skvalan ulje za lice
Kozmetika za lice

Zablistajte uz skvalan ulje za lice!

Znate li da je skvalan ulje za lice je tajni sastojak mnogih preparata za negu kože? Vreme je da ga upoznate i saznate sve njegove prednosti.

San svake žene je da što duže produži mladolikost koži lica. Mnoge od njih u tome i uspevaju, a sve zahvaljujući novim, fantastičnim sastojcima koji isprobavaju. Jedan od njih je skvalan ulje, potpuno prirodan sastojak mnogih kozmetičkih preparata, sa odličnim i produženim dejstvom.

Zašto je ovo ulje toliko dobro i cenjeno za kožu lica? Zato što u potpunosti odgovara pH vrednosti kože lica. Ovo ulje proizvode i naše lojne žlezde, samo u malo drugačijem obliku.

Šta je skvalan ulje?

 

Skvalan ulje je finalni proizvod koji nastaje preradom skvalena i predstavlja njegov stabilniji oblik.

Skvalen je sastavni deo naše kože lica. Njega stvaraju lojne žlezde pri proizvodnji masnoća, osnosno sebuma. Dakle, u pitanju je prirodna supstanca, koja u potpunosti odgovara potrebama kože lica. Nije ni čudo, jer ga koža prepoznaje kao deo sebe.

Ako samo na momenat obratite pažnju, primetićete da je koža lica u dvadesetim jedra i baršunasta – upravo zbog dovoljne količine masnoća (uključujući i skvalena). Vremenom se ta količina postepeno smanjuje, što može dovesti do toga da i lice koje je bilo izrazito masno, postane jako suvo. Suva, dehidrirana koža je sklona propadanju, boranju.

Dodavanje masnoća i dovoljne količine vode je samo jedan od načina da se koža dovede u red.

Skvalan ulje može biti od pomoći, jer nadoknađuje ono što koža lica sama prestaje da proizvodi.

Kako se dobija skvalan ulje?

 

Dobra stvar je što je skvalan ulje odlična zamena prirodnom skvalenu koji proizvodi ljudski organizam.

 

skvalan ulje

 

Velike količine skvalan ulja se mogu dobiti preradom jetre ajkula. Po jednoj vrsti ove morske životinje je skvalen ulje i dobilo ime. Međutim, lov ajkula zbog skvalan ulja nije puno etički, jer može ugroziti opstanak ove vrste.

Zbog toga se tragalo za drugim izvorima skvalan ulja, po mogućstvu biljnog porekla, jer su one daleko lakše za uzgajanje i eksploataciju.

Skvalen ulje se može dobiti preradom maslinovog ulja, što ga čini jednim od njegovih najpoznatijih izvora, a ima ga i u šećernoj trsci, pšenici, pririnču. Možda Vam sada malo smislenije zvuče maske za lice od pirinča?

Zašto se skvalen mora preraditi u skvalan?

Da li su skvalan i skvalen isto?

 

Skvalen ulje je poprilično nestabilno. U dodiru sa kiseonikom, vrlo brzo propada, što bismo prostije rekli ,,žegne”. Kako je izuzetno kvalitetno, tragalo se za načinom da mu se produži rok trajanja, a samim tim i dejstvo. To se postiglo preradom skvalen nezasićenog ulja u skvalan zasićeno ulje procesom koji je naziva hidrogenacija.

Na taj način se sačuvao kvalitet, produžila trajnost, pa se sada sa skvalan uljem eksperimentiše kada je kozmetika u pitanju. Ima ga u mnogim kozmetičkim preparatima, poput prirodnih krema za lice, gelova, seruma, kapsula i ulja za negu kože, ali i kose.

Zašto je skvalan ulje toliko dobro?

Prednosti skvalan ulja za lice

 

Skvalan ulje je odličan prirodan antioksidans, jer sprečava da koža gubi i druge dragocene sastojke, poput hijaluronske kiseline i kolagena. Zbog toga se preporučuje kao odličan anti- age preparat. Bogato hrani kožu lica, ubrzava proces cirkulacije hranljivih materija i vode, što ga svrstava u jednan od najboljih prirodnih sastojaka za negu zrele lica. Redovnom primenom može da zagladi manje bore i vrati koži elastičnost od pre.

Kao prvo, ono sprečava dalju dehidrataciju lica, jer formira zaštitni omotač. Poput zaštitne barijere, štiti kožu od različitih uticaja, ne dozvoljavajući da propadne. Odlična stvar je što se ne zadržava samo na površini, već prodire u dublje slojeve kože. Nadoknađuje nedostatak vode i masnoće, što je za izgled kože lica jako važno, popravljajući oštećene delove. Koža lica ga savršeno prihvata, jer kao što smo već napomenuli, ona ga prepoznaje kao deo sebe.

Prirodni preparati, poput skvalena, su odlična stvar za tako nešto, jer nežno obnavljaju kožu, bez štetnih posledica.

Lile je već pronašla svoju prirodnu, što je još važnije, dobitnu formulu protiv bora. Poput većine savremenih žena, ni ona ništa ne prepušta slučaju, a pogotovo negu kože lica. Bilo je dana kada se kockala i igrala sa svojom mladolikošću, ali ti dani su sada iza nje. Ona je otkrila dobitnu formulu kada je reč o nezi kože lica, jer više ni traga od bora, fleka na koži i podočnjaka. Samo da znate, ona uopšte nije tako mlada kao što izgleda! Ono što je ona koristila, sada je dostupno svima, a o čemu je reč, možete pogledati na: https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/ .

Možda upotrebom skvalan ulja možete rešiti svoje probleme sa licem. Evo kome se preporučuje.

Ko treba da koristi skvalan ulje za lice?

 

Kada je u pitanju skvalan ulje za lice, ograničenja ne postoje. Što bi se reklo, od sedam do sedamdeset sedam. Pogodno za sve tipove kože lica, jer ono što je važno znati, negativnih posledica nema. Ipak, ne treba ni preterivati sa njim, jer ne mora dati ni neke preterane rezultate.

Oni koji mogu imati najviše benefita od skvalan ulja su osobe sa suvom kožom lica, bilo da je reč o mladima ili starijima. Svakako je odlično za osobe sa zrelom kožom.  Uvek treba imati na umu da prirodna kozmetika može biti daleko delotvornija od agresivnih kozmetičkih preparata. Potrebno je samo odabrati pravu kombinaciju sastojaka.

Kako deluje skvalan ulje za lice?

 

Skvalan ulje utiče na imunitet kože, jer ona počinje pravilnije da funkcioniše. To se svakako odražava na izgled kože lica, jer koža koja je bila crvena, pod upalom ili isperutana, sada postaje zdrava, glatka i nežna. Skvalan ulje sprečava pucanje  i perutanje kože, njeno ljuštenje. Ono umiruje i osvežava spoljašnjost kože, jer se ugrađuje u prvi sloj – čuveni epiderm.

Ove osobine svrstavaju ovo ulje kao odličan izbor za negu zrele kože lica, jer ubrzana regeneracija je ključ kod kože koja vremenom popušta.

Sve ovo za posledicu ima bolje apsorbujuće moći kože lica, što je jedna od najvažnijih stvari kod njenog pravilnog funkcionisanja. Uzalud kvalitetni kozmetički preparati, ako koža nije u stanju da ih iskoristi. Koža vremenom i redovnom primenom postaje elastičnija, zategnutija i izgleda bolje. Ovo ulje utiče na njenu bržu regeneraciju, pa ga osobe sa opuštenom kožom obožavaju.

Kako se koristi skvalan ulje na licu?

 

Ukoliko postoji potreba za dodatnim vlaženjem kože, umesto hidratantne kreme za lice možete uvesti praksu da nanosite skvalan ulje. Kao i svoju omiljenu kremu, možete ga nanositi ujutru i uveče, a ono što je obavezno pre nanošenja je da detaljno očistite kožu.

Čišćenje kože lica podrazumeva umivanje neutralnim sredstvom, a po potrebi i čišćenje losionom ili tonikom. Tek tada ste spremni za nanošenje skvalan ulja. Ono po pravilu tek nakon detaljnog čišćenja daje najbolje rezultate.

Možete ga naneti na čitavu površinu kože lica, izuzev predela ispod očiju.

Ovaj deo nije veliki ljubitelj masnoće (iako ovo ulje uopšte nije masno), ali postoji rizik od stvaranja bubuljica u ovoj zoni, pa ga radije izbegavajte.

Kada upotrebljavate skvalan ulje, uopšte ne morate da odustanete od upotrebe ostalih kozmetičkih preparata. Slobodno možete da ih kombinujete.

Očistite lice uz pomoć tupfera i losiona, pa nanesite nekoliko kapi skvalen ulja na problematične delove lica. To mogu biti obrazi, čelo ili brada. Po pravilu, ovo ulje se nanosi na najosetljivije delove – one koji najviše pucaju. Fino ga umasirajte, ostavite nekoliko sekundi da koža upije, pa nanesite kremu na ostatak lica. Preko dana, to može biti krema sa zaštitnim faktorom, a uveče slobodno nanesite noćnu kremu za lice.

Ova rutina može da vam pomogne da održavate svoju kožu lica u optimalnom stanju.

Može li se preterati sa skvalan uljem?

 

Naša koža tokom puberteta, pa sve do zrelog doba, proizvodi dovoljne količine skvalena. Njegova proizvodnja naglo opada posle tridesete godine života, pa je to jedan od osnovnih razloga zašto se dodaje putem kozmetičkih preparata.

Ova vrsta ulja za negu kože lica nije agresivna i sa njegovom količinom se ne može preterati.

Možda možete primetiti da vam se koža vremenom zasitila ovog preparata. Svakako, ne bi trebalo nanositi ogromne količine, par kapi je sasvim dovoljno. Preterivanje u ovoj količini ulja je dozvoljeno samo za vreme masaže lica protiv bora, jer je odlično za izvođenje face joge i sličnih vežbi, ali tada se obavezno posle tretmana umijte i očistite lice.

Ukoliko već imate masnu kožu lica, preporuka je da ga ne nanosite direktno, jer može dodatno umastiti kožu. Ako mislite da možda preterujete sa količinom skvalan ulja, jedno od rešenja je da ga ne nanosite direktno na kožu, već da kupujete preparate koji ga sadrže.

Skvalan kao sastojak u kozmetici

 

Ubacivanje dobrog seruma protiv bora sa skvalan uljem u svoju negu je super način da počnete da ga primenjujete. Možda možete i da pronađete kremu za lice sa ovim uljem, pa probajte tako da ga primenjujete. Jedna od njih je Extra derm gold krema, sa mnoštvom hranljivih sastojaka. Između ostalog, tu su i kamilica za lice i vitamina C, čestice zlata, ali i mnoga druga hranljiva ulja protiv bora.

 

skvalan ulje u kozmetici

 

Skvalen možete pronaći i u preparatima The Ordinary. Jedan od njih sadrži samo hemi skvalan. Nema čak ni dodataka, poput konzervanasa, parfema ili boje. Ovaj preparat dolazi u staklenoj bočici sa pipetom. Rukovanje i doziranje pipetom je vrlo jednostavno. Nanosi se u malim količinama i zadovoljava potrebe organizma za hidriranošću. Vrlo se lako razmazuje, bez suvišnog osećaja težine na koži.

Ako je toliko dobro, zašto skvalan ulje nije više u upotrebi? Jedan od razloga je što nije tako lako dostupno.

Gde ga nabaviti i koja je cena skvalan ulja?

 

Ovo ulje nije naročito popularno kod nas i prepoznato kada je nega lica u pitanju. Zato ga ne možete pronaći u apotekama ili drogerijama. Najčešće se naručuje online, što znači da se pravi u ograničenim serijama. Zbog toga je i malo skuplje, ako ga uporedimo sa ostalim uljima za negu kože lica. Njegova proizvodnja nije jeftina (zavisi od toga da li je biljnog ili životinjskog porekla), pa je možda i to razlog zašto nije zastupljeno više.

Cena ovog preparata varira od količine koja se naručuje. Najčešće se prodaje u pakovanju od 30 ml i košta oko 2000 dinara. Ukoliko ga možete nabaviti jeftinije, možda je upitan kvalitet tog proizvoda.

Iskustva sa skvalen uljem za lice

 

Svako ko je probao skvalen ulje je vrlo zadovoljan ovim preparatom. Posebno oduševljava njegova tekstura, koja jeste masna, ali samo dok se ne razmaže. Tada ga koža vrlo lako i brzo upija. Zahvalno je za korišćenje i jako dugo traje, bez obzira što se dobija u maloj bočici. Troši se ekonomično, svega po par kapi na dan.

 

 

Milena (25) je probala skvalan ulje, pa nam je prenela svoje utiske:

,,Mene oduševljavaju prirodni preparati. Uvek sam bila otvorena da probam novitete u kozmetici, pa je tako bilo i sa skvalan uljem. Pre par godina sam došla do jedne bočice i mogu reći da sam bila jako zadovoljna. Mazala sam ga redovno, a moja koža je bila zahvalna. Ne sećam se da tada nisam imala većih problema sa licem, tipa bubuljice, fleke na koži i sl. Međutim, nisam ga više naručivala. Jednostavno, ostala sam verna drugim preparatima koje koristim u svakodnevnoj nezi.”

Sanja (32) ima slično iskustvo:

,,Probala sam skvalan ulje, iako imam masnu T-zonu lica. Uvek sam težila što prirodnijim rešenjima za svoje lice. Dopadalo mi se kako moja koža reaguje. Nije bilo većih problema sa kožom tada, ali vremenom sam shvatila da sam ušla u rizičnu zonu kada se stvaraju prve bore. Nisam želela da previše eksperimentišem i prepuštam stvari slučaju. Odabrala sam nešto jače i efikasnije preparate za podmlađivanje kože, na čelu sa Neodermyl-om i hijaluronom i nisam se pokajala. Lice mi je sada sjajno.”

Skvalan ulje za lice- da ili ne?

 

Ukoliko još uvek imate dilemu, od nas imate zeleno svetlo da probate jedan ovakav preparat. Sa njim, definitivno nema greške. Ipak, najbitnije od svega je da poslušate potrebe svoje kože i u skladu sa tim izaberete kozmetiku. Vaša koža zaslužuje najbolje, a najbolje uvek dolazi iz prirode!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *