akne od znoja
Bubuljice

Sprečite bubuljice od znoja na licu!

Bubuljice od znoja ne moraju biti vaša noćna mora, ukoliko licu pružite adekvatnu negu! Naučite da ih prepoznate i uklonite prirodnim metodama. Moguće je, uverićete se kroz naredni deo teksta! Nežna i lepa koža lica sada su i vama na dohvat ruke.

Čini nam se da tako to ide u životu – kada promenimo lošu naviku i počnemo da vežbamo pojave se drugi problemi. Život nam priprema konstatne izazove kako nam ne bi bilo dosadno! Ipak, neaktivnost ostavlja velike posledice po zdravlje, mnogo veće nego par bubuljica na licu usled znojenja.

Nadam se da sam vas malo smirila! Bubuljice od znoja nisu nerešiv problem, mogu nestati sa vašeg lica ukoliko naučite da ga pravilno negujete. Ali, ponekad ste nesigurni? Stojite pred ogledalom svesni da ste pre nekoliko sati završili trening i imate crvenu aknu na licu?

Došao je kraj vašem nepoverenju! Evo kako znoj utiče na kožu lica! Odgovaramo vam na pitanje da li stvarno i na koji način izaziva određene vrste akni!

Da li znojenje izaziva bubuljice na licu?

 

Kada smo fizički aktivni naše telo reguliše telesnu temperaturu i izbacuje znoj na površinu. Aktiviraju se znojne žlezde koje luče znoj. Generalno tu nema problema, jer većina nas nosi pamučnu garderobu koja upija višak telesne tečnosti sa kože.

Sa licem je nešto drugačije!

Nema gaderobe koja bi upila prevelike količine znoja. Sam znoj nije problem u normalnoj količini koja se luči tokom šetnje. Ipak, kada ste izrazito fizički aktivnim vaš organizam se više znoju pa sa lica cure kapljice. Neke čestice znoja ostaju zarobljene unutar pora na licu. U porama se nalaze ostaci šminke, bakterije koje uzrokuju bubuljice i druge nečistoće iz spoljašnje sredine. Kada dođu u dodir sa vodom dolazi do lakše apsorpcije kroz sićušnu poru i one napadaju drugi sloj kože lica. To je jedan od razloga nastanka akni od znoja, na osetljivoj koži.

Možda je imunitet vaše kože dobro razvijen pa će čestice proteina suzbiti infekciju. Ali, jeste li znali da znoj nekima od vas može narušiti zaštitnu barijeru kože i samim tim oslabiti njen imunitet?

Ukoliko se nalazite napolju, izloženi ste spoljašnjim uticajima u vidu vetra, hladnoće ili UV zračenja. Kada se koža lica pokvasi kapljicama znoja, a vetar šiba i isušuje je, može doći do promene Ph vrednosti lica. Što znači da će koža oslabiti i bićete skloniji crvenilu i aknama nakon treninga!

Stručnjaci napominju kroz istraživanja da se u česticama znoja nakupljaju bakterije i mikrobi pa što je duže koža mokra to je veća šansa da vas napadnu.

Ipak, odahnite!

U većini slučajeva bubuljice od znoja nastaju trenutno na koži lica, sat do dva nakon treninga. I još bolje , potrebno im je da se potpuno povuku sedam do deset dana.

Jovana je našla nešto što je njeno lice učinilo manje podložno aknama. Sanirala je postojeće bubuljice i mitisere, a novi se više ne javljaju! Kaže da je nega osnov svega, a ona lice neguje potpuno prirodnim putem. Gotovo je neverovatno i pomisliti da je nekad imala problem sa bubuljicama. Lice joj je sada savršeno čisto. Njen savet će vam dobro doći. Pročitajte njeno lično iskustvo na ovom linku: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Može li nešto sa bubuljicama od znoja poći po zlu?

Kada se pogledate u ogledalo, jedino što želite je da crvena akna nestane sa lica! Ipak, pripazite u tom trenutku na svoje poteze. Ceđenje bubuljica se čini kao brzo rešenje, ali često napravi ozbiljne posledice na koži lica. Izbegavajte ga ili makar naučite kako pravilno iscediti aknu. Imajte u vidu da je pravilna nega lica bolje rešenje.

Lošim, suviše jakim ceđenjem bubuljice možete povrediti okolno tkivo lica i stvoriti ranu. Takva ranica podložna je različitim gljivicama i bakterijama pa se može inficirati.

Strpite se i istuširajte mlakom vodom! Mlaka, ne previše topla voda, stvoriće trenutno olakšanje za celo telo pa tako i kožu lica. Zatim se udobno smestite i pročitajte kako tačno nastaju bubuljice od na licu.

Uzrok bubuljica od znoja

 

Zvuči banalno ali …

Glavni uzrok bubuljica od znoja samo znojenje.

Ali ipak, često mi se dešava da mi je toplo noću jer sam zaboravila da otvorim prozor. Znojim se. I znate šta?

Bubuljica se ujutru, iako sam se znojila, nije pojavila!

Istražujući forume saznala sam da se većina dama i muškaraca susreće sa bubuljicama od znoja nakon vežbanja.

Proces znojenja nije direktan uzrok nastanka bubuljica. Umesto toga, problemi sa kožom poput bubuljica nastaju usled kombinovanog efekta znoja, visoke temperature i trenja.

Ova mešavina faktora može dovesti do začepljenja pora, što je ključni prethodnik formiranja bubuljica. Toplota povećava proizvodnju znoja, dok trenje od odeće ili kože može iritirati pore, čineći ih podložnijim začepljenju i upalama koje rezultiraju pojavom bubuljica. Prepoznavanje ovih okidača je važno za efikasno sprečavanje i tretiranje toplotnog osipa i sličnih kožnih problema.

Vežbanje i bubuljice od znoja na licu

 

bubuljice od znoja posle vežbanja

 

Fizička aktivnost je neophodna najpre za vašu psihu. Svi vi koji ste vredni, talentovani za neki profesionalni sport ili rekreativno idete u teretanu znate da fizička aktivnost ima blagodeti za čitav organizam. Niste nakon prvog treninga zgodniji, ali ste primetili da je ten vašeg lica lepši. Dolazi do poboljšanja cirkulacije u dubljim slojevima kože lica. Kada krv struji brže to se posebno ogleda na tankoj koži ispod očiju. Tamni podočnjaci nestaju sa vašeg lica i obrazi bivaju rumeni.

Znači li to da je znojenje u toku treninga dobro za vašu kožu?

Može li znojenje u toku treninga smanjiti akne?

 

Znojenje u toku treninga ne može smanjiti akne.

Sama fizička aktivnost će kao što znate, pospešiti cirkulaciju. Uz zdrav i pravilan način ishrane može ojačati čitav imunitet kože lica i smanjiti upalu. Ali, ukoliko već imate akne na licu znoj ih nikako ne može smanjiti. Međutim postoje studije Nemačkih stručnjaka u kojima su izdvojili određeni protein iz znoja i koristili ga u lečenju akni.

Ipak, ne mešajte znoj i fizičku aktivnost i ne stavljajte ih u isti koš. Budite obazrivi prilikom vežbanja u teretani ako imate problematičnu kožu lica. Na spravama za trčanje ostaju čestice znoja drugih osoba i zaista mogu biti leglo bakterija. Ukoliko dodatknete spravu pa počešete bradu mogu se stvoriti bubuljice od znoja.

Dakle, ne dodirujte lice rukama! Znoj se može pomešati sa česticama iz spoljašnje sredine i stvoriti crvenu bubuljicu na bradi.

Bubuljice od znoja na bradi

 

Bubuljice na bradi mogu biti uzork hormonski promena ili usled prekomernog stresa. Zato treba svakodnevno pratiti izgled kože lica.

Primetili ste da se pojavljuju isključivo nakon fizičke aktivnosti?

Najverovatnije se radi o bubuljici od znoja na bradi, koja će proći za nekoliko dana. Brada je deo T zone lica, pa je sklonija aknama!

Mnogo češći problem javlja se na čelu, navode neke od čitateljki!

Bubuljice od znoja na čelu

 

Čelo je često problematično. Problem je što je tik do njega koren kose a imajte u vidu da se tokom fizičke aktivnosti znoji čitava glava. Područje pokriveno vlasima kose itenzivnije luči znoj, koji se sliva na čelo. Eto nama problema u vidu bubuljice od znoja na čelu!

Kada primetite nekoliko bubuljica na čelu nemojte ih dirati rukama. Dodatno ćete ih iritirati . Ne morate odmah otrčati kod dermatologa, prirodne metode lečenja takođe daju rezultate.

Niste ljubitelj preterane fizičke aktivnosti, a bubuljice od znoja se ipak pojavljuju na licu?

Sunce i bubuljice od znoja na licu

 

Izlaganje sunčevim zracima treba da ima razumnu meru, kako ne bi došlo do oštećenja kože lica. Svakako podrazumeva zaštitu od sunca u vidu prirodne kreme. Ipak, pored svih mera opreza često se na osetljivoj koži lica pojavljuju akne.

UV zraci dovode do oštećenja kože lica u vidu crvenila ili opekotina. Sami, nisu odgovorni za nastanak bubuljica. Jasno vam je da kada se znojite kada je toplo, da čestice znoja ostaju neko vreme na površini kože zarobljene između pora usled UV zračenja koje usporava regeneraciju kože lica, može izazvati bubuljice. Obično ćete nakon šetnje poželeti da zavežete kosu i primetiti bubuljice uz liniju vlasi.

Bubuljice od znoja na liniji kose

 

Bubuljice od znoja na liniji kose pojavljuju se jer se kapljice znoja slivaju niz glavu i dospevaju do čela. Izraženije su kod muškaraca, ali se pojavljuju i kod pripadnica lepšeg pola. Šiške su još jedan od izazivača ovakvih akni, jer je koži na čelu preterano vruće. Pritom se čestice znoja duže zadržavaju na vlasi i izazivaju bubuljice u korenu kose, ali i na samom čelu.

Opisuju ih kao sitne ali iritantne, jer svrbe! Nemojte ih prikrivati šminkom, ostaci šminke na čelu i nemarno skidanje mogu pospešiti njihovu pojavu. Često uz rub kose ne skinemo puder kako treba, jer smo u žurbi. Meša se sa česticama znoja, pretvara u gustu i lepljivu masu i zapušava pore. Nisu bauk, ostanite sa nama i otkrijte kako ih se možete rešiti ali i kako pravilno ukloniti šminku!

Pristupite problemu ozbiljno, otkrijte o kakvoj se bubuljici od znoja radi!

Najčešće vrste bubuljica od znoja na koži lica

 

Pod pojmom najčešćih bubuljica od znoja, javljaju se dve vrste, odnosno, dva najčešća oblika koja se javljaju odmah nakon treninga ili šetnje po vrelom sunčanom danu. Ukoliko se pravilno hranite i redovno čistite lice mogu se povući za nekoliko dana. Jedna grupa je karakteristična po svrabu, dok je druga nešto ozbiljnija i ponekad iziskuje posetu dermatologu.

Neću vas više držati u neizvesnosti!

Sitne bubuljice od znoja

 

Sitne bubuljice od znoja se mogu pojaviti po leđima, nogama ali najčešće su na vašem licu. Izaziva ih mešavina znoja, sunčeve svetlosti i obično su bezazlene. Ukoliko ih ne raščešete i ne iscedite mogu se same povući za nekoliko dana.

Nemojte prekrivati brdo sitnih, belih bubuljičica na licu korektorima. Znamo da nije prijatno otići na sastanak sa inficiranom kožom lica, ali štetne supstance iz kozmetike mogu napraviti dodatan problem. Čitajući forume i u razgovoru sa prijateljicama saznala sam da im  trenutno olakšanje pruža umivanje toplom vodom. Budite oprezni, nipošto nemojte koristiti vrelu vodu jer će isušiti epitel!

Gde se pojavljuju?

Ovakva vrsta bubuljica pojavljuje se na regiji čela, tik uz koren kose i neretko na obrazima. Karakteristične su, jer se pojavljuje nekoliko bubuljica, tik jedna do druge. Da, prave žurku po T zoni vašeg lica. Ali, nisu nerešiv problem i mnogo su blaži oblik bubuljica od znoja u poređenju sa narednom vrstom.

Cistične akne od znoja

 

Cistične akne na prvi pogled izgledaju kao klasična, potkožna bubuljica. Ipak, kada se približite ogledalu primetićete da je na vrhu akne bela tačkica. Reč je o gnoju, a ne o zreloj potkožnoj bubuljici! Često dopiru do dubljih slojeva kože lica pa vam nikako ne preporučujemo ceđenje .

Povezuju ih sa znojenjem jer uglavnom počinju da se stvaraju ukoliko nepravilno negujete lice, što znači da ne skidate šminku pravilno i jedva čekate da se ušuškate u krevet . U toku noći je koži lica potrebna regeneracija, pore se zapušavaju usled ostataka šminke. Odlaskom na trening ili šetnju, kapljice znoja se mešaju sa pomenutom količinom prljavštine. Odlaze duboko među pore i mogu biti uzrok nastanka cističnih akni.

Neka serum za bubuljice bude prva pomoć. Odlazak kod dermatologa je kod ove vrste bubuljica svakako blagonaklon savet!

Još bolje, učinite sve kako se ne bi nikad pojavile!

Vrlo često se bubuljice od znojenja mogu pomešati da osipom od znoja. Toplotni osip ili miliaria, predstavlja uobičajenu kožnu iritaciju koja se javlja kao posledica prekomernog znojenja. Iako ove bubuljice nisu opasne po zdravlje, one mogu izazvati znatan osećaj nelagodnosti i iritacije. Karakterišu ih sitne, crvene lezije na koži koje mogu prouzrokovati svrab ili peckanje, posebno u toplim i vlažnim uslovima.

Kako sprečiti bubuljice od znoja?

 

Prevencija bubuljica od znoja nije teška.

 

bubuljice od znoja

 

Kako se velika količina znoja ne bi nakupljala na koži lica, potrebna vam je pamučna tkanina koja će je upiti.

Nipošto nemojte rukavom brisati lice, jer se na njemu nakupljaju nečistoće. Birajte moderne znojnice koje će upiti znoj sa površine čela u toku treninga.

Za laganu šetnju možete iskoristiti šešir ili kačket i uklopiti ga uz ostatak gaderobe. Sprečiće preterano znojenje glave i nastanak sitnih bubuljica pri korenu kose!

Odlična prevetiva, spasiće vas i od štetnih uticaja UV zračenja.

Naredni korak podrazumeva se čim dođete kući i odete u kupatilo.

Prirodan losion za čišćenje lica

 

Čišćenje prirodnim losionima koji će ukloniti nečistoće sa kože je odlična preventiva.  Njegov zadatak nije samo čišćenje lica, već i hidratacija kože. Svakodnevnim korišćenjem primetićete da se lice sve manje iritira, da je zaštićeno od spoljašnjih uticaja i nežno na dodir. E

Potreban vam je tupfer i nekoliko kapi losiona, da bi očistili pore od znoja i prljavštine! Osetljivoj koži lica potrebno je više vitamina, kako bi sačuvala zaštitnu barijeru i postala otpornija na mešanje znoja i bakterija iz spoljašnje sredine.

AD kapi za lice

 

Verujem da neki od vas nisu znali da direktnim nanošenjem na lice AD kapi na lice mogu jačati zaštitnu barijeru kože lica. Postaje otporna na spoljašnje uticaje, odnosno njen imunitet se čeliči. Osetljiva koža reaguje na svaku kapljicu znoja, pa je pomenuti proizvod idealno rešenje. Stručnjaci su pomešali vitamine, od kojih je naviše vitamina D i vitamina A. Deluju regenerativno i pospešuju stvaranje kolagena.

Jake kolagenske strukture štite vašu kožu od nastanka bubuljica od znoja.

Jeste li znali da možete doprineti stvaranju kolagena? Pogledajte sve o kolagen kapima za lice!

Niste shvatili ozbiljno preventivne metode?

Kako ukloniti bubuljice od znoja?

 

Bubuljice od znoja možete ukloniti prirodnim metodama lečenja. Nisu vam odmah potrebni antibiotici, ukoliko pravilno negujete kožu lica. Ispratite dejstvo prirodne krema, pa ukoliko infekcija ne jenjava posetite dermatologa.

Preparati protiv bubuljica

 

Kada se borite protiv bubuljica koje su posledica znojenja, izbor pravog preparata može napraviti značajnu razliku.

Preparati koji sadrže aktivne sastojke poput salicilne kiseline, koja deluje kao eksfolijant otvarajući začepljene pore, ili benzoil peroksida, koji efikasno ubija bakterije koje uzrokuju akne, mogu biti izuzetno korisni.

Za one koji preferiraju prirodne alternative, preparati sa ekstraktom čajevca i piknogenola mogu pružiti antibakterijsko delovanje bez preteranog isušivanja kože. Važno je napomenuti da je redovna upotreba ovih preparata, posebno nakon aktivnosti koje izazivaju znojenje, ključna za sprečavanje pojave novih bubuljica.

Uvek birajte preparate za akne koji su formulisani na biljnoj bazi.

Vitamin E za akne od znoja

 

Ulje vitamina E može se smatrati jednim od proizvoda koji je prirodan i ima široku primenu. Direktnim nanošenjem na aknu, može prodreti do žarišta infekcije. Dobro se pokazao, navode korisnice, u trenutnom smirivanja cističnih bubuljica, jer ima regenerativno dejstvo.

Potrebno je strpljenje, ali ulje vitamina E  može isušiti bubuljice. Daleko je bolji izbor od ceđenja akni i biće pravi pogodak ako dodate par kapi seruma i prirodnu masku za lice!

Prirodne maske protiv bubuljica od znoja

 

Prirodne maske možete napraviti kod kuće i izbeći ćete konzervanse. Potrebno vam je nekoliko minuta za pripremu i nanošenje na čitavo lice.

Bubuljice od znoja neće nestati tokom noći, ali će se lagano sušiti.

Sve tajne maske nalaze se u vitaminima koji su neophodni našem licu. Hidriraju kožu na dubinskom nivou što ćelijama daje snagu za oporavak. Jedna od popularnijih maski koja daje brže rezultate jeste od meda. Med u dodiru sa epitelom ubija bakterije iz spoljašnje sredine, sprečavajući širenje bubuljica.

Možete dodati  nekoliko kapi seruma vitamina E u med i lagano promešati smesu. Primetićete da je ten lica lepši i da postajete otporniji uticaj znoja.

Ukoliko imate masniju kožu lica, umesto seruma dodajte nekoliko kapi čajevca. Ulje čajnog drveta našlo je svoju primenu prilikom regulisanja nivoa sebuma u koži lica. Isušiće akne ali se ne preporučuje osetljivoj koži, jer može biti suviše jako.

To nije sve!

Cink za zarastanje bubuljica od znoja

 

Cink je tu da popravi oštećeno tkivo , kada se pokajete i shvatite da ne treba cediti akne. Deluje preventivno, podstičući stvaranje novih ćelija kože, što znači da može sprečiti pojavu akni od znoja.

Druga, a prvo pomenuta strana priče je zlata vredna! Cink za akne smanjuje crvenilo lica i može ubrzati stvaranje kraste kod loše isceđene bubuljice. Možete ga uneti pravilnom ishranom u organizam ili ga naneti direktno na kožu lica.

Benzoil peroksid kao rešenje za akne od znoja

 

Evo jednog od lekova koji preporučuju dermatolozi. Razlog leži u tome što benzoil peroksid reguliše Ph vrednost lica i može pomoći u lečenju akni od znoja. Pripada grupi oksidirajućih jedinjenja jer se u dodiru sa raspada. Deluje kao sredstvo za dezinfekciju lica, ubijajući bakterije na njegovoj površini. Sprečiće razmnožavanje bakterija koje su dospele do dubljih slojeva kože i na taj način držati infekciju pod kontrolom.

Imajte na umu da bubuljice od znoja uglavnom prolaze za desetak dana i da vam olakšanje može pružiti prirodan serum.

Serum za akne od znoja

 

Stručnjaci su pažljivo izabrali prirodne aktivne sastojke i smestili ih u serum. Dobar serum podrazumeva prirodnu strukturu, čija je podloga voda ili hijaluronska kiselina. Deluje nežno, za razliku od alkoholne podloge koja isušuje kožu lica.

Može sprečiti pojavu novih akni od znoja i isušiti postojeće.

Pipeta na zatvaraču omogućava vam precizno nanošenje. Dovoljno vam je par kapi seruma za bubuljice za svakodnevnu primenu, što znači da dugo traje. Regulisaće Ph vrednost kože lica i omogućiti vam ujednačen ten. Efekte možete videti ubrzo, nakon nekoliko nanošenja.

Ukoliko se ne povlače, odlazak kod dermatologa i mogućnost prepisivanja antibiotika su pred vama!

Antibioticima protiv bubuljica od znoja

 

Opšte je poznato da antibiotike za bubuljice ne smete uzimati na svoju ruku. Stručno lice će na osnovu promena odlučiti da li su vam potrebni i u kojoj meri. Deluju na smanjenje upale izazvane bakterijama i znojem u unutrašnjim slojevima lica. Leče posledice, ali vi ipak treba da se pozabavite uzrokom nastanka bubuljica od znoja i preduzmete mere da do njih i ne dođe.

To nije razlog da padate u očaj i odustanete od fizičke aktivnosti. Naposletku, ona nije jedini izvor znoja. Samo negujte kožu svog lica pravilno i zaboravite na bubuljice od znoja zauvek!

Strategija protiv bubuljica od znoja u skladu sa tipom kože

 

Razumevanje vašeg tipa kože je prvi korak ka efikasnom rešavanju problema bubuljica od znoja. Svaki tip kože ima svoje jedinstvene potrebe i izazove kada je reč o znoju i aknama.

Za masnu kožu, koja je sklonija aknama zbog veće proizvodnje sebuma, ključno je koristiti proizvode koji kontrolišu ulje bez prekomernog isušivanja. Gelovi za čišćenje i tonici sa salicilnom kiselinom mogu pomoći u održavanju čistoće pora.

Suva koža može postati iritirana i osetljiva zbog znoja, pa je važno koristiti blage hidratantne čistače i bogate hidratantne kreme koje će umiriti kožu i obnoviti njen zaštitni sloj.

Kombinovana koža zahteva balansiran pristup, često sa upotrebom različitih proizvoda na različitim delovima lica. Laganiji proizvodi na masnim područjima i hranljiviji na suvim područjima mogu pomoći u održavanju ravnoteže.

Osetljiva koža može reagovati na znoj sa crvenilom i iritacijom, pa je preporučljivo koristiti proizvode bez mirisa i alkohola, kao i one sa umirujućim sastojcima poput aloe vere ili zelenog čaja.

Nezavisno od tipa kože, važno je redovno se tuširati nakon znojenja kako biste smanjili rizik od začepljenja pora. Takođe, nosite prozračnu odeću koja omogućava koži da diše i smanjuje akumulaciju znoja.

Zaštita od sunca je neophodna za sve tipove kože, jer sunčevi zraci mogu pogoršati akne i izazvati dodatna oštećenja kože. Koristite širokospektralni SPF koji je pogodan za vaš tip kože i neće začepiti pore.

Konačno, ne zaboravite da redovno menjate posteljinu i peškire, kao i da očistite svoj mobilni telefon i druge predmete koji često dolaze u kontakt sa vašim licem, kako biste smanjili rizik od prenosa bakterija na kožu.

Uzimajući u obzir ove savete i prilagođavajući ih vašem jedinstvenom tipu kože, možete stvoriti rutinu nege kože koja će vam pomoći da ostanete ispred bubuljica od znoja i održite svoju kožu zdravom i čistom.

Najčešće postavljanja pitanja i odgovori o bubuljicama od znoja

 

Q: Šta uzrokuje bubuljice od znoja? A: Bubuljice od znoja mogu biti rezultat začepljenja pora znojem, bakterijama, uljem i mrtvim ćelijama kože. Kada se znoj pomeša sa prirodnim uljima kože i nečistoćama, može doći do stvaranja idealnog okruženja za razvoj akni.

Q: Da li znojenje pogoršava postojeće akne? A: Da, znojenje može pogoršati postojeće akne jer može dovesti do dodatnog začepljenja pora, što stvara povoljne uslove za razvoj bakterija koje uzrokuju akne.

Q: Kako mogu sprečiti bubuljice od znoja? A: Da biste sprečili bubuljice od znoja, važno je održavati kožu čistom, posebno nakon znojenja. Koristite blagi čistač, redovno se tuširajte nakon vežbanja, nosite prozračnu odeću i koristite proizvode za negu kože koji su nekomedogeni.

Q: Koje sastojke treba tražiti u proizvodima protiv bubuljica od znoja? A: Tražite proizvode koji sadrže salicilnu kiselinu, benzoil peroksid, cink, niacinamid ili ekstrakt čajevca. Ovi sastojci pomažu u čišćenju pora, smanjenju upale i borbi protiv bakterija.

Q: Da li je potrebno posebno prati lice nakon vežbanja? A: Da, preporučljivo je da operete lice blagim čistačem odmah nakon vežbanja kako biste uklonili znoj i bakterije pre nego što mogu da začepi pore.

Q: Mogu li prirodni lekovi pomoći u tretmanu bubuljica od znoja? A: Prirodni lekovi kao što su aloe vera, med i ekstrakt čajevca mogu pomoći u tretmanu bubuljica od znoja zahvaljujući svojim protivupalnim i antibakterijskim svojstvima. Međutim, uvek je dobro konsultovati se sa dermatologom pre početka bilo kakvog novog tretmana.

Q: Koliko često treba koristiti proizvode protiv akni? A: Učestalost upotrebe proizvoda protiv akni zavisi od tipa kože i preporuka proizvođača. Neki proizvodi su namenjeni za dnevnu upotrebu, dok su drugi jači i trebali bi se koristiti ređe. Pratite uputstva na proizvodu i posavetujte se sa dermatologom.

Q: Može li ishrana uticati na bubuljice od znoja? A: Iako ishrana sama po sebi ne uzrokuje akne, određene namirnice mogu pogoršati upalne procese u telu. Ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima može pomoći u smanjenju upala, dok bi trebalo izbegavati visoko glikemijske namirnice i mlečne proizvode ako primetite da vam pogoršavaju akne.

Q: Kada treba posetiti dermatologa zbog bubuljica od znoja? A: Ako primetite da se vaše bubuljice ne poboljšavaju uprkos kućnim tretmanima, ili ako se stanje pogoršava, trebalo bi da posetite dermatologa. Takođe, ako akne postanu bolne, izazivaju ožiljke ili značajno utiču na vaš kvalitet života, stručna pomoć je preporučljiva.

Reference: 

https://doi.org/10.1111/j.1525-1470.2007.00604.x

https://www.aad.org/public/diseases/acne/causes/workouts

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *