operacija podočnjaka
Oči

Da li je operacija podočnjaka jedini izlaz?

Operacija podočnjaka zvuči kao slamka spasa. Očekujemo od nje vidljive i brze rezultate. Da li su očekivanja potvrđena? O tome pričamo danas.

Kada kažemo podočnjaci ne mislimo uvek svi na isto.  Opuštena koža, masni jastučići, tamna boja kože u vidu crnih kolutova, sve su to podočnjaci. Zajedničko im je da svaki oblik promene u delu kože ispod očiju čini da izgledamo umorno, staro pa čak i bolesno.

Iako mogu biti nasledni ili posledica malog milliona vaših ponašanja, kako godine odmiču postaju sve izraženiji.

Kada dođe to vreme da kolutovi rashlađenog krastavca, odustajanje od pušenja i dovoljno sna ne uspevaju da ih oteraju sa vašeg lica, operacija podočnjaka može biti put do ponovne svežine i mladolikog izgleda. A da li je jedini izlaz? 

Iza stručnog naziva blefaroplastika krije se rešenje za problem koji pogađa veliki broj žena i muškaraca u zreloj dobi.

Blefaroplastika donjeg kapka je hirurška procedura, ili kako volimo da kažemo plastična operacija, kojom se poboljšava izgled opuštenih, vrećastih podočnjaka i bora na donjem kapku.

Može se izvoditi kao samostalna operacija ili u sklopu fejsliftinga, podizanja obrva, podizanja gornjeg kapka i slično.

Kome je namenjena operacija podočnjaka?

 

Sa starenjem tkivo oko očiju slabi i opušta se. To omogućava masnoći da se probije i smesti u zonu donjeg kapka. Masni jastučići ispod oka stvaraju izgled naduvenih i otečenih podočnjaka.

Pored masnih naslaga, nedovoljno sna, pušenje, preslana hrana, alergije i nasledni faktor mogu biti uzroci zašto imamo podočnjake.

U mlađim danima se kako tako borimo sa povremenim otokom podočnjaka.Međutim, koža je ovde vrlo osetljiva i tanka. Sa svakim novim otokom se po malo isteže.Tako đođe ono vreme kada taj višak viseće kože mnogi odluče da uklone hirurgijom podočnjaka.

U zrelim godinama, podočnjaci kad jednom dođu obično ne žele više da napuste naše lice.

Znam da su vam vaši podočnjaci najteži, ali valja znati da se baš svaki ne može ispeglati plastičnom operacijom.

Blefaroplastika donjeg kapka je operacija koja vam može popraviti izgled ukoliko:

  • Postoji višak koža na donjem kapku koji je formirao kesice ispod očiju
  • Imate masne naslage u donjem kapku tako da ovi stalno izgledaju otečeno.

Drugim rečima,

Operacijom podočnjaka se uklanja višak kože na donjem kapku i/ili masni jastučići ispod kože.

Podočnjaci u vidu tamnih kolutova se ne mogu ukloniti ovim hirurškim zahvatom.

Da li je operacija podočnjaka bezbedna?

 

U teoriji ovo je vrlo bezbedna hirurška intervencija. Ukoliko odete na sajt bilo koje klinike, videćete blistave ordinacije, uglađene i lepe vrlo kompetentne lekare i bezbroj fotografija koje prikazuju rezultate pre i posle operacije podočnjaka.

 

priprema za operaciju podočnjaka

 

Na žalost, pripremajući se da napišem ovaj članak, upoznala sam i divne posvećene lekare, ali sam odgledala i video pod naslovom  “Blefaroplastika joj život pretvorila u pakao”.

Prvi uslov koji morate ispuniti je da budete potpuno sigurni u izbor ordinacije, hirurga, reference i njegovu specijalizaciju.

Proverite tri puta i pokušajte da dobijete ličnu preporuku osobe kojoj verujete.

Pojedini pacijenti imaju prirodno mekano tkivo donjeg kapka.  Kod njih postoji opasnost od izvrnutog donjeg kapka nakon operacije. Do ovoga dolazi kada lekar loše izmeri i ukloni više kože nego što bi smeo. Oko bi vam tada uvek izgledalo kao kada prstom malo povučete donji kapak na dole.

Ovo nisu sporedni efekti već više opis neuspelog zahvata.

Nakon operacije možete očekivati krvarenje, modre kolutove oko očiju i upalu, suvoću očiju, vodenaste oči, bol, otok i zamućen vid. Retko ali se spominju kao moguće komplikacije i gubitak vida, infekcije, povrede očnog mišića i kornealna abrazija (povreda rožnjače).

Možda ja nisam dovoljno hrabra, priznajem da nisam. Ne bih se lako usudila na takav korak.

Šta bih onda uradila po tom pitanju, šta uostalom i radim?

Radim po Ljiljaninom receptu. Ona je svoje podočnjake brisala svaki dan po malo. Za vreme koje je potrebno za oporavak od operacije njeni podočnjaci su nestali na jednostavan, prirodniji način. Zašto biste išli pod nož kad postoji bolje bezbolno rešenje bez sporednih efekata i bez rizika. O čemu se radi?  Pročitajte Ljiljanino iskustvo na sledećem linku:https://lepolice.com/moja-prica-godine-su-za-mene-samo-broj/

Ako se i posle ovoga odlučite za operaciju, onda treba da znate sledeće.

Kako se izvodi operacija podočnjaka

 

Procedura se može raditi u lokalnoj ili totalnoj anesteziji. Ovo opet zavisi od toga da li je kombinovana sa još nekom intervencijom ili se radi samostalno.

Ipak, čak 90% ovih operacija izvodi se u lokalnoj anesteziji.

Lokalnom anestezijom se mogućnost greške svodi na minimum.

Lekari specijalisti preferiraju svesnog pacijenta tokom ove intervencije, jer im je veoma važno da pacijent može da se uspravi u sedeći položaj tokom operacije. Prosto, gravitacija je otežavajući faktor i tek kada se pacijent uspravi znaju da li su dobro obavili posao.

Ipak uvek se možete odlučiti za totalnu anesteziju ako tako želite.

Tehnika obeležavanja je vrlo važna.Izvodi se u sedećem položaju, nikako dok ležite. Dobrog plastičnog hirurga ćete prepoznati po tome što će vaše podočnjake obeležiti dok ste u sedećem položaju. Ovo je potpuno logično. Mi treba da izgledamo dobro kada smo budni i uspravni. Operativni rez se zato mora markirati u tom položaju.

Operacija se izvodi radiotalasnim nožem koji obezbeđuje spaljivanje sitnih kapilarčića i praktično beskrvnu operaciju. Ovo je važno jer će smanjiti plavu boju kapaka tokom oporavka.

Operacija podočnjaka se može izvoditi sa unutrašnje strane kapka i tada nećete imati nikakav ožiljak. Sluzokoža oka lako i brzo zaceljuje i bićete potpuno mirni.

Tokom operacije hirurg pravi mali rez sa unutrašnje strane donjeg kapka.Kroz ovaj otvor uklanja višak nakupljene masnoće.Operacija se radi sa unutrašnje strane samo kod osoba mlađih od 30 godina. Međutim, ovom metodom se ne može ukloniti višak kože ukoliko postoji. Njome se samo može ukloniti masni jastučić koji se stvorio u predelu podočnjaka.

Ovo je dobra metoda jer je ožiljak nevidljiv i nalazi se sa unutrašnje strane donjeg kapka.

 

operisanje podočnjaka

 

Ukoliko ste stariji od 30  godina i imate višak kože na podočnjaku koji je potrebno ukloniti, hirurg će vam napraviti rez spolja 1,5mm ispod donje trepavice. Rez se proteže negde 6 mm mimo spoljašnje ivice oka.

Ovom tehnikom se eliminišu i vrećice tj masni jastučići ali i višak kože.

Hirurg retko kada može da ukloni sav višak kože bez rizika od komplikacija i prenategnutosti očnog kapka. Stoga se minimalan višak koji je ostao tretira frakcionim laserom kao bi se pojačala sinteza kolagena u tom delu i ispeglale fine borice, a koža ojačala da izgleda glatko i lepo.

Procedura traje 1-3 sata.

Oporavak posle operacije podočnjaka

 

Oporavak traje 4-8 nedelja, nakon čega se možete vratiti normalnim aktivnostima.

To znači da bar dve do tri nedelje nećete odlaziti na posao. Stavljaćete hladne obloge, peckaće vas i svrbeti i bićete modri oko očiju.Prva dva dana nakon operacije moraćete da stavljate hladne obloge. Inovativnije tehnike danas omogućavaju da oči ne moraju da vam se zaviju nakon operacije podočnjaka.

Nakon 4 nedelje odlazite na prvu kontrolu ukoliko sve teče bez komplikacija.

Izgled posle operacije podočnjaka

 

Na mestu spoljašnjeg reza nakon oporavka će se videti samo mala senka koja se lako prekriva šminkom.

Postoje pacijenti koji imaju toliko slabu strukturu donjeg očnog kapka da je procena da dobijete poboljšan izgled bez komplikacija veoma rizična.Na žalost, izgledi da budete potpuno zadovoljni operacijom podočnjaka je nešto niži nego kod operacije gornjih kapaka gde je statistika 90% zadovoljnih pacijenata.Ovo stoga što je nemoguće ukloniti onoliko kože koliko ste vi zamislili da vam je višak ispod oka. Ukoliko se pretera i ne izmeri dobro, najprostije rečeno, možete dobiti izvrnuti donji kapak i neke druge komplikacije koje je kasnije teško ispraviti. U svakom slučaju nećete izgledati lepo.

Efikasnost operacije i vaši izgledi da nakon oporavka izgledate baš  lepo zavise ne samo od veštine plastičnog hirurga nego i od kvaliteta vaše kože i tkiva na donjem kapku.

Način na koji ćete se negovati nakon procedure će takođe biti zaslužan za vaš izgled.

Da li je operacija podočnjaka jedini izlaz?

 

Ovde mi je uvek prilika da istaknem preventivu kao najbolju alternativu svakoj hirurgiji. Rana nega kože oko očiju, zdrav život, prirodna kozmetika, masaža lica, dovoljno vode…

Ukoliko ste to propustili na vreme i podočnjaci su se ipak naselili na vašem licu, pre odluke o operaciji istih na raspolaganju su vam sledeći nehirurški tretmani:

  • Ubrizgavanje hijaluronskih filera u podočnjake. Ovom procedurom se iglom ubrizgava hijaluron u šupljinu podočnjaka kako bi se popunila udubljenja koja su tu nastala. Masažom se sadržaj lepo namesti da sve izgleda glatko i ujednačeno. Sve traje oko 15 minuta. Rezultati nisu trajni, traju najduže 2 godine. Nakon toga morate ponoviti tretman. Mana ove procedure je što nije preterano efikasna ukoliko postoji veliki višak kože i masno jastuče ispod oka. Hijaluronom se popunjavaju samo udubljenja, (upale oči) koja se formiraju ispod očiju, eventualno manji višak kože.

Još jedna mana hijaluronskih filera je što privlače vodu. Ova regija je i tako sklona nakupljanju tečnosti. Ukoliko fileri još povuku vodu mogli biste biti u problemu. Oprezno sa filerima u podočnjacima.

  • Mezoterapija podočnjaka predstavlja proceduru podmlađivanja regije podočnjaka ubrizgavanjem vitaminskih koktela u tkivo ove regije. Mezoterapijske injekcije sadrže vitamine, minerale, aminokiseline i antioksidante. Njima se osetljivom tkivu ispod oka pruža dodatna snaga za samoregeneraciju i jačanje. Osobe koje piju lekove za zgrušavanje  krvi ne bi smele da se podvrgnu mezoterapiji.
  • Lasersko uklanjanje podočnjaka koristi elektromagnetnu energiju za limfnu drenažu i jačanje tkiva ispod oka. Cirkulacija se poboljšava u predelu podočnjaka. Koža postage deblja, jača i otpornija na naduvenost i oticanje.Ova procedura ne daje trenutne rezultate. Tek nakon mesec dana kada prirodni proces sinteze kolagena da svoj efekat videćete prve rezultate.
  • Prirodna nega podočnjaka je uvek najbolja alternativa. Bez obzira da li će doći dan kada ćete se odlučiti za neku invazivniju metodu uklanjanja podočnjaka, dobrom predanom, svakodnevnom negom ćete svakako odložiti taj dan – ako do njega uopšte dođe.
  • Prirodna krema za podočnjake je preparat koji bi svaka žena trebalo da uvrsti u svoju rutinu. Pre svega, osetljiva regija oko oka ne trpi agresivne hemikalije. Zatim, redovnom negom čuva se prirodna vitalnost regije podočnjaka tako da se na najmanju meru svodi mogućnost pojave otoka, masnih jastučića i prebojenosti kože.Ukoliko su podočnjaci već prisutni, prirodne bioaktivne komponente kreme za podočnjake bore i fleke na licu saniraju problem u korenu podstičući proizvodnju kolagena, uklanjajući oksidativni stres i hiperpigmentaciju kože. Sa ovom metodom nikada nećete pogrešiti.

  • Masaža lica je nepravedno zapostavljena, a daje sjajne rezultate. Ne iziskuje mnogo vremena ni sredstava. Uz malo vežbe možete usvojiti neke odlične tehnike kao što su zogan masaža ili neka druga.Masažom se vrši limfna drenaža i tako uklanja jedan od najčešćih uzroka otoka podočnjaka. Nema otoka nema rastezanja i na kraju viška kože ispod oka. Jednostavno zar ne?
  • Karboksiterapija daje trenutni efekat. Predstavlja minimalno invazivnu tehniku tokom koje se u tretiranu regiju ubrizgava sterilni medicinski gas. Na ovaj način se podstiče strujanje kiseonika u tkivu i podstiče proizvodnja kolagena.

Cena operacije podočnjaka

 

Jedan plastični hirurg sa klinike koja se ponajviše specijalizovala za operaciju gornjeg kapka i podočnjaka, rekao je u svom videu da smatra nepristojnim upite o ceni na njihovom Instagram profilu. To znači da bez zakazivanja inicijalnog pregleda za operaciju teško da sam mogla doći do prave cene.Jasno je da je svaka operacija sučaj za sebe i da je teško uklopiti je u jedan okvir.

Na jednom mestu sam ipak pronašla okačen cenovnik. Oni nude uklanjanje podočnjaka za 400-470 Eura. Isto tako nude i idealan nos za 30 minuta. Klonite se ovakvih klinika gde vam nude instant lepotu za pola sata i za male pare.

Uglavnom cena za operaciju podočnjaka se kreće oko 100.000 dinara.

Ukoliko se odlučite prvo izaberite kliniku kojoj imate razloga da verujete pa se tek onda raspitujte o ceni.

Iskustva sa operisanjem podočnjaka

 

Ona katastrofalna gde su podočnjaci asimetrični, gde za pacijentkinju nisu hteli ponovo ni da čuju na klinici i gde su rekli da će se to srediti za 2  godine spominjem još jednom kao opomenu svima da dobro paze na koju kliniku idu. Tražite preporuke i reference. Možda ćete nakon loše izvedenog zahvata dobiti novac nazad, ali šteta na licu je nepovratna.

Drugo iskustvo vezano je za žene koje bi već dugo da se podvrgnu operaciji podočnjaka ali nisu sigurne kome smeju da poklone poverenje. Traže preporuke. Klizav teren nema šta.

Dragi moji, ne tvrdim da je plastična hirurgija loša. Srećni smo da je imamo iz mnogo raznih vrlo ozbiljnih razloga kada je nezamenljiva. Ipak, kada je lepota u pitanju, negujte se tako da ne morate da tražite njene usluge. Ja to zovem lepim starenjem koje nastupa jako kasno i nikada nije ružno.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *