pušenje i akne
Bubuljice

Da li su i u kakvoj vezi pušenje i akne?

Izbegnite “pušačko lice” i pušačke akne.Kako pušenje utiče na kožu da postaje sklonija aknama? Može li se šteta popraviti negom i kako? Pročitajte.

Mitovi koji obilato prate akne su brojni. Oni nas navode da odustanemo od mnogih stvari koje volimo ne bi li zaslužili čisto lice. Odričemo se kolača i čokolade, krijemo od sunca i lišavamo malih sitnica koje život čine lepšim.

Pušenje je jedna od navika koja slovi kao pogubna za stanje kože.

Ove navike svakako treba da se otarasite, ako ne zbog akni ono zbog stotinu drugih razloga.

Bilo da na kraju ovog teksta zaključimo da pušenje izaziva ili pogoršava akne bilo da se ispostavi da nema uticaja, ostavite cigarete. Ovo će biti najbolji način da pokažete ljubav prema sebi.

Da li pušenje izaziva akne?

 

Pušači imaju 4 puta veće šanse da dobiju akne od nepušača. Oni su takođe u velikom riziku od neupalnih akni poput komedona i mitisera.

Pušenje ubrzava starenje kože, smanjuje cirkulaciju u kožnom tkivu i produžava vreme zaceljivanja bubuljica i akni.

Pušači su skloniji upalnim procesima na koži.

Pušenje loše utiče na gotovo svaki organ u telu. Na ovaj ili onaj način ono narušava krvni pritisak, šteti krvnim sudovima, plućima, očima, ustima. Nije dobro za reproduktivne organe, kosti i probavni sistem.

Najviše iznenađuje, ili možda ne, činjenica da može izazvati ili pogoršati akne posebno kod odraslih.

 

U kakvoj su vezi cigarete i bubuljice?

 

Iako neki izvori tvrde da ne postoji jasna veza između duvana i akni, postoje ipak dokazi  koji lošu naviku mogu povezati sa lošim ishodom u vidu akni na licu.

Opšte je prihvaćeno da pušenje izaziva ozbiljno slabljenje mikrocirkulacije kože. Dovodi do promena na keranocituma, fibroblastima i krvnim sudovima.Nikotin prouzrokuje sužavanje krvnih sudova usporava zarastanje bubuljica i ubrzava starenje.

Pušenjem se dobija  “smoker’s face”- pušačko lice.

“Ne želim pušako lice”, mislite sada i razumem vas. Ono podrazumeva i ružne pušačke bore oko usana, umoran i beživotan ten, podočnjake i najzad – akne.

Čini se da nemate izbora, jer je ostavljanje pušenja jedan od težih zadataka u životu pušača.Zahteva da pobedite sebe što nije jednostavno, ali je moguće.

Iskreno se nadam da ćete u tome uspeti.

 

pušačke akne

 

Međutim, imajte na umu da je koža godinama trpela oštećenja izazvana udisanjem duvanskog dima. Trebaće joj vaša pomoć da se što pre oporavi.

Adekvatna nega je ovde ključna. Prirodni preparati bez hemikalija su pravilan izbor za oslobađanje od pušačkih simptoma na licu kako akni tako i onih drugih.

Za početak, rešite se akni. Verovali ili ne ovo je lakše nego što mislite.

U to smo se uverili zahvaljujući Marijinoj priči koja je pristala da nam otkrije ono što mnoge devojke ne bi. Imala je ružne bubuljice svud po licu i bila očajna i nesigurna zbog njih. Sada je druga priča. Njeno lice je čisto, ten ujednačen i sve je baš kako treba. Njen recept za lice bez akni je jednostavan i može i vama pomoći. Kako da se lako rešite akni na licu saznajte od Marije iz prve ruke, na sledećem linku:https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/

Druga ni malo naivna posledica koju lice trpi je deficit antioksidansa u koži pušača.

Pušači bi morali da unesu dodatnih 35 mg C vitamina u organizam dnevno. Za nepušače je optimalan preporučeni unos 75 mg.

Ovo je posledica pojačanog oksidativnog stresa koji troši C vitamin u organizmu pošača. Znamo da je vitamin C za lice od izuzetnog značaja.

Duvan dovodi do promena u sastavu sebuma za koji znamo da ima zaštitnu i negujuću ulogu na kožu. Usled toga doazi do procesa peroksidacije tj . lipidnog oštećenja u ćelijskim membranama.

Nije vam potrebno da se upuštate u fiziologiju ćelija kože – ukoliko niste stručnjak, slabo ćete šta razumeti.

Potrebno je samo da znate da će vaše lice trpeti oštećenja ukoliko pušite.

Evidentno je da koža pušača pati od nedostatka vitamina E i C, važne supstance koja se zove skvalen. Istraživanja su pokazala snažnu korelaciju između pušenja i akni.

To znači da moja tvrdnja sa početka priče ne pije baš vodu.

Jednostavnim jezikom rečeno, lice pušača je svakodnevno izloženo oksidativnom stresu, nedostaju mu važni vitamini. Neke važne materije u sebumu su izmenjene ili su nestale, ne dobija dovoljno nutritijenata usled slabe cirkulacije i suženih krvnih sudova.

Mikrobiom lica je izmenjen, imunitet kože je slab, koža je dehidrirana.

Poznato zar ne?

Koža u ovakvom oslabljenom stanju je laka meta za svaku lošu bakteriju koja na nju padne. Oslabljenog imuniteta, izmučena i umorna lako podleže upalama u vidu akni i bubuljica.

Pušenje i hormonalne akne – u kakvoj su vezi?

 

Nikotin je alkaloid koji se prirodno nalazi u biljci duvana Nicotiana tabacum. Kada se udahne on brzo dospeva u krvotok, stiže do mozga i dospeva u centralni nervni sistem gde deluje kao stimulant.

Nikotin se metaboliše u jetri uz pomoć enzima. U tom procesu nastaju raznovrsni metaboliti od kojih se 70 do 80% pretvara u kotinin koji se potom izlučuje putem urina.

Duvan i cigarete pored nikotina sadrže brojne druge materije koje slobodno možemo zvati otrovima. Katran, arsenik, 1,3-butadian i ugljenmonoksid su samo neki od njih.

Metabolizam i nervna aktivnost koju duvanski dim prouzrokuje su vrlo složen biohemijski proces. Ukratko, tiče se lučenja dopamina, (jedan od tri hormona sreće) što je i glavni uzrok stvaranja zavisnosti od cigareta.

Uz to u krvotok se pojačano otpušta kateholamin koji ubrzava puls i krvni pritisak.

Na ćelijskom nivou, ovi procesi divide do ozbiljnih fizioloških posledica, uključujući i endokrini sistem koji reguliše rad hormona. Kod poremećene hormonske ravnoteže javljaju se hormonske akne.

Za razliku od nepušača koji će ih trpeti samo u pubertetu ili kod žena, u vreme ciklusa, pušači su skloni da ih dobiju bez obzira na starosnu dob, pol i deo meseca u kom se žena nalazi.

Prestanak pušenja i bubuljice – da li su povezani?

 

Ukoliko izuzmemo smrad i pojačano čulo mirisa, lice je prvo koje će pokazati da ste se otarasili cigareta.

Pušačko lice nema finu ružičastu boju, umorno je, opušteno, dehidrirano i najzad sklonije svim znacima prevremenog starenja. Koža je organ koji najbolje oslikava nedostatke nutritijenata u organizmu ali i prisustvo otrova iz duvanskog dima.

Jednom kada sve te štetne hemikalije prestanu biti prisutne koža se oslobađa nagomilanog oksidativnog stresa, sebum postepeno vraća svoj prirodni hemijski sastav, apetit postaje bolji i novopečeni nepušač obično počinje da obraća više pažnje na kvalitet hrane koju unosi.

Ukoliko se pušenje zameni velikom količinom voća, zdravih napitaka u vidu ceđenih sokova, zelenog čaja i dosta vode, toksini će još brže napustiti organizam.

Priliv veće količine vitamina, minerala, popravljena mikrocirkulacija i zdraviji mikrobiom kože su uslov za vraćanje snage vašem licu.

Ne očekujte da sinete za dva dana. Jer, na žalost nikotinska zavisnost je veoma jaka i ostavljanje cigareta može biti zaista težak i frustrirajući proces. On sobom nosi simptome odvikavanja kako se nikotin povlači iz organizma.To su osećaj žudnje za cigaretom, iritabilnost, , frustracija, promene raspoloženja i glavobolje.Na sve to, manje opisano u literature ali evidentno, intenziviranje akni.

Ovo se dešava zato što vaše telo i nervi prolaze kroz stres kada se oslobađaju materije od koje su zavisni. To može dovesti do upalnih procesa na koži kao i iznenadnu pojavu akni i drugih nepravilnosti na licu.

Hronični zavisnici od nikotina nakon odustajanja od cigareta neretko pate od kašlja, prehlada, krvarenja desni, besa i najzad akni.

Da li onda postoje pušačke akne ili ne?

 

San Gallicino, italijanski dermatološki institut je među prvima sugerisao da pušenje prouzrokuje pojavu specifične vrste akni kod odraslih.Ovo je bezupalna promena na koži  koja se razvija sasvim različito od uobičajenih upalnih akni.

Uzroci i simptomi

 

Atipične postadolescentske nepravilnosti ne počinju kao crvene upaljene bubuljice što uvek povezujemo sa aknama.

Pušačke akne nisu upaljene.

Njihov nastanak se vezuje za blokirane pore i često izgledaju kao čvorići u boji kože-komedoni. Drugi čest oblik pušačkih akni su mitiseri.

Iako ih možete dobiti bilo gde na telu najčešće se javljaju tamo gde ih najmanje želite – na obrazima.

Pušenje dovodi do deficita vitamina E u ćelijama kože. Znamo da je ovaj vitamin moćan antioksidans. Kada ga nema dovoljno slobodni radikali izazivaju oksidaciju sebuma. Promenjen hemijski sastav i struktura sebuma čine da on gubi svoja zaštitna svojstva te tako bakterije bujaju na koži.

Sve zajedno dovodi do pojave akni koje su uvek proizvod prisustva loših bakterija sebuma i mrtvih ćelija kože.

Ovo je zapravo jedna jako loša lančana reakcija gde jedno vuče drugo sve dublje u propast kože a sve počinje jednim pa još jednim udahom smrdljivog dima koji sadrži 4000 različitih hemijskih sastojaka u formi čestica i gasova.

Statistika gore pomentuog San Gallicino instituta kaže da je:

  • 42% pušača u studiji imalo akne u poređenju sa samo 10% nepušača.
  • 76% učesnika u ispitivanju sa neupaljenim aknama su bili pušači.
  • 91% pušača sa aknama imalo je bezupalne akne.
  • Među onima sa ozbiljnim aknama, 81% su bili pušači.

Reklo bi se da ova statistika dovoljno govori sama za sebe i da je dovoljna da razuveri one koji tvrde da ne postoje jasne veze između akni i uživanja u cigareti.

Najbolje bi bilo staviti tačku na pušačke akne tako što ćete baciti paklicu kroz prozor, reći sebi da ste maločas popušili poslednju cigaretu u svom životu i krenuti na put oporavka svog lica.

Samo nije tako jednostavno.

Dok se to ne dogodi znajte da žene pušači moraju posvetiti 4 puta više pažnje nezi lica od žena nepušača.

Za početak, ukoliko već trujete kožu iznutra, drage dame , bar spolja joj priuštite prirodnu kozmetiku bez štetnih hemikalija.

Za pušačke akne kojim ste skloniji obavezno koristite losione i gelove na biljnoj bazi koji su namenjeni nezi lica sklonog aknama i bubuljicama.

Nakon toga, hidrirajte lice prirodnim kremama koje koži donose obilje korisnih nutritijenata. Oni će bar do nekle popraviti štetu koju je duvan napravio.

Cistične akne i pušenje

 

One kojih se najviše bojimo i gledamo da ih izbegnemo su cistične akne.

Duboko pod kožom, bolne, upaljene, teško sazrevaju i prolaze. Ukoliko smo neoprezni i pokušamo da ubrzamo stvar ceđenjem i gnječenjem napravimo gadan ožiljak koji može potrajati i čitavu godinu. Ako ste bili baš uporni, možete zaraditi i trajni ožiljak od cistične akne.

Ne postoji dokaz da pušenje direktno izaziva cistične akne. Ipak, statistika koja se tiče pušenja i učestalosti akni i ovde ide u prilog tvrdnji da je koža pušača podložnija svim nepravilnostima pa i cističnim aknama.

Jedna posebna vrsta nepravilnosti na koži koja je vezana uz pušenje dosta nalik cističnim aknama su acne inversa.

Acne inversa (hidradenitis suppurativa) i pušenje

 

Hidradenitis suppurativa je hronična ožiljna bolest koja pogađa apokrine ili znojne žlezde. Izaziva bolne kvržice i čireve na koži.

Češće su kod žena nego kod muškaraca.Javljaju se na delovima kože koji imaju znojne žlezde.

Ovo je još jedna vrsta akni koje se povezuju sa pušenjem.Ove akne mogu ostaviti ožiljke i najčešće se javlja kod sredovečnih žena pušača.

Iako izgledaju isto kao obične bubuljice prepoznajemo ih po tome što se javljaju samo na određenim delovima tela, specifično pored apokrinih žlezda koje luče znoj.

Akne inversa su upalne akne. Nagomilavanje gnoja u njima može dovesti do infekcije.

Moraju se lečiti vrlo pažljivo jer mogu ostaviti trajne ožiljke.

Lečenje pušačkih akni

 

Lečenje akni svodi se na istu rutinu kao i kod nepušača. Razlika je u tome što vaša rutina treba da sadrži antioksidativne preparate koji će donekle ublažiti oksidativni stres.

 

 

Koža sklona aknama mora pre svega biti uvek besprekorno očišćena.

Umivalica bi trebalo da sadrži glikolnu kiselinu i druge beta-hidroksi kiseline koje pospešuju ćelijsku razmenu.

Losion za bubuljice na biljnoj bazi je najbolji preparata za izvlačenje nečistoća iz pora. Primenjuje se za finalno čišćenje nakon umivanja. Uz to, njegov lekovit trag na koži ublažava štete od duvanskog dima.

Krema za lice kao i drugi preparati koji se primenjuju moraju nositi oznaku “nekomedoni”.

Opet su najbolji prirodni preparati. Pušačkom licu nisu potrebne dodatne iritirajuće hemikalije. Samo jaka koncentracija lekovitih bioaktivnih materija pomaže popravljanju šteta koje uživanje u cigaretama čini koži lica.

Prirodni serum za akne koji sadrži antioksidanse još više doprinosi očuvanju tena pušača.

Vitaminske maske, prirodni piling jednom nedeljno, dobra hidratacija i najzad obavezna UV zaštita su osnove svega što možete učiniti sami.

“Ponekad je cigareta samo cigareta” rekao je Frojd.

Palimo ih po navici puštajući da se o nas odbiju sve grozne istine o njihovoj štetnosti. Retko nam dolazi do svesti da sa svakom novom cigaretom uništavamo svoju lepotu.

Dok ne odlučite da ipak više volite sebe nego cigarete, negujte se prirodnom kozmetikom i to sa mnogi pažnje kako biste bar malo popravili štetu.

Izvori:

https://journals.lww.com/cmj/Fulltext/2021/08050/Association_between_acne_and_smoking__systematic.23.aspx

https://www.verywellhealth.com/is-smoking-cigarettes-a-cause-of-acne-15687

https://doi.org/10.1038/sj.jid.5700326

https://dermnetnz.org/topics/smoking-and-its-effects-on-the-skin

https://bmcdermatol.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-5945-5-2

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *