vodene bubuljice
Bubuljice

Vodene bubuljice na licu i kako da ih sprečite

Vodene bubuljice su ružna, ali bezopasna pojava na koži lica. Zašto se javljaju i kako se sa njima izboriti, saznaćete uskoro.

Njihova pojava nije česta, zbog čega spadaju u jednu od najneprijatnijih vrsta bubuljica. Mogu izazvati strah, ali je on najčešće bezrazložan, jer vodene bubuljice mogu proći i same, ako se ne diraju. Ipak, dok ne prođu, mogu malo da namuče, ali i naruže kožu lica, te zahtevaju dalji tretman.

Zašto se javljaju i kako izgledaju, otkrićete u narednim redovima.

Kako izgledaju vodene bubuljice?

 

Vodene akne izgledaju poput sitnih mehura na koži i ispunjeni su vodom.

Ukoliko ste nekada imali plik od opekotine ili žulj od tesne obuće, znate otprilike o čemu je reč. Za razliku od njih, vodene bubuljice se dosta sitnije, retko kada su bolne i osim što svrbe, ne izazivaju većih problema na koži lica.

Uzrok vodenih bubuljica na licu

 

Često ih izazivaju alergeni, ali i bakterije i virusi iz spoljašnje sredine. Nisu retkost na osetljivoj koži lica i koži sa oslabljenom zaštitnom barijerom, jer ona najčešće nije u stanju da se izbori sa spoljašnjim faktorima. Mnogi ih mešaju sa mehurićima koji se javljaju kod malih boginja ili plikova koji se javljaju kad na koži kad izbija herpes.

Ova vrsta bubuljica se može pojaviti i kao posledica preteranog znojenja lica.

 

vodene bubuljice na čelu

 

Znoj zapušava pore i ostaje zarobljen unutar nje, bez mogućnosti da izađe van. Ova vrsta je najbezbolnija, jer se relativno lako rešava. Kroz par dana, ukoliko budete strpljivi, vodena bubuljica bi trebalo da se povuče sama.

Saznajte više o bubuljicama od znoja i kako da ih sprečite.

Šta su zapravo vodene bubuljice?

 

Vodene bubuljice su plikovi ispunjeni tečnoću koja može sadržati tragove sebuma, limfe, a u nekim slučajevima i krv. Nisu opasne i što se pre ukloni uzročnik ovih bubuljica, brže će proći.

Važno je samo da se mehuri ispunjeni vodom ne diraju, bilo slučajno ili namerno, u suprotnom može doći do prave infekcije na koži lica.

Put od vodene do gnojne bubuljice nije dalek, jer nepažnjom i neznanjem, lečenje vodenih bubuljica na licu može da se zakomplikuje.

Marija dugo nije smela da se opusti po pitanju svoje kože lica, jer su je bubuljice pratile još od puberteta. Crvene, upaljene bubuljice svakodnevno su je mučile. Nije još bio narušen samo fizički izgled, već i čitav koncept života, jer se to jako loše odražavalo na njeno samopouzdanje i veru u sebe. Pravo rešenje je došlo onda kada je bila spremna da uzme život u svoje ruke. Sada više nema problema sa bubuljicama, a niko iz njene okoline ne može ni da poveruje da ih je nekada imala. To što je njoj pomoglo, može pomoći i vama. O čemu se radi? Pročitajte njeno lično iskustvo na ovom linku: https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/.

Bele vodene bubuljice

 

Ukoliko su vam se pojavile bele vodene bubuljice, vrlo verovatno je da su na koži duže vreme. Postoji mogućnost da ste ih tek sada primetili, jer providne vodene bubuljice nisu toliko uočljive. One se najčešće samo napipaju prstima prilikom mazanja hidratantne kreme.

Bele vodene bubuljice signaliziraju da se problem komplikuje i da osim vode, unutra se nalazi i mala količina gnoja. Organizam je sa ovom vrstom upale u stanju da se izbori samostalno, a ako ih ima više, nije na odmet uključiti losion za bubuljice, kako bi se problem što pre rešio, a bubuljica smanjila.

Crvene vodene bubuljce

 

Crvene, vodene bubuljice izgledaju kao osip, što zapravo i jesu, jer se najčešće javljaju kao posledica agenasa iz spoljašnje sredine, bilo da su uneti preko organa za disanje ili organa za varenje.

Oni nisu retkost ni na koži lica koja prolazi kroz ekcem, jer češanje, diranje suve, ispucale kože, neretko se završava crvenim plikovima. Iako zvuči kontradiktorno, plik, odnosno vodena bubuljica štiti sloj zdrave kože ispod. Tek kada ona sazri, odbaciće sama plik koji se nalazi na površini.

Sitne vodene bubuljice

 

Sitne, vodene bubuljice kojih ima više, a nisu praćene crvenilom i svrabom, najčešće su posledica zapušenih znojnih žlezda, o kojima je već bilo reči. Providne su, male i generalno brzo prolaze.

Vodene bubuljice na bradi

 

Bubuljice na bradi, generalno su pokazatelj da postoji hormonska neravnoteža u organizmu. ista stvar je i sa vodenim bubuljicama, pa bi valjalo proveriti da li je neki od unutrašnjih fakora uzročnik ovih bubuljica.

Vodene bubuljice na čelu

 

Vodene bubuljice na čelu mogu biti posledica različitih stanja. Najbezbolniji razlog za njihovu pojavu je pregrejavanje tela i preterano znojenje, pa organizam odreaguje na ovaj način. Sa druge strane, one mogu biti i posledica nepodnošenja neke vrste hrane, kao što je recimo gluten.

Za njihovu pojavu možemo okriviti i virusne infekcije, pa treba biti na oprezu. Jedan od načina da se izborite sa njima je jačanje imunog sistema, o čemu će biti više reči malo kasnije.

Kako ukloniti vodene bubuljice?

 

Najbolje je da do njih uopšte ne dođe, ali ako su tu, vodene bubuljice se najbrže mogu rešiti preparatima od kojih bubuljice zasušuju.

 

vodene akne

 

  • Dobar losion za lice je od velike pomoći, jer se koža oko same bubuljice mora dezinfikovati. Nastanak prave upale na koži se mora sprečiti, u suprotnom, samo izlečenje vodenih bubuljica se komplikuje.
  • Preparati na bazi salicilne kiseline su uvek dobro rešenje, jer ona čisti kožu od bakterija i virusa. Prirodni preparati su u ovom slučaju dobar izbor, jer nisu agresivni, ne iritiraju bubuljicu, već postepeno skidaju viškove, sve vreme ojačavajući odbrambene mehanizme kože.
  • Od pomoći mogu biti i preparati na bazi cinka, tačnije cinkova mast, jer ona potpomaže splašnjavanje plika i prolazak same vodene bubuljice.

Ono što se nikako ne preporučuje je bušenje mehura i samostalno ,,čačkanje” vodenih bubuljica.

Kao prvo, nesterilnim instrumentom (iglicom ili čačkalicom) moguće je ozlediti bubuljicu, provocirati upalu i odložiti njen prolazak. Kao drugo, nasilno diranje i nagnječenje ovih bubuljica dodatno otežava stvar.

Prva preporuka dermatologa je da se vodene bubuljice uopšte ne diraju, kako bi samostalno sazrele za prolazak.

Ukoliko ste ipak nestrpljivi, uz dobar izbor preparata za lečenje bubuljica, moguće je samo malo ubrzati njihov prolazak.

Ako su vodene bubuljice provocirane alergijom na određene lekove, preparate ili hranu, od svog lekara možete dobiti i antihistaminik koji se unosi oralno.

Zašto vodene bubuljice svrbe?

 

Vodene bubuljice su poprilično neprijatne, jer je tečnost zarobljena unutar kože. Što su veće, to je izraženije.

Šta god da je uzrok vodenih bubuljica, one svrbe, jer se tečnost pomalo kreće i rominja unutar kože. Ne bole, što je dobro, ali stvaraju malu nelagodu.

Koliko god da je poriv jak, bubuljice koje svrbe se ne češu i ne dodiruju prljavim rukama!

Veza šampona i vodenih bubuljica

 

Vodene bubuljice na čelu mogu biti posledica previše jakog šampona. Preparati za negu kose, vrlo često sadrže štetne sastojke koji mogu da izazovu prave reakcije na koži lica. Iako su namenjeni koži glave koja je po pravilu jača, šamponi bi trebalo da odgovaraju i koži lica, u suprotnom dolazi do bubuljica.

Bubuljice od šampona nisu retkost, jer su obavezni sastojci većine komercijalnih šampona sulfati i parabeni. Oni, inače, iritiraju kožu lica, a ako ih ima u većim količinama, na koži lica mogu da se ispolje crvenilom, svrabom i plikovima.

Prašak za veš i vodene bubuljice

 

Ista stvar se dešava i sa praškom za veš, jer mogu da budu nešto jači i agresivniji. Nije retkost da se pojave vodene bubuljice kao reakcija na isti.

Posebno treba obratiti pažnju na tkanine koje dolaze u kontakt sa licem i ne preterivati u količini praška.

Peškiri, jastučnice (generalno posteljina), majice, rolke oprane ,,jakim” praškom, mogu da izazovu reakcije na koži i vodene bubuljice. I prejake omekšivače treba izbegavati!

Kozmetika i vodene bubuljice

 

Nije tajna da mnogi kozmetički preparati mogu da izazivaju alergijske reakcije na koži, a neretko i vodene bubuljice. To se najčešće dešava ukoliko imate suvu ili dehidriranu kožu lica. Neodgovarajuća kozmetika dodatno isušuje i tanji kožu, što može dovesti do različitih promena.

Ukoliko je već dolazilo do vodenih bubuljica, posebno treba biti oprezan i izbegavati agresivne kozmetičke preparate i polako prelaziti na prirodne preparate. Od pomoći mogu da budu neke vrste prirodnih, esencijalnih ulja, kao što je maslinovo, kokosovo ili ulje jojobe. 

Ne treba preterivati sa pilingom za lice, jer on može dodatno oštetiti kožu i ozlediti vodene bubuljice. Dakle, pri čišćenju kože lica, nema trljanja i pritiskanja kože, već samo blagog tapkanja. U te svrhe, najbolje je upotrebiti tupfer za lice i malo losiona, jer on efikasno čisti kožu, a fizički je ne povređuje.

Sa vodenim bubuljicama, kada se pojave- treba imati puno strpljenja. Sa druge strane, mnogo je bolje da do njih uopšte i ne dođe.

Kako sprečiti vodene bubuljice?

 

Kao i kada su druge vrste bubuljica u pitanju, treba raditi na njihovoj prevenciji, a jedan od načina je redovnim održavanjem kože lica. Higijena kože mora biti na zavidnom nivu, u suprotnom, može doći do vodenih bubuljica, ali i akni, mitisera ili komedona.

Redovno održavanje kože lica podrazumeva se jutarnje, ali i večernje umivanje blagim sredstvom. To može biti pena, ali i neki prirodni, (poput kozjeg) sapuna za lice.

Losion ili tonik za lice su poželjni, jer oni čiste i umiruju kožu, a potom se treba posvetiti hidrataciji kože.Ona podrazumeva neutralnu kremu za lice sa mnoštvom vitamina i minerala. Pozeljno je da krema bude sa velikom količinom kolagena i hijalurona, jer ona osim što hidrira, sprečava i starenje kože.

Preko dana, na dnevnom suncu, uvek treba nanositi kremu sa zaštitnim faktorom, a uveče kremu koja će kožu potpuno regenerisati i pripremiti za novi dan. Samo na ovaj način, koža lica će biti spremna da se izbori sa izazovima.

Spoljašnji fakori neće joj naneti veliku štetu, a mogućnost pojave akni, pa i vodenih bubuljica, biće svedena na minimum.

Jedan od načina da se izborite sa vodenim bubuljicama je jačanjem imuniteta.

Ishranom protiv vodenih bubuljica

 

Kao i kod ostalih bolesti, vodene bubuljice na licu, siguran su znak da organizam nije u ravnoteži i da prolazi kroz loš period. Da li je uzročnik stres, loša ishrana ili nedostatak fizičke aktivnosti ne možemo sa sigurnošću znati, ali vodene bubuljice svojim pojavljivanjem najavljuju veći problem u pozadini.

Organizam treba ojačati, a to je jedino moguće ako se pravilnom ishranom poradi na njegovom imunitetu. Hrana bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, jedan je od načina da se izborite sa ovim stanjem. Uravnotežena ishrana sa akcentom na voće i povrće dovodi boljeg zdravlja, a to će se videti i na koži lica.

Do poboljšanja imuniteta može doći i putem suplemenata u ishrani. Ovo je brži i lakši, ali ne i bolji put da se dođe do zdravlja. Na duge staze, može da ima čak i suprotan efekat.

Bakterije i vsrusi neće imati šanse kada je organizam zdrav, a verovatnoća pojave vodenih bubuljica na licu, biće svedena na minimum.

Vodene bubuljice na licu – iskustva

 

Sa vodenim bubuljicama je lako, pogotovo ako se pridržavate gore navedenih saveta. Ipak, ponekad mogu i duže da se zadrže na licu, što ume da zabrinjava.

Ako je tako, uvek je potrebno posavetovati se sa lekarom, proveriti da li su u pitanju vodene bubuljice ili klasičan osip, da li treba uključiti i prave lekove, a ne problem rešavati spolja i sl.

U svim ostalim slučajevima, vodene bubuljice na licu prolaze kroz par dana, bez grubog diranja i dodirivanja.

O tome govore i iskustva naših čitateljki:

Milica, 22

,,Kada su mi se prvi put pojavil vodene bubuljice, moram da priznam da mi uopšte nije bilo svejedno i da sem se pošteno presekla. Nisam sklona bubuljicama, pa je ovo bilo pravo iznenađenje za mene. Pomislila sam da sam navukla neku ozbiljnu infekciju kože, ali sve se dobro završilo. Sećam se da sam samo par puta namazala cinkovu mast na tih par bubuljica i da su se vrlo brzo povukle. Dakle, ništa strašno i bez panike kada ih ugledate!”

Kristina, 33

,,Moje vodene bubuljice izgledale su kao sveži grozdići znoja na koži. Jako čudno, ali na moje veliko oduševljenje, potpuno bezbolno iskustvo. Taman sam bila pomislila da je ovo herpes u najavi, a ispalo je mnogo bolje. Ništa specijalno nisam koristila, sem onih uobičajenih stvari koje nanosim na kožu. Kroz par dana, kao da ništa nije ni bilo.”

Dakle, vodene bubuljice jako retko izazivaju veće komplikacije i ako budete imali dovoljno strpljenja, proći će same. Ipak, stvari ne treba prepuštati slučaju i uvek koži treba malo pomoći da sama reši problem. Prirodnim preparatima, nikako drugačije!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *