krečno mleko za lice
Nega kože

Krečno mleko za lice:prva pomoć za upaljenu kožu!

Krečno mleko za lice isušuje bubuljice, leči gljivične akne i ublažava crvenilo. Ako ga još niste isprobali, saznajte zašto biste to trebali da učinite.

Svi koji su preležali boginje kao mali, sigurno se sećaju da su bili istačkani nečim belim po licu i telu. Nismo smeli da se češemo, da bi boginje što pre prošle. E to je bilo upravo krečno mleko. Ipak, da li ste znali da je krečno mleko za lice mnogo više od toga?

Kombinacija sastojaka u ovom preparatu idealna je za negu upaljene i problematične kože, smiruje alergijske reakcije. Kako i kada ga koristiti, postoje li neke nus pojave? To nas zanima.

Šta je krečno mleko?

 

Ako se neki proizvod koristi decenijama za negu osetljive dečije kože, onda ne bismo trebali da se dvoumimo da li da ga isprobamo ili ne. Krečno mleko je pristupačan proizvod, možemo ga kupiti u svakoj apoteci, pa je to, za početak, još jedan njegov plus.

Ali, da bismo nešto isprobali na svojoj koži, naravno da želimo da znamo tačno o čemu je reč.

Po hemijskom sastavu, krečno mleko je suspenzija kalcijum hidroksida u vodi.

Odmah da razjasnimo, krečno mleko koje se može naći u apotekama i koje se koristi u medicinske svrhe, ne sadrži kalcijum hidroksid. To vam treba. Originalan proizvod koji sadrži kalcijum hidroksid upotrebljava se za tretiranje otpadnih voda, u hemijskoj industriji.

Krečno mleko je bele boje, guste strukture i lako se nanosi na kožu. Upotrebljava se isključivo za spoljašnju negu. Lekari ga najčešće preporučuju za negu lica, ali se isto tako, koristi i za negu ostalih delova kože. Farmaceutskim rečnikom, naziva se  bela mixtura, kao i mixtura alba.

Za razliku od mleka, postoji i krečna voda koja je prozirna tečnost i predstavlja mineral kreča. Kada je izložena ugljen dioksidu, tada nastaje mlečni rastvor. Odatle i bela boja ovog proizvoda.

Krečno mleko se formira reagovanjem kalcijum oksida i viška vode, što se naziva gašenje kreča. Budite bez brige, krečno mleko je potpuno bezbedno za upotrebu, kako kod dece, tako i kod odraslih.

Krečno mleko za lice – sastav

 

Dakle, krečno mleko namenjeno je za negu različitih problema kože i jedinstvena je kombinacija nekoliko sastojaka. U njemu se nalaze prečišćena voda, talk, cink oksid i glicerin.

 

krečno mleko za lice upotreba

 

Pisali smo o svakom od njih ponaosob, ali hajde da se podsetimo zašto su pogodni za tretiranje lica.

  • Talk je mineral prirodnog porekla koji se melje i prečišćava od svih štetnih supstanci. Kao takav, upotrebljava se za pravljenje različitih kozmetičkih proizvoda, a osnova je i mnogih dečijih pudera;
  • Cink oksid efikasno umiruje upale na koži i smanjuje mogućnost iritacija. Odlično je sredstvo za suzbijanje bubuljica, ali i štiti kožu od UV zračenja. Direktnim nanošenjem cinka na lice koža se brže regeneriše i ubrzava se proces zarastanja bubuljica. Reguliše Ph vrednost kože, isušuju bubuljice. Odličan je tretman i za potkožne bubuljice;
  • Glicerin je gotovo obavezan sastojak najboljih krema za lice, omekšava kožu, hidrira je tako što zadržava vodu u dubljim slojevima kože lica. Efisakno uništava bakterije na koži. A da vas obradujemo, glicerin je i naš saveznik kada treba sprečiti pojavu bora;
  • Destilovana voda je veoma važna za krečno mleko, oslobađa minerale i daje čistoću ovom proizvodu.

Krečno mleko se dobija tako što se prvo mešaju cink oksid i talk, dok se ne dobije ujednačena, homogena smesa. Nakon toga, dodaje se glicerin i dobija se pasta koja se zatim razređuje destilovanom vodom.

Krečno mleko se prodaje u manjim, staklenim ili plastičnim bocama. Potebno ga je čuvati na tamnom mestu na sobnoj temperaturi.

Prednosti krečnog mleka za lice

 

Krečno mleko ima izražena lekovita svojstva i jedan je od onih proizvoda koji bi trebalo da se nađu u svakoj kućnoj apoteci. Spomenuli smo već koliko je delotvorno kada treba ublažiti simptome boginja, a lekari ga najčešće preporučuju. U čemu se još ogledaju prednosti ovog sredstva.

  • Ima veoma brzo dejstvo, što nam je svima itekako važno. Ako ga nanesete uveče, često ćete već ujutru videti poboljšanje na koži;
  • Snažan je adstrigens, što znači da deluje na površinsko skupljanje tkiva i pomaže u lečenju upala kože. To nam je upravo i potrebno kada su u pitanju upaljene bubuljice i akne. Cink oksid je tu najvažniji, jer pospešuje stvaranje novih ćelija i proteina u koži;
  •  Dubinski hidrira i vlaži kožu, sve zahvaljujući glicerinu. Pomaže licu da očuva svoju zaštitnu barijeru, jer prodire dublje u kožu i tu čuva i održava potrebnu hidrataciju. Dakle, ne deluje samo površinski;
  • Različite alergijske reakcije, poput osipa, crvenila, svraba, krečno mleko će efikasno umiriti i ublažiti. Odlična je prva pomoć ukoliko koža odreaguje burno nakon određenih kozmetičkih tretmana, poput hemijskog pilinga, recimo. Krečno mleko ublažiće upalu i nakon ujeda insekta, a deluje i protiv ekcema;
  • Redovnim korišćenjem krečnog mleka uklonićete višak sebuma i nečistoće sa kože;
  • Nežno čisti i neguje oštećenu kožu, a često se koristi i kao maska za lice u slučaju masne kože. Ukoliko imate veoma suvu kožu, ovo nemojte raditi. Cink oksid i talk mogu dodatno da isuše lice.

Kao što vidimo, tajna čistog lica, bez bubuljica, mogla bi da se krije u krečnom mleku. Ali, Marija nam otkriva u čemu je ključ njene zdrave i negovane kože, koja je do skoro bila prekrivena aknama. Reč je o nečemu potpuno prirodnom i veoma efikasnom, a uz pomoć čega je crvenilo sa njenog lica nestalo. Za nekoliko nedelja, bubuljice su bile isušene i nije ih bilo ni u tragovima.

Marija je rešila da podeli svoju priču sa nama, bila je uporna i iskorenila je akne. To možete i vi, naravno! Šta je to što će vam pomoći? Otkrijte i vi. Njeno iskustvo je na ovom linku:  https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/

Krečno mleko za bubuljice

 

Kada pričamo o zdravoj i normalnoj koži lica, svakako nam je važno da ona bude bez akni, bubuljica, mitisera… Često je, na žalost, dug put do toga. Mnogi od nas muče muku sa bubuljicama od pubertetskih dana, pa kroz čitav život, sve do menopauze.

Problematična koža zahteva temeljan i ozbiljan pristup, kako bi bubuljice, ali i drugi simptomi, bili otklonjeni ili ublaženi. Lečenje ume da bude dugotrajno i kompleksno, a neretko je potrebno uvesti i antibiotik za akne.

Krečno mleko je sredstvo koje često može da pomogne, čak i kada sve drugo zakaže. Zato ga i sami dermatolozi uvode u terapiju, a upravo to je i ključno. Kada pričamo o koži koja je problematična, pokrivena aknama, potkožnim i gnojnim bubuljicama, tada je veoma važno da lekar odobri upotrebu krečnog mleka.

Krečno mleko za upaljene bubuljice

 

Crvene i otečene bubuljice umeju da budu veoma bolne i da traju po nekoliko dana. Često imaju i beli vrh, ali nikada nemojte da ih cedite. Crvene bubuljice najčešće i nastaju tako što ih izazovemo mi sami, najčešće pogrešnim ceđenjem ili upotebom neodgovarajuće kozmetike, proizvoda koji sadrže štetne sastojke

Postoje površinske, potkožne upaljene bubuljice, one koje se šire, javljaju se na obrazima, na čelu.

Ove bubuljice često svrbe, peku, iritiraju nas, slično kao boginje, pa je krečno mleko pogodno kako bismo smirili takve upale.

Krečno mleko za isušivanje bubuljica

 

Da bi bubuljice nestale, najpre treba smiriti upalu, ako ona postoji. Kao što smo već rekli, krečno mleko tu pomaže, ali od pomoći je i za isušivanje bubuljica. Ovaj korak je najvažniji kada se treba otarasiti bubuljica.

Uvek nas zanima kako to učiniti brzo i bezbolno, a da pri tome ne pogrešimo. Postoje neke vrste bubuljica koje možete isušivati. To su mitiseri, gnojne bubuljice, crvene bubuljice, kozmetičke akne, bubuljice od znoja.

Proizvodi koji sadrže cink oksid, a među njima je i krečno mleko, uvek su pametan način za isušivanje bubuljica.

Krečno mleko će ublažiti upalu, smanjiće iritaciju, a kombinacija cink oksida i talka daće odlične rezultate.

Istovremeno, pomoći će u zarastanju rana i rupica od akni.

Jedno od rešenja za isušivanje bubuljica je i cinkova pasta. Pomažu i proizvodi sa salicilnom kiselinom, sumporom, pantenolom.

Krečno mleko za gljivične akne

 

Jedina vrsta bubuljica koja nije izazvana bakterija, već gljivicama. Gljivične ili fungalne akne najčešće se javljaju na čelu, uz koren kose, na dekolteu, grudima, ramenima, leđima. Teško ih je izlečiti, a mogu se javiti kako na mladoj, tako i na zreloj koži.

 

krečno mleko za bubuljice

 

Cink, koji je osnova krečnog mleka, često je jedno od najboljih rešenja za gljivične akne. Nanošenjem krečnog mleka na lice, ubrzaćemo zarastanje akni i sprečiti nastajanje ožiljaka na licu. Cink oksid će doprineti da se eliminišu gljivice iz dubokih pora kože.

Krečno mleko i drugi sastojci

 

Iako ga najčešće kupujemo i koristimo bez ikakvih dodataka, dobro je znati da farmaceuti mogu da nam naprave i krečno mleko za lice koje ima dodatna, pojačana dejstva. U zavisnosti šta želimo da lečimo na koži, postoji ono sa ihtiolom, sumporom, retinolom, alkoholom…

 Krečno mleko sa mentolom

 

Mentol je poznat po svojim lekovitim dejstvima, na koži izaziva prijatan osećaj hlađenja. Ovo organsko jedinjenje se dobija od nane ili eukaliptusa, a efikasno ublažava  upale, otečenost i bol.

Krečno mleko sa mentolom (Mixtura alba cum menthol) se najbolje pokazalo u nezi masne kože, ali i kože sklone aknama i bubuljicama.

Deluje i kao blagi anestetik, pa se koristi i kao preparat protiv svraba i iritacija. Zato će vam pomoći ukoliko imate bubuljice koje svrbe.

Krečni mleko sa sumporom

 

Krečno mleko sa sumporom je dosta agresivnije od običnog krečnog mleka. Iako sumpor jeste efikasan za negu masne kože i rešava nas viška ulja na istoj, često je njegov efekat na lice prejak. Uz to, sumpor ima onaj jak, neprijatan miris koji vam možda nikako neće odgovarati.

Ukoliko planirate da koristite ovaj mineral na svojoj koži, najbolje je da se prethodno konsultujete sa dermatologom.

Krečno mleko sa ihtiolom

 

Ihtiol ima antibakterijsko, antiupalno i antigljivično dejstvo, smanjuje lučenje sebuma, uklanja mrtve ćelije sa kože. Uz to, leči iritacije i svrab na koži. Zato je krečno mleko sa ihtiolom dobra ideija u slučaju upaljenih, crvenih i bubuljica koje svrbe.

Umiriće kožu, ubrzaće sazrevanje bubuljica i efikasno će ih isušiti. Najčešće se u koristi u koncentraciji od 10 do 20 odsto. Postoje i flasteri za bubuljice sa ihtiolom.

Krečno mleko sa etanolom

 

Diluirani etanol, 70% alkohol čest je sastojak medicinskih preparata za negu kože, pa se često može naći i u krečnom mleku. Alkohol za lice nije uvek dobra ideja, ali jedno je sigurno:pomaže u eliminisanju simptoma problematične kože, dezinfikuje kožu, čisti pore.

Krečno mleko sa alkoholom treba koristiti oprezno, nanositi ga samo na bubuljice i akne koje treba sanirati. Tako ćemo izbeći dodatno isušivanje kože.

Krečno mleko sa retinolom

 

Retinol je derivat vitamina A i ima moć da obnavlja ćelije kože, smanjuje lučenje sebuma, čini kožu nežnom i glatkom, ali i ublažava fleke na licu. Ukoliko želite, farmaceut vam može napraviti krečno mleko sa retinolom, a ono će pomoći u obnavljaju kože.

Kako se koristi krečno mleko za lice?

 

Upotreba krečnog mleka je veoma jednostavna. Najpre je potrebno da temeljno očistite lice, kako biste uklonili sve tragove nečistoća, šminke…

Bočicu dobro promućkajte, na tufer nanesite malo krečnog mleka, pa ga utrljajte na delove kože koje želite da tretirate.

Važno! Nanosite ga samo na problematične delove lica, jer krečno mleko isušuje kožu.

Najbolje efekte ovo sredstvo pokazuje kada deluje duže. Zato se nemojte odmah umivati, slobodno ostavite da deluje tokom noći. Ujutru se umijte i to je to.

Ne postoje ograničenja koliko dugo možete koristiti ovo sredstvo, a nus pojava ne bi trebalo da bude. Ukoliko imate osetljivu kožu, možete ga najpre testirati na nadlanici, nanesite malo i ostavite tokom noći. Ukoliko reakcije izostanu, možete ga koristiti bez zadrške.

Krečno mleko ili preparat protiv bubuljica?

 

Krečno mleko može biti odlično rešenje kada treba eliminisati bubuljice. Ipak, pitanje je da li će biti delotvorno na svim tipovima kože i da li njime možemo tretirati sve vrste bubuljica.

Isprobajte ga, ne možete ništa izgubiti. Ukoliko poboljšanja nema, znaćete da je vreme da se okrenete nekom drugom rešenju. Recimo, isprobajte losion za bubuljice koji ima u sebi još neke koncentrovanije i delotvornije sastojke, poput salicilne kiseline, retinola, alantoina.

A postoje i oni preparati za bubuljice za koje ne treba posebna preporuka.  Među njima je svakako prirodna kozmetika za uklanjanje bubuljica, na bazi aloe vere, ekstrakta smole, ulja čajevca. Tu mislimo i na prirodne kreme za bubuljice.

Gde nabaviti krečno mleko za lice cena

 

Krečno mleko je dostupno svima, možemo ga kupiti u skoro svakoj apoteci, drogeriji. Pakovano je u manjim bočicama, a cene variraju u zavisnosti od proizvođača. Obično košta od 200 do 400 dinara. Dakle, pristupačno je, pa ne gubite mnogo ako ga kupite.

U svakom slučaju, uvek ga je dobro imati pri ruci, jer rešava mnoge probleme na koži. Bilo da u kući ima male dece, pa možemo očekivati boginje svaki čas, ili treba iskoreniti bubuljice, krečno mleko će nam biti odličan pomoćnik.

Isprobajte ga ako već niste i javite svoje utiske!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *