ferulinska kiselina
Kozmetika za lice

Znate li šta je ferulinska kiselina?

Ako vam nije poznat pojam ferulinska kiselina, sada je pravo vreme da se o njemu informišete. Poznata je kao „katalizator mladosti”, a evo zašto.

Šta je ferulinska kiselina?

 

Ferulinska kiselina poznata je i kao hidroksicinaminska kiselina i predstavlja izuzetni snažan antioksidans koji je biljnog porekla.

Iako reč kiselina može u mnogome da uplaši slabije poznavaoce kozmetologije, ona se, zapravo, nalazi u biljkama kao što su ovas, pšenica, pirinač, ananas, pomorandža, jabuke… Naravno, njena jeftinija alternativa može se napraviti u laboratoriji.

Ona nije jaka, naprotiv. Ne predstavlja agresivno sredstvo koje nagriza kožu, što bismo prvo mogli da pomislimo kada čujemo reč kiselina za lice. Služi za negu kože. Pokazala se kao odličan borac i odstranjivač slobodnih radikala. Oni spadaju među najzaslužnije za to što koža pokazuje prve znakove starenja u vidu finih bora.

Ono što je možda važno napomenuti odmah na početku, kako bi se sklonila stigma sa nje kao potencijalno loše, to je da se ona koristi u ishrani sportista jer jača i održava strukturu mišića. To je veoma korisno svojstvo, kao i ovo novo koje imamo u svetu lepote.

Prednosti ferulinske kiseline

 

Osim što je prirodna i što se može pronaći u biljkama, ona je korisna na razne načine u kozmetičkom svetu.

ferulinska kiselina serum

Pre svega, ferulinska kiselina podstiče proizvodnju kolagena. Znamo mnogo toga o njemu, dosta smo pisali. Ukratko ćemo podsetiti da je on neka vrsta proteina mladosti. Kada govorimo o kolagenu, znamo da je najvažnije da podstičemo što češće njegovu proizvodnju, budući da on kožu održava mladolikom.

Problem sa kolagenom je što se sa godinama gubi iz kože, zato je potrebno da ga nadoknađujemo.

Ferulinska kiselina ima još jednu veoma važnu ulogu, a to je zaštita kože od ultraljubičastog zračenja. Uticaj sunca za kožu je poznat kao veoma štetan i zato se štitimo tokom celog leta. Posledice su ubrzano starenje kože, kao i razni vidovi hiperpigmentacija na koži. Ferulinska kiselina se veoma uspešno bori protiv toga.

Ferulinski piling – šta je to?

 

Ovo je vrsta hemijskog pilinga koja podrazumeva jaču koncentraciju ferulinske kiseline, oko 30%.

Ona prodire duboko u donje slojeve kože i izaziva popularno, a opet za neke zastrašujuće, ljuštenje kože.

Naime, ovaj piling spada u blaže varijante hemijskih pilinga koji mogu da podstaknu pojavljivanje nove kože. Ovaj piling se pokazao kao odličan antioksidans. On ujedno i štiti kožu od UV zračenja. Izbeljuje je, uklanja fleke i prve znake starenja.

 

 

Ono što ga čini pogodnijim od same ferilinske kiseline, to je što on oslobađa puteve za mnogo dublje prodiranje ove kiseline u kožu. Samim tim je i njeno dejstvo intenzivnije i bolje. Garancije da bora neće biti su velike. Zato je ovaj piling veoma popularan poslednjih godina.

A borbu sa borama vode mnoge naše čitateljke. Među njima je i Vesna, koja je malo kasnije počela da vodi računa o svom licu. Već je počela da misli kako povratka nema jer je isprobala mnoge preparate. Našla je rešenje u vidu fantastičnog, a nadasve prirodnog sredstva za lice. Ono je promenilo njen pogled na negu kože uopšte. Učinilo ju je deceniju mlađom. O čemu se radi? Vesna je podelila sa nama na ovom linku: https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

Da se vratimo na ferulinsku kiselinu i na to kako se ona koristi u borbi protiv bora i inače.

Kako se koristi ferulinska kiselina?

 

Upotreba ove kiseline u svrhu podmlađivanja trebalo bi da bude svakodnevna. Naravno, ona se upotrebljava u sastavu nekih od proizvoda za lice. Najefikasnija je u serumima za lice.

Njih možete koristiti i samostalno, ali se najčešće nanose u kombinaciji sa kremom. Prvo se stavlja serum, pa tek kada se on upije, krema. Serum sa ferulinskom kiselinom stavlja se na tek očišćeno, suvo lice. Pre njega nema potrebe ni za tonikom, niti za bilo kojom drugom vrstom podloge.

Jednostavno, serum sa ferulinskom kiselinom treba prvo staviti na ruku, a onda utapkati na sve delove lica. Kada se osuši i koža ga upije, onda naneti kremu za lice po izboru. Mi savetujemo neku prirodnu, za najbolju moguću negu kože.

Ovaj postupak ponavljati ujutru i uveče. Rezultati nisu trenutni, naravno. Potrebno je da prođe barem mesec dana pre nego što se prvi rezultati primete.

Rezultati koje možete očekivati

 

Pre svega, ako detaljno čistite kožu i hidrirate je pravim sredstvima, to je već korak ka lepoj koži.

Ono što možete očekivati ako u svoju rutinu uključite i ferulinsku kiselinu jeste:

  • glatka koža
  • mekana koža
  • koža zdrava na izgled
  • lice bez bora
  • elastična koža
  • zategnuto lice
  • dobar tonus mišića lica
  • odsustvo fleka
  • odsustvo hiperpigmentacija
  • sužene pore

Sve ovo je više nego preporuka. Sve što treba da uradite, to je da nabavite preparat sa ferulinskom kiselinom koji vam najviše odgovara i uvrstite ga u svoju svakodnevnu rutinu nege.

Da li je bolja hijaluronska ili ferulinska kiselina za lice?

 

O hijaluronskoj kiselini znamo mnogo. To je najpominjanija i najkorišćenija kiselina u nezi i odbrani kože od bora. Veoma je teško odrediti se i isključiti jednu od njih.

Rekli smo da je ferulinska kiselina ona koja utiče na proizvodnju kolagena, ulanjanje slobodnih radikala i izbeljivanje kože, tačnije otklanjanje hiperpigmentacija. Može se u većim koncentracijama koristiti i kao piling, za eksfolijaciju kože. To je još jedna od njenih prednosti.

Kada je u pitanju hijaluronska kiselina, znamo da je ona potpuno blaga, utiče na elastičnost i na uklanjanje slobodnih radikala, ali pre svega  na hidrataciju, jer vezuje molekule vode za sebe. Pogodna za svaki tip kože. Gotovo da nema kože koja loše reaguje na nju. Sastavni je deo krema, seruma, svih vrsta mazalica za lice i veoma dostupna.

Možemo reći da svaki tip kože prepoznaje jednu od kiselina kao omiljenu. Njihova kombinacija je takođe na mestu, jedna može biti deo seruma, a jedna kreme. Sami procenite koja od njih je bolja za vaš tip i nastojte da je koristite. Možda i najbolje u kombinaciji.

Može li se ferulinska kiselina mešati sa vitaminom C?

 

Zapravo, većina seruma koje kupite da imaju u sebi ferulinsku kiselinu, imaju verovatno i vitamin C. Ovaj vitamin, kao i vitamin E, poželjno je mešati sa ovom kiselinom iz nekoliko razloga.

Naime, vitamin C nije naročito održiv sam po sebi. Ferulinska kiselina pojačava njegova svojstva i stabilizuje ga. Čak i na suncu, vitamin C će biti mnogo održiviji nego inače. To znači da će u mnogome na bolji način negovati kožu, prodirati u dublje slojeve i imati značajnije dejstvo.

Ni ferulinskoj kiselini on ne smeta da se razlaže. Ona deluje podjednako snažno kada je ovaj vitamin prisutan. To znači da su idealna kombinacija i, kao što smo napomenuli na početku, najčešće ih i prave zajedno. Gotovo uvek su u kombinaciji.

Najbolji proizvodi sa ferulinskom kiselinom za lice

 

Ima nekoliko proizvoda koji se na našem tržištu mogu nabaviti, a da u sebi imaju ferulinsku kiselinu. Navešćemo ih ovde.

 

ferulinska kiselina za lice

Serum za lice REVOX B77 resveratrol i ferulinska kiselina

 

Ovaj serum je dostupan kod nas i ima u sebi, što se može videti iz naziva, dva moćna antioksidansa. Oba su prisutna sa po 1%, što je dovoljno za negu ovakvog tipa. Namenjen je suvoj koži, koja se peruta i koja je gruba na dodir.

U opisu se pominje dejstvo na slobodne radikale i na elastičnost kože, tačnije, uticaj na sintezu kolagena. Jača otpornost kože i čini je u startu zdravijom. Otklanja znakove crvenila, ali i suvoće i zatezanja. Blagotvorno utiče na neujednačen ten, zato se preporučuje kod pojave staračkih pega i fleka. Dolazi u pakovanju od 30 ml.

Endocare tensage serum za zonu oko očiju

 

Ovaj serum je u prodaji u malom pakovanju, od 15 ml, što odgovara pakovanjima drugih sredstava za negu okoloočne regije. Najavljuje visok procenat aktivnog sastojka koji ima moć da oporavi okoloočno područje.

Nije čudno što se ferulinska kiselina nalazi u preparatima za negu kože oko očiju. Ona je veoma često tamna, suva, sa znakovima starenja u vidu sitnih, okoloočnih bora. Serum ovog tipa se nežno utapkava na podočnjake, izbegavajući očne kanale. Veoma je pogodan, brzo ga koža upija i posle toga možete nastaviti sa šminkanjem. Jedino što ovde nije baš sjajno, to je njegova visoka cena.

Ferulac peel classic

 

Ovo je proizvod koji predstavlja jedan od pilinga sa ferulinskom kiselinom. Već smo pomenuli da se preporučuje za dubinsko delovanje ferulinske kiseline. Ono što možemo napomenuti, to je da ovaj piling ne bi trebalo raditi kod kuće. On je namenjen salonskoj nezi jer bi stručno lice trebalo da ga aplikuje, adekvatno skine i pozabavi se kožom posle njegovog korišćenja.

Anti-Ox Serum C.E. FERULIC H.A.

 

Ovaj serum je namenjen koži koja je izložena zagađenjima, pre svega. Ima u sebi ferulinsku kiselinu, ali i vitamin C, vitamin E, ekstrakte ginko bilobe i koštica grožđa. Namenjen je nezi suve kože, koja pokazuje prve znakove starenja.

Ono za šta se još preporučuje, to je i za negu kože koja je izložena zagađenju. Ovo ostavlja poseban trag na koži. Zato je korisno imati sredstvo koje će se baviti i ovom vrstom problema, budući da ćišćenje obavljamo tek u večernjim satima.

Ideja ovakvih proizvoda je da pruže dnevnu negu koja bi bila neka vrsta podloge koja će pokriti kožu i tako sprečiti čestice zagađenja da prodru dublje.

Da li je ferulinska kiselina bezbedna?

 

Po onome što smo o njoj mogli pronaći, ferulinska kiselina je veoma bezbedna za sve tipove kože. Jedino se u pilingu može naći u 30% sastavu, dok je u serumima to od 0.5 do 1%.

Serum nanosite sami i to je ono što ne može na bilo koji način loše uticati na kožu, a piling vam nanosi stručno lice, što će reći da i tu ne bi trebalo da bude bojazni.

Naravno da su individualne osetljivosti na nju moguće. Ako primetite bilo koji vid nelagodnosti, isprobajte je na manjoj površini, a ako ima reakcije, prestanite sa korišćenjem.

Još jedna korisna informacija koja vam može značiti tiče se mešanja ove kiseline sa drugim kiiselinama. Kada se pomeša sa salicilnom, glikolnom i mlečnom, antioksidansi ferulinske kiseline imaju oslabljena svojstva. Zato joj je bolje da bude samostalna među kiselinama pri nezi.

Alternativa ferulinskoj kiselini

 

Pominjemo alternativu jer ima onih koji poseduju suvu i osetljivu kožu. Njima ova kiselina možda može smetati i biti iritirajuća. To bi za njih značilo nedostatak hidratacije. Za njih je krema bolja, jer je ona fuzija raznih sastojaka, i onih koji se bore protiv  bora, fleka, ali i oni koji hidriraju. Zbog toga je preporučljivija za one koji imaju suvu i osetljivu kožu.

Alternativa ovoj kiselini, odnosno, preparatima koji je sadrže su svi preparati koji neguju kožu na prirodan način, biljnim aktivnim sastojcima. Jedan od takvih preparata koji se pokazao dobro, a to znamo na osnovu brojnih pozitivnih recenzija o njemu, jeste krema po imenu Neborela.

Ona u sebi ima hijaluronsku kiselinu i kativni sastojak neodermyl, koji su veoma kvalitetni i učinkoviti kada je borba sa borama, flekama i ožiljcima u pitanju. Pored njih, ova krema ima i druge brojne biljne aktivne sastojke, koji su tu da hidriraju kožu i održavaju tonus mišića.

Cena i gde kupiti?

 

Preparate sa ferulinskom kiselinom možete nabaviti u bolje opremljenim drogerijama ili putem interneta.

Cene se kreću od 700 pa sve do 5000 rsd za pojedine proizvode. Sve zavisi od koncentracije kiseline, kao i od proizvođača.

Iskustva sa ferulinskom kiselinom

 

Imamo mnogo čitateljki, među njima i one koje su probale preparate sa ferulinskom kiselinom. Neke od njih su želele da podele sa nama svoja detaljna iskustva, pa hajde da im posvetimo pažnju.

Lenka

Koristila sam jedan serum sa ferulinskom kiselinom u sebi (ne sećam se koliko procenata). Moram reći da mi je prijao, toliko da sam istraživala o ovoj kiselini i shvatila da je veoma dobra za lice. Sve preporuke!

 

 

Milka

Imam iskustva sa ferulinskom kiselinom u salonu. Radila sam tretmane. Moram reći da mi sve to prija, ali da imam utisak da, kada bih ostala bez svoje dugogodišnje kreme koju koristim kod kuće, ništa drugo ne bi imalo pravog efekta. Koristim samo prirodnu kozmetiku već godinama i prezadovoljna sam.

Milena

Posedujem serum sa ferulinskom kiselinom, ali ga koristim u kombinaciji sa svojom dnevno-noćnom, biljnom kremom. Nema fleka na licu od sunca. Sad, nisam baš sigurna da li mi pomaže on ili ta krema, koja je fantastična za negu lica i predela oko očiju.

Ovo je bilo sve što smo pronašli o ferulinskoj kiselini. Ima dosta informacija koje vam mogu pomoći u odluci da li je ova kiselina neophodnost koju ćete uključiti u svoju svakodnevnu rutinu.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *