bubuljice na obrazima
Bubuljice

Bubuljice na obrazima – recite im dosta! 

Bubuljice na obrazima nakon ovih saveta mogu biti vaša prošlost! Pred vama su svi razlozi koji izazivaju bubuljica na obrazima ali i načini uklanjanja koji vraćaju svežinu i sjaj lica. Bacite pogled i isprobajte!

Sam pojam bubuljica na obrazima dugo je bio pod lupom stručnjaka. Kako je koža kompleksna i naš najveći organ, na nju utiče svaka promena u organizmu. Zaista, bubuljice na obrazima mogu biti razlog za uzbunu.

Ipak, pre nego što pomislite da sa vašim organizmom nešto nije u redu pročitajte naredne redove! Postoji druga strana priče, koja govori o bubuljicama na obrazima usled nepravilne nege lica i ubrzanog tempa života. Zato prvo promenite loše navike!

Uzrok bubuljica na obrazima

 

Postoje različite tvrdnje o nastanku bubuljica na obrazima. Istočni narodi prate linije lica i govore da svaka od njih povezana sa određenim organom unutar tela. Na osnovu toga, bubuljice na obrazima mogu ukazivati na alergije, probleme sa disajnim putevima ili bubrezima i jetrom.

Ipak, danas vodimo ubrzan tempo života. Ponekad se toliko premorite da jedva čekate da legnete u krevet, ne obraćajući pažnju na skidanje šminke i nanošenje hidratantne kreme. Vremenom vas sitni trenuci nepažnje dovode do nastanka bubuljica na obrazima.

Jovana je imala problematičnu kožu lica. Konstantno se borila sa upaljenim bubuljicama na obrazima, sve dok nije pronašla prirodno rešenje! Sada su akne deo prošlosti, lice joj je glatko i čisto i ona prosto blista. Rešila ih se lako, a i vi možete probati isto. Kako? Pogledajte njeno iskustvo na sledećem linku: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/.

Nepravilna nega lica izaziva bubuljice na obrazima

 

Ostaci šminke, višak sebuma i druge nečistoće nakupljaju se svakodnevno na vašem licu. Pronalaze udobno i sigurno mesto među vašim porama pa kada legnete u krevet, koža ne može da diše.  Pore se zapušavaju, a bakterije prodiru u drug sloj kože brže nego što mislite! Eto bolnih bubuljica na obrazima, koje je potrebno lečiti.

Najbolje je biti svestan čitavog procesa i odgovoran prema svom licu, čišćenjem kože pred odlazak u krevet.

Nekoliko kapi prirodnog losoina za bubuljice za par sekundi ukloniće sve tragove nečistoća i pružiti obrazima zaštitu!

Nije nepravilna higijena  lica jedini razlog za uzbunu i nastanak akni na obrazima.

Bubuljice na obrazima od mobilnog telefona

 

akne na obrazima

 

Telefon je danas najčešće korišćena stvar. Kucamo poruke, ostvavljamo ga na svom radnom stolu, unutar torbe, a neki ljudi odlaze sa njim i u tolet. Zatim mobilni telefon zazvoni i svi ga prislanjamo uz obraze! Hiljade pokupljenih bacila se usled toplote mobilnog telefona, prilikom razgovora, razmnožava i veselo prelazi na kožu vaših obraza.

Ukoliko redovno čistite lice, možda je glavni razlog za nastanak akni na obrazima upravo vaš najbolji prijatelj- mobilni telefon.

Kako bi izblegli promene na koži dezinfikujte ga alkoholom i mekom krpicom minimum jednom dnevno! Naravno, da ne bude zabune, potrebna vam je razblažena varijanta alkohola koja neće oštetiti ekran.

Pogledajte više o bubuljicama usled mobilnog telefona.

Bubuljice na obrazima od šminke

 

Pored svakodnevnog truda prilikom čišćenja lica, neke od dama žale se na bubuljice na obrazima. Razlog njihovog nastanka može ležati u korektivnoj kozmetici koju birate.

Saznajte više o kozmetičkim aknama!

Nemojte se slepo voditi reklamama, često se u unutrašnjosti koretora, hajlatera ili bronzera nalaze teške čestice aluminijuma i drugih supstanci koje iritiraju obraze. Osetljiva koža lica ne trpi ih ni dva tri sata na sebi, a kamoli čitavu smenu na poslu! Može doći do nastanka bolnih bubuljica na obrazima iako čim stignete kući skinete istu sa lica.

Kako bi izbegli promene najpre šminku isprobajte na manjoj površini kože i čitajte deklaracije, birajući što prirodniju kozmetiku!

 

Muškarci se takođe susreću sa aknama na obrazima!

Bubuljice na obrazima usled brijanja

 

Oko svake dlake nalazi se žlezda koja luči sebum, a kada jaka dlaka biva iščupana žlezda se aktivira lučeći veće količine prirodnih ulja. Pokušavaju da izađu na površinu ali im neretko nečistoće među porama blokiraju put. Ne mogu da izbiju na sam epiderm i mešaju se sa bakterijama, tako da nastanu bubuljice od brijanja na obrazima!

Naravno, korišćenje starog brijača ili ne adekvatno dezinfikovanje istog takođe dovodi do nastanka akni na obrazima.

Zato budite pažljivi i redovno menjajte žilet svog brijača ili ceo brijač. Nakon brijanja, dezinfikujte lice losionom i uživajte u mirisu istog ali i u mekoći svojih obraza.

Naredni krivac izaziva bubuljice na obrazima bez obzira na pol!

Bubuljice na obrazima od naočara 

 

Na ivice naočara se nakuplja znoj i prašina, a zatim prenosi na vaše obraze. Promene vremena utiču na sama okna, pa često hladnoća stvara kondenzaciju. Tako  se u zimskim mesecima kapljice spuštaju do vaše kože, obogaćene i bakterijama. Osetljivu kožu lica mogu irtirati toliko da nastanu bolne i crvene bubuljice na obrazima.

Kako bi ih izbegli kad god ste u prilici skinite naočare i obrišite ih krpicom.

Ali, usput izbegnite i prekomerni unos čokolade!

Bubuljice na obrazima zbog masne hrane i slatkiša

 

Prekomeran unos masne hrane usporava metabolizam, tako da hranjive materije sporije dospevaju do kože lica. Pored toga, masna hrana i prerađeni šećeri mogu pospešiti rad lojnih žlezda i poremetiti Ph vrednost lica. Kao rezultat dugoročnog prejedanja, ili svakodnevnih ručkova u kioscima imamo bubuljice na obrazima!

Složićemo se da je vreme da im stanete na put. Ishrana protiv bubuljica može biti rešenje.

Ipak, pre toga je potrebno odrediti vrstu bubuljice na obrazu kako bi znali sa kim tačno imate posla!

Vrste bubuljica na obrazima

 

Kako bi odredili vrstu bubuljice kao laici, najbolje je pogledati njenu boju i oblik. Na osnovu toga, došlo se do osnovne podele bubuljica. Napominjem vam da samo stručnjak detaljnim pregledom može odrediti tačno stanje i vrstu akni, ukoliko ih je više na licu.

Sami se možete izboriti sa dve do tri akne na obrazima, ali najpre morate biti sigurni o kakvoj se bubuljici radi!

Potkožne bubuljice na obrazima

 

Kada se probudite sa bolnom bubuljicom na obrazu, koja kao da raste, a nema vrh – reč je o potkožnim bubuljicama. Kažem „kao da raste“, jer je licu potrebno nekoliko dana da se izbori sa upalom i istera je na površinu kože. Do tada, crveni krug i bol koji osetite jedini su znaci prepoznavanja iste!

Ono što NE TREBA raditi kada su potkožne bubuljice na obrazima jeste ceđenje. Rasprsnuće se unutrašnjost akne, a to može proširiti infekciju po bradi ili gornjem delu obraza. Nema ni potrebe jer se potkožnih bubuljica na obrazima možete rešiti na prirodan način!

Pitate se šta je razlog njihovog nastanka?

Potkožne bubuljice najčešće nastaju kao posledica nepravilne nege lica. Mešavina prirodnih ulja, nečistoća i bakterija unutar pora zapušava iste, tako da koža nema vazduha. Nakupljena smesa čuči u unutrašnjosti lica stvarajući infekciju i pomenutu vrstu akni!

Upaljene bubuljice na obrazima

 

Upaljene bubuljice na obrazima ne treba da stvaraju paniku. Naravno, treba pratiti kako se odvija celokupna situacija na licu. Ukoliko infekcija slabi dok je lečite prirodnim načinima, sve je pod kontrolom! Sa druge strane ako primetite jaku upalu koja ne spada više dana, pa čak i otok čitavog obraza preporučuje se poseta dermatologu. On će verovatno prepisati antibiotik za akne.

Upaljena bubuljica može biti propraćena crvenim otokom, praktično krugom, oko sebe.

Crvene bubuljice na obrazima

 

Crvene bubuljice na obrazima su bolne a ponekad mogu i da svrbe. Češanje i dodirivanje istih nikako se ne preporučuju, jer će crveni krug oko akne postati još veći. Crvenilo je znak da infekcija dostiže svoj maksimum i da je treba umiriti oblogama od čaja ili prirodnom kremom za bubuljice.

Razlozi nastanka pomenutih vrsta uglavnom leže u nepravilnoj higijeni lica, korektivnoj kozmetici koja nije namenjena osetljivoj koži ili lošoj ishrani.

Za naredne vrste zaslužne su naočare, brijanje, toplota pa čak i mobilni telefon! Naravno sve je individualno jer je svačije telo različito, ali u većini slučajeva je koža irtirana i nepravilno trenirana. Ukoliko se infekcija rasplamsa, najbolje je posetiti dermatologa koji će odrediti tačan uzrok nastanka bubuljica na obrazima.

Sitne bubuljice na obrazima

 

sitne bubuljice na obrazima

 

Možda se čini da su sitne bubuljice na obrazima podnošljivije od opisani crvenih i upaljenih akni, ali nije tako! Obično se ne pojavljuje samo jedna sitna bubuljica, već ih bude više. Ponekad zahvataju sredinu obraza, a nekad su pri samom uhu.

Prepoznaćete šta to irtira lice pa nastaje ova vrsta bubuljica po samom vremenu nastanka. Ukoliko ste dugo pričali telefonom uveče, a sledećeg jutra se budite sa sitnim bubuljicama na obrazu, tik uz uši, znate uzrok. Takođe jaki deterdženiti za pranje veša mogu dugo ostati na jastučnici i svojim mirisom irtirati kožu vašeg lica.

Pojavile su se sitne i bele bubuljice na obrazima?

Bele bubuljice na obrazima

 

Bele i sitne bubuljice na obrazima mogu nastati kao irtiracija posle brijanja. Pojaviće se nekoliko sati nakon izbrijavanja lica i izuzetno svrbe, navode muškarci.

Postoji još jedna vrsta belih bubuljica, koje izgledaju kao potkožna akna sa beličastim vrhom. Praktično to je upaljena crvena bubuljica koja ima potpuno beo vrh, poput snežne planine i tvrda je i bolna. Imamo rešenja i za njih, takozvane gnojne bubuljice!

Stručnjaci izdvajaju posebnu vrstu bubuljica, koja iziskuje dodatnu negu.

Hormonske bubuljice na obrazima

 

Bubuljica na obrazu koja se pojavljuje uvek na istom mestu i u slično vreme, može biti znak veće količine hormona. Za dame to je obično period PMS-a ali pojavljuju se i u toku trudnoće. Uglavnom je reč o potkožnim aknama, koje su direktno povezane sa dešavanjima unutar tela. Proći će vas za nekoliko dana, a do tada pravilno negujte kožu lica.

Nešto ozbiljniji tip hormonskih bubuljica jesu one koje ne prolaze i nakon dobijanja menstruacije ili jednostavno nemaju veze sa trudnoćom. Tada se treba posavetovati sa stručnjakom kako bi se čitavo telo i hormoni unutar njega vratili u balans!

Šta kada se javi potkožna bubuljica samo na jednom obrazu? 

 

Potkožna bubuljica na jednom obrazu može biti znak da vam ne odgovara posteljina. Jaki deterdženti mogu irtirati osetljivu kožu i stvoriti akne. Ipak, nisu glavni okidač!

Neki od stručnjaka napominju da bubuljice na obrazima mogu biti znak disbalansa unutar tela. Tako da je u nekim slučajevima potkožna bubuljica na jednom obrazu znak da treba ostaviti pušenje. Respiratorni problemi navodno mogu podstaknuti kožu na nastanak akni na jednom od obraza.

Odgovaramo na jedno od čestih pitanja dama!

Može li perut izazvati akne na obrazima?

 

Perut predstavlja mrtve ćelije kože glave, koje se nakupljaju na epitelu i zatim otpadaju. Perutanje može biti podstaknuto neodogovarajućim šamponima tako da je ima previše i konstantno pada na vaše obraze. Može povećati šansu za nastanak akni ukoliko pravilno ne očistite lice pred odlazak u krevet. Zalepiće se za čestice šminke i sa drugim prljavštinama zaglaviti među porama!

Dakle, perut nije glavni uzrok  za nastanak akni na obrazima ali može dodatno irtirati kožu lica.

Kako se rešiti bubuljica na obrazima

 

Nekoliko puta smo do sada pomenuli kako je čišćenje lica sigurna preventiva protiv nsstanka akni na obrazima. Lagani pilinzi jednom nedeljno, zaista će sačuvati obraze mekim i nežnim na dodir! Ipak, kada su bubuljice već tu – nisu poželjni.

Možete ih se osloboditi ukoliko uložite svakodnevni trud u negu lica i izbegnete ceđenje akni, kako ne bi nastale fleka i rupice od bubuljica.

Krenimo redom!

Čišćenje lica sa aknama na obrazima

 

Pravilno čišćenje lica i dalje je neophodno, jer se bez obzira na infekciju na površini epitela nakupljaju nečistoće. Grube strukture pilinga iritiraće bubuljice na obrazima tako da postanu upaljene i crvene.

Birajte prirodna sredstva, koja hidriraju kožu, ubijaju bakterije i uklanjanju druge nečistoće poput ostataka šminke.

Losioni za čišćenje lica mogu umirti infekciju, regulišući Ph vrednost kože. Pene za umivanje takođe nisu loš izbor, ali budite oprezni prilikom utrljavanja istih. Lagani kružni pokreti pospešiće cirkulaciju, pa ćete se osećati sveže i odmorno!

Nakon čišćenja lica sledi naredni, ključni korak prilikom oslobađanja od akni na obrazima! Potrebno je povratiti koži snagu i isušiti bubuljice.

Maska protiv bubuljica na obrazima

 

Maske protiv bubuljica možete napraviti kod kuće, dobivši potpuno prirodnu smesu koja isušuje dosadne akne na obrazima!

Dame hvale mešavinu morske  soli i mleka. Naime, morska so je bogata magnezijumom, kalcijumom i jodom tako da daje snagu ćelijama i isušuje bubuljice. Mleko je tu da hidrira upaljenu kožu lica i ubrza rast novih, zdravih i jakih ćelija vitaminom B. Jedna kašika morske soli i dve kašike mleka, sasvim su dovoljna količina u toku pripreme maske. Natapkajte obraze ovom smesom i ostavite desetak minuta da odstoji! Potrebno ju je nanositi jednom nedeljno, kako bi ujednačili ten lica i ublažili infekciju.

Osetljivoj koži radije prija blaža varijanta prirodne maske protiv akni, a reč je o maski od meda. Mešavina dve kašike meda sa tri do pet kapi ulja čajevca, isušiće bubuljice na licu. Čajevac ubija bakterije sa površine ali i unutrašnjosti lica, tako da postepeno smanjuje infekciju. Med je prirodan antibiotik koji će smiriti crvenilo i bol bubuljica i ujedno postaknuti lice da proizvodi nove zdrave i jake ćelije kože! Pomešanu smesu držite nekoliko minuta na licu i pratite osećaj na koži. Ukoliko vas lice pecka ili svrbi, isperite sa lica masku protiv bubuljica na obrazima !

U tom slučaju prepustite pripremu i mešanje blagotovornih sastojaka stručnjacima. Isprobajte ih u vidu prirodne kreme!

Krema za bubuljice na obrazima

 

Stručnjaci proizvode kreme protiv akni koje ubrzavaju rast i razvoj novih ćelija, uklanjajući sebum sa površine kože. Kada nanesete takvu kremu na obraze osetićete olakšanje, jer su pore očišćene od masnoća pa mogu da dišu. Nakon nekog vremena, akne će se lagano sušiti i nestajati sa lica.

Druga vrsta krema odmah po nanošenju dospeva među pore do unutrašnjosti lica ubijajući bakterije koje stvaraju infekciju. Isušuje bubuljice kroz par dana, ali treba biti umeren. Racionalno birajte kremu kako ne bi bila previše jaka i napravila dodatne probleme sa kožom. Ukoliko pronađete kombinaciju dve pomenute kreme u jednoj, dobićete željene rezultate. Nahranićete kožu lica i sprečiti nastanak fleka od bubuljica ali i potpuno suzbiti infekciju sa kože.

Nanose se na čisto lice dva puta dnevno. Za samo nanošenje potrebno je nekoliko sekundi, tako da nema opravdanja! Vreme je za pravilnu negu kože i uklanjanje dosadnih bubuljica na obrazima.

Ukoliko ste sebe uhvatili u razmišljanju poput: ‘’Hej, ja nemam vremena’’ ili ‘’Šta ako zaboravim da nanesem kremu ‘’ naredni tretman je pravi izbor!

Kozmetički tretman rešiće vas akni na obrazima

 

Popularna kozmetička metoda uklanjanja bubuljica na obrazima laserom oduševila je dame širom sveta. Ukoliko vam laser deluje previše grubo, možete iskoristiti prednosti LED Maski za lice. Prislanjaju se uz čitavo lice i svojom svetlošću pospešuju rast novih, zdravih i jakih ćelija. Dakle, ne deluju dirketno na aknu na obrazu već pružaju sjaj čitavoj koži lica!

Plava i crvena LED svetlost primoravaju kožu na regeneraciju, tako da se crvene i upaljene akne smiruju već nakon prvog tretmana. Potrebno je dva do tri tretmana laserom kako bi se infeckija potpuno dovela pod kontrolu, ali je opet sve individualno i zavisi od tipa kože vašeg lica.

Nakon ovakvih tretmana treba se posvetiti zdravom načinu života kako se bubuljice na obrazima ne bi vratile.

Ishrana protiv bubuljica na obrazima

 

Zdrava ishrana jača ćelije kože, odnosno zaštitnu barijeru lica! Pruža vam svežinu i sjaj obraza, a sve zahvaljujući zelenom povrću i crvenom voću. Citrusi su neophodni kako bi sprečili ponovnu pojavu bubuljica, jer vitamin C podstiče stvaranje proteina u ćelijama. Jaka mreža kolagena sprečiće bakterije da napadnu lica i učiniti ten svežim i vedrim.

Izbegavajte prerađene šećere i pokušajte da odolite ponekoj kockici čokolade. Pogledajte sve o zdravoj ishrani bez bubuljica! Odlaskom kod stručnjaka, na osnovu krvne slike i pregleda kože može vam odrediti način ishrane koji će vašem licu pomoći da zablistate!

Jedno je sigurno, preventiva je pola zdravlja! Uživajte u zdravim obrocima, negujte se redovno i opustite se! Bubuljice na obrazima ostaće deo prošlosti.

 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *