto kreme. Videćete rezultat! Ovaj postupak možete ponoviti ujutru i uveče.

Šećer ili so kao piling

 

Da bi koža mogla da upije sve korisne sastojke iz preparata koje koristimo i maski koje nanosimo, jako je važno da bude pripremljena za to. Drugim rečima, piling kože je nezaobilazan korak ka lepom licu.

Ovim postupkom uklanjaju se mrtve ćelije, prljavština i otčepljuju se pore, pa korisni sastojci dospevaju u dublje slojeve kože.

Piling za lice možete napraviti uz par sastojaka iz kuhinje.

Pomešajte jednake količine žutog šećera ili soli sa kokosovim uljem, ili nekim drugim uljem koje koristite. Nanesite na lice, a onda nežnim pokretima utrljavajte. Isperite.

Pivski kvasac

 

Ovaj sastojak koristi se u proizvodnji piva, ali i u kozmetičkoj industriji. Sadrži hrom koji održava nivo šećera u krvi i selen koji ima antioksidantne osobine.

Jednu kesicu pivskog kvasca pomešajte sa jednom kašičicom limunovog soka. Nanesite na čisto lice i ostavite da deluje 1 minut, pa isperite mlakom vodom.

Ovu mešavinu možete i da popijete, a pivski kvasac je takođe dostupan u vidu suplementa.

Kako sprečiti bubuljice posle brijanja?

 

Ovaj deo teksta namenjen je muškarcima jer nismo zaboravili da i bubuljice posle brijanja mogu zadavati glavobolju. Ove akne se često javljaju, ali mogu se sprečiti uz par saveta. 

Pre svega neophodno je izabrati odgovarajući brijač koji efikasno odstranjuje dlačice, a da pritom ne iritira kožu.

Prilikom brijanja obavezno koristite penu ili gel, jer oni u sebi sadrže sastojke koji umiruju kožu i olakšavaju čitav proces. Nakon toga, umijte se mlakom vodom kako bi se pore otvorile i očistile, a možete i na lice staviti peškir koji ste natopili vrelom vodom i ocedili.

Ne zaboravite na proizvode namenjene posle brijanja jer će oni hidrirati kožu. Da biste kožu očistili i sprečili bakterije da nastane pore, možete koristiti tonik ili gel za čišćenje, samo pazite da ne budu na alkoholnoj bazi. 

Kako sprečiti bubuljice u pubertetu?

 

Pubertet je period u kom se osim brojnih promena javljaju i bubuljice.

Ovaj tip bubuljica teško je sprečiti, ali kako bi se umanjile potrebno je poštovati par pravila.

Higijena je svakako na prvom mestu. Dakle, koristite blage umivalice i čistite lice ujutru i uveče, a ukoliko se bavite sportom ili bilo kakvom fizičkom aktivnošću, onda i nakon toga.

U apotekama i putem online kupovine dostupno je mnogo proizvoda namenjenih borbi protiv akni, pa samo treba da nađete ono što Vama odgovara. Uvek pazite šta nanosite na lice, nešto može biti previše agresivno za Vašu kožu. Preporučuje se upotreba proizvoda na biljnoj osnovi jer oni u sebi sadrže sastojke koji efikasno čiste, a opet ne izazivaju iritaciju.

Još jedna stvar koju treba naglasiti tinejdžerima je da redovno čiste naočare, kape, kačkete i sve ono što dolazi u dodir sa kožom. Takođe treba kosu sklanjati sa lica.

Četkice za šminkanje i sav pribor takođe redovno treba čistiti kako bi se uklonile bakterije i sam put ulepšavanja postao bezbedan. Odabir šminke je takođe važan i nikako ne treba kupovati pudere koji su na uljanoj osnovi, već isključivo na vodenoj. 

Tinejdžerske akne javljaju se i na leđima, grudima, pa gledajte da nosite šire majice kako bi koža mogla da diše i kako ne bi došlo do iritacije.

Preventiva bubuljica kod odraslih

 

Kraj puberteta ne znači nužno i kraj za akne. Neki ljudi i kao odrasli imaju ovaj problem i svakako treba da se pridržavaju saveta koje smo dali.

Kako onda sprečiti bubuljice kod odraslih?

Osim što treba paziti i voditi računa o sastojcima proizvoda koje nanosimo na lice, još jedan ključan faktor kod prevencije bubuljice je ishrana. Ono što unosimo u organizam odražava se na koži. Umesto grickalica, slatkiša, sokova, belog hleba, ishrana treba da se bazira na voću, povrću, mahunarkama, orašastim plodovima, kao i žitaricama celog zrna jer ove namirnice ne podstiču lučenje sebuma. Manje sebuma znači i manje šanse za nove bubuljice!

Zdrave navike poput redovnog sna, fizičke aktivnosti, meditacije, izbegavanja stresa imaju uticaj na celokupno zdravlje, pa i na bubuljice.

A šta je sa PMS bubuljicama?

Kako sprečiti PMS bubuljice?

 

“Oni dani” u mesecu em što mogu biti bolni i iscrpljujući, em što im obično prethode bubuljice. Uz promene raspoloženja i razdražljivost one su apsolutno suvišne, a da li se mogu sprečiti?

Za prevenciju PMS bubuljica preporučuje se ulje noćurka. Ono smanjuje upalu, hidrira i neguje. Takođe je odlično ulje crnog kima koje deluje antiinflamatorno. Preporučuje se upotreba blagih sredstava za čišćenje koja neće izazvati iritaciju.

Ukoliko ovo nije dovoljno, jer je oblik akni teži, onda je potrebno da se posavetujete sa dermatologom, a on Vam može preporučiti terapiju benzoil peroksidom, retinoidima ili antibioticima. 

Kako sprečiti bubuljice na vratu?

 

Ovaj tip bubuljica može se sprečiti redovnim održavanjem higijene vrata, a to se najbolje postiže mlakom vodom i blagim sapunom ili nekim sredstvom na bazi vode, zatim nošenjem čiste odeće za koju je najbolje da bude pamučna.

 

prevencija bubuljica

 

Muškarci koji se briju mogu primeniti savete iz gornjih redova teksta.

Bubuljice na vratu mogu nastati i ako se neredovno menja posteljina, stoga treba redovno prati jastučnice i sve što dolazi u dodir sa kožom.

Sledeća stavka na koju treba obratiti pažnju je odabir nakita odnosno ogrlica koje nosimo. Mnogi metali, plastika i slično mogu izazvati iritaciju i uzrokovati bubuljice.

Preventivne mere protiv potkožnih bubuljica

 

Potkožne bubuljice često su bolne, sporo prolaze i mogu biti jako neprijatne. Da biste ih sprečili koristite blaga sredstva za umivanje koja sadrže salicilnu kiselinu. Ona ima moć da ukloni mrtve ćelije kože kao i višak sebuma, pa na taj način ubrzava zarastanje bubuljica. Postoje proizvodi sa različitim koncentracijama ove kiseline, pa ako imate osetljivu kožu izaberite one u kojima koncentracija nije veća od 1%.

Nakon čišćenja sledi krema.

Potkožnim bubuljicama nikako ne prijaju masne kreme, već isključivo nekomedogene.

Birajte one koje sadrže sastojke poput hijaluronske kiseline, ceramida ili nikotinamida. Ovi sastojci zadržavaju vodu i pružaju koži neophodnu vlažnost, jačaju njenu barijeru i smanjuju iritaciju.

Mogu li se sve bubuljice sprečiti?

 

Kao što ste i sami shvatili ne postoji čarobna formula kojom će se bubuljice sprečiti, ali postoji čitav niz postupaka kojima možemo njihovu pojavu svesti na minimum. To je zapravo svrha ovog teksta.

Neke bubuljice će se lakše sprečiti, za neke je potrebno više vremena i truda, ali bitno je ne odustajati.

 

Jednostavnim čišćenjem i upotrebom proverenih topikalnih proizvoda protiv bubuljica sasvim sigurno ćete uraditi veliki deo posla. Čiste pore su put ka lepom licu!

Ipak, bitne su i ostale životne navike koje imaju uticaj na akne. Ukoliko se pridržavate tih pravila, rezultat će se videti na Vašoj koži.

Za čisto lice nega je najbitnija. Uvek odvojte par minuta da svom licu pružite to uživanje jer ćete jedino tako direktno smanjiti šansu od izbijanja bubuljica!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *