bubuljice na vratu
Bubuljice

Bubuljice na vratu – recite im zbogom! 

Bubuljice na vratu? Vreme je da im stanete na put! Budite odlučni, promenite svoju rutinu nege i zasijaćete u najboljem izdanju bez dosadnih akni na vratu. Dakle, nema opravdanja – evo načina! 

Američki stručnjaci su radili niz istraživanja o učestalosti bubuljica na vratu. Gotovo svako od nas susrešće se dva do tri puta u životu sa ovakvom promenom. Nemaju ograničenja, odnosno pojavljuju se bez obzira na vaše godine. Posebno su iritantne pred večernji izlazak, dok ste u vašoj najlepšoj haljini dubokog dekoltea! Barem da prave probleme samo pripadnicama lepšeg pola, ali nije tako. Muškarci se takođe sreću sa ovim tipom akni, koje ih iritiraju i ruše samopouzdanje. Pritom ne možete da ih prikrijete šminkom ili originalnim šalom!

Dosta kukanja! Trudili smo se da kroz naredni deo teksta odgovorimo na sva pitanja o bubuljicama na vratu. Vreme je da nestanu sa vašeg lica još danas.

Bubuljice na bradi i vratu

 

Bubuljice na bradi i vratu obično idu u paketu. Najčešće se pojavljuje jedna do dve potkožne bubuljice na bradi i zatim se šire ka podbradku i celokupnom vratu. Nema ih previše, što je prava sreća. Koža na vratu je izuzetno tanka i osetljiva, pa je sklona uticajima iz spoljašnje sredine. Postoji niz razloga koji utiču na nastanak ovakve infekcije, a kojih često nismo svesni. Ali, o tome ćemo kasnije!

Pozitivna strana priče jeste što se retko pojavljuje više desetina bubuljica na vratu. Ova zona karakteristična je po bolnim aknama, koje su irtantne. Mogu se proširiti, ali infekcija se ne može uporedi sa bubuljicama na čelu ili obrazima. Istražujući saznajem da se pojavljuje od tri do desetak akni. Često nastaju jasnim redosledom od jedne bubuljice na bradi, pa do bubuljice pred samu ključnu kost!

Ne treba očajavati, možete ih izlečiti na prirodan način!

Ukoliko imate dve do tri bubuljice, pravi ste srećnici! Jovana se susrela sa aknama koje su zaokupile celokupno lice i vrat. Pratile su je dug niz godina, sve dok nije pronašla efikasno i brzo rešenje! Nakon nekoliko dana primetila je da crvenilo i otok nestaju ,što ju je oduševilo. Danas nema ni jednu bubuljicu. Pitate se kako je to uspela? Njen način i vama može biti od koriti.Pogledajte celokupno iskustvo na sledećem linku: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/.

Pređimo na važnije teme koje će vam omogućiti čisto i nežno lice i vrat!

Šta je uzrok bubuljica na vratu?

 

akne na vratu

 

Uzrok bubuljica na vratu delimično leži u prirodnom procesu lučenja sebuma. Prirodna ulja potrebna su nam kako bi nas štitila od spoljašnjih uticaja, ali njihovo nagomilavanje šteti vašem vratu. U toku dana nakupljaju se nečistoće i mešaju sa sebumom, useljavajući se među vaše pore. Odlična kućica za njih, takoreći udobno mesto na kojem mogu ostati dugo. Međutim koža vrata ih ne trpi, pa možete primetiti svrab. Nakon nekog vremena pojavljuju se bubuljice, jer su bakterije prodrle u dublje slojeve kože!

Sagledavši stvari realno, dolazimo do glavnog krivca nastanaka bubuljica na vratu. Reč je o nepravilnom načinu čišćenja kože.

Većina nas ponekad preskoči uklanjanje šminke pred odlazak u krevet, ili temeljno umivanje. Opere se lice, ali ne i vrat! Ukoliko se takvo ponašanje pretvori u naviku eto nama bubuljica na vratu!

Ali to nije jedini razlog!

Hormonalni disbalans kao uzrok bubuljica na vratu

 

Višak muških hormona kod žena može proizvesti različite probleme sa kožom lica, navode stručnjaci.  Problem viška hormona, karakterističan je po tihim simptomima koje uglavnom teško povezujemo. Upravo bubuljice na bradi i vratu, mogu biti alarm za vađenje krvi, odnosno nivoa hormona.

Dame kojima se dogodila ovakva promena, najčešće opisuju bubuljice na vratu kao bolne i crvene. Liče na potkožne i mogu se zadržati nekoliko nedelja na vašoj koži.

Naravno, vaše telo nije kutija pa shodno tome svako reaguje drugačije.Stručnjaci navode da je dobro proveriti i hormon stresa. Ukoliko ste se proteklih nedelja nervirali, brinuli ili vam je  falio trenutak odmora eto bubuljica na bradi i vratu. Namerno govorim na bradi i vratu, jer se usled hormonskog disbalansa mogu pojaviti ciklično. Od sredine vaše brade, ka  dekolte sredinom vrata!

Pre zakazivanja stručnog pregleda, proverite jeste li u PMS-u! Predmenstrualni sindrom utiče na stvaranje veće količine sebuma, odnosno primorava žlezde da luče prirodno ulje. Koža lica i vrata postaje masna i sjajna , tako da je sklona aknama! Ovakva bubuljica na vratu takođe biva propraćena bolom i crvenilom, ali prolazi za nekoliko dana.

Naredna stavka je jednako važna!

Loša higijena

 

Loša higijena podrazumeva biranje suviše jakih kozmetičkih preparata za kupanje. Jeste li obratili pažnju na deklaraciju vašeg sapuna ili kupke? Često se zanemaruje njihova važnost, pa hitamo za privlačnim mirisom ili akcijskom cenom.

Svakodnevno nanosimo na kožu preparate koji menjanju pH vrednost naše kože.

Rekla sam „jaka sredstva“, a prepoznaćete ih po velikoj količini veštačkih mirisa, naftnih prerađevina odnosno mineralnih ulja unutar sebe i aluminijuma. Koliko god vaša koža bila otporna u jednom trenutku može posustati. Dugoročno gledano, ovakva sredstva menjaju Ph sredinu površinskog sloja kože, pa unutrašnjost proizvodi manje proteina. Postajemo ranjivi na spoljašnje uticaje, što raduje bakterije! Telo najpre reaguje na pogrešno sredstvo bubuljicama na vratu, pa je vreme da promenite rutinu!

Sa druge strane, leti se znojimo u mnogo većim količinama. Važno je očistiti lice i vrat od kapljica znoja, koje se mešaju sa prljavštinama među porama. Samo tuširanje nije dovoljno! Sa nekoliko kapi prirodnog losiona za akne rešićete se prljavštine i zagarantovati vrat bez akni.  Možete se poslužiti prirodnim pilinzima i pripremiti ih u svojoj kuhinji. Ipak, imajte na umu da je vrat osetljivo područje i da mu je takvo, temeljno čišćenje potrebno dva do tri puta mesečno!

Ovde celokupnoj priči o nastanku akni na vratu nije kraj. Postoji niz razloga koji stvaraju ovakvu infekciju. Neki su karaterističniji za dame, dok drugi većinom zadaju muke jačem polu! Tako smo ih i mi podelili.

Na vama je da se na tenane upoznate sa njima, kako bi adekvatno izlečili akne na vratu.

Bubuljice na vratu kod žena

 

Bubuljice na vratu kod žena mogu nastati usled hormonskog disbalansa, što smo pomenuli. Tu se neke od vas zabrinu, uspaniče i pomisle da nešto sa njihovim celokupnim zdravljem ne štima. Ipak, iskustva govore dručije!

Ponekad su razlozi smešni, ali mogu napraviti bolnu i crvenu aknu na vratu.

Crvena bubuljica iza uveta

 

Crveni tip bubuljica karakterističan je za masnu kožu lica, ali se svi ponekad susretnemo sa njom i to na čudnoj regiji. Koža iza ušiju je tanana i retko bakterije iz spoljašnje sredine prodiru do nje. Dame sa dugom kosom šitite kožu iza i ispod uha, tako da je vetar ili čestice prašine ne mogu iritrati.

Ipak, pojavljuju se crvene i bolne akne, a razlog može ležati u pogrešnom odabiru kozmetike.

Ukoliko kosu perete jakim šamponima, koji sadrže sulfate i neprirodne čestice ulja koje bi slepile oštećene krajeve dajući im svež izgled eto infekcije kože.

Ovakvi štetni sastojci zadržavaju se na vlasima, bez obzira na ispiranje. Primetimo da postoje tek kada irtiraju kožu iza uha, praveći infekciju.

Sreća je u tome što se ovakve bubuljice ne šire dalje, tako da je adekvatnom negom možete izlečiti! Jasno je da je pored nege, promena sredstva za pranje kose neophodna.

Neke pripadnice lepšeg pola do sada su pronašle prirodnu kozmetiku za sebe od koje se ne razdvajaju. Pritom su ušle u najbolje godine života, ali akne na vratu im ne daju mira!

Zašto nastaju bubuljice na vratu u 40-tim godinama?

 

Početkom četrdesetih u unutrašnjim slojevima kože gubi se veća količina kolagena i elastina. Dolazi do vidljivih znakova starenja na vratu, pa se ujedno rastežu i pore. Neće ih odmah primetiti pred ogledalom i još neko vreme moći ćete da uživate u zategnutoj koži lica! One su sada prostranije, a ćelije su zbog manjka proteina postale osetljivije. Sve to raduje bakterije iz spoljašnje sredine, koje dopiru do vaših pora i prodiru unutar njih. Stvaraju bolne bubljice na vratu, nalik pubertetskim.

Bubuljice na vratu kod muškaraca

 

bubuljice na vratu uklanjanje

 

Muškarcima posebno mogu urušiti samopouzdanje bubuljice na vratu, jer ih ne mogu prikrivati šminkom i dugom kosom. Treba im posvetiti malo pažnje, kako bi nestale sa njihovog lica. Koža muškog vrata je konstantno ogoljena, pa je kao takva otpornija na spoljašnje uticaje. U toku istraživanja neki od stručnjaka došli su do zaključka da se pojavljuju zbog svakodnevnih aktivnosti!

Sitne bubuljice na vratu od znoja

 

Čestice znoja zadržavaju se na koži lica i vrata kao i na drugim delovima tela. Sa rukama i leđima je znatno lakše, jer pamučna majca može upiti znoj, dok se na vratu meša sa prašinom i drugim nečistoćama, zatim se nastanjujući među porama. Ne prodire u dublje slojeve lica, već samo otežava disanje kože tako da se pojavljuju sitne bele bubuljice od znoja.

Srećna vest je da uglavnom prolaze nakon prijatnog tuširanja i da mogu trajati svega nekoliko dana.

Dok je vrat pod upalom, zaboravite na savete poput pilinga za lice.

Prijaće vam mlaka voda za tuširanje i hladni napitci koje će oporaviti čitavo telo! Nisu bolne što ih čini lakšim oblikom akni na vratu, u odnosu na bubuljice koje slede.

Bubuljice na vratu od brijanja

 

Brijanjem pored brade skidate mrtve ćelije sa površine kože, što je slično pilingu lica. Sada vam je jasno zašto izaziva iritaciju, jednostavno nemamo toliko mrtvih ćelija svakodnevno. Stvaraju se male rupice na površinskom sloju kože, koje je potrebno dezinfikovati. Ukoliko preskočite dezinfikaciju vrata i lica, mogu se pojaviti crvene bubuljice.

Sa druge strane, nepravilnim izbrijavanjem u smeru rasta dlake može doći do urastanja. Već smo rekli da je koža vrata tanka, pa će joj trebati nekoliko dana da se izbori sa upaljenom dlakom unutar kože. Pravilnim čišćenjem lica i korišćenjem pene za brijanje sprečićete nastanak bolnih bubuljica na vratu!

Usput, pogledajte sve o bubuljicama nakon brijanja kako bi ih se zauvek rešili!

Nije kraj opisima, želeli smo da budemo temeljni! Zaboravite na podelu prema polu.

Bubuljice na vratu od vrućine i akne koje svrbe

 

Previsoke temperature mogu stvoriti sitne beličaste bubuljice i takozvane Majorka akne. Ukoliko ste preterali sa sunčanjem mogu pući prerano, tako da se izlije belo-žuti gnoj iz njih. Ostavljaju za sobom krasticu, koja  traje dosta dugo. Nemojte je kidati, kako bi sačuvali ujednačen ten bez ožiljaka!

Smeju li se uopšte cediti bubuljice na vratu?

 

Imajući u vidu da je koža vrata osetljiva, svako stiskanje bubuljice i ceđenje može stvoriti dodatan bol. Crvene akne na vratu mogu postati otečene i zadržati se nekoliko nedelja na koži. Ukoliko se opredelite za ceđenje kao proces izlečenja akni, poverite vrat stručnjacima u ruke. U odabranom salonu, kozmetičar će nežno iscediti zrele akne sa vrata.

Važno je ne zavaravati se, jer ne može svaka bubuljica da se iscedi. Možete izaći iz salona sa nekoliko bubuljica po sredini vrata koje kozmetičar ne smatra adekvatnim za ceđenje. Uz to, koliko god bili profesionalni sam proces ne može proći bezbolno. Niko vam ne može garantovati da se ožiljci od bubuljica neće pojaviti, zato radijte birajte blaže metode lečenja.

Kako ukloniti bubuljice na vratu?

 

Cilj u toku uklanjanja bubuljica na vratu jeste ne oštetiti osetljivu kožu i dodatno je nahraniti.

Nakon same infekcije ona treba da izgleda hidrirano i nežno, bez bilo kakvih tragova oštećenja. Potrebno vam je prirodno sredstvo koje suši bubuljice, tako da krastice same otpadaju sa lica.

Prirodnim serumom za akne, za nekoliko dana možete umiriti i oporaviti vrat! Nanosi se mala količina, potrebno je dve do tri kapljice. Natapkajte ih prstima na bubuljicu i primetićete da crvenilo i otok nestaju. Birajući pravi serum, možete nadoknaditi neophodne količine vitamina i minerala. Potrebni su koži nakon infekcije, kako bi se oporavila i zasijala u punom sjaju!

Ukoliko želite da regenerišete kožu celog vrata i uklonite bubuljice možete iskoristiti naredni proizvod.

Krema za bubuljice na vratu

 

Krema za bubuljice čini celokupno lice i vrat hidriranim i isušuje akne. Nestaju u veoma kratkom periodu jer unutrašnji slojevi kože dobijaju dovoljne količine vode  i vitamina. Birajući kremu za akne na vratu čitajte poleđinu porizvoda. Potrebno je da baza bude prirodna.

Još jedna prednost kreme za akne, jeste mekani osećaj pod prstima koji ostavlja za sobom. Na potpuno nežan način uklonićete bubuljice i sprečiti nastanak fleka na vratu.

Dosta vam je svega, želite da nestanu u najkraćem mogućem roku? Vreme je da prepustite bubuljice na vratu stručnjacima.

Lasersko lečenje akni na vratu

 

Odlaskom kod dermatologa bićete sigurni u sam uzrok nastanaka akni na vratu, jer će izvršiti temeljan pregled kože. Danas sve češće preporučuju prirodnu metodu laserskog lečenja akni i regeneracije lica i vrata. Na osnovu stepena infekcije i tipa kože lica, preporučiće vam boju i intenzitet laserske svetlosti. Snop je usmeren prema žarištu infekcije, prodire do samog tkiva primoravajući ćelije na pokret. Kada se razbude proizvode veliku količinu proteina koji razbijaju žarište infekcije i ubijaju bakterije.

Već nakon prvog tretmana rezultati su vidljivi. Ipak, morate biti odgovorni i negovati kožu lica pravilno kako se bubuljice na vratu ne bi vratile. Nije redak slučaj da se i nakon laserskog lečenja od vas očekuje da nastavite sa terapijom kod kuće. Bubuljice koje ne prolaze nedeljama mogu iziskivati antibiotike, mada terapija uglavnom podrazumeva prirodne načine lečenja. Preporučiće vam kremu za bubuljice ili serum.

Zanimalo me je jesu li to sva rešenja za bubuljice na vratu. Došla sam do zaključka da nisu i da nam je majka priroda podarila još nekoliko!

Esencijalno ulje origana za akne na vratu

 

Pronaćićete ulje divljeg origana u gotovo svakoj apoteci, po ceni od oko 1000 dinara. Dobija se mala bočica, ali to ne treba da vas iznenadi. Koncetracija ovog ulja je toliko jaka da se za svakodnevnu upotrebu mora razblažiti.

Divlje origanovo ulje suzbija preko 20 vrsta mikroorganizama, navode neki od stručnjaka. Kao takvo može potpuno isušiti akne na vratu i sprečiti njihovo širenje. Lagana i razmaziva struktura omogućava dugotrojanost jednog pakovanja. Potrebno je dve do tri kapi pomešati sa kašikom maslinovog ulja. Dobijate blagu mešavinu sličnu toniku za lice, koja može omogućiti ujednačen ten vrata. Karakteristično je po antioksidansima unutar sebe, koji će ojačati zaštitnu barijeru i sprečiti nove infekcije.

Dobar lek za bubuljice na vratu i ujedno preventiva! Jedina mana ovakvog proizvoda može biti oštar miris. Ali se isti ne može se porediti sa narednim prirodnim sredstvom za lečenje akni.

Beli luk za bubuljice na vratu

 

Sigurno su vam bake i majke u toku detinjstva pričale o blagodetima belog luka za imuni sistem. Zaista je tako, može očuvati vaše telo zdravim i jakim. Jača čitav imuni sistem, a ukoliko se nanosi direktno na lice zaštitna barijera postaće jača.

U sebi sadrži velike količine vitamina C koji regeneriše kožu i isušuje bubuljice. Imajte u vidu da je vrat osetljiv pa nemojte nanositi čen direktno na lice. U najbližoj apoteci pronaćićete ulje belog luka u kom su stručnjaci pažljivo izdvojili neophodne vitamine. Natopite vatu njime i prislonite uz bubuljice na vratu. Potrebno mu je nekoliko dana da deluje, a neke od naših čitateljki oduševljene su njime. Saznajte i vi šta beli luk čini tako posebnim u borbi sa bubuljicama! 

Vreme je za prijatne, opuštajuće mirise i načine regeneracije kože vrata!

Maska od narandže za bubuljice na vratu

 

Evo mirišljave zamene za beli luk, koja će nadoknaditi vitamin C u ćelijama. Pritom sadrži antioksidanse koji će omekašti kožu vrata i učiniti je nežnom na dodir. U mešavini sa belim brašnom, regulisaće nivo sebuma i isušiti bubuljice.

Kada pripremite smesu od jedne isceđene narandže i jedne kašike brašna, izgledaće vam kao piling. Nipošto je nemojte utrljavati u kožu pod upalom. Treba je naneti na lice lagano, odnosno natapkati prstima. Nakon desetak minuta belo brašno može pokupiti višak sebuma, dok će vitamin C pospešiti zarastanje akni.

Nije preporučljiva za suvu kožu lica, koja vapi za hidratacijom! U tom slučaju radije birajte nešto drugačiju, ali jednako osvežavajuću mešavinu.

Maska od šargarepe i jogurta za bubuljice na vratu

 

Probiotici iz jogurta regulišu Ph vrednost vaše kože, pa kao rezultat imamo nestanak crvenila oko same akne. Redovnim nanošenjem može se umanjiti otok akni na vratu, na potpuno prirodan način. Pored blagodeti probiotika hladnoća čini svoje, delujući poput hladne obologe. U mešavini sa pasiranom šargarepom dobićete dodatne količine vitamina E i vitamina B grupe.

Ovakva mešavina može prijati suvoj koži lica i umiriti infekciju, ali ipak nakon nje nanesite hidratantnu kremu. Na taj način zadržaćete vlažnost unutrašnjih slojeva kože i omogući joj da se izbori sa bubuljicama na vratu!

Odgovaramo na pitanje nekih od čitateljki.

Da li se dame mogu rešiti bubuljica na vratu antibebi pilulama?

 

Bolje rečeno, trudim se da odgovorim na pitanje nekih od čitateljki jer nisam stručnjak.

Istražujući iskustva o povezanost antibebi pilula sa bubuljicama na vratu rezimiram stvari. Hormonski disbalans zaista može stvoriti bubuljice na sredini vrata, ali ne možete ih sami lečiti antibebi pilulama.

Detaljnom analizom krvi i hormona, odrediće vam terapiju koja će učiniti čitav organizam svežim. Naravno, regulisanjem hormonskog disbalansa rešićete se muke, odnosno stalnih infekcija na koži vrata. Zapravo niste mnogo pogrešili jer na forumima mnogobrojne dame pišu kako je u antibebi pilulama spas. Ja vam naglašavam da je to pre svega lek, koji ne treba uzimati na svoju ruku!

Kako sprečiti bubuljice na vratu?

 

Mudri se vode parolom ‘’Bolje sprečiti nego lečiti! ‘’, ali i svi oni koji su se izborili sa infekcijom i strepe od ponovnog vraćanja. Ukoliko je reč o sitnim bubuljicama od znoja jednostavno zavežite kosu u rep. Napravite adekvatnu frizuru i omogućite koži vrata da diše! Za jači pol tu su znojnice kojima možete obrisati čestice znoja sa vrata i sprečiti iritaciju i infekciju kože.

Za sve drugo, rešenje je u savesnoj nezi lica pred odlazak u krevet. Potrebno vam je nekoliko trenutaka za čišćenje kože prirodnim losionom. Temeljno očistite celokupan vrat, bradu i lice. Koža će vam biti zahvalna jer ste joj omogućili regeneraciju u toku noći i zaboravićete na bubuljice na vratu!

Naravno, neophodno je brinuti o celokupnom telu. Koža je najveći organ pa sve što pojedemo dopire do nje. Velike količine čokolade i masne hrane mogu stvoriti bubuljice na vratu. Pravo je vreme da se upoznate sa ishranom koja može sprečiti pojavu akni!

Žurite da što pre izađete iz kuće? Imate dejt, ali crvena bubuljica se vidi na kilometar?

Kako sakriti bubuljice na vratu?

 

Zahvalite trendovima, jer se na tržištu pojavilo na desetine korektora koji prekrivaju bubuljice na vratu. Potrebno je natapkati kap do dve proizvoda na bubuljicu i ona će nestati na nekoliko sati! Pronašla sam u drogerijama korektore sa hranjivim česticama iz prirodnih ulja. Tu su da održe vlažnost lica i spreče dodatno oticanje bubuljice na vratu dok je prikrivaju.

Važno je biti umeren, jer korektivna kozmetika može stvoriti peckanje i svrab kože. Nemojte je nositi na koži više od dva do tri sata dnevno.

Prilikom skidanja temeljno očistite kožu lica. Korektori su omiljeni jer nas trenutno čine savršenim. Ipak, treba da zavolimo sebe i izlečimo akne na vratu pravilno uživajući u čistoj i nežnoj koži !

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *