reaktivna koža
Nega kože

Reaktivna koža lica se može umiriti!

Reaktivna koža lica je, verovali ili ne, veoma česta pojava. Zašto reaktivna koža lica nije isto što i osetljiva koža? Otkrijte u nastavku.

Koža je naš spoljašnji omotač i njen osnovni zadatak je da nas štiti od različitih uticaja. Ona to uspeva zahvaljujući bogatoj mreži krvnih sudova i nerava koji se u njoj nalaze. Ukoliko ste u Osnovnoj školi propustili lekciju Građa kože lica, bilo bi dobro da se malo podsetite.

Šta dobijemo kada nervni završeci u koži preterano reaguju na različite vrste nadražaja?

Dobijemo reaktivnu kožu koja, ne samo da nije u stanju da se izbori sa unutrašnjim i spoljašnjim uticajima, već sama po sebi zahteva poseban tretman.

Dobra vest je da čim se uklone uzroci – nestaje i posledica, odnosno reaktivna koža lica može postati normalna koža o kojoj svi sanjaju. Kako to postići i koji su koraci u toj borbi, ostaje da sagledamo.

Šta je reaktivnost kože lica?

 

Reaktivnost kože lica predstavlja simptom koji ne treba zanemarivati. On nam pokazuje da je došlo do neravnoteže u organizmu i da je potrebno nešto promeniti.

Koža lica će nam prva sugerisati da se nešto dešava u telu i da se nekim drugim problemom nismo bavili na vreme.

 

reaktivna koža lica

 

Ostavimo to sada na stranu, jer nas prvenstveno zanima da se rešimo posledice, a to je reaktivna koža.

Kao i što sama reč kaže, reaktivna koža preterano reaguje i njenu reakciju može da pokrene bilo šta.

Dermatolozi npr. reaktivnost kože objašnjavaju kao izraženu hipersenzitivnost. Tačnije, oni tvrde da je u pitanju koža koja je izuzetno netolerantna, kako na spoljašnje, tako i na unutrašnje promene.

Šta može da dovede do reaktivne kože?

 

Nagle vremenske promene, poput visokih temperatura, vetrova, ili pak hladnoće, mogu da provociraju reakciju na koži lica.

Dakle, izbegavajte da preterano izlažete kožu direktnom uticaju ultra- violetnih zraka bez zaštitnog faktora, jer to može da vam se obije o glavu. Ne samo da možete isprovocirati kožno oboljenje poput rozacee, već može da dođe i do alergijskih reakcija.

Do hiperreaktivne kože lica može doći i zbog unutrašnje neravnoteže hormona, a ona je najčešće provocirana stresom.

Stres je okidač broj jedan za pojavu reaktivne kože, a sve zbog nervne napetosti koja je rešila da se ispolji upravo na ovaj način.

Još jedan razlog se može svrstati u jako bitan kada je pojava reaktivne kože lica u pitanju, a to je izbor kozmetike.

 

Neodgovarajući kozmetički preparati mogu biti provokator reakcija na koži lica, a sve zbog velikog broja štetnih sastojaka koji se u njima nalaze.

Taj problem možete izbeći potpunim prelaskom na prirodnu kozmetiku, jer ona sadrži lekovite sastojke koji minimalno opterećuju kožu, a pružaju vrhunsku zaštitu i negu. O tome će ipak biti više reči nešto kasnije. Sada bi bilo dobro da se pozabavimo sledećim:

Kako prepoznati reaktivnu kožu lica?

 

Koža koja svrbi, peče i zateže je reaktivna koža lica.

Na samoj površini se može pojaviti crvenilo (retko blagi plikovi), pa nije neobično što ovaj tip kože mešamo sa osetljivom kožom lica. Videćete malo kasnije da nisu u pitanju sinonimi i da je osetljiva koža lica nešto drugačija.

To je tip kože lica kod koje je značajno narušena zaštitna barijera. Koža lica više nije u stanju pravilno da reaguje i potrebno je ponovo uspostaviti balans. To najčešće nije jednostavno postići. U pitanju je proces koji traje, pa je potrebno unapred se naoružati strpljenjem i otkriti uzrok reaktivne kože.

Jovana je imala tanku, istrošenu kožu lica sa bubuljicama zbog koje je bila ozbiljno zabrinuta. Gotovo da je svakim danom uočavala novo crvenilo i iritaciju. Plašila se bilo šta da nanese, sve joj je smetalo. Mislila je da nema leka. Sreća, pa je ovaj period sada iza nje. Našla je rešenje za svoj problem i sada više nema neželjenih reakcija na koži, ali ni ogromnih bubuljica – nestale su. Kako je uspela da ih se reši i šta joj je u toj borbi pomoglo, pogledajte, pa probajte i vi na: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/.

Koja je razlika između reaktivne i osetljive kože lica?

 

Reaktivna i osetljiva koža lica se ispoljavaju na sličan način. Oba tipa kože prati crvenilo, iritacija, alergija. Kako ih onda razlikovati?

Važno je znati da je osetljiva koža lica delom genetska osobina i da se najčešće rađamo sa takvom kožom. Ove osobe generalno imaju slabiju zaštitnu barijeru kože i negde od puberteta reaguju burno na agresivne kozmetičke preparate i sl.

U ovom periodu se stvaraju zdrave navike i rituali kako postupati sa osetljivom kožom, pa su osobe kasnije tokom života pripremljene i retko imaju problema. Ovo je vrlo važno ustanoviti što pre, jer se sa osetljivom kožom lica mora postupati vrlo pažljivo i obazrivo.

Sa druge strane, reaktivna koža lica je stečena. Niste se rodili sa njom, već je pod različitim uticajima ona postala takva. Dakle, bez obzira da li imate suvu, normalnu ili masnu kožu lica, ona može postati hiperreaktivna. Nadajmo se da do toga ipak neće doći, ali nikad se ne zna.

To je, zapravo, dobra vest, zar ne? Kao što ste je stekli, ukoliko budete dosledni i uporni, možete i da je se rešite. Dobar način da to i postignete je da je pravilno negujete.

Pravilna nega reaktivne kože

 

Negovanje reaktivne kože podrazumeva da morate raditi na jačanju unutrašnjih slojeva kože, jer se oni reflektuju i na površini i uspostavljanju njene normalne pH vrednosti.

To u prevodu znači da se moraju zadovoljiti potrebe kože za vodom, odnosno hidratacijom. Pravilno hidrirana koža lica je jača i otpornija na spoljašnje i unutrašnje uticaje.

Preparati sa hijaluronskom kiselinom su dobar izbor, jer ona vezuje molekule vode, što znači da popravlja tonus kože i utiče da koža bude ojačana iznutra. Na dodir je meka i glatka, a iznutra obnovljena i izbalasirana.

Dobra strategija da se izborite sa reaktivnom kožom je i često vlaženje kože lica. Rekli smo da ovaj tip kože dosta svrbi, peče i iritira. Nikako je ne treba češati i dodirivati rukama (one često nisu najčistije), već samo blago vlažiti tupferima za lice i neutralnim sredstvima za čišćenje. Povremeno osvežavanje termalnom vodom za lice nije loša ideja

Ovo su samo radnje koje olakšavaju njeno održavanje. Reaktivna koža se, poput ostalih tipova kože lica, mora adekvatno čistiti i negovati.

Evo koji preparati dolaze u obzir!

Najbolja kozmetika za reaktivnu kožu lica

 

Kao što smo već napomenuli, reaktivna koža ne podnosi ništa što je agresivno i za kožu lica teško. Izbegavajte medicinsku kozmetiku, jer ona se koristi samo onda kada je neophodno. Sa druge strane, komercijalni preparati se takođe ne preporučuju, pa se kao logičan izbor u ovom slučaju nameću prirodni preparati.

Prirodna kozmetika je odličan izbor, jer obiluje lekovitim sastojcima, a ne opterećuje kožu. Odabirom prirodnih preparata, rizik od štetnih posledica na koži je sveden na minimum, što je u ovom slučaju ključno ukoliko želite da ukrotite reaktivnu kožu.

Za početak, birajte blage losione za čišćenje lica.

Čišćenje reaktivne kože lica

 

Higijenu reaktivne kože lica nikako ne bi trebalo zapustiti, jer ona ništa manje nije sklona nastanku bubuljica na licu i drugih upalnih procesa. Zato, čitajte pažljivo redove koji slede, kako umesto jednog, ne biste rešavali dva problema na koži lica.

 

 

Čišćenje kože lica obično započinje umivanjem, pa ga ne preskačite ni u slučaju reaktivne kože. Ipak, prečesto i preterano umivanje i pranje kože lica se u ovom slučaju ne preporučuje. Često pranje sapunom, odnosno trljanje kože lica peškirom može dodatno da iziritira kožu i da pospeši crvenilo.

Izbegavajte komercijalne sapune, a ako baš ne možete bez istog, dobar izbor može da bude prirodno pravljeni kozji sapun.

Nakon toga, izaberite neki prirodni losion za lice. Ako prebrišite lice natopljenim tupferom, primetićete da je koža savršeno čista, ali ne i dodatno nadražena. Zašto? Zato što lekoviti sastojci iz losiona umiruju kožu i ne izazivaju dodatnu reakciju, što nije slučaj sa losionima koji su opterećeni mirisima, bojama i štetnim parabenima u kozmetici.

Nakon toga, uvek namažite hidratantnu kremu za lice.

Krema za reaktivnu kožu

 

Krema za reaktivnu kožu je ključni preparat u nezi, jer je nakon čišćenja lica koža spremna da upije sve i dobre i loše sastojke iz kozmetičkih preparata. Vaš zadatak je da se potrudite da nađete preparat koji sadrži samo korisne sastojke, kao bi se mogućnost dodatnog reagovanja kože svela na minimum.

Kožu treba hidratantnom kremom nahraniti i na taj način privremeno umiriti. Najboje je da ona u sebi sadrži isključivo prirodne sastojke i sastojke koji se već nalaze u koži. Birajte kremu na bazi vitamina za lice, koja inače predstavlja ključ u nezi i podmlađivanju kože.

Već smo napomenuli da je hijaluronska kiselina obavezan sastojak, jer ona izuzetno povoljno deluje na reaktivnu kožu.

Ne treba zaboraviti i na preparate koji u sebi sadrže prirodni kolagen, jer je to belančevina koja se inače nalazi u našoj koži. Dobra zamena za kolagen je prirodna supstanca Neodermyl, pa gledajte da u krema za lice obavezno bude prisutan i ovaj sastojak, jer osim što deluje umirujuće, on i zateže kožu.

Da li se preporučuje šminkanje ukoliko imate reaktivnu kožu?

Šminka i reaktivna koža lica

 

Svesni smo da reaktivna koža lica ne izgleda lepo i da imate potrebu da namažete puder ili bar BB kremu kako bi privremeno sakrili problem. To nije samo po sebi loše, ali kao i uvek, mora se voditi računa o kvalitetu preparata koji se nanose. Ne dolaze u obzir teški, masni preparati, već su bolji izbor kreme za lice u boji koje blago toniraju.

Preko dana, na licu uvek treba imati i kremu sa zaštitnim faktorom, jer ona štiti od sunčevog zračenja koje može da pogorša stanje kože.

Na kraju dana, potrebno je da uklonite šminku, što nije moguće učiniti samo vodom (da ste preskočili šminkanje, o tome ne biste razmišljali). Morate imati i neko neutralno sredstvo za skidanje šminke koje ne opterećuje kožu. Iskustva kažu da je najbolji izbor micelarna voda za lice, a saznaćete i zašto.

Micelarna voda za reaktivnu kožu

 

Micelarna voda je fenomenalan izbor, jer je u pitanju nežan i blag proizvod, koji osim što čisti kožu od suvišnih nečistoća, ostavlja je i potpuno toniranom. Nakon nje, nema potrebe za dodatnim ispiranjem i trljanjem lica (već smo napomenuli da to treba izbegavati). Samo treba pustiti da koža lepo upije umirujuće sastojke. Nakon izvesnog vremena, koža će biti potpuno suva i spremna za nanošenje kreme.

Micelarnu vodu možete koristiti i kao blago sredstvo za skidanje šminke. Istina je da ćete se malo namučiti da uklonite i poslednje tragove šminke sa očiju, ali je i to bolje nego da opterećujete kožu dodatnom hemijom. Ponovite postupak nekoliko puta dok tupfer ne bude potpuno čist.

Predstavili smo vam kako treba postupati sa reaktivnom kožom, ali šta je posebno štetno kada je ona u pitanju?

Šta treba izbegavati ukoliko imate reaktivnu kožu?

 

Ukoliko vam je koža sklona različitim reakcijama na promenu spoljašnjih i unutrašnjih uslova, nije na odmet reagovati preventivno i izbegavati radnje koje mogu da potenciraju iritaciju i crvenilo.

  • Tuširanje pretoplom vodom je jedna od njih. Svima nam je topla kupka sa vremena na vreme neophodna, ali ukoliko imate reaktivnu kožu, to nije najbolja ideja. Kupanje ili tuširanje pretoplom vodom može dodatno da isuši kožu lica, pa da vaša koža bude u još gorem stanju nego što je bila. Čak i ako se bude reakcija na koži, ne gine vam dehidrirana koža lica, što je samo po sebi problem.
  • Ukoliko znate da imate reaktivnu kožu, piling lica ne dolazi u obzir. Bilo da koristite hemijski ili mehanički piling kože, on može napraviti nepopravljivu štetu. Koliko god da vam deluje primamljivo, skidanje mrtvih ćelija kože se kod osoba sa reaktivnom kožom ne preporučuje. Izbegavajte i popularne četkice za čišćenje lica, jer bilo koji pritisak kože, odnosno trljanje može napraviti ozbiljnu štetu, uključujući čak i ranice po licu.
  • Zaboravite na kozmetičke tretmane ukoliko imate reaktivnu kožu lica, jer malo koji od njih može u ovom slučaju pomoći. Trajno se možete rešiti reaktivne kože samo ukoliko otklonite uzrok zbog koga je do nje i došlo.

Izlečenje reaktivne kože

 

Nema tu mogo filozofije!

Morate otkriti šta je to što čini vašu kožu reaktivnom.

reaktivna koža lica lečenje

 

Kod svakoga je drugačije. Ukoliko su to vremenske prilike, maksimalno se potrudite da zaštitite kožu lica. Leti nosite šešir i naočare, a zimi kapu i šal. Sprečite novu reakciju kože, jer poznato je da ukoliko vam se pojavi jednom, do nje može doći ponovo, ali ne mora da bude pravilo.

Dobra vest za muškarce je da se reaktivnost kože lica ipak češće javlja kod žena. A možda baš vi činite izuzetak! Bilo da ste muškarac ili žena, ukoliko vas muči reaktivna koža, probajte prirodnom kozmetikom da je izbalansirate, jer to je jedini ispravan način da se sa njom izborite.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *