bisabolol u kozmetici
Nega kože

Vaša koža će voleti bisabolol u kozmetici za lice 

Obavezno isprobajte bisabolol u kozmetici posebno ako vam koža nežna i osetljiva. Sjajan prirodni sastojak u kozmetici umiruje, neguje i leči bubuljice.

Možda ste nekada na etiketi svog preparata za lice naišli na ovu neobičnu reč koja zvuči kao da je izmišljena.

Sasvim logično, voleli biste da znate šta se nalazi u kozmetici koju stavljate na lice.

Kako je lepo pozitivno iznenađenje. Iza čudnog naziva, zamislite, ne krije se teška hemija već jedan vrlo koristan sastojak u našim kozmetičkim preparatima za lice. I pri tom je skroz prirodan.

Ovo vredi istražiti. Ako opravda poverenje, koristiće nam ovo znanje prilikom izbora kozmetike za lice.

Šta je bisabolol?

 

Zapravo postoje 2 tipa bisabolola:

  • alfa-bisabolol
  • beta bisabolol.

Mi ćemo se pozabaviti ovim alfa tipom jer je on ono na šta se obično misli pod pojmom bisabolol u kozmetici.

Ono što nikada ne biste pogodili po  imenu je da potiče iz iste one biljke od koje ste možda jutros napravili čaj -iz kamilice!

Kamilica se vekovima koristi u medicini i kozmetici. Tek nedavno je otkriveno da bisabolol, gusta tečnost cvetnog mirisa koja je izdvojena iz esencijalnog ulja kamilice, blagotvorno deluje na kožu.

 

bisabolol

 

Pored kamilice, bisabolol se nalazi i u kori drveta Myoporum crassifolium, malog grma koji izvorno raste na Novoj Kaledoniji.

Pre svega, to može biti onaj sastojak u vašoj kozmetici za lice koji joj daje lep miris, a nije parfem.

Bisabolol je miris u kozmetici pre svega, ali je isto tako onaj čudesni sastojak koji ima umirujuća, protivupalna, anti aging svojstva i sposobnost izbeljivanja kože.

Gledano hemijski bisolol je ili alfa-bisabolol je monociklični sekviterpen alkohol ili jednostavnije, prirodna komponenta eteričnih ulja.

Bezbojan je, ima viskoznu strukturu i predstavlja glavni sastojak eteričnog ulja kamilice.

Moguće je proizvesti i sintetički bisabolol ali, na žalost, ovako dobijen, bisabolol pokazuje samo 50% bioaktivnosti u poređenju sa prirodnim.

Ukoliko vaša krema za lice miriše po slatkoj cvetnoj noti sa tragovima citrusa i začina onda bi trebalo da je u njoj prisutan ovaj sjajan sastojak.

Šta je beta bisabolol?

 

Drugi tip bisabolola dobija se ekstrakcijom kukuruza i pamuka. Najčešče se koristi kao aroma.

Od prvog se neznatno razlikuje po hemijskoj strukturi što nama i nije posebno važno.Ima slabiji miris od alfa tipa.

Kada na deklaraciji vaših kozmetičkih proizvoda vidite bisabolol, reč je o alfa tipu supstance.

Prednosti bisabolola za lice

 

Ova materija poseduje svojstva koje svaki preparat za negu lica samo poželeti može. Dovoljno je nežan a opet, kako studije kažu,  blagotvoran posebno za osetljivu i iritiranu kožu sklonu upalama i bubuljicama. Dobro je da bude prisutan u preparatima protiv bubuljica.

Ovo je samo znak da priroda ima moćno oružje protiv bubuljica.

I Jovana je pronašla jedan takav recept. Pošto nije moj, neću ga prisvajati. Samo ću reći da je sjajan, jer je njoj zauvek rešio problem bubuljica. Ja sam ga po njenoj preporuci isprobala i radi odlično. Prisvojite ga i vi nakon što saznate kako iz Jovanine priče: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Evo kako deluje bisabolol za lice:

Umiruje iritiranu kožu

 

Nije nam teško da njegovo delovanje na lice povežemo sa lekovtim svojstvima kamilice koja već poznajemo.

Pre svega deluje protivupalno. Bisolol ometa nastanak citokina, molekula koji se najviše povezuju sa upalama i iritacijama na koži.Zbog toga se ovaj prirodni sastojak ugrađuje u lekovite kreme i masti ali i u kozmetiku za osetljivo lice..

Zahvaljujući ovom svojstvu, bisolol se obično nalazi u sredstvima za pranje i čišćenje lica, ovlaživačima i serumima za lice. Deluje kao bioaktivni sastojak da umiri upale iritacije. Čest je sastojak preparata za osetljivu kožu.

Deluje kao moćan antioksidant

 

Bisabolol se smatra moćnim antioksidantom.

Antioksidanti neutrališu slobodne radikale, nestabilne molekule koji  su među najodgovornijim za prevremenu pojavu bora i finih linija na licu.

Slobodni radikali nastaju u telu dejstvom spoljašnjih faktora kao što su sunčevi zraci, pušenje i nepravilna ishrana. Na molekularnom nivou, slobodni radikali oštećuju važne ćelijske komponente kao što su ćelijske membrane, DNA, i kolagen. Uništavanje kolagena u koži je najveći krivac starenja lica.

Spoljašnjom upotrebom bisabolola lice se može zaštititi od štetnih uticaja slobodnih radikala.

Pomaže ublažavanju vidljivih znakova starenja  lica

 

Bisabolol hidrira kožu i sprečava kidanje kolagenskih vlakana unutar nje. To znači da pozitivno deluje na odlaganje pojave znakova starenja u vidu bora i finih linija.

Deluje antimikrobno

 

Bisolol pomaže u lečenju infekcija na koži jer deluje antimikrobno. On snažno deluje protiv gljivica  i bakterija. Ovo je važno i za stabilnost i dugotrajnost svežine samih proizvoda koje čuva od kvarenja.

Kada vidimo da preparat za lice sadrži bisolol to znači da je manja mogućnost da bude kontaminiran mikrobima i da je njegov rok trajanja u bezbednom obliku izvesniji. Ovo svojstvo vaših proizvoda za negu lica uopšte nije zanemarljiv kvalitet.

Smanjuje tamne fleke i posvetljuje ten

 

Hiperpigmentacije i fleke od bubuljica nastaju na mestima gde koža proizvodi više pigmenta melanina. Ovo je prirodan odbrambeni mehanizam kože.

Naravno da su prirodne supstance koje deluju izbeljujuće na fleke na licu uvek dobrodošle u proizvodima za negu.

Bisolol ometa sintezu melanina i na taj način smanjuje vidljivost neželjenih tamnih fleka na licu.Dugotrajnom upotrebom trebalo bi da dovede do svetlijeg i ujednačenog tena.

Bolja apsorpcija ostalih sastojaka

 

Samo prisustvo određene aktivne materije u vašem preparatu za lice ne znači mnogo ako sve ostaje na površini kože. Važno je da negujuće materije prodiru što dublje i dospeju do ćelija koje hrane, hidriraju i  regenerišu.

Bisabolol pospešuje apsorpciju drugih sastojaka u kožu.

Zato se često kombinuje sa sastojcima koji samostalno ne mogu da prodru u dublje slojeve kože.

Gde se može naći bisabolol u kozmetici?

 

Sada kad znamo da je ovo super sastojak, spremni ste da ga isprobate.

Ono, možda ga već imate u nekom preparatu,a da to i niste znali.

Lupu u ruke i proverite sve svoje bočice.

Fokusirajte se na ovlaživače, ruževe za usne, serume za lice i kreme za područje oko očiju kao i sunscreen preparate za lice i telo.

Kako bih vam ipak iscrpnije približila preparate koji sadrže bisabolol malo sam procunjala i pronašla interesantan popis preparata koji ga sadrže:

  • Maska za lice za suvu kožu jednog poznatog proizvođača na bazi mineralne vode i bisolola.
  • Toner za lice
  • Mineralni tečni preparat za zaštitu lica od UV zračenja
  • Gel za tretman fleka od bubuljica
  • Antibakterijski mist za lice
  • Sredstvo za čišćenje lica koje reguliše proizvodnju sebuma namenjeno masnoj koži
  • Serum za lice sa kolagenom i retinolom
  • Tuferi za čišćenje lica koji balansiraju količinu sebuma….

Lista jeste preuzeta sa stranih izvora ali većina ovakvih proizvoda je dostupna u dobro snabdevenim drogerijama.

Generalno bisabolol je najčešći u preparatima za sunčanje, umivalicama i serumima, preparatima za negu usana, šamponima i proizvodima za negu tela što ne znači da ga nećete sresti i u nekom drugom proizvodu.

Poznati brendovi svako novo kozmetičko dostignuće odmah usvajaju i ugrađuju u svoje proizvode.

Da li bisabolol pomaže kod bubuljica?

 

Ukoliko vas je baš borba protiv bubuljica dovela na ovu stranicu, niste ovde uzalud.

Da, bisabolol je koristan za svako lice koje je na ovaj ili onaj način problematično.

Bilo da je reč o iritaciji, crvenilu a posebno o bubuljicama.

Pogledajmo kako nastaju bubuljice i šta je uzrok akni, da bi nam bilo jasnije zašto je bisabolol dobar za negu lica osoba koje su im sklone.

 

 

Iako to nama tako ne izgleda, bubuljica se uvek formira u pori u kojoj se zaglavio neželjeni sadržaj. To su najčešće čestice mrtve kože pomešane sa sebumom i nečistoćama. Međutim, da bi došlo do upalnog procesa koji se na licu manifestuje kao upaljena bubuljica, potrebna je bakterija. Loša, gadna, koja izaziva upalu. Takvog jednog gada je lako pokupiti gde god hoćete bez obzira na higijenske navike. Uostalom, loše bakterije su kao i dobre uvek prisutne na našoj koži.

Elem, bisolol ubija bakterije koje na površini kože lako mogu postati učesnik stvaranja bubuljica. Ukoliko je upala već prisutna ovaj bioaktivni sastojak deluje umirujuće pomažući da bubuljica izgleda manje ružno i crveno i najzad da upala brže prođe. Najzad, nakon bubuljica često zaradimo ružnu tamnu fleku koja sporo bledi. Budući da je bisolol izbeljujući agens on će pomoći da se brže otarasite tragova od bubuljica.

Zaključak: Ukoliko je vaše lice sklono bubuljicama potrudite se da što više vaših proizvoda za negu lica sadrži bisolol.

Kome je još namenjena kozmetika za bisabololom

 

Posle svega što sam saznala o bisabololu ja bih rekla da je kozmetika koja ga sadrži namenjena svima jer je to jedan blag, nežan negujući prirodni sastojak. Računam da svakome može biti od koristi.

 

bisabolol za lice

 

Međutim, zahvaljujući svojim svojstvima posebno je koristan i neophodan osobama koje imaju:

  • Kožu sklonu aknama i bubuljicama
  • Osetljivo lice sklono upalama
  • Osobama čije je lice preterano izloženo UV zracima, zagađenjima i toksinima iz okoline.Zato je bisobolol jedan od čestih aktivnih sastojaka preparata za zaštitu lica i tela tokom sunčanja. On služi kao aktivna materija koja umiruje i regeneriše kožu narušenu dejstvom UV zraka.
  • Osobama sa suvom i oštećenom kožom vraća elastičnost i smanjuje iritacije.
  • Osobama koje imaju hiperpigmentacije, tragove od bubuljica i neujednačen ten.

Da li je bisolol bezbedan sastojak u kozmetici za lice

 

Iako prodire duboko u kožu bisolol je potvrđen kao bezbedan bez sporednih efekata, nije toksičan i ne iritira kožu. Ova potvrda dolazi od Ekspertskog panela za pregled kozmetičkih sastojaka koje postoji i deluje pod pokroviteljstvom Američke agencije za hranu i lekove (FDA).

U njihovoj oceni bisabolola kao sastojka kozmetike i sredstava za ličnu negu stoji da bi proizvođači jedino morali obratiti pažnju da ne kombinuju bisabolol sa potencijalno toksičnim sastojcima. Ovo stoga što bi apsorpcija potencijalno toksičnih materija mogla biti podstaknuta bisabololom.

U praksi kod pojedinih osoba mada, je obično reč o deci koja pate od ekcema, primećene su alergijske reakcije na bisabolol.

Dozvoljena koncentracija bisabolola u kozmetičkim preparatima je 1%. U praksi se ova materija streće u koncentraciji od 0,1-0,5%.

Dakle, bisabolol je organski sastojak koji se u vrlo malim količinama dodaje u proizvode za ličnu negu.Ne postoji ograničenje u dužini upotrebe. Ukoliko imate neki proizvod za svakodnevnu negu lica možete ga redovno koristiti osim ako niste alergični na ovaj derivat kamilice.

Ovde opet dolazimo do toga da bi valjalo pažljivo čitati sastav svakog proizvoda i znati po nešto o svakom sastojku. Naime, ukoliko je bisabolol iskombinovan sa nekim potencijalno štetnim sastojkom, onda bi taj proizvod valjalo manje koristiti.

Kada niste sigurni kako neka kombinacija sastojaka deluje na kožu razgovarajte o tome sa dermatologom.

I evo, opet sam se saplela i zapetljala. Taman sam se obradovala u svoje i vaše ime jednom tako savršenom prirodnom sastojku u kozmetici kad ono, nije sve tako jednostavno.

Bisabolol je super, to stoji. Međutim on podstiče jače apsorbovanje drugih sastojaka iz kreme, losiona ili šta god da stavljate na lice. Ako je neki od sastojaka štetna hemikalija eto problema.

I šta sad ostaje nama koji nismo ni dermatolozi ni hemičari?

Kad bolje razmislim, jedino prirodna kozmetika na biljnoj bazi. Tu sam jedino sigurna da nećemo pogrešiti.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.