kontraceptivne pilule za bubuljice
Bubuljice

Da li su kontraceptivne pilule za bubuljice rešenje?

Koliko su efikasne kontraceptivne pilule za bubuljice? Mogu li one da reše problematičnu kožu lica ili je to zabluda? Saznajte sve o ovoj temi.

Masna koža i bubuljice umeju puno da zadaju problema pa je svaki vid njihovog uklanjanja dobrodošao i poželjan. Ljudi su zaista spremni da probaju sve i svašta ne bi li ih uklonili. Kontraceptivne pilule mogu biti opcija, onda kada su rešenja od strane dermatologa zakazala. Tada se dobija uput za ginekologa.

Kada pilule dolaze u obzir za akne i koliko su efikasne?

Saznajte baš sve o lečenju bubuljica uz pomoć kontraceptivnih tableta.

Da li koristiti kontraceptivne pilule za bubuljice?

 

Kontraceptivne pilule nisu za sve tipove bubuljica i nisu za opštu upotrebu, što znači da nisu za svakoga.

Sigurno ih nećete dobiti ako se borite sa mitiserima, već sa ozbiljnim, upaljenim bubuljicama koje zauzimaju veliku površinu lica.

Na uputstvu za korišćenje ovih pilula u ove svrhe stoji da su one metoda izbora onda kada duža oralna upotreba antibiotika za akne nije dala rezultate. Jasno Vam je da su kontraceptivne pilule neka krajnja opcija, onda kada su svi ostali načini za lečenje bubuljica zakazali.

Zbog toga, ne treba puno insistirati na ovom principu lečenja, jer se ne preporučuje svima. Da biste ih dobili kao preporuku, potrebno je da prođete kroz agresivnije lečenje akni, a da rezultata ne bude. Da li ima potrebe naglašavati da problem sa bubuljicama na licu treba da bude i više nego ozbiljan, da traje duže i da nema naznaka da kreće poboljšanje?

Zašto se uopšte kontraceptivne pilule nameću kao izbor?

U kakvoj su vezi pilule za kontracepciju i akne?

 

Zato što neke vrste kontraceptivnih pilula mogu smiriti upale na koži, crvenilo i u krajnjem slučaju bubuljice na licu.

Nije tajna da se ove promene na koži javljaju kada se u organizmu dešava poremećaj hormona, i to najčesće polnih (estrogena i progesterona). Kod žena, poželjno je da ima više estrogena (ženskog polnog hormona) a manje testosterona (muških polnih hormona).

 

kontraceptivne pilule za akne

 

Kada dodje do njihovog poremećaja, pa preovladaju muški polni hormoni kod žene, to se obično ispolji pojačanim rastom dlake na mestima gde ne bi trebalo da ih ima, ali i poremećenim radom lojnih žlezdaOne počinju da luče mnogo više sebuma, a on je jedan od razloga za pojavu masne kože i bubuljica. Tačnije, dolazi do zapušavanja pora, do upala i crvenila na koži, a to može voditi i u ozbiljna stanja, kao što je oboljenje pod nazivom Acne vulgaris i ozbiljnijih zapaljenja na koži lica. Ovaj simptom može ukazati na pojavu policističnih jajnika – problema koji često kao svoju nuspojavu nosi i akne na licu.

Kontraceptivne pilule jesu metoda izbora za lečenje bubuljica, onda kada su one udružene sa policističnim jajnicima, odnosno onda kada je potrebno srediti i menstrualni ciklus. U ostalim slučajevima, nije poželjno koristiti ih ukoliko problem sa hormonima nije dijagnostifikovan. Naravno, nikako ih ne treba prepisivati onda kada žena planira potomstvo, ali o svemu tome malo kasnije.

Kada pomažu kontraceptivne pilule za bubuljice, a kada ne?

 

Kontraceptivne pilule pomažu onda kada je sasvim sigurno problem na koži izazvan poremećajem polnih hormona.

Međutim, ova pojava jeste karakteristična za bubuljice u pubertetu, pa to ne znači da će ih svaka devojka koristiti. Poželjno je sačekati određeni vremenski period, probati i neka druga rešenja za bubuljice, pa tek onda razmisliti o uzimanju kontraceptivnih pilula.

Kroz to je prošla i Jovana koja je imala užasno upaljene, crvene i otečene bubuljice. Sve to joj se dešavalo dok je bila jako mlada. Jeste očajavala, ali nije odustajala, jer nikada i nije izgubila nadu da će imati lepu i čistu kožu lica. Konraceptivne tablete nisu dolazile u obzir, jer se koža lica može izbalansirati i na druge načine. Ona je pronašla rešenje, koje je pritom i prirodno, što samo dokazuje da je moguće. Bubuljice su nestale, a ni traga od masne kože i crvenila. Do čiste kože lica je došla na sledeći način: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/.

Kontraceptivne tablete i nisu za svakoga, jer mogu izraziti i neka neželjena dejstva.

Da li su kontraceptivne pilule bezbedne?

 

Ono što treba da znate jeste da se prepisuju sasvim zdravim devojkama, dakle onima koje nemaju pridruženih bolesti. Pilule za kontracepciju mogu da povećaju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, pa zaista ih ne treba uzimati bez jake potrebe i to samo i isključivo u konsultaciji sa lekarom. U nekim ranijim godinama mogu biti metoda izbora, ali se više preporučuju ženama u reproduktivnom dobu.

Odgovor na ovo pitanje nikada nije lak, jer se kao i kod primene drugih preparata i lekova, uvek vrši procena dobiti i štete koju određeni lek može da izazove. To je posao lekara, ginekologa, koji će utvrditi da li su ovi lekovi neophodni.

Rizici postoje, pa ćemo ovde nabrojati ko ne bi trebalo da koristi ovaj lek za lečenje bubuljica:

  • trudnice i dojilje
  • osobe koje boluju od karcinoma
  • osobe sa dijabetesom
  • osobe sa kardiovaskularnim smetnjama
  • osobe sa poremećajem metabolizma
  • osobe sa alergijama
  • osobe sa polnim bolesima i bolestima jetre
  • osobe koje boluju od depresije, epilepsije i muliple skleroze
  • posebna pažnja se preporučuje asmatičarima

Spisak je poveći, pa sa kontraceptivnim pilulama stvarno nema šale. Ukoliko Vam ih ipak prepišu, treba da znate da se one piju malo duže, da postoji perod prilagođavanja i da se dešava da se pri prestanku njihovog pijenja bubuljice vraćaju.

Slede detalji.

Negativne posledice korišćenja pilula za akne

 

Neki od ginekologa preporučuju da se obavezno uz uvođenje pilula za kontracepciju rade i enzimi jetre. Ono što se pretpostavlja jeste da svaka duža upotreba farmaceutskih lekova može oštetiti ovaj organ, pa da u ovom slučaju treba biti u pripravnosti.

Neke devojke prijavljuju čistije lice prilikom korišćenja kontraceptivnih pilula, ali i gojaznost kao negativnu posledicu. Nije potvrđeno da ona dolazi direktno od pilula, ali se može dovesti u vezu sa njima.

Ono na šta se u Uputstvu za korišćenje ovih lekova upozorava jeste da ove tablete mogu uticati na zgušnjavanje krvi i biti jedan od razloga za dobijanje krvnog ugruška, što povećava rizik od nastanka tromba, srčanog udara ili šloga.

Rizik od negativnih posledica od kontraceptivnih pilula raste, logično sa godinama, ali i kod žena pušača. Kod mladih žena se ne očekuju veće komplikacije, kao ni posebno prilagođavanje na korišćenje pilula za kontracepciju.

Žene prijavljuju mučninu, nadimanje, a nekada i povraćanje. Ukoliko su simptomi jaki, može se preći i na drugu vrstu kontraceptivnih pilula.

Kako se koriste i koliko dugo piju?

 

Ovi lekovi se mogu koristiti neograničeno dugo, uz povremene pauze. Uslov je da zadovoljavaju Vaše potrebe i ne ugrožavaju zdravlje, uključujući i plodnost žene. Obično dolaze u pakovanju od 21 tablete, a pije se samo jedna dnevno, poželjno u isto vreme.

Nakon ispijanja kutije, pravi se pauza od sedam dana, kada bi trebalo da nastupi i menstrualno krvarenje.

Sa konzumiranjem kontraceptivnih pilula za bubuljice započinje se sa prvim danom menstruacije, pa one pružaju i adekvatnu zastitu i od trudnoće, ne samo od različitih vrsta bubuljica.

Ovom računicom, jedna kutija je dovoljna za mesec dana.

Koje pilule za kontracepciju su dobre za akne, a koje ne?

 

Zabluda je da su sve kontraceptivne pilule dobre za lečenje bubuljica. Samo tablete u kojima dominira estrogen pomažu kod problema sa aknama i to ženama. Muškarcima nisu od koristi.

Najbolje je koristiti kombinovane tablete, a to znači da one ipak sadrže obe vrste polnih hormona, kako bi se isti izbalansirali. Količina estrogena svakako treba da bude dominantna, a progesterona treba da ima manje.

Kontraceptivne pilule koje se preporučuju za akne su Diane 35 i Belara. One spadaju i u najprepisivanije pilule za akne. U obzir dolaze i kontraceptivne pilule pod imenom Jasmin i Yaz. One deluju po principu da imaju više estrogena i da blokiraju testosteron, smanjujući količinu masnoće na koži lica.

Kada se očekuju rezultati?

 

Što se tiče regulacije ciklusa, ove tablete su adekvatna zaštita, ukoliko se uzimaju onako kako je propisano, a to je da se piju odmah po početku menstrualnog krvarenja. One su tada adekvatna zastita od trudnoće. Međutim, sa bubuljicama je nesto drugačija situacija, jer je potrebno vreme da kontraceptivne pilule počnu da deluju.

 

Minimum tri meseca je potrebno da se konzumiraju da bi se prvi rezultati uočili na licu.

Ove tablete nisu svemoguće, što znači da su rezultati postepeni, ali uz duže korišćenje, moguće ih je postići. Kada kažemo duže, recimo da je period od pola godine do godinu dana, optimalan period da se bubuljice na licu srede i povuku.

Do tada bi valjalo ukloniti i sve promene koje su već na koži, a to su postojeće bubuljice i ožiljci od istih. Zbog toga, nije retkost da se upravo tada počne sa intenzivnim tretmanima za čišćenje lica, poput hemijskog pilinga ili možda i agresivnijih metoda, kao što je laser za akne.

Nikada ne treba zaboraviti na dobar losion za bubuljice, jer je svakodnevno uklanjanje prljavština od velike važnosti za lepo lice.

Da li se nakon prestanka uzimanja akne vraćaju?

 

Ono što jeste poražavajuće u celoj priči sa kontraceptivnim pilulama za akne je to da se, nažalost, u većini slučajeva, bubuljice vraćaju.

 

kontraceptivne pilule protiv akni

 

To znači da ovo nije trajno rešenje, jer ukoliko hormoni putem pilula prestanu da se unose, koža može postati ponovo masna, upaljena i bubuljičava.

Na ovo upozoravaju i ginekolozi, svesni da je problem sa bubuljicama mnogo dublji od regulacije hormona. Promena načina života, kao i načina nege masne kože lica, jedan je od načina da se sa aknama borite. Na prvom mestu, regulacija ishrane, stresa i redovne fizičke aktivnosti pomaže. Zatim, potpuna i redovna nega kože lica prilagođena tipu kože, jedan je od preduslova za dobijanje rezultata i kada je koža lica u pitanju.

Uvođenje tonika za lice ili dobrog losiona za svakodnevno čišćenje lica već pravi veliku razliku. Uz odličan gel za bubuljice i strpljenje u procesu, uspeh će u nekom trenutku doći.

To važi za one lakše promene na koži lica, odnosno pojedinačne bubuljice, akne koje se povremeno javljaju (kad smo u pms-u i sl). Sve druge pojave koje zauzimaju više od polovine kože lica, zahtevaju konsultaciju sa dermatologom ili ginekologom. Nekada je jedino rešenje biti na kontraceptivnim pilulama stalno, pa pronalaziti načine da se to stanje održi i po prekidanju korišćenja tableta.

Iskustva sa kontraceptivnim pilulama za akne

 

Kontraceptivne pilule za akne deluju. Njihov pozitivan uticaj na kožu lica je neosporan, ali se postavlja pitanje po koju cenu? Da li ih treba uključivati samo zbog akni ili rešavati nekoliko problema odjednom?

Puno pitanja, a nema univerzalnog odgovora. Izbor kontraceptivne pilule, kombinacija hormona, zavisi od osobe do osobe, od njenog fizičkog stanja, a u krajnjoj liniji i trenutnih potreba.

Tanja (34) je na pilulama bila pre par godina i to baš zbog akni: „Pokušala sam da rešim masnu kožu lica Diane 35 kontraceptivnim pilulama. Pila sam ih nekoliko godina i mogu reći da sam vrlo zadovoljna. Ove pilule su dale rezultate za nekih šest meseci. Međutim, daleko sam bila od pravog rešenja, jer kad sam poželela da se ostvarim u ulozi majke, prekinula sam korišćenje. Tada se postepeno problem vraćao. Koža je ponovo postala masna i bubuljičava. Tada sam shvatila da ne mogu da dobijem tabletama za kontracepciju, već da moram da naučim da živim sa tim. Okrenula sam se prirodnim lekovima za lečenje bubuljica i rešila problem.“

Iako su ljudi nepoverljivi, uz pomoć prirodnih sredstava za bubuljice, može se postići ogroman napredak u lečenju, odnosno njihovom uklanjanju. Prirodna kozmetika nudi pregršt preparata sa fantastičnim sastojcima, koji ublažavaju bubuljice i pomažu koži da uspostavi balans.

 

 

Jagoda (25) tvrdi da su kontraceptivne pilule za akne beskorisne: „Koristila sam Belara kontraceptivne pilule za bubuljice, ali nisam bila zadovoljna. Moja koža lica nije reagovala na njih. Bubuljice su i dalje bile prisutne, a masnoće ogroman problem sa kojim sam se i dalje borila. Možda je jedan od razloga to što nisam imala policistične jajnike, već sam ih uključila isključivo zbog akni. Svejedno, nisam istrajala u korišćenju, jer nisam videla smisla. Nisu mi pomagale u lečenju bubuljica, već sam se tada najviše uzdala u losion na bazi salicilne kiseline – čuveni Doroslovac.“

Da li probati kontraceptivne pilule za bubuljice?

 

Možda dobijete preporuku svog dermatologa za kontraceptivne pilule kako biste rešili problem bubuljica. To može biti i Vaš izbor.

Da li će to biti dobitna kombinacija?

Nema garancije.

Svakako, pre uticanja na tako veliku stvar u organizmu kao što je nivo polnih hormona, prvo treba proveriti da li postoji alternativa i prirodno rešenje.  Kozmetika je previše uznapredovala, da bi se olako shvatale njene mogućnosti i dometi, naročito prirodna kozmetika. Istražujte i trudite se da sami iznalazite rešenja za svoje kožne probleme.

Izvori:

https://www.alims.gov.rs/doc_file/lekovi/pil/515-01-00629-16-001.pdf

https://www.alims.gov.rs/doc_file/lekovi/pil/515-01-02127-19-001.pdf

https://www.lekovi.org/e7d8dee1/lek/yaz.htm

https://www.alims.gov.rs/doc_file/lekovi/pil/515-01-01561-18-001.pdf

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/birth-control-for-acne-treatment

https://www.medicalnewstoday.com/articles/best-birth-control-for-acne

https://practicaldermatology.com/articles/2018-may/the-role-of-oral-contraceptive-pills-in-the-acne-treatment-plan

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *