hidrociklin za akne
Bubuljice

Hidrociklin za akne – da ili ne?

Da li je hidrociklin za akne rešenje koje tražite? Saznajte kada pomaže, a kada ne sme da se koristi i sve o njegovoj upotrebi protiv bubuljica.

Poznato je da su akne mnogima veliki problem. One pogađaju sve generacije, od tinejdžera pa do ljudi u zrelim godinama i teško je rešiti ih se.

Jedno od rešenja koje se često pominje je hidrociklin za akne.

Ne brzajte. Hajde prvo da vidimo ovo.

Šta je hidrociklin i čemu služi?

 

Hidrociklin predstavlja topikalni kortikosteroid koji ima ulogu da smanji zapaljenske procese na koži te je zbog toga veoma sličan kortizolu – hormonu koji luče nadbubrežne žlezde i koji reguliše zapaljenske procese u organizmu.

 

Sadrži dve aktivne supstance: hidrokortizon i oksitetraciklin. 

Uloga hidrokortizona (koji je kortikosteroid) je da smanji upalu kože. Oksitetraciklin pripada antibioticima i koristi se kod lečenja infekcija uzrokovanih bakterijama.

Hidrociklin se koristi kao mast, žute je boje i služi kod:

 • Atopijskog dermatitisa tj. ekcema – karakterišu ga suva koža i crvenilo, svrab, najčešće se javlja na licu, unutar kolena i laktova, uglavnom kod dece, ali može se javiti i kod odraslih, češanjem ovakve kože stanje se samo pogoršava i ona postaje osetljivija;
 • Kontaktnog alergijskog i iritantnog dermatitisa – nastaje zbog alergije ili iritacije kože, odlikuje ga crvenilo na koži praćeno svrabom odnosno bolom. Javlja se kao reakcija tela na određene alergene poput mirisa i konzervanasa u kozmetičkim proizvodima i na određene iritanse poput hemikalija;
 • Seboreičnog dermatitisa – kod beba uglavnom se lokalizuje na vlasištu gde izaziva jak svrab, a kod odraslih se javlja pretežno zimi i to u vidu ljuspica u kosi, na bradi i obrvama;
 • Ujeda insekata – nakon ujeda insekta, telo luči histamin i na mestu ujeda dolazi do otoka i pojave svraba, a hidrokortizon upravo deluje na to – smanjuje crvenilo, svrab i otok;
 • Akni – hidrociklin se koristi u tretiranju akni, ali samo u izuzetnim slučajevima – kada su one potkožne i upaljene.

Terapija ovim lekom nije standardna procedura za lečenje akni i prvenstveno se preporučuje upotreba proizvoda namenjenih bubuljicama.

Da za bubuljice postoji efikasno rešenje, govori nam iskustvo Jovane.  Bubuljice su joj se pojavljivale stalno i to po celom licu, bila je očajna i više nije znala šta da učini povodom toga. Isprobala je razne proizvode i pomaka nije bilo, sve dok nije pronašla nešto što joj je vratilo osmeh na lice. Sada ima čistu kožu bez bubuljica i konačno je srećna! To što je pomoglo njoj, može pomoći i Vama, zato zavirite na sledeći link: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Terapija hidrociklinom traje do 7 dana. Obavezno se konsultujte sa lekarom pre početka korišćenja leka.

Trudnice ovaj lek ne smeju da upotrebljavaju jer jako brzo dospeva do posteljice i  može naškoditi bebi. Lekar će naći adekvatnu, neškodljivu zamenu.

Može li se hidrociklin koristiti za bubuljice?

 

Hidrociklin se može koristiti za bubuljice, ali kakve?

 

hidrociklin za bubuljice

 

S obzirom na to da smanjuje upalu, koristi se kod potkožnih bubuljica koje prati crvenilo jer deluje upravo na to crvenilo.

Kako dolazi do crvenila od bubuljica, pitate se?

Dakle, višak sebuma i mrtvih ćelija začepi pore, a onda tu dospe i poneka bakterija i eto upaljene bubuljice bolne na dodir. U tom slučaju nastupa tretiranje hidrociklinom koji smanjuje zapaljenje.

 

Kod mitisera ili blažih oblika bubuljica hidrociklin za akne se ne korist. On neće imati efekta jer kod njih ne postoji upala, a to je ono što ublažava.

Kako deluje hidrociklin na akne?

 

Hidrociklin nema sposobnost da ubije bakterije koje su zaslužne za pojavu akni i zbog toga se ne koristi samostalno u terapiji-

Kombinacija benzoil peroksida i hidrociklina može biti odgovarajuća, jer benzoil peroksid ima antibakterijsko dejstvo. Samostalno korišćenje benzoil peroksida može biti agresivno i može isušiti i iziritirati kožu, te se zato preporučuje i korišćenje hidrociklina kako bi smanjio upravo to crvenilo i iritaciju.

Neki dermatolozi pacijentima preporučuju injekcije hidrokortizona jer imaju jače dejstvo od krema i dublje deluju na cistične akne tako što smanjuju upalu.

Dakle, hidrociklin deluje samo trenutno sanirajući crvenilo bubuljice, ali problem i dalje ostaje. Bubuljice će se i dalje javljati i zato on nije trajno rešenje.

Kako se koristi hidrociklin za akne?

 

 • Pre svega, neophodno je kožu očistiti i oprati je mlakom vodom.
 • Hidrociklin treba koristiti samo na ciljanom području, tj. na aknama, tako što se mala količina nanese i utrlja. Ne treba ga koristiti na celom licu jer može dovesti do pojave iritacije, peckanja, stanjenja kože, crvenila, itd.
 • Upotrebljava se dva do četiri puta u toku dana.
 • Terapiju hidrociklinom ne treba prekidati čim primetite poboljšanje, ali ni primenjivati duže od nedelju dana jer može dovesti do neželjenih efekata.

Kao što smo pomenuli, ova mast sadrži kortikosteroide, a oni ne smeju da se koriste dugo jer mogu dovesti do gubitka tonusa kože, crvenila, isušivanja, iritacije, svraba i pojave infekcije.

Baš zbog ovih nuspojava preporučuje se korišćenje proverenih proizvoda za bubuljice na prirodnoj bazi čija upotreba nije ograničena i samim tim se mogu koristiti dok ne saniraju problem do kraja – a ne delimično, koliko se stigne za nedelju dana.

Svakako, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom pre upotrebe bilo kakvog leka.

Prilikom korišćenja hidrociklina za akne poželjno bi bilo da koristite i druge sastojke koji uspešno deluju na bubuljice, poput benzoil peroksida. Ipak, budite na oprezu i prilikom kombinovanja posavetujte se sa lekarom, kako ne bi došlo do neželjene reakcije.

Ukoliko koristite još neke kreme (npr. hidratantna krema) ili masti dok koristite hidrociklin, sačekajte 10 minuta između njihove primene. Najbolje bi bilo da ih koristite u različito doba dana.

Kada se očekuju rezultati?

 

Rezultati upotrebe hidrociklina za akne se očekuju nakon par dana. Ukoliko se stanje ne menja ili se pogoršava, obavezno pozovite svog lekara.

Hidrociklin za ožiljke od akni

 

Nije dokazano da hidrociklin deluje na ožiljke od akni, tj. ožiljci neće nestati jer on deluje na upalu. Sa druge strane, može pomoći kod hiperpigmentacije tako što će umanjiti fleke od bubuljica.

Hidrociklin se ovde može smatrati kao preventivno sredstvo. Kako ne bi došlo do ožiljaka od akni potrebno je reagovati u pravo vreme. Čim se pojavi akna praćena crvenilom i upalom treba je tretirati hidrociklinom, kako bi što pre prošla ne ostavljajući za sobom ožiljke…

Da li je hidrociklin za akne bezbedan?

 

Hidrokortizon se sme koristiti na koži, ali njegova upotreba mora biti ograničena.

Naime, prekomerna upotreba ovog leka može prouzrokovati neželjene efekte –  istanjiti kožu i dovesti do promene boje kože, kao i iritacije, rozacee ili prekomerne maljavosti, takođe može uzrokovati nove akne. Može doneti više štete nego koristi. Zato uvek imajte na umu da je bolje koristiti prirodne proizvode koji su bezbedni i koji Vam neće naneti nikakvu štetu.

Vaša koža upija sve supstance i one tako dospevaju u krvotok, zato je najsigurnije da one budu prirodne.

Alternativa hidrociklinu za bubuljice

 

Alternativa hidrociklinu mogu biti sastojci koji se dokazano bore protiv bubuljica, tako što čiste pore i smanjuju lučenje sebuma.

 

hidrociklin mast za akne

 

To su:

 • Proizvodi na prirodnoj bazi koji sadrže npr. ulje čajevog drveta poznato po antibakterijskom dejstvu ili pak ekstrakt kore hrasta koji uspešno sužava pore i na taj način sprečava prekomerno lučenje sebuma.
 • Benzoil peroksid – ubija bakterije koje uzrokuju pojavu akni. U terapiji se koristi u koncentraciji od 2,5%, 5% i 10%. Prema nekim studijama, kombinacija benzoil peroksida i hidrokortizola daje najbolje efekte, jer hidrokortizol može smanjiti iritacije koje može uzrokovati benzoil peroksid;
 • Salicilna kiselina – otčepljuje zapušene pore, smanjuje proizvodnju sebuma, deluje protivupalno i antibakterijski;
 • Retinoidi – koriste se kod težih oblika akni, otčepljuju pore i uklanjaju mrtve ćelije;
 • Sumpor – smanjuje mašćenje kože i uklanja mrtve ćelije;
 • Vaš doktor može Vam prepisati i lekove poput tableta za kontracepciju koje regulišu koncentraciju androgenih hormona koji podstiču lučenje sebuma iz lojnih žlezda; Ovo je rešenje u nekim slučajevima kada su u pitanju hormonske bubuljice.
 • Antibiotici – mogu se koristiti oralno ili topikalno. Oralna upotreba preporučuje se kod težih oblika akni.

Gde nabaviti hidrociklin?

 

Hidrociklin je dostupan u apotekama i može se kupiti samo uz lekarski recept.

Iskustva sa hidrociklinom za bubuljice

 

 

Milica (20) ima pozitivna iskustva sa hidrociklinom, ona ga koristi povremeno i u konsultaciji sa svojim lekarom u tretiranju upalnih bubuljica. Kaže da joj se crvenilo koje je karakteristično za potkožne bubuljice smanji nakon upotrebe ove masti.

Ana (32) godinama ima problem sa ekcemom, pa s vremena na vreme koristi hidrociklin jer, kako kaže, bez kortikosteroida ne može da reši svoj problem.

Nikola (19) na licu ima crvene bubuljice bolne na dodir, na savet lekara koristio je hidrociklin na problematičnim mestima, ali nije bilo pozitivnih efekata te se okrenuo prirodnim proizvodima.

Svaka koža je drugačija, ali akne zasigurno niko ne voli. Uvek pažljivo birajte šta ćete koristiti za njihovo eliminisanje i gledajte da što više to budu proizvodi na prirodnoj, biljnoj osnovi

Izvori:

IZVORI:

https://www.healthline.com/health/hydrocortisone-for-acne

https://pillintrip.com/medicine/hydrocyclin

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-cortisol

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/6173-contact-dermatitis

https://medlineplus.gov/spanish/eczema.html

https://dermcollective.com/hydrocortisone-for-acne/

https://www.topdoctors.es/diccionario-medico/dermatitis-seborreica 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *